Followers

Tuesday, May 26, 2009

Mama Sedey...........

* untuk makluman semua....pengasuh Aqish tu memang dah tak nak jaga Aqish lagi....minggu ni je last...minggu depan mama hantar kat baby sitter.....*
Ari ni papa tak keje so mama kuar lambat sikit dari rumah......macam biasa tiap2 pagi mama akan hantar Aqish kat pengasuh sebelah rumah mama tu.....tapi ari ni berlaku peristiwa sedey.....masa mama hantar Aqish, mama dukung Aqish...bila mama nak letakkan Aqish kat bawah, Aqish nangis.....Ibu Aqish a.k.a pengasuh Aqish geleng kepala sambil berkata "Aqish2".....

Pastu mama letak barang Aqish kat kerusi then anak Ibu Aqish yang umur 6 tahun tu cakap "NAPE HANTAR AQISH LAGI.....KAN IBU DAH CAKAP TAK NAK JAGA".....mula2 mama tak berapa dengar ape yang dia cakap...tapi lepas dia ulang banyak kali baru la mama paham & dengar.....bertapa luluhnyer hati mama bila dengar anak Ibu Aqish tu cakap camtu kat mama.....

Then Ibu Aqish minta maaf dengan mama pasal anak dia cakap camtu...tapi mama terfikir.....macam mana anak dia leh cakap camtu kalo bukannyer datang dari Ibu dia gak....tol tak???lepas mama hantar....mama masuk je dalam rumah air mata terus menitis....mama tak leh nak bendung perasaan sedih & luluh yang tak terhingga.......
Papa tanya mama kenapa nangis???mama tak leh nak citer.....on the way ke tempat keje mama citer kat papa & sepanjang perjalanan ke ofis mama nangis sampai mata dah bengkak, semua kengkawan ofis tanya kenapa nangis????
Aqish ni memang kuat nangis, sikit2 nangis.....memang manja.....YA ALLAH......mama tak minta Aqish jadi camtu...kuat nangis.....dah memang sifat semulajadi Aqish camtu....salah mama ker???mama dah bincang dengan papa nak hantar Aqish ke Taska esok....dah tak sanggup rasanya nak hantar Aqish kat pengasuh sebelah rumah tu lagi.........
YA ALLAH..........kuatkanlah semangat mama.....Mama sayangkan Aqish......mama kesiankan Aqish......

42 comments:

niza said...

adeeiii...klu sy pun mesti terasa wpun bdk 6 thn yg ckp camtu....ye!!saper lg yg dia dgr/ikut klu bkn dr mak/ayah dia...pandai plak tu bdk 6 thn ckp camtu...

mummy_ayu said...

sedihnye...sian u...carila baby sitter lain sambil smabil nie...macamla aqish nak rampas Ibu dia, just nak share je..lagipun u bayar kan..sabar ye.nie la susah working mother, tapi tak kerja tak leh gak...sabar ye.

mama | sarah | syimir said...

uhukss...sedihnya...bila hal2 mengenai anak2 kita mmg hati kita cepat tersentuh kan...sabar la ye mama aqish, mungkin tempat baru / pengasuh / taska nnt lg best utk aqish...

ayousha said...

sabar ye mama aqish...jgn nangis2..working mother kena kuat semangat...

xpe nnt kalau hantar kat taska aqish dpt lg ramai kawan..then mama pun x akan nagis lagi kan? kan? kan?

mama erfan said...

mama aqish... sedey lak saya baca.. saya yang bergenang airmata.. erfan pon camtu, manja.. sabar la ek, maybe kat taska nti aqish lebih seronok ada kawan ramai kan...

mama kene kuat tau, jangan sedey lagi!

zh-ena said...

mmg luluh hati kita bila dgr bdk kecik tu ckp mcm tu..klu takder org besar yg ckp bdk kecik takkan tau aper2 kan..

harap dipermudahkan utk cari pengasuh aqish yg baru..sedih

mama tisya said...

ala sedihnya..yela ank pengasuh ckp camtu sure maknye yg ajr...tkpela hrp aqish ok kt tmpt br nanti

lily azliyana @ mama zara said...

