Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Tuesday, March 31, 2009

JCARD SALE AT JUSCO

Ada info mama dapat dari Jusco so nak kongsi dengan kengkawan semua....mama dapat SMS dari Jusco...begini bunyinyer "J CARD MEMBER'S DAY JUSCO METRO PRIMA 2 APRIL 2009 FROM 9.00AM - 11.00PM ENJOY GREAT PRIVILEGES UP TO 70% DISCOUNT CALL 1300 80 3535 FOR INFO"....

Mula2 mama tak tau la plak Jusco Metro Prima ni kat ner??? lepas mama tefon Info line Jusco then depa kata JCARD Member's tu kat Kepong....hu...hu...leh la pergi mencuba nasib sebab lebih kurang 20minit je dari rumah mama...tapi kalo dapat parking la...biasanya kalo time JCARD ni memang la tak de parking so berserah je la...try and error....kalo tak dak, tukar haluan la ke tempat lain...ape2 nanti mama update k....
So entry ni ditujukan khas untuk AZIE jiran mama tu kat Block 3 tingkat 4....jom kita gi & kepada semua yang dok kat area tu....Selamat Bershopping...tapi jangan berlebihan k.....

Bungkusan???dari sape tu???

Pagi tadi dalam kol 10.00 pagi cenggitu reception ofis mama bagitau ada bungkusan untuk mama...he...he...tapi mama tak terkejut pun sebab mama tau sape pengirimnya...nak tau sape???? from HONEYBUNNY.....ape tu honeybunny??? baca entry bawah ni ek ada story pasal website honeybunny tu....
Minggu lepas mama ada beli barang kat website...nak tau ape yang mama beli...jom...tengok....
He..he...walaupun mama ada jual tight http://tightforbaby.blogspot.com/ tapi mama still beli gak kat website lain....mama nak2 sangat legging....cute kan kalo Aqish pakai dengan Skirt...nanti mama snap gambar k... TUNGGU.............

Aqish Mamam Ape Tu?

Wah...wah...cedapnyer anak mama mamam tu?? mamam ape tu yayang.....Sampai ternganga mulut Aqish....tapi Aqish ternganga bukan sebab makanan tu sedap tapi sebab tengah sonok tengok TOM & JERRY....tu kartun kegemaran Aqish....

Nak tau Aqish mamam ape???jom kita skodeng.....Ta....da..... Aqish mamam jagung Cup.... Jagung cup ni mama yang punyer tapi Aqish mintak sikit, mama nak suapkan Aqish tak mau...peel Aqish ni dia suka makan suap sendiri...tapi Aqish makan sampai habis tau...tak membazir pun...
>Nak tau Aqish suka makan ape je yang Papa suka makan...Perangai & Tabiat dua beranak n memang sama & selera pun sama...hai nampaknyer Aqish cenderung mengikut jejak langkah papanya....& Aqish memang suka berkepit dengan papanya sebab ape tau???sebab papa tak pernah marah Aqish...so tu yang Aqish sayang papa kan???Lagi satu perangai Aqish ni, suka sangat jadikan papa & mama ni sebagai kerusi untuk Aqish duduk landing time.....tak caya???tengok la contohnya....Main landing je ikut suka hati Aqish....kadang2 tu dok sipi2 je terus gedebuk jatuh.....(asyik 2 beranak ni dok lagut nengok TOM & JERRY)

http://my-honeybunny.blogspot.com

Mama nak rekemen pada kengkawan mama yang kat luar sana....ni ada satu web site yang menjual banyak barangan baby & kids....harganya memang murah & berpatutan...mama selalu gak la skodeng2 website ni tengok2 kot2 ada yang kenan...layanan yang diberikan oleh tuan punyer kedai memang pantas & Mesra....baju2 pun banyak yang lawa2 expecially untuk girls la....website ni jual baju2 baru & 2nd hand untuk baby & kids....so pada yang sudi2 terjah tu jom klik...HONEYBUNNY....

Monday, March 30, 2009

Ape Dah Jadi???

Hasil tampalan Coletape tapi tak berjaya
Wallet mama ternganga macam mulut buaya

Wa...wa....wa....dalam edisi tag ari tu mama ada menceritakan pasal Wallet baru mama ni yang dihadiahkan oleh Papa sempena Ulangtahun Perkahwinan mama & papa.....tapi ape dah jadi denagn wallet tu.....papa belikan bulan lepas & tengok lah perubahannya bulan ni....

Dah koyak tang butang tu....wah....sedihnyer....mama pun berusaha la dengan meletakkan soletape tag butang tu....tapi tercabut jugak....wu ha......nak tau sape punyer kerja yang mengoyakkan wallet mama ni????

