Followers

Tuesday, October 27, 2009

Aqish Tukar Susu???

Ingat tak dulu mama ada citer pasal berat badan Aqish tak mau naik2...
Sekarang ni umur Aqish 2 Tahun...
tapi berat badan Aqish cuma 8kg....
So mama jumpa doktor Pakar untuk bertanyakan tentang masalah ni...
so Doktor cadangkan untuk Aqish bertukar susu...
Dari PROGRESS GOLD ke PEDIASURE...
Aqish tak kisah pun kalo mama tukar susu ape pun...
dalam 2 Bulan Aqish minum susu PediaSure tu tapi still tak de peningkatan tahap pemakanan
yang melampau nyer...
So ada la kawan mama suggest bagu minum Sustagen....
So semalam pi Tesco mama beli sekotak susu Sustagen Junior 1 perisa Honey...
Malam tadi torai...Aqish suka je minum tak kisah pun...
Bila papa bandingkan kandungan yang ada kat dalam Sustagen & Progress...
Nampak cam Progress lagi banyak kandungan yang berunsurkan IQ...
Tadi dek kerana mama & papa nak bagi khasiat pemakanan Aqish seimbang...
so Aqish akan bertukar ke Susu Sustagen....



Kengkawan...mama perlukan Suggestion dari kengkawan tentang susu ni...
ada tak anak sape2 minum susu Sustagen ni???
Ok tak????

18 comments:

MaMa aYiN_FaSHa said...

salam...
Anak akak pon minum susu ni jgk..before ni dia minum enfagrow..tp tetiba dia nk rasa coklat..enfagrowkan x der...last2 decide ambik sustagen perisa coklat..alhamdulillah..mmg serasi la dgn ayin...susu tu mmg mengenyangkan..if dia x nk mkn nasi..dia akan minum susu ni byk..& so far ayin susah sgt la nk kena selsema or demam..dgn IzinNya..

EIJAM'S FAMILY said...

minta maaf yerk mama aqish coz xdpat nak tolong.. bagi kiter enfagrow A+ pun okies.. alhamdulillah setakat nie umairah okies..

bukhairiah said...

tgk badan gak la kak...anak saya sumer susu blh..tp dia sndr xmo mkn ns...harapkan susu je pon, kita sndr xpuas hati.ye la,xnk mkn pe2nk susu jek..

sustagen pon penah try, susu nie manis n sedap..huhuhu tp anak sy tetap xmo mkn..hahaha camno..ank tgh lasak..berat xmo naik...

Mama_Aqish said...

to Mama_Ayin : ye ker...tu la kita tengah torai ni...tapi aqish memang aktif...kalo kat shopping kompleks lagi lagi la aktif sesangat berlari2

Mama_Aqish said...

to Eijam Family : dulu masa tecik aqish minum Enfa gak...tapi umur 1 tahun tukar brand wyeth plak...
poning la badan tak mau naik...

Mama_Aqish said...

to Mr.Bubu : hu..hu...same la...aqish ni badan tecik sebab ikut macam badan papa dia....tu yang badan dok tang tu tak mau naik2...tapi dia sihat & aktif je....cuma kitorang nak bagi pemakanan yang seimbang...

eRiNsZ said...

eisya pon tukar susu dr enfagrow ke anmum essential.
kes nak kurangkan budget huhu sian dier~so far ok.

x de pgalaman psal sustegen..
heheh sajer gatai nak mgomen

honeylanz said...

si abg pernah dulu minum sustagen cokelat. dia ckp sedap. tp Grow Cokelat lg sedapp..hmm si abg tu pun kurus jugak! x tau nk paksa mkn mcm mn...

CuTeMiUt78 said...

eemmmm tak pernah try sustagen ni.. tapi pernah dgr.. ok gak sustagen ni.. emmmm tak cuba tanya kat doc.. klu beri vitamin tuk beri selera mkn pun ok kot

Emmelly Hanafi said...

hi mama aqish..kite pon de problem yg sama..anak dah setahun berat 7kg jek...pediasure penah minum, enfagrow penah minum, sustagen penah jgk, anmum lg...sekarang bg minum progress gold, nk ikutkan klu tgk pd table zat pemakanan dia, susu sustagen plg rendah kalori n 70% rendah lemak dr susu penuh krim lain.

