Followers

Wednesday, January 27, 2010

Dilema Citer Pasal Taska Lagi....

Salam Semua...
PERINGATAN SEKALI LAGI...
ENTRY NI bukan nak KONDEM sesape...
tapi sebagai renungan & berkongsi cerita dengan kengkawan semua...
sebelum ni mama pernah citer pasal Taska Aqish...kat Entry NI
& Kat SINI gak...remember???
mcm2 kes ada..
la ni kes terbaru pulak...
mama pening tol la...rasa nak marah pun ada...
kejadian 2 hari lepas...balik dari keje cam biasa terus amik aqish kat Taska....
sampai je kat sana....aqish tengah menyusu then mama terus amik bawak balik...
masa on the way nak masuk rumah mama tengok ada benda hitam kat dalam botol susu tu...
nak tau mana ruper nyer????scroll down k...

nampak tak haq benda hitam dalam susu aqish tu???
mama ingatkan semut...mama pun bukak la penutup botol susu tu...

Ya Ampun...MasyaALLAH....kenapa puting susu aqish jadi sampai cam ni???
susu tu masuk dalam perut aqish tau....melalui puting botol susu yang kotor ni....
mama rasa nak nangis pun ada....
kenapa la di biarkan botol tu sampai jadi teruk cam tu...
biler mama periksa ruper nyer bukan botol susu aqish...
lagi la mama mengucap dibuatnyer..
tu botol susu budak lain...
sebab kat taska tu ada budak lain pun pakai botol Avent cam aqish...
mama kenal botol susu aqish...sebab putingnyer Double Layer...
sedangkan yang kat atas tu 1 layer je...bukan puting Avent yang punyer...
kalo puting Avent yang sebenar double layer...
mama tak tau nak cakap ape lagi....
malam tu gak mama pi carik pengasuh lain untuk aqish...
tapi semua nyer mama tak berkenan...
soal duit tak de masalah....mama bayar aqish kat taska tu RM250 untuk aqish yang dah 3 tahun
bayar on time...kalo gaji jatuh time cuti..mama siap datang rumah hantar duit nyer...
kalo mama cuti lama time hujung bulan mama bayar awal dalam 25hb...
walau mama cuti panjang 2 minggu tak pernah potong payment...
tapi KENAPA aqish di layan macam ni????
mama tak banyak complain....tapi kalo bab botol susu kotor camni mama rasa SEDEY sangat2..
aqish memang suka dok kat Taska tu....kalo nak hantar tempat lain mama takut aqish tak suka & nangis la sebab nak sesuaikan diri...
ape mama nak wat ek???
bersabar je ker???
atau harus ditegur???
dah la ari ni aqish demam...
mama sparekan ubat...tak tau la diorang bagi ke tak...
sebab pernah jadi diorang tak bagi...
suhu badan aqish sampai 39c....diorang leh kata mama tak bagi ubat...
padahal diorang tersalah letak ubat tu sampai tak jumpa...

p/s malam ni nak pi beli botol susu lain dari yang lain dari budak2 taska tu...
dilema sungguh la...nak keje pun hati tak senang...sian aqish
p/s macm2 masalah....biler di pikirkan sangat...rasa geram pun ada...
p/s seminggu sekali mama akan bawak balik botol susu aqish tu...perlu ker bawak balik tiap2 hari???

51 comments:

~ As ~ said...

kalau kita tak blh control pengasuh kat taska, ada cara lain macam u ckp, tukar botol susu lain dr yg lain...
memang bkn semua dlm kawalan kita..lainlah kalau maid sendiri, blh marah..hahaha

honeylanz said...

mcm has wat balik semua brg ac n ery tiap2 hari..senang nk monitor botol susu ;)

mamanoa said...

better u bawak balik tetiap ari btol susu aqish tu..sbb sy mmg bwk balik btol anak tetiap ari..sbb snang kalu bwk balik bleh basuh n rendam air panas or steril kan btol tu..bukan btolo jer..bekas makanan..bekas EBM sumer sy bwk balik
bukan nk cakap pengasuh anak saya xleh basuh..tp saya tahu dia ader byk keja lain dr nk sterilkan btol anak saya..
ala..xsusa pun kalu bwk balik tetiap ari btol aqish..percaya la..