Ta....da........ Ni la budaknyer yang mengoyakkan wallet mama tu...Namanya Damia Nurin Balqis....Hai...nak wat macam mane dah anak sendiri.....barang mama rosak pun wat diam je la...nak marah dia tak paham.....berserah je la......konon2 tengah kenen2 papa la soh belikan wallet Carlo Rino kat JJ....tapi tak tau la berjaya ke tak.....Tunggu..............

Enfagrow A+

2 Tin RM163.80
Voucher MeadJohnson

Smart Play Magnetic Set
Citer pasal Tesco Shah Alam lagi....Sabtu ari tu mama beli stok susu Aqish untuk sebulan...pi Tesco tengok ada promosi RM81.90 setin harga biasa RM88.90....huh...mesti beli ni wat stok....tapi teramatlah frustnyer sebab selalu la Honey Flavour tak de stok kat Tesco...ada setin je...last2 mama pun wat keputusan untuk beli Vanilla Flavour...& harap2 Aqish mau la minum takut plak nanti rasa tak sama tak nak plak.....

Citer kelakar pasal beli susu ni...Al-Kisah.....mula2 mama ingat nak beli setin je perisa Honey tu lain kali la datang lagi beli...tapi dek kerana papa nak2 sangat Baucer "MEADJOHNSON" & Hadiah "Smart Play Magnetic Set" tu terpaksalah beli perisa Vanilla....

So tertera kat Kad Mead Johnson yang bulat tu dapat RM10 baucer bagi setiap pembelian barangan MeadJphnson bernilai RM150.00 keatas dalam satu resit...so mama beli 2 tin dah RM163.80...promotion period 26March - 16April 2009, he...he...mama & papa tak baca habis2 pun ape yang tertera kat kad tu....baca yang blah atas je....pastu terus gi kat Kaunter khidmat pelanggan nak amik Voucher...rupa2nyer voucher tu ada kat Tesco yang terpilih je kat kad tu ada tulis...hai yo...dok kerana nak sangat2 baucer sampai tak baca terma & syarat sampai habis...

So papa kata nanti kita amik la voucher tu kat Tesco Puchong.....tapi macam malas nak gi ingat nak kirim je kat sesape kengkawan mama yang pegi....mama ada snap gambar menan magnetic yang papa nak2 tu untuk Aqish....aqish suka sangat dok lekat menan tu kat peti ais...dok lekat dok cabut...dok lekat...dok cabut....

Tesco Club


Minggu lepas ada satu sampul sampai kat dalam Box peti Surat...papa buka pastu tengok Baucer Tesco....masuk ni dah 3 kali papa dapat...so ape lagi jom Shoping.....selain dari tu ada contest gak "Belanja RM88.00 keatas dan leretkan ClubCard anda Untuk memenangi hadiah hebat" so contest ni ditujukan khas untuk Yantz yang suka sangat2 masuk contest...jom yang kita Layantz contest ni...Peraduan ni sah dari 26March - 29 April 2009...so kepada semua gak berminat kat luar sana jom join mama...

Selamat Tinggal

SELAMAT DATANG DRYPER"S
SELAMAT TINGGAL MAMY POKO

Selamat tinggal Mamy Poko & Selamat Datang Drypers....he..he...akhirnya mama berjaya meyakinkan papa untuk tukar Pampers Aqish dari Mamy Poko ke Dryper's....Al-kisah....Sabtu ari tu mama gi Tesco Shah Alam nak beli barang.....mama pujuk papa supaya tukar pamper's Dryper's....Mula2 papa tak setuju nak Aqish pakai Mamy Poko gak sebab dah dari tecik Aqish memang pakai Pamper's tu....

Tapi last2 papa surrender gak mengalah bagi mama beli Dryper's.....tengah ada promosi RM32.90 je.....ape lagi memula tu mama amik 3 pack size M84 pastu pikir2 amik banyak2 takut Aqish tak muat plak nanti then mama cari la size L72, rupa2nya dah habis stok...hai yo...frust la...So mama beli la 2 Pack je....RM65.80 dapat 168 Pieces kalo mamy poko 2 Pack RM 85.80 dapat 132 Pieces....berapa jauh bezanya...

Tiap2 bulan kalo pakai Mamy Poko Aqish pakai dalam 1 Pack 1/2 je...kalo Dryper's mungkin 1 pack je kot???So mama dapatlah jimatkan duit beli pamper's Aqish tu...KUlit Aqish ni elergic sikit (kulit orang kaya, tak leh pakaibarang murah) tapi semalam dah try ok je tak de ape....Tapi untuk pakai jalan mama still continue Mamy Poko....cuma pakai ari2 je pakai Dryper's.....So Bijak tak pilihan mama ni???So thankz pada kengkawan mama yang ada bagi comments pasal isu ni sebelum ni....CAYOK.............CAYOK.............