So kite rasa kurang membantu. Lepas kite tgk tol2, lepas dibahagikan peratus kalori mengikut sukatan scoop smua, susu progress gold dan anmum mempunyai kalori, lemak, karbohidrat yg tertinggi tapi rendah sikit dari pediasure. So start anak kite minum pediasure baru seminggu, dia smakin byk minum and bdn dia boleh tahan semangat. Tp x timbang lg la.

Pediasure kurang membantu anak kite sbb, anak kite selalu berak lumpur kalau minum susu ni...

Momma Mia said...

mcm skrg mama Aqish? nnti update lagi ek perkembangan Aqish ttg susu nih. So far sustagen nih takde pengalaman lg cuma doktor ada ckp ari tuh yg susu pedisuare tuh dah mmg kaya & mkn seimbang tp anak momma tak suka.

Mama_Aqish said...

To Emmely Hanafi : TQ for the info...tu la kalo kita bandingkan kandungan tu memnag kureng sikit....tapi susu tu under suggestion doktor gak...Pediasure & Sustagen leh membantu anak dapat makanan yang seimbang...tu yang kita nak torai...tapi kalo pi supermarket memang pening nak nengok semua susu...banyak brand...tak tau mana yang paling2 ok....

Mama_Aqish said...

to Momma Mia : tu la...tapi Pediasure tu tak berapa sedap la...tol tak...aqish dia tak kisah pun kalo kiter tukar dia susu ape...tapi nak bagi yang terbaik untuk dia...

Emmelly Hanafi said...

So start anak kite minum "pediasure" baru seminggu, dia smakin byk minum and bdn dia boleh tahan semangat. Tp x timbang lg la.

MAMA AQISH: Sorry kite salah taip..anak kite minum progress gold start seminggu dah..bukan pediasure...sustagen anak kite smpat minum 2 kotak..tp bdnnye susut sgt...x per maybe lain baby lain effect dia...nanti update lg tau pasal susu nih..berjaya ke tak aqish naik berat badan..hehe

[-suziey-] said...

hmmm kita pn nk tukar susu aQeel sbb dia berak cair la..asyik cirit je minum dutch lady..nk try sustagen gk..erkk iklan susu ni la yg aQeel casting tp xdpt ..zahnta yg dpt..eh lari topik plak..ekek:p
emm update share ye mama..

Ma...ma..... said...

salam...anak sy minum susu ni...sustagen junior vanilla...choc flavour dia tak suka pulak...minum since umur dia sthn n progress(weight) ok la stakat ni...just nice aje..19mon,weight:10.5kg....sustagen ni sedap...kalu my son minum x abis, mama dia yg abiskan..hehe...

SuteraWayu said...

My baby pon nama Aqil(sama Suzie) jenis susut badan jugak,semua jenis susu dah try Lactogen,Wyeth S26,Bebelac pon still menten 6.5kg dlm 5 bulan,memang susah dia nk minum susu.Pakar suggest Anmum tp Aqil mcm sakit perut time nk poo.Doc lain suggest Pediasure,so sy try perisa coklat mmg laju dia minum,tp Aqil kena ulcer plak..org kata coklat ni panas.Bila tukar Pediasure vanila Aqil mcm kureng plak,so sy tambah ngan Sustagen coklat kasi rasa sikit.Sampai skang klu buat susu mesti nisbah Pediasure Vanila 3 scoop+ Sustagen Coklat 1 scoop...berat pon dah naik 7kg,tp still nk kena monitor jugak la

Anonymous said...

Hai, mama aqish, akak ni selalu jd silent reader blog awak ni..
suka sgt tgk perkembangan anak awak..fyi, umur anak awak dgn anak akak sama la..anak akak lahir 10.10.2007, kebetulan pulak awak dh tnye pasal suggestion utk susu sustagen ni kan.. akak pun dh cuba susu ni coklat flavor, so far anak akak mmg suka minu susu ni..setahu akak la susu ni mmg utk budak yg kurang selera nk mkn kan.. klu dia krg nk mkn tp dia nk minum susu ni, tu pun dia dh di kira dpt khasiat mcm dlm piramid mknan tu.. jd xkisah la klu dia xnk mkn pun, sbb dlm susu tu semua dh ade..akak pun dlm proses percubaan susu ni..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.