bukhairiah said...

isyyyyy...sy pon blh marah gni...tp tue la, skrg ssh nk cr pngasoh y blh jg dgn baik

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

ye la pengasuh ni ada yg take care ada yg sebaliknye..main boh je jaga budak2 tapi sampai botol main basuh ala kadar je mmg tk patut...cam saya tiap2 hari bawa balik botol kyra buat masa skang saya mmg puas hati dgn layanan nursery anak saya ni..
mama aqish kena tegur sikit pengasuh tu..tegur cara baik la..
tk patut anak2 kita di layan cam tu..kita bayar bukan free...

mamalieyna said...

Yaallah..cam tu skali ghupe botol susu yg sedang diminum oleh anak kecil..camna nak buat tu eh! nak tegur kang lain jdnya..tak tegur berlarutan camtu je, leh buat anak sakit ni! nak tukar nursery, susah gk, aqish dh serasi kt situ kan...siannye..pe nak buat!

pd kak ina antar umah orang lg senang, tp tu la aqish dh besar, nnti nak sekolah..lg senang berdikari..kalo dok nursery..herm...

cam kak ina pernah gk terbwk balik botol susu dr umah pengasuh sbb kbtln time nak g ambk arif tgh nyusu, susu lum hbs, jd bwk la balik..Alhamdulillah bersih sgt botol susunya..!

memang dlm dilema ni..!

Softtouch [Hanim] said...

kene tegurlah mama aqish..kalu nk bwk balik hari2 botol pun ok..bila tegur diorang, ckp elok2..pastu kat botol kene tulis nama aqish...

kalu aqish demam cube kol tgh hari bg tau dah bg ke ubat kat aqish...

kdg2 kita fahamlah kan sbb kat taska ramai budak2nya..tp mama kene pantau jgk...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ya Allah...sampai cam tu skali botol susu Aqish tu...

Better lah mama Aqish bawa blk brg2 Aqish tu hari2...

Nk tegur susah...x tegur susah...tp utk kesihatan Aqish lebih baik kena tegur...

Mrs. Adz said...

Adoi..nape macam tu sekali..aku nengok pun geli..sian aqish demam lak..takut aqish cirit birit je nanti sebab kiranya susu tu dah tercemar..rasanya better tegur la taska tu..tak leh wat macam tu..memang la taska ni ramai budak..tapi kalu dah rasa ramai,kenapa nak ambik budak lagi..jgn fikir keuntungan sampai ade yang kena ape-ape nanti..kalau ramai,ambik pekerja lebih skit..

mama aqish,better botol susu tu,bawk hari-hari dari rumah..jgn tinggalkan sebab kita tak tahu dia basuh mcm mane..mcm botol eisya,memang hari-hari basuh sendiri dan steril..biar byk keje skit,janji hati kita puas..

sejak eisya baby lagi,semuanya bawak hari-hari..susu pun hari-hari bagi.baju pun tak bagi diorg basuh..biar kita cerewet skit,sebab tu anak kita..nanti ape-ape berlaku,sapa yang susah??

(weh,emo aku..tapi bab penjagaan anak memang aku cerewet)

onniey84 said...

tk leh jadi mama..better cr pengasuh lain....atau mama terus terang jer dgn taska tu..mmg tk boleh berdiam diri benda2 mcm ni....lg bagus kalau terus tnjuk botol yg semalam tu..anak kita tu mama..kenapa dorang buat mcm tuu

ummiaqeef said...

better mama bawak balik hari² botol susu tu sbb saya pun mmg bawak balik hari²..so kite leh cuci bersih² kat umah..sbb kat pengasuh or taska kadang diorg xde mase nak cuci bersih² ni..tu yg bahaya pd anak² sbb diorg sepanjang hari di taska or rumah pengasuh..

so,saya nasihatkan mama supaya bawak la botol susu tu balik tiap² hari..sbb takut terjadi ape² yg tidak diingini pulak..kan susu tu masuk dlm badan anak kite..so,kite xtau ade kuman ke ape kan..kene amik langkah berjage² la..just my2cent..

ibu damia said...

better tegur lah mama aqish....tak elok utk anak kita tu..takut kesihatan terganggu.

biar kita cerewet sikit...asalkan anak kita selamat....