Jawapan pada soalan minggu Lepas

Jeng2...jeng2....ok la mama nak begi jawapan bagi soalan "Cube teka berapa harga baju mama tu? dan jawapannya adalan RM12.00....hu...hu....tiada pemenang nampaknya so hadiah misteri tu masih tak bertuan.....

Minggu lepas mama gi Tesco Shah Alam, mama nam pak baju yang sama & patern yang sama tapi hatga yang berlainan RM25 sehelai???? mahalnyer...mama boleh dapat RM12.00 je sehelai kat Subang....he...he...ternyata mama memang bijak berbelanja.....

Friday, March 27, 2009

Cube Teka???

Hari ni mama nak main teka teki dengan kengkawan blogger mama kat luar sana....ok soalan nya cube teka berapa harga baju mama ni sehelai???he...he....

Jawapannyer nanti mama bagitau tengahari nanti...sape yang betul ada hadiah misteri....hu...hu.... jom tengok sape yang kena???

Thursday, March 26, 2009

Resepi Makanan Untuk Bayi Anda..

Ni ada menu makanan untuk bayi yang mama search dari website POSITIVE PARENTING. Resipi ini diberi nama Telur Dadar Kentang.... so selamat mencuba untuk mama2 kat luar sana...
Telur Dadar Kentang
Masa penyediaan: 20 minit
Hidangan: Untuk 2 orang
Ramuan2 nya adalah :
2 biji telur dipukul
2 sudu kecil minyak sayuran
1 kentang kecil, dicincang halus
2-3 sudu besar sayuran campur sejukbeku, dinyahbeku
½ cawan dada ayam, dicincang
2 sudu besar susu tepungGaram dan lada sulah secukup rasa

Cara Menyediakan :

1. Panaskan minyak dalam kuali tidak melekat di atas api sederhana.
2. Masukkan kentang, sayuran campur sejukbeku dan daging ayam cincang. Masak dan kacau selalu selama 5-10 minit atau hingga kentang empuk.
3. Tuang telur dan susu ke dalam mangkuk dan pukul hingga sebati. Tambah garam dan lada sulah secukup rasa.
4. Tuang campuran telur dan susu ke atas campuran kentang dalam kuali, kecilkan api dan masak tanpa kacau selama 3-4 minit atau sehingga telur dadar pejal.
4. Hidangkan semasa panas.

Kandungan nutrien setiap hidangan
Kalori : 105 kcal
Protein : 10 g
Lemak : 7 g
Kolesterol : 129 mg
Kalsium : 50 mg
Mudah dan ringkaskan....So selamat Mencuba....

Info Kesihatan : Pemakan Baik Untuk Baby

Model Iklan Bagi Info mengenai Pemakanan Anak Anda

Berikut senarai campuran makanan pelengkap yang baik untuk diberi kepada bayi anda bagi memastikan dia mendapat cukup tenaga, protein dan mikronutrien untuk membesar dengan sihat dan pintar. Campuran makanan pelengkap susu ibu ini boleh membentuk diet yang lengkap untuk bayi.

Pagi: Bubur bijirin
Tengah hari: Bubur nasi + kekacang + betik
Malam: Nasi + ikan + sayuran berdaun hijau
Snek (2): Pisang; roti

Jumlah MakananBerikan makanan pelengkap sedikit demi sedikit dan tambah kuantitinya bila bayi anda membesar. Anda boleh mulakan dengan 1 atau 2 sudu kecil makanan, dua kali sehari, dan tingkatkan jumlah dan kepelbagaiannya secara beransur-ansur. Pada usia 9 bulan, bayi anda boleh makan beberapa sudu penuh (atau setengah cawan) campuran makanan keluarga setiap kali waktu makan. Penyusuan susu ibu hendaklah diteruskan hingga si manja berusia dua tahun atau lebih.

Jenis MakananMakanan pertama bayi biasanya ialah bubur nasi dan bijirin (beras) segera. Tambah sedikit daging, ayam, ikan atau telur dan juga buah-buahan dan sayuran kaya vitamin A dan C setiap hari.

Pada usia 6 bulan, bayi boleh makan makanan separuh pejal yang ditapis, dihancurkan atau dilecek. Bila umurnya mencecah 8 bulan, si manja boleh diberi makanan kudapan (snek yang boleh dimakan oleh kanak-kanak sahaja) dan pada usia 12 bulan, kebanyakan kanak-kanak boleh mengambil makanan yang sama dengan anda (tetapi ingat mereka memerlukan makanan yang kaya dengan nutrien).

Jangan tambah gula atau garam dalam makanan bayi. Gunakan bawang dan sayuran untuk menambah perisa, dan masak makanan dengan cara mudah dan tidak pedas. Ingatlah, makanan yang disediakan di rumah adalah yang terbaik untuk bayi (dan anda!).

Adakah bayi memerlukan produk makanan tambahan atau diperkuatkan?

