Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Thursday, February 5, 2015

♥ Bento Damia Lagi ♥

Sebizi & sesibuk & setaksempat mcm mana sekali pun mamy pagi2
still siapkan bekal untuk damia....
bertapa sygnya mamy kat Damia hanya Allah je yang tahu....
menu bekal sepanjang minggu lepas


Spaghetti utk skolah kebangsaan pagi
and skolah agama as usual menu makanan yg tak cepat basi
sbb nak mkn blah petang kan
so roti telur...petang damia nk makan yg light2 je... 



spaghetti lebey sbb damia nak mkn dgn kwn katanya... 


ni plak roti sandwich tuna skolah pagi
skolah petang roti nutella 


pehtu mamy wat mee hoon sup bebola utk skolah pagi
roti telur lagi utk skolah gama blah petang


ni menu pagi ni,
damia peminat tegar roti
nak mkn roti lagi arini, so roti telur lagi tak jemu2 dia
pisang tu peberet damia....

air kosong wajib, mamy mmg tak bekalkan air kotak
no sweet2, weekend je leh nak minum sweet2....

esk nak wat roti canai kuah sardin plak utk damia
gigih ari2 dok pikir menu ape nak wat utk damia....

p/s rasa puas hati sbb sediakan mknan utk anak.....

Monday, January 26, 2015

♥ Bento Damia - Sila Jgn Jemu ♥

Jangan jemu ye, nak citer pasal Bento a.k.a Bekal damia ke sekolah
gigih tiap2 p;agi mamy bekalkan untuk damia....


#‎BENTODAMIA‬ for today
Popia Sardin Tuna + Telur + Cheese
Buah Lai Rabbit
Coklet Daim

Air Kosong

Smoga damia menjamah dgn selera....


#‎BentoDamia‬ utk skolah agama plak, oleh kerana mamy cuti today, so bekalkan bento fresh from kitchen.... today request nk sikit je, sbb dh kenyang mkn kt rmh...
Popia ayam + sayur + cheese
Jagung Rebus
Potato Chip + Chocolate 

Air Kosong

Mulakan dgn Bismillah n akhiri dgn Alhamdulillah....Smoga damia kenyang menjamah mskn mamy.....


ni segala aksesori utk bento Damiayg gigih mamy wat tiap2 ari
damia slalu mkn dgn kuantiti yg sikit
kalo bekalkan byk sure tak habis
so slalu mamy bekalkan utk permintaan damia
berapa byk yg dia larat mkn, sllau mamy akan tanya damia cukup atau tak...

Smoga mamy Istiqomah utk meneruskan berjuangan berbento utk damia dari tahun lepas hingga ke tahun2 berikutnya.....Aammiinn....

Thursday, January 22, 2015

♥ Saya Dah Darjah 2 - Journey Damia Nurin Balqis 2015 ♥

Citer minggu lepas,
persiapan before damia ke sekolah untuk tahun 2015
cepat masa berlalu dah darjah 2 anak mamy ni...
this year damia request nak pkai tudung
Alhamdulillah.....tu pun last minit bgtau dia nak pkai tudung kat skolah kebangsaan
gigih Ahad tu pi beli tudung 5 lai lg utk skolah pagi...
Ahad malam isnin tu gigih mamy gosok smua baju damia...


5 lai skolah agama, sebenarnya 4 lai je, selai lagi baju sukan
tapi badan tecik sgt tak de size, so tggu ada stok baru ustazah bagi...


ni baju skolah kebangsaan
3 lai baju uniform, 2 hari lg pkai baju PJK...


Beg Frozen la ofkos hit & hot tahun lepas
kasi peluang la dia menikmati zaman kanak2 nak beg kartun kan
nti dah besar pelan2 dia pun malu nak pakai beg kartun2 lg...

Beg Frozen tajaan Daddy
Beg Winx Tajaan Mamy
ofkos beg tajaan mamy termurah RM50 dpt less 50% = RM25 jimat duit mamy


perubahan Imej bertudung damia ke sekolah Kebangsaan
daddy paling happy skali bila anak daranya dah bertudung...


 Actually tak payah beria hntr damia pun
tapi nak merakam detik2 kenangan tu yg paling indah....



ni waktu perbarisan....
semua dok dalam barisan mengikut kelas masing2
tahun lepas darjah 1 sampai 4 smua satu sesi je, sesi pagi
tp tahun ni skolah wat 2 sesi
darjah 2,4,5 sesi pagi. darjah 1&3 sesi petang

ok tu citer skolah kebangsaan
jom tgk ape plak citer skolah agama...


turun je van letak beg kat loker masing2
pastu amik beg utk mandi then amik baju skolah agama...
cer byangkan pnyer la byk baju2 bebudak transit ni
camne ek nak cari baju memasing
kalo dah besar tu sng jgk la mencarinya
kalo tecik + rendah mau terkial2 la cari baju sendiri...
so mamy pun amik inisiatif utk wat lain dari yg lain supaya senang damia nak cari baju dia....


mamy beli cloth cover kat Mr.D.I.Y...
then letak nama kat zip tu
so senang la damia nak cari baju dia...


