Followers

Tuesday, October 13, 2009

CUTEST BABY IN WALKER

Wazzup.....wazzup......nak join contest lagi....mana tau ada rezeki AQISH menang....
Kali nak join contest yang bertajuk CUTEST BABY IN WALKER By Orked
Ni gambo Aqish Masa umur 6 bulan dengan Rocking Walker nyer....Papa yang pilih walker ni Papa beli RM130.00...walker ni nampak cantik...tapi sangat membahayakan sebab seatnyer tidak menepati piawaian keselamatan untuk Baby....Aqish dah 3 kali jatuh dok kat dalam walker ni...lubang seat walker ni terlalu luas tu yang menyebabkan Aqish jatuh....

Tapi walker ni leh dijadikan Rocking Walker...dimana walker leh dijadikan macam kuda...jadi baby akan gembira bila kita rocking walker tu...dengan warnanyer yang hijau terang sangat sesuai untuk baby...


NAMA : DAMIA NURIN BALQIS BINTI MOHTAR
UMUR : 2 TAHUN

Ni plak masa Aqish berumur 7 bulan lebih....Rocking Walker yang atas tu pakai kejap je...sebab pastu mama dok kenan dengan Push Walker ni.....

Mama beli RM250.00. Ape yang mama suka pasal walker ni....sebab colourful then Aqish
leh belajar berjalan dengan walker ni sebab selain ianya menjadi walker leh jugak dijadikan Push Walker....selain tu muzik2 yang kat walker tu bunyinyer sangat2 berlainan dengan walker yang kat atas tu...bunyinyer sangat syahdu...
then Aqish suka sangat2 dengan bunyi & mainan yang ada kat walker tu....
Tapi dalam kelebihan tu still jugak ada kekurangannyer.....ape dia????
walker ni tak leh tutup....macam walker lain leh diturunkan seatnyer...tapi walker ni tak leh lipat langsung...so nak bawak kesana sini...
nak kena pakai lori la plak kalo beli walker ni....
so dalam kelebihan ada jugak kekurangannyer....
Dan Pendapat Saya Tentang Walker Adalah :

Ketika aqish berusia 6 bulan dan dah mula belajar berjalan saya mama & papa berfikir untuk membelikan baby walker sebagai alat bantuan untuk Aqish berjalan. Berdasarkan informasi yang kami peroleh daripada pandangan Doktor ternyata penggunaan baby walker tidak digalakkan. Oleh yang demikian Mama & papa mengambil keputusan untuk membaca sebanyak mungkin informasi mengenai baby walker dari majalah-majalah koleksi kami dan dari internet. Informasi yang kami peroleh mendorong kami untuk tidak menggunakan baby walker untuk anak kami.

Pada pandangan mama tak salah letak baby dalam walker tetapi jangan terlalu lama sebabnyer takut effect pada pinggang bayi....penggunaan walker baby memerlukan pengawasan yang menyeluruh..sebabnyer kalo baby dok kat dalam walker daya pergerakannyer akan menjadi 2 kali ganda laju dari pergerakan biasa...sebab walker kan ada roda...so sekali tolak je dah sampai ke hujung pintu...tanpa pengawasan orang yang lebih dewasa...pelbagai kemungkinan effect yang buruk boleh berlaku....contohnyer :
  • kalo yang rumah dua tingkat baby leh terjatuh dari tangga sekiranya tangga tiada safety gate,
  • kalo kat dapur leh terkena minyak panas @ air panas sebab baby memnag suka menggapai sesuatu yang menjadi daya tarikan pada dia...
  • Lagi satu...kekadang tu seat walker pun tak berapa tahan...biasala la baby kalo dapat main memang melompat2 dalam walker tu...sesetengah walker yang tak berkualiti tu boleh terkoyak seatnyer lebih2 lagi kalo yang diperbuat dari kain biasa....ada juga keluasan seat tidak menepati piawaian keselamatan baby anda...contoh lubang untuk kaki baby terlalu bersar sehingga mengakibatkan baby jatuh terperosok dari seat berkenaan...

"Memetik kata2 bicara daripada salah seorang Ibu2 dari Forum Susu Ibu berbunyi "

"Walker ni sebenarnya memang tak bagus langsung.... sebabnya ianya membantutkan perkembangan otak baby. Sebab baby perlu diberi banyak peluang untuk meniarap, menjulur, merangkak selama yang boleh (lagi lama lebih bijak ... sebab perkembangan otaknya lengkap dan sempurna). Dengan menggalakkan baby duduk di walker boleh menyebabkan anak apabila besar nanti tidak menurut kata dalam erti kata lain degil.Seelok-eloknya beli tikat getah corak dam (petak-petak hitam putih) menairapkan baby... letak toys di depan dan beri galakan untuk anak mara. Anak-anak memang boleh dibantu untuk mengereng untuk menjulur atau merangkak criss-cross (cara merangkak yang betul iaitu tangan kanan mara kedepan lutut kiri mara kedepan dan bila tangan kiri mara kedepan, lutu kanan mara kedepan...).... percayalah ini semua untuk development otak baby.Masa tu Dr Noorlaily pesan siapa ada/ dah terbeli walker jgn buang aje... malah patah-patahkan ia supaya tak ada anak orang lain pula yang akan terbantut otak nya akibat menggunakan walker"

Kebaikannyer pulak....dalam masa yang sama kita boleh wat keje rumah sambil kita mengawasi anak kita berada dalam walker berkenaan. Ingat jangan biarkan anak anda terlalu lama dalam walker...elakkan pungganaan walker terlalu kerap & lama kerana kesannya akan terjadi pada anak anda nanti....
Pakai walker ni juga dapat mengelakkan baby daripada suka mengutip ape saje barang yang ada kat lantai...
Bagi mama banyak keburukan dari kebaikan...tapi ape2 bergantung pada pandangan masing2...Aqish jugak ada menggunakan walker tapi tidaklah terlalu kerap....
mama bagi aqish dok dalam walker ni pun sebbanyer mama minat sesangat walker tu...
Aqish start guna dari umur 6 bulan sampai 8 bulan je....
Ape2 pun ada kenaikan & keburukan dalam penggunaan walker ni.....
Ok mama dah join...kengkawan semua dah join ker????

5 comments:

ibu damia said...

good luck aqish...tak leh nak join coz dua2 damia tak guna walker..

Mrs. Adz said...

good luck..nak joint tapi malas nak mengarang ayat..

lily azliyana @ mama zara said...

Hee..Zara punye walker same mcm walker aqish yg 1st tuh (tk taula brand same ke tak). tp zara duduk ok jerk sbb badan die chubby kot ms tuh. skjap jerk walker tu diguna. pastu die dok sibuk nk belajar berdiri, langsung tk mau duduk walker dh..=p

ibu_arifa said...

amboi comeynyer aqish nih...mcm anak mat saleh lah...sejibik!!

Orked said...

TQ join contest orked mama aqish..kiut la aqish nie..
tunggu kputusan auntie yer

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.