Jika anda rasa bayi anda memerlukan makanan pelengkap yang diperkuat atau tambahan vitamin dan mineral, dapatkan nasihat pakar pediatrik terlebih dahulu. Sesetengah ibu yang menyusukan bayi mungkin memerlukannya untuk kesihatan mereka sendiri dan untuk memastikan jumlah nutrien tertentu yang secukupnya dalam susu badan mereka.

Peristiwa Ngeri

cerita ni dah lama dah....tapi baru nak story morry kat blog ni...citer ni tak semua orang tau...menjadi rahsia...Al kisahnya...Aqish pernah jatuh katil....masa tu umur Aqish baru dalam 7 Bulan dah start pandai merangkak....mama, papa & Aqish tidor kat atas katil...

Pada satu malam, Aqish nangis nak susu rasanya dalam kol 3pagi....so mama pun bangun wat susu....ok la citer pasal susu ni mama nak kongsi info dengan mama2 yang anak mereka minum susu formula pakai botol kat luar sana "untuk pengetahuan semua, bila kita bagi anak minum susu botol, kita kena pastikan anak kita tidak berbaring rata, tinggikan kepalanya dengan meletakkan bantal, sebabnya kalo kita tak tinggikan kepala baby tu...dikuathiri susu yang diminum oleh baby berkenaan akan masuk kedalam paru2...dan akan menyebabkan baby tu leh dapat kahak @ jangkitan paru2. Ni mama cakap berdasarkan pengalaman...Aqish pernah kena Suction...nak tau bila doktor masukkan tiub tu kedalam rongga hidung Aqish untuk keluarkan kahaknya...keluar air putih melalui salur tiub tu dan doktor mengesahkan cecair putih dalam tiub tu adalah "SUSU"....

then doktor nasihatkan mama bile nak bagi susu kat Aqish pastikan position kepalanya tinggi...letakkan bantal....masa tu mama rasa bersalah sangat...sian Aqish...
So kepada mama2 kat luar sana yang tak tau pasal ni...amik la iktibar sebelum ianya terjadi papa baby mama2 semua nanti...

Ok sambungan pasal jatuh katil tadi....lepas mama bagi susu kat Aqish....mama pun tidor & mama ingatkan Aqish tido rupa2 tup2 ada bunyi "DUM.........." dengan sepantas kilat mama bangun pastu mama tengok kat lantai "YA Allah, Aqish jatuh Katil..." mama terus menjerit "papa...Aqish jatuh...." masu tu berderau jantung....Aqish nangis...mama dakap Aqish kuat2 pastu mama tengok muka Aqish....."Ya Allah bibir Aqish berdarah..mama tengok dalam mulut Aqish...rupanya Bibir Aqish pecah luka....Aqish jatuh tersembam....

Masa tu mama rasa nyesal sangat2 & tak leh tido sampai ke pagi...rasa bersalah yang teramat sangat....pastu mama check kepala Aqish nasib baik tak de luka....tapi mama risau jugak takut ada effect belah dalam....Alhamdulliah tak de ape2 yang terjadi pada Aqish.....

Lepas peristiwa tu Papa terus buka katil & simpan kat dalam bilik stor....tak nak perkara yang sama berulang lagi...tapi semalam papa ada tanya nak pasang balik ke katil ni??? mama teringat peristiwa dulu tak mau la tido atas katil...tido bawah je lgi selamat.....

@ Soflan DAIA & Softlan Ultra


Ari ni nak bincang topik yang remeh temeh sikit nak citer pasal Softlan....sebelum ni mama pakai softlan Ultra Lavender....baunya wangi la gak....tapi sejak tercium ada satu bau kat rumah Ibu Aqish..mama pun tertanya2 bau ape tu ek??? ape sabun yang Ibu Aqish pakai tu?

O...Ibu Aqish pakai Soflan DAIA Pink Colour...o...pastu mama pun try la beli...harga pun lagi murah dari Softlan Ultra Lavender tu...2 kali ganda murah...bau pun lagi wangi....Softlan ni mama pakai untuk basuh baju Aqish je....kengkawan mama kat luar sana tu pakai soflan ape?? ada tak yang lagi wangi???

Wednesday, March 25, 2009

Mamy Poko Vs Drypers

Mama nak minta pendapat kengkawan mama kat luar sana....rasanya ada banyak tak perbezaan antara pampers Mamypoko & Drypers??? sebabnya sekarang ni Aqish pakai pamper's Mamy Poko size M66, so mama rasa hujung bulan ni masa nak beli stok pampers Aqish mama nak beli Pamper's Dryper's...tapi papa tak setuju la plak, papa nak Aqish pakai Mamy Poko gak sebab dari kecik Aqish dah pakai Mamy Poko...
Mama nak berjimat sikit so tu yang nak tukar pampers Aqish tu....dapt menabung untuk Aqish...tapi papa plak tak mau....

