Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Wednesday, November 11, 2015

♥ Trimester Pertama - Peringkat Kehamilan ♥

Jangan jemu ye kengkawan
bermula la kisah sharing pasal pregnancy...
saje nak share dengan kengkawan....

Gambaran keseluruhan

Mengandung diukur dalam trimester dari hari pertama tempoh terakhir haid anda (LMP) dan biasanya berlangsung selama kira-kira 40 minggu dari konsep kepada kelahiran bayi. Masa ini dibahagikan kepada 3 tempoh: trimester pertama, trimester kedua dan trimester ketiga.


Tiga Peringkat Kehamilan (Trimester pertama, kedua dan ketiga)

Trimester pertama diukur dari konsep kepada kira-kira minggu ke-12 kehamilan, trimester kedua dari kira-kira 13 hingga 27 minggu kehamilan; dan trimester ketiga dari kira-kira 28 minggu kehamilan sehingga kelahiran. Mari kita lihat apa yang berlaku dengan anda dan bayi anda semasa setiap tiga peringkat.


Trimester pertama: Perubahan awal dalam Badan Wanita

Semasa trimester pertama badan anda menjalani banyak perubahan. Perubahan hormon menjejaskan hampir setiap sistem organ dalam badan anda. Perubahan ini boleh mencetuskan gejala walaupun dalam minggu pertama kehamilan. Tak datang haid adalah tanda jelas bahawa anda sedang hamil.


Trimester pertama: Perubahan fizikal dan emosi Wanita 

Perubahan lain yang anda mungkin alami semasa trimester pertama termasuk:
Keletihan yang melampau, payudara bengkak. Puting anda juga mungkin melekat keluar. Sakit perut dengan atau tanpa muntah (morning sickness)
Mengidam atau kebencian untuk makanan tertentu, perubahan mood, sembelit (masalah mempunyai pergerakan usus), perlu membuang air kecil lebih kerap, sakit kepala, pedih ulu hati, penambahan berat badan atau penurunan.


Trimester pertama: Perubahan dalam rutin harian Wanita

Selari dengan perubahan badan anda, anda mungkin perlu membuat perubahan kepada rutin harian anda, seperti akan tidur lebih awal atau makan kerap, hidangan kecil. Mujurlah, kebanyakan ketidakselesaan ini akan hilang ketika kehamilan anda berkembang, namun sesetengah wanita mungkin tidak berasa sebarang ketidakselesaan! Jika anda telah hamil sebelum ini, anda mungkin berasa berbeza kali ini. Sama seperti setiap wanita adalah berbeza, begitu juga dengan setiap kehamilan.


Trimester pertama: Bayi pada 4 Minggu
  • Otak dan saraf tunjang bayi anda telah mula untuk membentuk.
  • Jantung mula membentuk.
  • Lengan dan kaki tunas muncul.
  • Bayi anda kini embrio dan 1/25 inci panjang.


Trimester pertama: Bayi pada 8 Minggu
  • Semua organ-organ utama dan struktur badan luar telah mula untuk membentuk.
  • Jantung bayi anda berdegup dengan rentak biasa.
  • Lengan dan kaki tumbuh lagi, dan jari dan jari kaki telah mula untuk membentuk.
  • Organ-organ seks mula terbentuk.
  • Mata telah berpindah ke hadapan pada muka dan kelopak mata telah terbentuk.
  • Tali pusat dapat dilihat dengan jelas.
  • Pada akhir 8 minggu, bayi anda adalah janin dan kelihatan lebih seperti manusia. Bayi anda adalah hampir 1 inci panjang dan berat kurang daripada 1/8 auns.


Trimester pertama: Bayi pada 12 minggu
  • Saraf dan otot mula bekerja bersama-sama. Bayi anda boleh membuat genggaman.
  • Organ-organ seks luaran menunjukkan jika bayi anda adalah lelaki atau perempuan. Seorang wanita yang melakukan ultrasound pada trimester kedua atau kemudiannya mungkin dapat mengetahui jantina bayi.
  • Kelopak mata menutup untuk melindungi mata. Mereka tidak akan membuka lagi sehingga minggu ke-28.
  • Pertumbuhan kepala telah perlahan. Kini, pada kira-kira 3 inci panjang, berat bayi anda hampir satu auns.