Ade ke patut diorng ckp mcm tu.padahal dh janji nk jaga smpai ujung bulan kn. patutnye awal2 ibu tu pesan kat anak die jgn sebut2 psl hal tu dpn2..tkpela mama aqish. sabar jekla. pas ni dh antar aqish gi taska harapnye aqish okla. aqish boleh dpt lagi ramai kwn..=)

eRiNsZ said...

emm raser cam nak bnti kejer..
tapi sabar eak mama aqish..

anggap la ayt bebudak. untuk sejukkan atie sndiri..

dan erin raser,
mama antar lah aqish kat umah pngasuh tu sampai ujung mggu nie.. next month baru tukar. Bkan aper,jiran kan...
sesusah nanti pun orang terdekat yg akan tolong.. takut pulak hal nie jd punca masam muka..

dan last day tu kasi ler small give untuk dorang skeluarga. bila kita buatbaek nie....dorang pandai ler pk sndri..

SyahNur said...

oh.. sedihnye.. kalo sy sendiri pun rasa sgt sedih... x pe.. better dok nursery sbb aqish blh berkawan n bersosial n yg penting blg belajar mcm2!

Ada Ayrissa said...

sabar ye mama?
mungkin ader tempat lain yg terbaik utk aqish..
drp hantar kat tempat yg x seikhlasnya mahu menjaga...
insyaAllah, masih ramai org yg berhati mulia kat luar sana...

ira_kecik said...

sedih nyer...... budak umur 6 tahun, biasanyer diorang nie jujur, akan cakap perara yg betul, mesti ibunyer dah berkali2 cakap kat rumah tak nak jaga aqish, sebab tu di bleh ckap camtu.

mama aqis hantar jer la aqis kat taska, sekurang2 nyer akan ada perkembangan lain utk aqish, ramai kawan, boleh learn something....

miezaniera said...

sedihnye rase..bergenang pulak airmata baca cite mama aqish nih..sabar ye mamaaqish..kuat semangat..moga2 taska baru lebih membahagiakan aqish..(adey la pesal aku sedih sgt nih uwaa..)

Anonymous said...

sdey nyer.. xpe lah! bykkn sabar.. eus ttp sokong klo mama_aqish anto aqish kt taska.. hope dier bley bergaul.. kt situ ramai kwn nnt.. nnt dier bleh berdikari.. insyaallah, manja dier hnya ngan kiter.. kt taska nnt dier leh bwk diri.. cuma mama_aqish kena kuatkn smgt tuk menerima perubahan ni.. jgn sdey2 nyer.. nnt kerja terganggu lak...

*Azie* said...

sabar la...budak zaman sekarang mmg petah cakap...kdg2 bukan salah ibunya...

lieya shayunk said...

bykkn brsbr ye kak....huhu...

Zanna_MamaBatrice said...

sedihnyer bc citer nie mummy...
yelah...even x mau jaga lagi..bg ler masa sikit utk cari penganti pengasuh aqish tu kan.....x bertimbang rasa betul ler...
bebudak mmg ler camtu..x kan nak salahkan dia kalu dia nangis.....sian aqish

takpe lah...pelan2 cari pengasuh baru utk aqish...sian aqish...yelah, takut nanti...bila org dah x mau jaga...tp kita hantar...dia abaikan plak si aqish tu.....

Normaliza said...

Sabar ya mama aqish. Kalau saya pun mesti dah berjujuran air mata. Silap hari bulan tak gi keje terus hari tu..

mamalieyna said...

sedihnyer...sbr jerlah..antar la aqish kt bby sitter jer..sian..

Mama_Aqish said...

To ALL : TQ for the support....mama tak de mood nak keje ari ni terkenangkan Aqish...Aqish tu memang manje dgn papa....tak leh renggang dgn mama walaupun selalu kena marah dengan mama sebab nakal...tapi still sayang kat mama....mama kesian sangat dengan Aqish dah 2 kali tukar pengasuh...

sujaihah said...

alahai..sampai hati

saya tumpah simpati ..kesia baby aqish..mama aqish cubacr pengasuh yang lebih baik yer..biasala budak..manja.

mamanoa said...

mamaaqesh..jgn sedey ekk..tabahkan ati..bebdk..sosa nk create 1 pembohongan..lelagi benda2 camni..
kalu i pun i sedey..kalu org tu da xnk jaga u cari la tmp lain..insyaAllah ader rejeki u...

mama idzareef said...

aduhai..saya tak blh dgr betul cite2 yg melibatkan baby nie..huhu..sedeynya..harap2 dia tak mengapakan la anak awak.. ye la dr reaksi anak awak nangis bile sampai kat umah tu dah tau dia mmg tak seronok kat situ.. try cari bbsitter ln k before something bad happen..

asmaa said...

mama aqish...
jangan sedih yerk...sabar... insyaallah, allah s.w.t akan permudahkan urusan kita dalam menguruskan kerja seharian untuk keluarga dan anak-anak...kita sebagai workingmom memang akan lalui mcm itu,saya pun pernah dari lalui semasa anak sulong dan kedua...yg ketiga nie baru lah rasa 'lega'...

ain adreanna said...

sabar ye mama aqish..klu saya pon trasa hati gak..budak2 skang ni petah sgt ckp..kdg bukan slh mak ayah..tapi kena ajar le bdk2 ni skt hormat org tua..

