Followers

Thursday, January 28, 2010

Berita Hari Ini

PUTRAJAYA 27 Jan.

- Kerajaan akan mengambil tindakan tegas yang sama ke atas pihak yang terlibat melempar kepala babi di dua masjid awal pagi ini sebagaimana kes serangan ke atas rumah ibadat sebelum ini.

Sehubungan itu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memberikan amaran agar tiada pihak yang cuba mengambil kesempatan di atas kejadian itu kerana ia melibatkan keselamatan negara.

Tegas beliau, orang ramai juga diingatkan agar tidak terpengaruh dengan khabar-khabar angin yang disebarkan ekoran kejadian tersebut.

"Saya cukup marah perkara ini berlaku dan kita perlu berikan ruang kepada pihak berkuasa untuk menyiasat dan mencari dalang yang terlibat.

"Ini kerana perbuatan mereka itu bertujuan untuk menghuru-harakan negara selain menimbulkan kemarahan dan pertembungan antara kaum," katanya.

Awal pagi ini, Masjid Imam At-Tirmizi di Sri Sentosa dan Masjid Jumhuriah di Taman Datuk Harun, Petaling Jaya dilempar dengan objek dipercayai kepala babi hutan.

Objek yang dibungkus dengan plastik putih beserta wang tunai sebanyak RM35 itu ditemui jemaah masjid selepas selesai menunaikan solat subuh.

Hishammuddin menambah, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan diberi tanggungjawab bagi menyelesaikan dan memantau sendiri siasatan kes tersebut.

Sementara itu, bercakap kepada pemberita selepas melawat Masjid Jumhuriah, Hishammuddin meminta rakyat bertenang dan memberi kepercayaan kepada pihak polis untuk menyelesaikan kes itu.

Beliau memberitahu, kerajaan tidak boleh menerima tindakan-tindakan yang tidak bertanggungjawab ini dan melihat ia cubaan untuk membangkitkan kemarahan rakyat agar berlaku pergaduhan kaum.

Katanya, paling penting sekarang ialah untuk memastikan masyarakat atau anak-anak kariah kedua-dua masjid tidak terikut-ikut dengan provokasi yang dicetuskan oleh pihak tidak bertanggungjawab tersebut.

''Saya sendiri bertanya kenapa memilih masjid di Taman Datuk Harun dan sebuah lagi masjid yang juga berhampiran dengan kawasan ini, saya percaya mereka cuba mencetuskan pergaduhan kaum di kalangan rakyat negara ini.

''Kerajaan bangga dengan masyarakat di kawasan Taman Datuk Harun dan Sri Sentosa serta kawasan-kawasan lain seperti di Taman Melawati, Muar dan Taiping kerana berjaya mengawal emosi, sabar dan menyerahkan kepada pihak polis untuk mengambil tindakan sewajarnya bagi menyelesaikan kes tersebut,'' katanya.

Sementara itu, Musa yang turun meninjau kedua-dua masjid terlibat kira-kira pukul 10.40 pagi ini meminta semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi berhubung kejadian tersebut.

"Biar polis jalankan siasatan. Orang ramai jangan bimbang. Saya telah arahkan semua Ketua Polis Daerah di seluruh negara supaya meningkatkan rondaan di rumah-rumah ibadat di kawasan masing-masing.

"Amaran saya kepada mereka yang melakukan perkara ini (lempar ke pala babi), jangan bermain dengan api kerana polis tidak akan berkompromi terhadap sebarang tindakan yang cuba menggugat keselamatan negara," tegas beliau.

Musa memberitahu, polis juga akan mengenal pasti dari mana kepala babi hutan tersebut diperoleh kerana ia berkemungkinan datangnya daripada restoran yang menghidangkan haiwan eksotik.

Sehubungan itu, Musa meminta sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai kejadian ini supaya tampil membantu polis dalam usaha pihaknya mengenal pasti dan memburu mereka yang bertanggungjawab.

Ditanya sekiranya siasatan polis akan dipengaruhi tekanan politik, beliau menolak andaian itu kerana polis sentiasa bertindak adil dan tidak memilih bulu.

"Kejayaan polis baru-baru ini dalam menyelesaikan beberapa kejadian vandalisme rumah ibadat membuktikan keupayaan sebenar kami," jelas beliau.

p/s makin menjadi2 plak masalah ni....takut jadi isu besar je nanti....

1 comment:

CuTeMiUt78 said...

eemmmm betul tu kan.. macam2 kes sekarang ni..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.