Masalah Shopping???

Ada tak petua macam mane nak hindar diri daripada "asyik" bershopping baju Aqish je??? dulu pernah tanam azam tahun ni tak nak asyik shopping je...tapi tak leh tahan la..sekarang ni bukan shopping kat Shopping Complex je....mama dah terjebak dengan "Shopping Online" jugak....lagi parah la jawabnya, pantang la tengok baju yang cecantik sikit mesti tak lepaskan peluang nak membeli....

Adush.....tabiat ni makin berleluasa rasanya...sukar dibendung lagi...kengkawan mama ada tak petua macam mane nak kikis sikap suka bershopping baju Aqish ni......

Dapat Award Lagi

Award ni mama dapat dari sorang kawan blogger mama iaitu : Ummieiesya So Award ni mama nak tujukan pada kesemua follower mama yang ada....terima la ye...

Aqish Tak sihat

Asal balik dari kampung je mesti lepas tu Aqish tak sihat....semalam mama bawa Aqish gi klinik sebabnya Aqish demam & matanya bertaik...mama rasa macam nak kena sakit mata...siannya anak mama ni...so sebelum melarat teruk mama bawak la gi klinik amik ubat dulu....

Kat kawasan rumah mama kat Subang Suria sekarang ni memang tengah hangat DEMAM DENGGI....tiap2 hari Jabatan Kesihatan datang wat penyemburan nyamuk guna mesin yang bising tu "tak tau la ape nama mesin tu ek"....kat Hospital Sungai Buluh ramai penduduk Subang Suria yang masuk wad disebabkan denggi....so semalam sebelum gi klinik orang Jabatan Kesihatan datang ketuk pintu rumah soh buka pintu sebab diorang nak sembur ubat nyamuk kat dalam rumah...tapi mama & papa tak leh benarkan diorang sembur sebabnya Aqish ada G6PD...."penyakit kekurangan enzim dalam badan"...so masa waktu kelahiran Aqish dulu doktor ada pesan Aqish tak leh kena ubat nyamuk, Ubat Gegat, tak leh makan kacang parang & ape je makanan yang berunsurkan soya...

Sebabnya kalo Aqish terkena @ termakan benda2 tu, doktor pun tak leh nak jangkakan ape yang akan jadi pada Aqish..kemungkinan leh jadi elergi kulit, demam & sbgnya...so baik la hindar sebelum terkena...jadi setelah papa bagi penerangan kat Orang Jabatan Kesihatan tu, tak jadi la diorang sembur kat dalam rumah kitorang...

Then lepas habis je acara penyemburan nyamuk tu...baru la mama bawa Aqish gi klinik....sampai klinik dalam kol 9.00 malam...patient tak ramai sangat...mama memang suka gi Klinik An-Nisa ni sebab doktornya peramah.....bila sampai turn Aqish mama pun masuk then mama bagitau doktor ape masalah Aqish...doktor kata Aqish kena sakit mata...oh...no....siannya...then doktor bagi ubat sakit mata,,,pastu mama soh doktor timbang Aqish....nak tau berapa berat badan Aqish??? 8kg je.....masa umur setahun timbang berat badan Aqish 8.2kg la ni 8kg je dah menurun???
Doktor tunjukkan graf perkembangan berat badan Aqish...makin menurun...tapi setahu mama Aqish tak de masalah makan...selera memang besar, menyusu pun kuat...banyak minum air masak...cuma berat badan tak mau naik....doktor suggest gi jumpa pakar.....tapi bila mama bincang dengan papa & tanya pendapat orang lain...memang kebiasaannya budak2 sebaya Aqish ni memang cenggitu.....mama nak sangat tengok Aqish jadi CHUBBY......

Tuesday, March 24, 2009

Duit Kutu

Bulan ni mama dapat duit kutu RM1200.00....nak wat pe ek dengan duit tu??? mama plan nak simpan untuk Aqish....Mama main kutu start dari Januari 2009 sampai June 2009....RM200.00 sebulan je....mama main kutu ni pun senyap2 je tak habaq kat papa sebab nak buktikan kat papa, mama pun pandai simpan duit tau...dalam diam2 je tup2 dapat RM1200.00....
Nanti nak masukkan dalam Akaun Nuri Bank Rakyat....pastu bila dah banyak2 duit kat dalam akaun Aqish tu baru mama nak tunjuk kat papa bertapa banyaknya duit mama hasil mama menabung untuk Aqish....Cayok2....

Enfa Mama Club


Sape yang dah join Enfa Mama Club....angkat tangan??? Hu...hu...ramainya....mama baru nak register jadi member.....ari tu ada try register kat Enfa Mama Club tapi tak berjaya....so mama pun tepon Hotlinenya...rupa2nya anak umur 1tahun keatas kena isi borang yang terdapat dalam kotak @ Tin Enfagrow A+....then nak tau boleh collect point dengan menghantar bar code kat kotak susu & Silver foil tin susu tu.....

