Followers

Thursday, November 12, 2009

Ape Pendapat Kengkawan???

Salam semua....
Sekarang ni semua tengah BZ pembentangan Budget 2010 yang bakal menjelma ni....
Mama & Papa pun tak ketinggalan jugak nak bentangkan Budget kuarga kami untuk tahun depan...

Tahun depan Budget nak tambah anak...he....he....memandangkan Aqish pun dah masuk 3 tahun tahun depan...
so kira dah leh jadi KAK LONG la kan...
Mama & Papa pun ada bincang pasal nak hantar Aqish ke TADIKA...
tapi bukan tahun depan la...Maybe Tahun 2011....masa tu aqish dah 4 tahun...so solic molic la nak pi hantar Tadika kan....
mama & papa cadang umur Aqish 4 tahun nak hantar pi Smart Readers memandangkan Taska Aqish sekarang ni memang ada menyediakan pengangkutan untuk ke Smart Readers kat Subang 2 tu...so leh la hujung tahun depan pi register,kalo lambat takut penuh plak nanti....
Umur 5 Tahun nak hantar Pi Tadika Islamic plak...nak bagi aqish belajo bab2 agama ni...
dari kecik kena tanam nilai2 murni untuk anak2 kan...
pastu dah Umor 6 Tahun nak pi hantar KUMON plak....
nak bagi terror Maths....
ni semua papa punyer planning baik punyer...
mana nak cari duit????tu semua tadika yang mahal gilos...
Of cause la papa yang tanggung....
that's why tahun depan kami dah wat MISI & VISI baru...
"BERJIMAT CERMAT DEMI MASA DEPAN ANAK2"
bukan bermaksud selama ni kami membazir...
tapi nak lebih berjimat....hu..hu...
nampaknyer tak de pi honeymoon ek...
sekarang masa dok sibuk hantar duit kat BANK....
so nak tanya pendapat kengkawan semua....
sape yang ada hantar anak pi
SMART READERS
KUMON
TADIKA ISLAMIC....
ok tak plan papa ni???
pening tak Aqish nanti???
budak2 kan cepat boring???

p/s ada sape2 nak bagi cadangan @ pendapat???

12 comments:

honeylanz said...

hmm my 2cent. stick to 1 tadika aja.

ibu damia said...

nak jugak antar aleesya pi smart readers...coz bahasa pengantar diorg english...since lak saya pun adr ajar mandarin kat smart reader...tapikan walaupun smart reader ni fraincais, tapi ia depends pada pengurusan tu sendirilah...ader yg betul2 guna BI, ader yg rojak2 ngan bm....better mama aqish survey2 dulu...

p/s: sian yerk..anak2 kita lahir kat2 hujung tahun...kalau tak confirm next year dah hantar pi school...ni org lain dah nak masuk 3 tahun, anak2 kita baru pas 2 tahun..

p/s: kat JB ni yg femes NURI dan Smart Readers...harganya pun utk mula2 reg boleh tahan...

fazilzura said...

mama... kalau bab ilmu mana ada bosan or membazir..
sume tu mmg bagus tuk budk2..
nk tau otak kanak2 ler lg senang nk pick up tau ... zr start latih akil dr umur 1-2thn.. now mcm2 benda dia tau .. doa pun bnyk dh tau, 123-20 dh tau .. abc pun syukur dh hafal .. Alif - Ya pun bley tahan ...

huhuhu daku wat sume tu cz x mampu cm mama nk anto ke tadika2 ahal tu .. but sume tu sgt2 ler bagus... CIC pun besh , kumon .. smart readr tu ala2 x bape tau ler.. yg den tau SR tu dulu diorg ckp kapir punye...

zr myb nk masukkan akil ke Q-dees.. cz ada baja agama ... di smping cine dan BI

Hanisumayyah said...

Salam..

