Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Tuesday, July 21, 2009

Aqish dah Pandai Wat pe sekarang???


  • dah lama tak citer perkembangan pasal aqish ni....dok asyik citer pasal sale je.....sekarang ni umur aqish dah masuk 1 tahun 9 bulan 8 hari.....

  • Aqish dah pandai panggil "mama", "papa", dah leh sebut "aqish" (nama sendiri), baby....miow....opah...atok.....ape.....nak2....nanak.....syusyu(lain sikit bunyinyer tapi mama tau ape maksud aqish)...andi(mandi)...ukong(dukung)...choes(shoes)...kokosh(lipas)....dan yang paling aqish suka sebut "MAN"...a[e tu man????Taman....budak2 kalo cakap amik yang hujung2 jer......aqish masih lagi dalam proses nak belajo bercakap...tapi jiran sebelah rumah & depan rumah mama anak depa umok 9 bulan dah pandai cakap....la ni dah pandai baca doa makan....one two three dah sampai twenty....alif ba ta pun pandai.....

  • Agak cemburu la tengok anak depa cepat bercakap.....tapi semua budak tak sama kan....Aqish sekarang kalo nak makan dah pandai tadah tangan mama bacakan doa makan...pastu aqish aminkan....alhamdulliah berkat dok taska aqish dah pandai belajo dari satu perkara ke satu perkara.....kalo masuk rumah dah pandai cakap "kum"...(assalammualaikum...amik yang hujung jer jadi "KUM")....

  • Dulu dari kecik tak sabo nak nengok aqish meniarap.....merangkak.....duduk....berdiri....berjalan.....la ni tak sabo nak tunggu bercakap plak...sok kalo dah pandai bercakap & membebel jenuh plak mama melayan sembang aqish tu nanti......
  • sape ada pengalaman leh la berkongsi ek.....

21 Kawan Mama Suka Bagi Pendapat:

AkMa said...

btul la tu mamaaqish..ms baby x sabar nak tunggu menerap,merangkak,berdiri n jalan..pastu bercakap plak kan?

bile dah bleh bercakap nanti sure mama x larat nak layan aqish bercakap pulak..hehehhe

semua benda dia akan tanye..perasaan ingin tahu..

mcm anak sy yg sulung tu la...bercakap je keje dia..non stop..huhuhuh

mummy_ayu said...

pandai nya...macam macam dah tau..my ian, dah 3 tahun lebih baru la nak pandai baca doa makan..walaupun yang dengar hujung hujung je...yang penting dia nak belajar kan...

Momma Mia said...

Wah best nya Aqish dah pandai cakap. Clever la Aqish nih. Anak momma skrang dah start bising tapi tak faham lagi cuma yg momma tau "nenen". Skarng anak momma suka nk panjat tangga. Risau2...

ibu_arifa said...

dah mula nk ber cakap yer Aqish.. pandainyer..abik la video dia bercakap tuh.. sure best nih.

nurshah80 said...

sabo la ye mama aqish... mmg setiap perkembangan bb berlainan... asalkan bb kita sihat dan tak de masalah... kita bersyukur je la hehehehe... irfan pun la ni pandai sebut ayah jer... umi dia lum lagi....huhuhuhu

asmieyra said...

huhuhu..best dengar perkembnagan aqish..dah pandai cakap..tebntu best kan? tak sabo tunggu anak pangil mama...

asmieyra said...

so mama kn ler jadi translater plak pasni bila aqish cakap ngan orang luar,coz mama jer paham bahasa aqish..pandai anak mama nie..

asmieyra said...

sy plak terexcited ngan berita nie..coz balik uamh sue nak borak nagn bb dl..tp tak paham..layan kan aja..bahasa budak 6 bulan..huhu..asalkan senyum maknayer dia paham ckp kiter...huhuu

asmieyra said...

aqish nie mesti petah bercakap...bestnyer..anak sy ramah sangat kalo jg tgh malam nak ajak borak.mana daya...huhu..biorkan borak sorg kalo tgh mlm,,smpai dia tido sdn..

~mamazahra~ said...

same jek ngn Zahra...
bile sebuat sesuatu, dia tgkap yg ujung2 jek...
Zahra pon lom pandai kire or baca ABC..puas da ajar..dia lom nak sebut sume tuh...
xyah dok compare ngn baby lain yg cepat, nnt kite rasa rendah diri...sian lak kt anak kite...
setiap bdk perkembangan dia lain2...

miezaniera said...

Pandai dah Aqish..byk perkataan dh leh sebut..2 org anak buah aku umur 2 thn pun tk byk sgt yg leh sebut.hehe tp Qasrina pn pandai sebut 'Ko' (assalamualaikum) dan 'Kah' utk Qas(panggilan kt umah pengasuh dia) hehe..

R LEeN said...

erm....

itulah...dari baby xsabar...

la ni...si abang cakap non stop...

mmg jenuh nk layan....

9 bulan dah ckp....cepatnye

Mama_Aqish said...

to akma : tol tu memnag tak sabo...tapi biler masanyer dah tiber dok pening plak

Mama_Aqish said...

to Mummy_ayu : dok kat taska banyak yang dia belajo...tapi doa tu mama yang baca aqish tukang aminkan aje...

Mama_Aqish said...

to momma mia : semakin hari semakin bising mulutnyer nak belajo cakap...

Mama_Aqish said...

to Ibu Arifa : hye lama tak jenguk sini...ada videonyer tapi nak upload lambat bebeno la tu yang malas tu

Mama_Aqish said...

to asmieyra : tu la kalo dah asyik dok bercakap je sampai penat nak layan la jawabnyer....

Mama_Aqish said...

to mamazahra : same2 la kita besabo no...bebudak ni daya perkembangan depa tak sama semuanyer...ada yang lambat sikit tapi tak semstinyer mereka tak cerdik...tol tak???

Mama_Aqish said...

to miezaniera : lagi dasyat qasrina...tinggal "ko" je dari assalammualaikum...ape2 pun janji dia leh say something tol tak???

Mama_Aqish said...

R Leen : sekarang dok jenuh nak jawab semua pertanyaan kan....

eRiNsZ said...

mg cmburu tgok anak owang laen petah bckap,
eisya dah2 tahun bru nak mula blajar...

tk pe.. pkmbangan anak-anak tak sama
jom kiter berusaha...

charyuk charyuk

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.