Followers

Saturday, May 23, 2009

Keputusan Dibuat - Pengasuh Aqish

Nak citer Sikit pasal pengasuh Aqish ni.....termasuk pengasuh yang reject Aqish ni....dah 2 kali la Aqish tukar pengasuh....Pengasuh yang 1st yang Aqish panggil "UMI" jaga Aqish sejak 2 bulan lebih sampai umur 8bulan.....mama puas hati dengan penjagaannyer.....memang bagus....tapi masalahnyer blok antara rumah mama dgn Umi Aqish dengan rumah mama jauh sangat...so pepagi nak hantar Aqish menjadi masalah...pagi2 kena naik moto....elok Aqish tengah tido terjaga plak....kalo hari hujan kena naik kete....so leceh bangat.....tu pasal la cari pengasuh lain....
Cari punyer cari dapat la pengasuh sebelah rumah....so hati mama lagi senang la...sennag nak hantar & memang kenal pun jiran sebelah rumah tu....
So mama start hantar pada pengasuh yang ke2 yang Aqish panggil "IBU" sejak Aqish berumur 8 Bulan.....sampai 1tahun 8 bulan.....mama puas hati jugak dengan penjagaannyer.....sampai satu ketika Ibu aqish pernah menyatakan hasrat tak nak tak nak jaga Aqish lagi...tapi mama berjaya pujuk Ibu Aqish.....& mama sanggup bayar lebih janji Ibu Aqish nak jaga Aqish.....& Ibu aqish setuju untuk jaga Aqish balik.....
Sampai satu ketika, malam semalam Ibu Aqish menyatakan hasrat tak nak jaga Aqish lagi.....menangis mama bila tau perkara tu....tapi nak wat macam mana....dah kali ketiga...mama akur dengan segalanya.....mama tak leh paksa Ibu Aqish jaga Aqish lagi.....
Dan akhirnyer....mama & papa dah wat keputusan nak hantar Aqish ke Taska @ Baby Sitter....sebab mama dah bosan dengan masalah yang sama akan berlaku satu hari nanti......
Mama ada aim satu baby sitter RM280.....tapi puas hati sangat2 penjagaannyer....yang malangnyer tak de kosong sebab dia hanya jaga 10 orang kanak2 je....tak lebih dari tu....mama tak kisah pasal harga janji jaga elok...wat pe mama keje penat2 tapi pengasuh jaga Aqish sambil lewa je.....mama bayar bukan FREE.....
So mama dengan papa nak survey lagi beberapa pusat baby sitter kat sekitar kawasan apartment mama nak pilih yang terbaik nak hantar Aqish...harap2 lepas ni akan berkekalan sampai ke besar....Aqish leh bercampur gaul berkawan dengan bebudak lain....so dari situ mungkin Aqish akan cepat belajar......
Mama harap Aqish tak meragam lama sangat....nak tukar pengasuh mungkin makan masa sikit aqish nak sesuaikan diri.....hope anak mama cepat belajar k.....TQ pada semua mama2 yang beri pendapat & sokongan pada mama....

6 comments:

mummYaeesh said...

sure aqish cpt sesuaikan diri kot sbb ramai kawan2!better u cari yg ada montessori..lagi cpt dia belajar!

farah amoi said...

salam
saya pon penah alami perkara yg sama sebelum ni
masa anak sulung umo 8bulan...4X tukar bbsitter
sapai sedih tgk anak bertukar tangan ke tangan
nak hantar ke nursery memang x terniat pon

so skang, dah 2 hero, tp saya dah x keje...hehehhe


salam perkenalan...tingin nak join ur contest...

ummi afifah said...

semoga aqish gembira ke school yg baru...

Khas Lysha said...

nilah cabaran ibu bapa skrg kan,..
moga aqish akan sesuai dkt mana and dgn sapa dia akan tinggal nnt

zh-ena said...

mesti la aqish dpt sesuai kan diri ngan suasana baru..

hatap cpt dpt tempat utk aqish ditinggalkan..

miela77 said...

Iela teringat cite Cik Abgku pasal baby sitter. Masa dia bujang dulu, makbonda hantar adik2 nye ke umah jiran. Kebetulan turn cik abgku amik, dia terdengar adik2nye diherdik dan tidak diberi makan. Terus dia amik dan bawa balik. Dan disebabkan itulah dia tak suka anak2 nya dihantar ke umah baby sitter. Luckly my mother sanggup menjaga mereka. Alhamdulillah. Nightmare tul cite baby sitter nie...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.