Ni plak suasana skolah agama
damia dok kat transit skolah agama
balik skolah kebangsaan damia nak van skolah agama utk ke transit
sampai transit, makan dulu, then mandi kat tgkat atas...


awei2 dah bukak tudung, paneh katanya...

damia dah diajar berdikari start tahun lepas
dok kat transit uruskan diri sendiri
mamy so proud of u sayang
wlpn berbadan kecil, gigih dia uruskn diri
lepas makan, mandi pastu bersiap utk ke sekolah agama
kadang2 rasa nak nangis tengok anak kecil ni seawal usia ni uruskn diri sendiri
tp dari situ mengajar dia berdikari & lebey matang...


dah mandi ok nak pakai tudung



then pakai stoking...


siap, tudung mamy beli yg jenis senang nak pkai & senang nak bentuk
comey tak saya auntie


ni kat dalam kelas, byk kali dok pesan jgn dok blkg takut tak nampak
tu 2 org kawan damia.....
she so happy....ok pastu mamy balik, petang baru dtg balik pick up damia...


ok time to go back....selisih kain pun dah sampai ke depan...
tapi muka tetap comey....


masuk kete borak2 skalinya senyap....
igtkn majuk sbb kena pot pet dgn mamy pasal air kosong tak habis


close up lg


skalinya ketiduran da.....
penat sgt rasanya...




sian dia....balik skolah agama blah petang mamy soh tido dulu
nti sebelum maghrib mamy kejutkan...


kol 8 plak mamy hantar pi ngaji....


semoga terang hati utk mengaji....
sian kat anak bljr dari pg smpi mlm, tp ni smua bekalan utk dia dimasa akan datang....
belajar rajin2 ye sayang....

cepat masa berlalu kan, damia dah 8 tahun....
semoga anak mamy + daddy jadi insan yg berjaya n membanggakan kami berdua....

Wednesday, January 21, 2015

♥ Bento Damia Ke Sekolah ♥

Selamat pagi, today mamy smpi opis lmbt sbb jln jem
ok nak share bento damia...
last week x smpt nak snap2 pic bento...

Damia mmg tak pernah beli mknan kat kantin sekolah start tahun lepas, bukan x bg tp kami tak sarankan sgt, so gigih la mamy masak ari2 untuk damia....
hope this year pun berjaya bawak bekal smpi hujung tahun...
duit belanja mamy bg RM1 je, tu pun mamy pesan kalo tak perlu jgn guna
bab beli brg kat koperasi tu mmg mamy pesan slalu
kalo nak ape2 bgtau, mamy belikn jgn guna duit blnja beli brg kat koperasi
Alhamdulillah senang membela anak dara ni, mmg mendengar kata...


mula2 plan nk wat Nasi Goreng Planta Deco2 Bear...tp end up anak dara request nak bwk bekal Roti 3 perisa plak...simple Deco2 utk anak Mamy yg mkn smpi kena paksa, bila dideco2 smpi licin bekal smlm damia mkn....hope today pun licin...esk kita try menu lain n deco2 lain plak ye... Good Job My Dear....

Roti Burger Homemade Celup Tepung

Roti Nutella

Roti Tuna...

Snack

Pisang peberet food damia....

Air Kosong...

Puas hati dpt sediakn bekal utk anak....Damia Happy + tak sabar nk mkn katanya...


simple je, tp mamy wat dgn penuh kasih & sayang utk anak mamy tersayang + tercinta....
ini lah berkat air tangan mamy utk damia mkn ari2....

damia bwk bekal utk skolah kebangsaaan je, sbb damia transit kat skolah agama tengahari damia mkn kat transit
then petang time rehat skolah agama transit skolah agama bg mkn blah petang plak...
tp pehni mamy nak jgk bekalkan something utk damia
wat yg simple2 je utk skolah agama....


Bento Damia For Wednesday plak....
Nasi Goreng Chenta Hati + Fruits Banana + Snack Cloud 9 + Air Kosong utk Skolah Kbgsaan blah pg
Roti Nutella Pooh Omey Tomey utk Skolah Agama Blah ptg...

Today x smpt nk deco2 sbb mamy bgn lmbt...Smoga Damia happy mkn bekal hasil air tangan mamynya....







 ni barang2 mendeco bekal damia....comey2 smuanya...


mamy beli kat DIY + Daiso....

mamy masih newbie nak berbento utk damia...last year x de deco2 sgt, just watkn bekal utk damia
this year mamy bersemangat nk deco2 bekal damia....
InsyaAllah belajar pelan2 dari Kelab Bento Malaysia....

Damia kalo bab mkn mmg smpi kena paksa, so bila berdeco2 ni dia semangat sikit nak makan habiskan bekal...

jom tengok hasil2 bento yg super Awesome....
cantik sgt2 smpi sayang nak mkn...








sumber dari Mr.Google....

Visi & Misi Bento Mamy utk Damia....Smoga Berjaya.....

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.