Adush....sebelum ni kesemua itu mama buang saja kedalam tong sampah....ruginya kalo tak leh tebus barang....so lepas kejadian tu mama sekarang dengan usaha gigihnya mengumpul bar code & Silver Foil tu untuk mendapatkan point....

So kepada kengkawan mama yang anaknya minum susu Enfagrow @ Enfakid ni leh la joint club ni...dengan cara yang mudah je just fill up the form and attach kan sekali dengan bar code @ Silver Foil bagi bukti pembelian....sekali je bukti diperlukan...lepas tu kesemua bar code & Silver Foil tu boleh dikumpul dan dihantar ke Meadjohnson untuk mendapatkan point atau dalam erti kata lain kumpul mata...

Lepas dah isi borang pos borang berkenaan & pihak Meadjohnson akan hantar username & password untuk kita akses melalui internet...so kat dalam Enfa mama Club ada pelbagai aktiviti yangg boleh kita ikuti dan pelbagai informasi berguna yang kita boleh kongsi sambil mendapat hadiah.... so mama dah isi....kengkawan yang lain bile lagi???

Update Outlet Anakku

Mama nak update sikit pasal Outlet anakku kat K4 yang mama pergi semalam....masa mula2 sampai tu papa kata nak ikut??? Mama kata tak leh, mama gi kejap je....papa kata ye ke?? Bile mama minta duit kat papa, papa bagi RM10.00 je sebab nak beli sabun Aqish je....he...he..mama kata mana cukup??? Terus papa tanya, "nak gi beli sabun je ke @ nak gi shopping lagi"??? Opss...terkantoi la plak...

Papa kata nak itot gak....mama kata tak payah...pastu papa gelak2...papa kata ni mesti ada hal lain ni....akhirnya papa bagi RM50.00...he...he...dengan gembiranya mama masuk K4....terus je gi kat Outlet K4...tapi hampa sungguh sebabnya tak de baju yang cecantik & menarik memang dabom....yang tinggal semua untuk size besak2 je...keciwa sungguh la...tak dapat beli......tapi kat outlet ni tak sama dengan outlet kat Taiping....kat K4 Subang mahal sikit dari Outlet Anakku Taiping....hu...wa...nyesalnya tak beli masa kat outlet Taiping ari tu...nak pergi lagi jauh....
So akhirnya mama gi K4 je la beli sabun Aqish dengan Softlan Daia....tapi beli tu pun mama dok berejam2 belek barang kat tempat baby tu, sampai papa sempat lagi skodeng mama kat K4...papa cari kat tempat baju baby..tapi tak jumpa sebab masa tu mama kat cashier tengah bayar barang.....bile mam kuar dari K4 nak gi kat papa, papa dok sibuk intai2 ape yang mama beli...."nak wat ceramah free latu kalo mama beli baju Aqish lagi"....
So moral off the story, kepada kengkawan mama yang mana anak dah besak2 leh la gi Outlet anakku kat K4...kata2 ni ditujukan khas untuk Kak Tinie sebab anak2 kak Tinie semua dah besak2 so baju2 kat situ menang sesuai untuk PPGS kak Tinie....
Yang maa anak sebaya Aqish ni batalkan je la niat tu...pi la skodeng kat Outlet tempat lain....

Ye...ye....dapat Award...ye...ye dapat Award

Terima kasih mama ucapkan kepada Fara Adura yang telah mendedikasikan Award ni pada mama...tahun ni banyak mama dapat Award..... So mama pun nak dedikasikan award ni pada kengkawan mama bagi meneruskan tradisi mendedikasikan award pada kengkawan blog yang lain....dan calon2nya adalah.....
1. Yantz

2. Yana

3. Aidaroha

4. Anna_Jan

5. Azie

6. Puteri_1


Kepada kengkawan yang dapat Award ni silalah tepek Award ni di Blogger masing2....

Menabung Menjamin Masa Depan

"Banyak tak duit Aqish"
"Mari la menabung kengkawan"
Aqish tengah memasukkan duit syilingnya kedalam tabung.....tecik2 lagi dah pandai menabung anak mama ni....Tapi duit syiling tu sebenarnya duit papa & mama...tapi ditabungkan khas untuk Aqish tersayang....dalam tabung yang besar tu ada RM100.00 dalam tabung Nuri Bank Rakyat tu ada RM54.00...

Semalam mama dok kalut mengira, Aqish pun kalut menyibukkan dirinya...so mama pun bagi peluang kat Aqish untuk masukkan duit tu dalam tabung....nanti kalo tabung tu dah penuh kita hantar tabung tu ke Bank masuk dalam akaun Aqish ek.....Kusyuknya Aqish masukkan duit tu....

