Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Wednesday, July 22, 2009

Camner Nak Wat Pop-Up Window ek???

Ok Tutorial untuk ari ni bertajuk "camne nak wat Pop-Up Window"...selalunyer sebelum ni sape2 yang perasan kalo nak komen kat blog mama ni mesti payah sikit kan sebab sebelum ni mama pakai setting"comments form placement" untuk "Full Page" punyer....so payah sikit & sure ramai yang malas nak tinggalkan jejak sebab bile komen....post komen tu akan dipapar untuk full page...then biler dah komen akan pi ke latest entry semula so leceh sikit la.....la ni mama dah cari jalan penyelesaian camne nak memudahkan kengkawan mama nak komen kat mane2 entry tanpa perlu menunggu masa yang agak lama untuk loading komen entry...cadangan ni diusulkan oleh kawan mama iaitu Suziey, biler balik rumah mama pun dok godek blog mama kat page settings.....so credit to Suziey then mama pun nak sharing dgn semua blogger....
Carabyer senang bangat.......

1. Pi kat DASHBOARD @ cari page "SETTINGS"

2. Pi kat bahagian Comments kat belah atas tu....sowy lupe letak anak panah la....tengok kat bahagian Comments Form Placement...then klik kat Pop-Up Window.....

3. Pastu klik "Save Settings"

4. Pastu "View Blog".....try komen kat mane2 entry....& akan kuar kotak pop-up window seperti gambar diatas...

5. Masukkan komen seperti biasa....taip la ape yang suka k....

Last sekali klik "Publish Your Comments" dan komen anda tadi akan dipublish seperti biasa......
Siap....
  • Senangkan???tak yang Full Page just Pop-Up Window tecik je....pas dah komen leh baca entry lain plak....
  • So Selamat Mencuba......
  • Untuk tutorial lain yang diajukan....akan mama cuba untuk wat entry k...sekarang ni mama BZ sikit dengan Payroll so masa tu terhad tikit k....

24 Kawan Mama Suka Bagi Pendapat:

~zuraiwan~ said...

wah rajin nye buat tutorial ye...

~kite pun dh tukar pop up window tu hari tu...sbb nengok sng

R LEeN said...

ooo......

bgus2.......rajin mama nih...

sy xsempat nk share info mcm ni...

[-suziey-] said...

yeay dh senang nk komen..heheheh:p thanks yek sbb terima cdngn sy...;)

AkMa said...

sy ade terbaca komen suziey ni..hehehhe...memang senang kalau wat pop window ni..cepat sket nak loading kan mama?

mama blog mama ade dlm bloglist kite la..kat list blgger kl..

zh-ena said...

yeay berjaya buat

nurshah80 said...

sebelum2 ni.... nak buat ape pun kene test2 dulu...blajo sendiri la..ngan adanya... sifu mama_aqish ni... sonang la kejo ckit...heheheh

Mama_Aqish said...

to Zuraiwan : lama tak mai sini???just info untuk sharing degn semua blogger yang tak tau

Mama_Aqish said...

R Leen : ya untuk semua....rajin2 datang melawat k

Mama_Aqish said...

to Suziey : credit to suziey gak sebab bagi cadangan begini...

Mama_Aqish said...

to akma : ok kiter dah nengok pun....cuma tak perasan kot semalam...yess suzieynyer cadangan

Mama_Aqish said...

to Zh-ena: tahniah...

Mama_Aqish said...

to nurshah : so wajib terjah blog kiter selalu tol tak???

hadina said...

yeh..yeh..dah berjaya.
thanx ats info yg berguna.. :)

nurshah80 said...

yo la tu mama_aqish.....hehehhe.. mmg syok terjah blog mama nie

asmieyra said...

tq mama mudajkan keja kiter..senang gini tak perlu susah payah...

asmieyra said...

info yang sangat berguna..bagus le mama..share lagi yer...

eRiNsZ said...

mama yg ghajin.. tepuk tepuk pngakap...

hehe info yg bguna..
byak phala u

Momma Mia said...

Thanks mama Aqish. daku pun dah berjaya buat. Kalo nk mintak tutorial b/mana nk buat " You might also like:" aci tak? Dah cuba ubah kat setting tak jadi pun. :)

mummy_ayu said...

tq for tutorial..mama aqish ri rajin tul la...

mummy_ayu said...

banyak boleh belajar n tahu dari blog mama aqish nie..best!!!

miezaniera said...

blog mama Aqish mmg best ngetop gituh ;D

iem said...

ooo senang gak yek...
nnt nk cubalah..
tq tq

ieja said...

dah cuba dah tutorial ni...
tq so much mama aqis....
mmg amat2 mambantu dan memudahkan kerja bila nk view komen...ieja suka blog mama aqis sbb banyak ilmu yg boleh digunakan....

Suliana said...

oo gitu ke.. hehe.. saya pun tak tahu apa tu pop window.. ok gak cara cam nikan, laju skit nak komen. tq anje :-)

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.