U-jin said...

huhuks..tp xper lar...antarle aqish kat babysiter lain...dah org x nak jgn kita paksa..kan...ade hikmah disebaliknye...mana tahu dpt yg lagi ok...

adda said...

huhuu.. sedeynyer baca entry nih.. kalau org dah tak sudi nak wat camne.. tak sangka dia sanggup wat camtuh? tak kesian ke pd aqish? bukannyer dia baru kenal.. takpe.. sabar je laa.. better cari pengasuh lain

[-suziey-] said...

bdk xpndai meniou..ape yg disebut adlh kopipes dr org dewasa..huhu,..kalu sy tu mmg trus emergency leave..amik balik anak cari pengasuh lain..kesian anak kita yg xtau ape2..mane ade jg bdk kje senang..bdk kecik mmg la camtu..byk cabaran n dugaan..huhu..sabar ok mama aqish..

mummYaeesh said...

tak tau la ek tp weols rasa takleh amik ati sgt kot sbb bdk2 pun!mungkin mak dia pernah ckp taknak jaga aqish dpn dia tp cara dia interpret jek kasar sbb bdk2 ni kdg2 mmg memeranjatkan...

bukhairiah said...

sedihnya baca...saya pon agak risau biler tumpangkan bby kt umah org..coz bby k2 nie blh thn cengenggnya..xmo minum susu botol sgt..nk y ori jer...nangis mmg mcm ziana zain..nk wt camner...n xtau nk wt camne nk kurangkan cengeng tue

Anonymous said...

Salam mama,

Alehh sedihnya...mmg xpadan budak 6 tahun ckp mcm tu. Apa pun mama, cuba lah hantar ke taska, mungkin persekitaran & pergaulan lebih baik utk pembesarannya. Sabar ya mama..

mannira said...

la siannya..byk2kan bersabar ya..kalau saya pun mesti terkedu gak... danish pun kuat nangis gak.....kdg2 naik malula dgn jiran asyik dgr suara dia je.. alhamdulillah, bila ty baby sitter..danish ok je kat rumah dia...

mummysya said...

Salam Ziarah...

sabar ya, ada hikmah rahmat disebaliknya...

Diana Din said...

sabar la mama aqish, i pernah alami benda sama mcm u, bab anak mmg abis air mata & kita sanggup wat ape saja... hope aqish gembira kt tmpt baru nnt...

CT said...

alamak....sedeynyeeeeee...sian kat aqishhhhhhh..agreed...mesti die dengar dari ibu dia tu...hmmm cari la BS lain...

CT said...

anyway...mai rumah kami amik award ya...

BabyIbu said...

sabar ye mama aqish..kuatkan semangat..insyaallah ada hikmahnya..

Kamariah Idris said...

Salam Mama Aqish,

First time Kay view blog you. Terus t'haru bila baca entry ni. Bykkan bersabar ye. Jika Kay dlm situasi you pon mmg Kay akan terasa dan mungkin akan cari pengasuh yg baru. Mintak kebenaran tuk add blog you dlm blog Kay

ummuabdullahsyaakir said...

Salam mama..sedih baca entri ni..moga mama tabah yea.
memang klu budak2 tak tipu,apa yg dia dgr tu yg akn dia ulang balik.
tak ape,mama cari je pengasuh lain yg lbh sudi nak jaga Aqish ye:0

[-suziey-] said...

to Mama Aqish:

ni off topic..ekek:D

mama xyah ganti hadiah lain utk aQeel ok..kita xkisah psl hadiah tu..sy paham..kalu nk guna pos laju or pos ekspress mmg costly..sy just bg ingtan je kt n3 tuh..sori kalu mama terasa ok..xde niat nk tujukan pd mama ingtn tu..tu utk sume...apepn sy xkisah pasl hadiah tu..mmg masuk pn just for fun... n tmbh kenalan :)

Anonymous said...

sabar ye mama aqish..dotter kite pun manje..plg teruk tak nak ngan org lgsg..ngan mother in law kite pun taknak..sabar yek..

hajarus said...

sedih hajar baca entry ni...
sabar yer mama aqish.....

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.