MENABUNG UNTUK MASA DEPAN.....

Monday, March 23, 2009

Nak Gi K4

Mama tengah tunggu papa amik kat opis ni sambil taip sambil kemas barang. Balik ni nak gi K4 Subang nak cari barang Aqish...pastu leh singgah Outlet Anakku..harap2 papa tunggu kat bawah je la tak yah ikut senang mama nak membeli....he...he....kot ada yang kenan leh Grab...

Cayok2...esok mama update ek ape yang ada kat Outlet Anakku K4 Subang...nanti leh mummy2 yang lain pun pergi....."APE YANG PENTING"??? ""KERJASAMA"" bak kata citer kegemasan Aqish "WONDERPETS"......

@ Sale Anakku 70%




Masa balik dari kampung papa....on the way nak balik Subang....mama ternampak Outlet anakku kat tepi jalan kat pekan Taiping....terus mama cakap kat papa"stop2, papa...mama nak gi Outlet Anakku kejap, nak tengok ape yang ada" ayat "NAK TENGOK" tu tak boleh blah... sebenarnya nak beli...he..he...ayat power....

Masuk2 kedai tu tengok barang2 memang banyak Offer 50%, 4 helai RM19.90, RM 10.00 sepasang, 2 Helai RM10.00...tup2 mata mama terpandang sale less 70%??? secara automatiknya mama terus gi tengok baju ape yang ada....hampir frust gak sebab tinggal sikit je...tapi dapat gak la mama beli 4 helai baju untuk Aqish...

Harga asal suar biru tu RM39.90 lepas less 70% dapat RM11.97 je....
Harga asal Skirt tu RM 36.90 lepas less 70% dapat RM11.07 je...
Harga asal T-shirt merah RM26.90 lepas less 70% dapat RM8.07 je
Harga asal baju tak berlengan belang2 RM21.90 lepas less 70% dapat 6.57

hu...hu...jauh bezanya harga asal dengan lepas less....total semua harga asal RM125.60 lepas less RM37.70 dapat jimat RM87.90....kira berbaloi jugak la....
sebenarnya mama dah tau anakku memang tengah sale tapi mula2 tu macam tak nak amik tau..tapi hati wanita berjiwa ibu ni tak leh tahan nafsu nak beli baju anak...tak len nak control la...papa dah bising sebelum ni kata baju Aqish dah banyak sangat...pernah gak la mama berjanji..tapi tinggal janji je...nak wat camne....PEREMPUAN lah katakan memang suke membeli...

@ Cayok-Cayok...

Cayok2 anak mama.....cuba teka Ape yang Aqish tengah wat tu??? betul.....Aqish tengah berusaha pakai kasut sendiri tanpa bantuan sesiapa pun....Aqish ni kalo wat sesuatu perkara dia akan wat sungguh2 & penuh kusyuk & tawaduk....
Aqish tak perasan mama tengah kalut dok snap gambar dia....
Aqish sedang asyik mencuba memasukkan kakinya tapi tak berjaya
Tak boleh menggunakan kaki Aqish cuba menggunakan tangan untuk membetulkan kedudukan kasut beekenaan....
Aqish masih lagi tidak berputus asa untuk cuba memakai kasut tu...
Aqish masih lagi dok kalut mencuba...dan hampir2 berjaya memasukkan kakinya kedalam kasut berkenaan....
Dan akhirnya Aqish berjaya memakai kasut berkenaan tanpa bantuan papa & mama....hu...hu...dengan bangga & seronoknya Aqish tersengih2 sambil catwalk dengan kasut tu....hu...hu...CAYOK CAYOK anak mama....

Balik Kampung...


Jumaat malam sabtu minggu lepas kami balik kampung Papa kat Felda Ijok, Selama Perak...Huh jaun betul...perjalanan mengambil masa kira2 4 Jam dari Sungai Buloh....tiap kali balik kampung papa memang suka ikut Highway sebab senang jalan terus je tak de berbelok2.... cepat sikit sampai berbanding dengan jalan biasa....Kos tol RM63.00 untuk pergi & balik.....Duit minyak plak RM100....So total balik kampung RM200 campur dengan singgah R&R makan2....

Sepanjang perjalanan mama layan Aqish kat dalam kete, sebab Aqish ni kalo jalan jauh2 dia cepat boring pastu mula la nak wat ragam.....nak tau tengah sonok2 mama layan Aqish tetiba baru perasan papa bawak kete meter dah mencecah 160km/j dok kat lorong ketiga....huh laju betul macam nak masuk racing kete, ni gambar meter kete papa masa tengah bawa laju 160km/j yang sempat mama snap...

