Followers

Friday, June 19, 2009

Sape Pernah Gi Cameron Highland

Nak tanya sikit pada sape2 yang pernah gi Cameron Highland....jalan mama yang paling senang sekali nak kesana & temapt mana yang menarik sekali untuk dilawati di sana????sape yang ada pengalaman & sebarang cadangan leh la komen kat entry ni k....esok mama dah nak pergi...so nak wat survey dulu...minta pendapat semua blogger2 yang baik hati kat luar sana tu k.....

27 comments:

honeylanz said...

has pernah pg 2x.
1st trip - guna jalan baru simpang pulai tp balik guna jln lama (tapah)
# sangat jauh la guna jln baru

2nd trip - guna jln lama (tapah)
# dekat skit tp pening. sediakan panadol for u n mylil kid aeiry danish muntah 2 kali.

~zuraiwan~ said...

salam...kite penah gi Cameron Highland kire dh 4x la..kekekeke..
Pasal jalan tu ek...kite sbb dari Penang, dr Highway tu masuk Simpang Pulai. Tp kalu dr KL...jalan dia susah skit...mgerunkan skit..hehe..
Tempat menarik...hmmm kite rase Brinchang best lg kalu nk stay sbb kt Pekan. Tmbh2 dkt ngan pasar malam jerk..tmpt2 lain, mcm ladang teh ke, bunga2an...byk pilihan nk gi.

♥♥♥ Mrs. Hasanif ♥♥♥ said...

semua pun best paling penting p ladang boh.. minum kt sana..sedappppppppppppppp pd km lah.. klu x mo jln pusing2 sgt kuar ikut simpang pulai.. kejap je mendaki dah jumpa tempat psinggahan ptama..

honeylanz said...

tempat wajib pg: tea boh plantation center. minum tea & mkn strawberry cake kt anjung..yg mcm dlm iklan boh. advise; pg bagi 9 am ke..cuma hati2 drive lereng bukit nk ke sana. pemandangan sgt cantik n damai..alamak...ni mcm nk pg lg ni!!

miela77 said...

Salam...iela duk kat area simpang pulai. Kalau dari KL ramai yang ikut Tapah tapi jalannya ampun. Bengkang bengkuk dan merbahaya. Ada yang tak sanggup dan rela keluar tol Simpang Pulai, trafik light tol kanan, trafik light kedua pun kanan, dan ikut laluan jalan tu. Banyak tempat menarik kat situ yang boleh dilawati. Depends on you nak pilih jalan mana, tapi iela suka ikut simpang pulai, 45 mins from my house je..

tHrEE oF us said...

kamekkkkk!!!! hahaha~~

xtau ler mana yg best.. masa pegi dulu ikut dr smpg pulai, balik ikut tapah sbb leh singgah kt lata iskandar.

tmpt melawat.. hemmm.. g laa suma tmpt yg ade + slagi bole dilawat.. hahha!!

psstt~~ jgn lupe singgah kt teh boh sg.palas ye + amek gambo bebyk kt sana.. owhhh.. stroberi coklat pon jgn dilupa~~

hepi holidays!

wansteddy said...

besh pergi cameron. yg besh bila dpt petik buah strawberi..yummy!

wans dulu ikut jalan dari tapah. nk naik tu xkisah sngt nk turun tu rasanya lagi gayat dr turun kat genting highland kekeekke...

kalau xpergi ladang teh mmg rugi sbb tmpt tu nyamannn je... selamat melancong mama aqish n famili!

yOkOyOpOyO said...

kalau nak jalan yang agak selamat dan tak menakutkan, ikut Simpang Pulai, walaupun jauh sikit. Tapi jalan sangat elok, dan luas.

tapi kalau nak cepat, nak tengok rumah-rumah orang asli tepi jalan, nak mandi air terjun, ikut tapah. Tapi jalan nih sempit, berliku tajam, dan banyak tanah runtuh.

saya lagi suka ikut simpang pulai walau jauh sikit sebab rasa selamat, tak menempuh driver lori yang turun naik yang bawa macam pelesit. lagi satu saya nih senang mabuk jalan berliku gitu.

naurah makwa said...

kalau akak dari KL, naik ikut TAPAH. Exit tol tapah, then turn left..

Kalau ikut ipoh, naik ikut Simpang Pulai..simpang kiri dari Ipoh sebelum t.lite tol s.pulai..

jenjalan lagi ek

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

kampung halaman ku cameron highlands...cameroon tak pernah gi lg..huhuhu, dgr citer ramai org hitam di situ...

i_sofia said...

wa.. besh nyer.. nak p cameron..
saya rasa.. ni tempat yang besh..
1 - BIG FARM Strawbery Park . ada kebun sayur, ada kebun strawbery (self-picked) n ada tempat makan n gift shop also.. all in one la maksudnyer..
2 - BOH plantation - nak sampai kat kilang dia nih, seksa skit, sbb jalan kecik. tp best n tempat dia cantik. kena awal tau.. dia tutup kul 4.30 x silap..
3 - pasar malam brincang..
tu saja.. happy journey..

i_sofia said...

arrr.. satu lagi.. jalan nak naik saya rasa.. senang naik ikut simpang pulai lagi.. jalan nyer x bengkang bengkok sangat.. kalau ikut tapah.. jalan agak memeningkan ler..
btw, ni saya share pix saya
http://picasaweb.google.com/i.sofia2331/CameronTrip#

bukhairiah said...

nk y relax xfening2, ikot simpang pulai tp borink...ikot tapah best, sejuk tp fening tahap gaban...
meh tgk2 kt blog ai bulan lepas...ada n3 g cameron..y pasti sumer tmpt besh...xkan borink.