Rasanya elok hantar tadika islam masa umur anak 4 tahun pastu baru yg dua lagi...sekadar pendapat...ebab masa umur 4 tahun ni lagi mudah didik sebelum dia bersosial dan melihat benda2 negatif lain..elok beri dia hafal doa2 dan kat tadika ada mengaji, solat semua....di sekolah tadika islam anak saya budak 4 tahun dah pandai baca, mengaji dan bacaan asas dlm solat...sekadar berkongsi...

Hanz said...

Sorry dear bukan nak burst your bubbles...but please remember that how good tadika tu claimed themselves & glemernyer mereka, parents kena close-monitoring...Malaysian Early Childhood standard still considered below par with Europe especially Australian counterparts as our Education Ministry banyak sangat loopholes & lots of improvements is needed.

P/S-Trust me as me an ex-trained teacher of Smart Readers,exposed with Kumon method & ex-Principal of English-medium Islamic Kindy.Certified Early Childhood Educationist.

Mama_Aqish said...

TO HoneyLanz : ok TQ for suggestion

Mama_Aqish said...

to Ibu Damia: oh...ye ker....kita pun tak pi survey lagi...baru je budget nak pi hantar...nak tanya kengkawan semua ok ke tak

Mama_Aqish said...

to Fazilzura : kat rumah memang kiter ada ajo aqish membaca....tapi selalu time weekend je...ari2 keje balik rumah dah penat...aqish plak tido awal...asyik nak nengok citer Mickey Mouse je....hu..hu...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

kina bab nak hantar anak g tadika tuh x ada pengalaman lagi. adam pun blm lagi 1 tahun pun. huhuhuhu..

tapi cadangan kina la kan, elok mama-aqish servey dulu. tya kwn2 yg hntr ank dorang kat Smart Reader ke KUMON tu ker kan? ok ker x...kdg2 tmpt ok tapi management kureng...ssh gak kan?

mama-syira said...

bestnye Aqish parents dia dah plan untuk tadika.saya tak tau nak bagi pendapat sebab lum pikir lagi untuk anak. hihi. tapi tak semestinya saya nak hantar kat tadika2 yg ada nama. yg biasa2 pun ok janji tgk apa yg dia cover, persekitaran (bersih),cikgu2..gitu lah..

m@m@ @zie said...

Hye mamaaqish! sy ni silent reader... dh lama dok ikuti perkembangan mamaaqish tp xpenah tgglkn jejak! arini terpanggil nk post somethin',, hihi! just nk share dgn sume.. anak sy seumur 4 thn sudah pandai membaca.. kami belikan buku Siri Cepat Membaca Anakku (BM) & Early Reading Series (Eng).. alhamdulilah, kini anak sy boleh membaca dgn lancar.. (ahaks! mcm testimonial pulak)

Anak sy pun 4 tahun mama dia dh hnr ke tadika, tp sy x pasti kalau2 dak2 boring ke bosan ke kalau g school awal kan.. (kena tanya expertise) hehe! but my son sronok je g tadika, skrg umur 5thn tp masuk kelas dak2 6 thn.. alhamdilah, peksa dpt no.3,(kira ok banding dgn rakan yg umur lebih dr dia, ar sabtu ni ada concert n penyampaian hadiah.. doa2 kn dia dpt anugerah "tokoh tadika" k mamaaqish! Wassalam...!

momguess said...

hy
cume nk shre ngn u
dulu i hantar my son kat
CHILD ENRICHMENT CENTRE
waktu tu umur die 5 years
die dah blh baca buku LADYBIRD
buku ni elok sbb BI sgt mudah di pahami, lg pon buku ni bersiri

KUMON???
mmm
i pon pnh atar my son kat KUMON dulu
perbelanjaran die bgantung kepada individu dan xikut syllabus sekolah
yuran kalo xsilap dulu RM120/mnth
tapi skg my son dh 14 years

kalo boleh start dari umur 4tahun
hantar g mengaji yg ader kelas fardhu ain, jawi
wlaupun mahal tapi berbaloi

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.