Papa ni biasala kalo mama tak tegur makin laju la jawabnya....mama slalu nasihatkan papa, jangan bawa laju2 ingat nyawa anak, jangan kira nak cepat sampai je....mentang2 la waktu malam speed track tak boleh dikesan....

Dalam perjalan kat Bukit Gantang tetiba plak Aqish muntah dalam kete...agaknya tak sedap perut kot....pastu leh plak lepas muntah terus tido.....papa pun berhenti kat R&R Bukit Gantang nak bersihkan muntah Aqish...tak pasal2 malam2 buta mama membasuh kain kat R&R tu..... akhirnya kami selamat sampai kat kampung dalam kol 2.00 pagi....masa tu Aqish dah tido mama plak dah separuh sedar...he...he....tinggal papa sorang je yang bawa kete...

Friday, March 20, 2009

Perubahan Wajah Aqish

Gambar Aqish yang Latest

Gambar Aqish Umur sekitar 8 bulan - 1 Tahun
Gambar Aqish dari Tecik

Cuba tengok muka Aqish ni dari kecik sampai la ni....Aqish itot muka sape?? Papa @ Mama??? bile tengok gambar ni teringat masa Aqish kecik dulu...mama dukung dalam dakapan Aqish kecik je...mama dodoi2..tapi sekarang dah besar.....dah pandai demand nak tu tak nak ni nak yang ni tak nak yang tu....dah semakin nakal, susah nak tido asyik nak main je....

Rindu masa time Aqish kecik2 dulu....ceh ayat mama ni macam nak baby lagi je....sebenarnya teringin nak baby tapi dah bincang dengan papa nak tunggu Aqish besar sikit dah pandai indipendent, dah pandai pakai baju sendiri, dah pandai cakap...ye la Aqish ni manja la sesangat so mama tak nak la merampas kemanjaan Aqish tu...

Kalo mengikut perancangan mama, mama nak anak sampai 6 Orang...huh...bila kengkawan kat Ofis dengar semua terkejut...ramainya....lagi ramai lagi bagus rezeki pun makin bertambah.... tapi anak mesti berkualiti jangan harapkan kuantiti je tapi tak de kualiti.....mesti didik jadi anak yang soleh & solehah....

Kerana anak2 ni la yang akan mendoakan kita nanti bukan sekadar penyeri rumahtangga je tau....heh panjang plak jadinya citer mama ni dah lari topik plak...kat dalam komputer mama ni ada kira2 lebih kurang 500 gambar Aqish dari kecik sampai la ni...tapi banyak yang tak TERcuci2 lagi....asyik dok snap je.....

Mana Lagi Comel???

Gambar Aqish Masa Rambut Sikit..time ni umur baru 10 Bulan

Gambar Aqish rambut dah panjang

Mane lagi tomei?? Aqish ikat rambut @ tak??

rambut Aqish dah panjang sekarang...selalunya mama ikat rambut Aqish so tak berapa nampak sangat la rambut Aqish panjang....semalam mama buka ikatan rambut tu...mama tengok rambut Aqish dah panjang...selalu mama ikat macam pokok kelapa tu je sebabnya kalo nak ikat semua tak sampai. Kata kengkawan mama, ada anak pompan ni maintenance tinggi sikit sebab nak beli barang perhiasan diri untuk "PRINCESS CHARMING" ni...mama2 kat luar sana setuju tak???

Cuba tengok Aqish mana lagi tomei bila rambutnya di ikat @ tak diikat??

Model Iklan

Bile tengok iklan kat TV expecially iklan yang melibatkan baby....mama rasa macam nak bagi Aqish ni jadi model iklan je....bak kata asyu Aqish, "Aqish ni jadi model iklan minyak Yu yee mesti best sebab Aqish suka nangis, kejap2 ek kejap2 ek so iklan Yu Yee minyak kembong perut untuk baby tu memang memerlukan bayi yang suka nangis cam Aqish".

Kawan kat opis mama ni pernah la masukkan anak dia untuk jadi model iklan...tapi kena ada uji bakat la..tu yang lomah sebab Aqish ni memang tak mau kat orang yang tidak dikenali.... expecially "LELAKI"...so rasa2nya tercapai tak impian mama tu nak jadikan Aqish model iklan???
Ada tak mama2 kat luar sana yang menanam impian macam mama ni???

Aqish main Ape tu???


Hu...hu...kusyuknye anak mama ni main block....nak tau ape yang Aqish tengah wat tu???Aqish Aqish tengah membina kapal Titanic....dengan kusyuk & tekunnye Aqish buat kapal tu sampai tak perasan mama snap gambar Aqish tengah leka main menan tu....
Ari tu papa ada wat kan robot untuk Aqish, tapi tak sampai beberapa minit robot tu dah hancur Aqish kerjakan...Aqish memang suka sangat2 main block ni....Main block ni boleh menambahkan daya imiginasi kanak2....

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.