Followers

Tuesday, June 16, 2009

Scott's Emulsion

Pernah dengar tak lagu ni:
"Sungguh riang waktu membesar badan ku jadi....sihat dah segar....Ibu menerangkan kami ada kawan....bernama Scott's Emulsion...."
(versi lama)
"Ku gembira sentiasa...badan ku sihat dan kuat....horey....biar panas atau sejuk...ku bermain penuh minat...yey....bermain melompat sini sana Scott's Emulsion membantu saya...."
(versi Baru)

Al-kisah....masa mama tecik2 dulu pun dok minut scott's ni tau...tapi perisa original ikan cot punyer...hanyir giler...tapi bagus untuk orang LELAH @ ASMA.....sekarang ni mama bagi Aqish plak makan Scott's ni....Aqish memang suka bangat dengan Scott's ni...tiap2 hari makan sesudu...dan dah nampak perbezaannyer....Aqish kurang dijangkiti selsema & batuk.....vitamin ni bagus untuk bebudak yang nak membesar....kalo tak salah untuk budak umur setahun keatas.....betul ke bagus???sape2 yang ada bagi Scott's ni kat anak2 dia...tolong komen ye.....

19 comments:

fazilzura said...

salam kenalannnnn

haah betui tu..

zr pun dh kasi akil minum sejak 1thn lebih .. b4 tu senang beno nk selsema ke demam ke..
now kurg dh . pehtu selera makan .. mak aii kalah mak ayah nyee

*syafinaz*me,my self and i... said...

haiii..saye ade bg adam ngan alyaa scot emulsion ni.tp bg yang pastel.
diorang suke sangat.

saye pun makan gak..bkn utk kanak2 je..utk ibu juge..hehe

hajarus said...

sama la mama aqish.. saya masa kecik2 dulu selalu tengok ayah hajar makan... hjr pun dengar baik tu orang yang lelah @ asma.... memang betul yang original scott's memang hanyir sangat... tu yang time hajar tengok ayah hajar minum hajar balik yang acam nak termuntah... huhuhu...

bukhairiah said...

saya bg anak saya azeem minum scott perasa oren..mmg dia soker..ketuk botol ngan sudu jer, dia dh dtg...mmg bagus..konon bg nie nk bg selera mkn dia btmbh coz lately dia mkn main2.mmg jarang sakit or dmm la.klo mcm nk demam jer, bg scott n ubat..

appeton syrup pon ok tp rs mcm ubat sgt...budak2 xsuker kdg...

CintaKu Iman said...

iya Iman pun nani kasi scot emulsion since umur dia 8 bulan..2.5ml jer setiap hari..dia jarang dapat sakit, active dan cepat pick up...nani syorkan semua mama2 kat luar sana beri anak scot emulsion.even kita pun elok amik sekali.

Hezesuze said...

ishh betul ke elok tuk bdk lelah@ asmah ni...haruss try..

ummi afifah said...

afifah pun baru nak belajar makan scout emulsion ni... walaupun dia jrg demam & selsema ummi nak di tambah selera makan..

Ada Ayrissa said...

mama,
sy br nak bg anak dara sy tu mkn scott nih...
dan br jugak nak buat entry nk tanya kwn2 blogger pasal menda ni...
ok ke x ok ke?
huhu..
dah beli tp blm bg lg dia mkn...
:(

Mr PenyuBiru said...

a'aa.. mmg bagus. aku dah amalkan tuk anak aku sejak dia berumur 1 tahun lagi. kekadang kena selsema jugak, tapi tak kerap aa.

mama auni firdina said...

ade gak bg kt auni since 10bln lg..tu pon tanye doc ok ke bg scots..doc kate bole sbb berat auni ok..mase tu auni kerap sgt kene selsema..pastu try Appeton lysin Multivitamin jenis syrup tu,berak die keras lak..so bg balik scots ni..cmpur ngn susu..klu bg gune syring,melalak cm bg ubat jew..so alternatifnyer,cmpur dlm susu je ler...

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

kat Australia ni, parents digalakkan utk bg anak scotts emulsion di musim winter ni. ni utk boost up immunization system dia, so tak senang kena flu time sejuk2 ni. antara benda lain diorang suh bg is also yogurt.

for now i bg yogurt aje sebab tu feberet dia. plan nak bg scotts emulsion kalau miya makin kurang makan..i tgh cari cara nak naikkan selera makan miya ni. kerja nak nyusu aje. haru haru..

Mama_Aqish said...

To Fazilzura : setuju memang bagus bebudak makan Scott's ni kan...

Mama_Aqish said...

to Hezesuze : try la bagi kat anak u pastu leh tengok kesannyer

Mama_Aqish said...

To MamaMiya : TQ untuk penerangan yang jitu itu...so kepada semua blogger dah tau ape kebaikannyer leh la torai k...

CuTeMiUt78 said...

betul tu mama aqish.. mirul pun kekadang kita beri gak.. tak beri selalu.. sebab dia mkn vitamin lain kan.. takut karang lain plak citernya.. tapi memang nampak perubahan la.. budak2 yg mkn scott ni memang jarang dijangkiti selsema.. memang bagus la..

mummYaeesh said...

hamboiii siap hafal lagi tu lagu versi baru versi lama..hiks

weols beli utk yaeesh gak tapi haram... buang jerk..mula2 beli oren..kot dia tak suka beli lak yg original..lagilah...rugi2!

me n de alisha said...

memang bagus pun scott nih...kita dulu memang mak bagi yang nih, dulu-dulu takda peras oren...so telan jelah walaupun hanyir...tapi untuk kesihatan memang bagus...kiya jarang dapat selsema dan demam...nanti nak bagi kat Alisha lak..hehehe

Momma Mia said...

daku mmg tak suka scit tuh masa kecik...tp anak ku nnti suka kah dia???

zara said...

Dulu saya pun kasi anak scott emulsion tapi bila saya dapat tau COD LIVER OIL sebenarnya tak elok (sebab amik dari hati ikan) .. saya dah stop dah. Alhamdulillah saya dah jumpa fish oil yang tulen .. anak pun suka makan. Pilih yang terbaik untuk anak-anak kita.

boleh emel saya di zah15@yahoo.com untuk maklumat lanjut.

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.