Queenin Murni said...

wow best! i'allah kami pegi next monnth unt gathering..

ikut jln simpang pulai senang..

by the way.. pi brapa lama ek?
http://www.cameronhighland.net/2-day-tour.htm

sharewithOya said...

Salam... kalo nak gi cameron ikut Tapah la senang ... tapi jalan memang la kena terror memandu... jalan curam banyak sikit.. bunyikan hon selalu kalo tak nampak orang kat depan..
saya ni selalu gi Cameron waktu bujang2 dulu... tempat menarik terlalu banyak nak cerita... saya syorkan layari cameronhighland.net dan tengok info kat situ. Cari info kat google pun boleh... emmm kalo tau pergi la naik gunung Brincang... boleh naik 4 wheel service atau kenderaan sendiri.. nak senang naik trak yang dah ada kat situ... boleh tengok matahari terbit kat atas puncak gunung... peh sejuk dan best giler... nanti boleh emel kalo ada apa2 nak tanya. (suraya245@gmail.com)

zh-ena said...

entah hubby ena ikut dr tol sg.buloh msk ke hiway ipoh..pastu terus jea la ikut smp jumpa nak g cameron hehehehe ena bukan tgk jln sgt pun..lg best zzzzzz tau2 jea dh smp

kat sana best msk ladang strawbery, ladang bunga ros..plg best shopping la :P

dah tak sejuk sgt la atas tu

zh-ena said...

selamat bercuti
dan selamat hari bapa utk papa aqish

*Azie* said...

semuanya menarik...klu g ladang strawbery azie suka sgt siap leh petik buah kat situ...selamat bercuti

MaMa aYiN_FaSHa said...

kalau dari KL ni sure lah Tapahkan..tp jln dia bengkang bengkok..tp kalau ikut Simpang Pulai..jln dia cam jln highway..dari Simpang Pulai tu 45minit ja...

suealeen said...

salam ziarah.. mula tu baca title posting ni - cameroon? cameroon tu di afrika kalo tak silap saya.

oh rupanya cameron highlands! jangan lupa singgah di bharat tea plantation sambil hirup udara nyaman di lereng bukit + sambil minum teh yang panas.

CuTeMiUt78 said...

oh.. lama dah tak g.. last g masa ngan member2 U dulu.. kita g pun naik bas je masa tu.. sorry la mama aqish.. tak dpt nak tunjuk jalan ke sana.,.:D

siti nurbaiya said...

cameron sekarang dah tak berapa sejuk macam dulu, tapi boleh la..
kalau nak pi suggest tido sana and relax lepak2 best la
bila nak balik beli la strawberry, dried strawberry, souvenier, sayuran, and bunga kalau minat...
biasanya tak tinggal jagung madu mesti beli :)

Ummi Hanie said...

Salam , Mama dok mane yer ..

Jln mane plg sesuai nk gi CH tu,depends gak mane Mama dok . Kalau dok area utara , naik kat Simpang pulai is the best sbb ia shortcut banyak ! Naik kot Tapah is suitable for people who lives in KL n southern part of M'sia la.But , the jalan is sooo bengkang bengkok ! Pening nk termuntah saya taww ..

Lokasi best ekk.. one of 'em mestilah ladang teh .. gi sana , pastikan Mama order secawan or bbrp cawan teh tarik panasss ..ohhhh nyamannnn skalik dong ! kan sana cuace sejukk..pekena teh panas mmg awesome beb!

tpt laen,Hanie xbrape arif sgt..most of the places hampir same..jual bunga,sayur ..gitulaa..pasar jual sayur dekat Kea Farm tu ok gak laa..jual bundle2 gitu tp sbenanye xmurah mane pun..bundle nyer kecik2!konon2 16 paket 10 hengget..bendenye berape ketul jer..

okla dah pjg lebor nih ..sowy mama

Mummy Dasy said...

Jalan mana dekat tak tau coz tido masa gi tapi ikut tapah rasanya masa gi dulu

ummiaqeef said...

aritu mase g ikut simpang pulai..balik lak ikut tapah..jalan mmg bengkan bengkok..pening kepala..yg best utk dlawati - strawberi park, ladang boh..best minum teh o panas kat sane..yum..yum

mummYaeesh said...

uiks bru baca ini entry!adeh..sbb uols pun da blk so tak yah ler weols citer..woohoo

weols pernah gi gak cameron ni..baru dua kali..

me n de alisha said...

hi salam kenal... nak tahu tak , kita last g cameran higland masa rombangan sekolah tau ... masa tu g pergi sekali ngan mak kita..yelah anak manja kena mak ikut sekali... seingat kita umur kita masa tu 7 tahun...huhu sedey kan...rasa plan nak pergi lagi...tapi tak tahu bila??huhuhu

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.