Friday, October 23, 2015

♥ Perubahan Selera Makan - Journey My 2nd Baby ♥


p/s perubahan hormon....mmg tak dapat dielakkan, setiap kali preggy mmg x sama kan, time damia dulu semua pun pulun, this time mamy diduga sedikit, semoga tabah, selamat & dipermudahkan...

Wednesday, October 21, 2015

♥ Alhamdulillah Damia Will Promoted As "Kakak To Be"

Assalam, dah lama tak update blog, today nak share berita gembira
Alhamdulillah Damia akan jadi kakak InsyaAllah next year...
Kawan2 doakan semoga segalanya dipermudahkan ya...
Alhamdulillah & bersyukur sgt sbb diberi peluang lagi sekali untuk menerima kehadiran cahaya mata baru dalam keluarga kecil kami....


Damia dah lama tau, aritu scan baby, kakak damia paling xcited skali, dia yg tnya itu ini kat Doktor...
Alhamdulillah...

Wednesday, September 30, 2015

♥ Tips Membeli Beg Tangan ♥

Handbag & wanita mmg sinonim dan tak dapat dipisahkan
rata2 wanita diluar sana suka menggayakan handbag masing2
handbag telah menjadi aksesori wajib untuk setiap wanita
mamy ingin kosgsikan sedikit info mengenai Tip membeli beg tangan



Pemilihan beg tangan wanita yang terbaik mampu menyerlahkan lagi penampilan anda.            Wanita jarang menukar beg tangan mereka setiap hari dan majority daripadanya akan menggunakan beg tangan yang sama untuk suatu tempoh yang amat panjang. Oleh itu, adalah penting untuk anda membuat pilihan yang bijak. Berikut merupakan beberapa aspek yang harus anda ambil kira ketika ingin membeli beg tangan;


1.      Saiz

Kenali saiz badan anda terlebih dahulu. Jika anda mempunyai tubuh badan yang kecil, jangan beli beg tangan yang terlalu besar. Dan jika anda adalah seorang wanita yang tinggi lampai, penggunaan beg tangan yang bersaiz kecil adalah BIG NO!


2.     Kegunaan

Aspek yang kedua terpenting adalah tentang kegunaan beg tangan tersebut. Anda harus tahu tujuan anda membeli beg tangan tersebut. Adakah anda ingin membawa beg tersebut ke pejabat, atau ke majlis makan malam, atau mungkin sebagai beg harian? Dan kedua, apakah anda ingin memuatkan barangan tertentu ke dalam beg tersebut? Sebagai contoh, jika anda ingin memuatkan barangan peribadi seperti laptop, beli backpack seperti di atas untuk memudahkan pergerakkan anda.


3.     Bentuk

Seterusnya, beli beg tangan yang mempunyai bentuk bertentangan dengan tubuh badan anda. Contohnya, jika anda mempunyai bentuk badan yang sedikit berisi dan gempal, bentuk beg tangan bersegi merupakan pilihan yang terbaik. Sebaliknya, jika adan bertubuh langsing dan tinggi, gayakan beg tangan yang berbentuk bulat atau oval seperti contoh berikut. 



4.      Rekaan

Dan aspek yang terakhir adalah rekaan beg tangan tersebut. Perkara pertama yang anda harus ambil kira adalah personality anda sendiri. Adakah anda gemar merupakan seorang wanita yang feminine dan gemar memakai dress atau seorang yang gemar bergaya dengan jeans dan t-shirt. Ia terpulang kepada citarasa anda sendiri dan jika anda seorang penggemar fesyen, buat sedikit research di internet mengenai trend fesyen terkini!




ada juga wanita yang gemar wat koleksi handbag
ada pelbagai jenama, design, warna dan bentuk, terpulang pada citirasa & pilihan masing2

TQ pada yang sudi baca.....

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.