Manjakusayang said...

Mama Aqis... rasanya kalo tak kuat untuk tegur...Beli barang2 anak kita berbeza dr budak2 lain! coz macam ummi memang tak berani nak sound2 pasal2 anak2 kat TAska. So, macam botol susu anak, ummi belikan yang jenis MAM. Bawa balik tiap2 hari, cuci sebelum guna kat rumah.

Ummi yang dah tua ni pun tak selera tengok puting anak cam tu! Kalo hantar ke tempat lain, mungkin dalam seminggu dua kot Aqis akan menangis coz belum kenal kawan. so, terpulanglah pada mama Aqis... sama ada nak perkara cam ni berulang lagi atau tukar taska.
Sekadar pandangan... :)

i_sofia said...

mamaAqish,
saya pun stuju kalau mama bawak balik botol hari2. saya setiap ari bawak balik botol, even botol tu dah berbasuh pun saya akan tetap basuh lagi kat umah n steril kan (aku pun cerewet jugak). towel pun saya bawak balik hari2, sbb senang kita nak check kot2 towel tu dah kotor ke apa ke. then, x salah kalau mama continue pakai botol Avent. tp mama kena labelkan la, supaya tak tertukar lagi.

antar nsery ni mmg kena terima hakikat la, sbb derang bukan jaga anak kita sorang je. mama kena jugak tegur penjaga kat nsery tu. n lebih baik kalau mama boleh pegi buat spot check! saya rajin g buat spotcheck nsery anak saya. sampai dapur pun saya masuk!
cerewet kan? tp tu utk kebaikan bersama. saya doakan mama kuat semangat tuk bcakap ngan penjaga nursery tuh. hehe. mmg kena kuat semangat sbb kita nk tegur kesalahan derang..

good luck!

Mama_Aqish said...

to as : memang nak pi beli malam ni...mesti kena tukar gak..

Mama_Aqish said...

to has : yup...pas ni kiter bawak balik tiap2 hari...tapi kengkadang takut terlupa pulak

Mama_Aqish said...

to mamamoa : tu la...tq pas ni bawak balik tiap2 ari la

Mama_Aqish said...

to bukhariah : yup...satu dalam sejuta...susah sesangat nak carik yang ok...

Mama_Aqish said...

to kyra Moms : yup...nanti nak tegur gak...tengah carik ayat nak cakap camner

Mama_Aqish said...

to kak ina : hu..hu...kan best kalo dapat yang betul2 ok...tak payah pening2 kepala nak pikir....la ni jadi susah hati & tak keruan dengan masalah taska ni

Mama_Aqish said...

to hanim : tq..lepas ni memang kena bawak balik tiap2 hari...lagi terjamin kan

My Little Princess said...

salam...
just nak bagi pandanangan...
rasa elok mama_aqish tegur dulu...
sbb klu beli botol lain pun, tak semestinya pengasuh tu akan guna botol yang tu...
sbb mereka bukan depan mata kita....
tegur cakap baik2 dulu...
klu tak jalan gak...
baru beli botol lain...
sbb mmg payah nak cari pengasuh yang betul2 nak menjaga budak...
kebanyyakn nak duit jer...
maaf klu saya cakap...
sbb byk dah terjadi kt anak buah saya dulu...
bagi susu sejuk...
siap simpan dalam peti ais, yerla, klu budak mengamuk, tak payah nak buat susu...
ambik dalam peti ais jer...
hope lepas ni semua ok...

Mama_Aqish said...

to lily : yup...memang kotor giler...rasa sedey sesangat....pasni nak bawak balik tiap2 ari

Mama_Aqish said...

to mr.adz : yup...tq for suggestion...hu..hu...memang dilema sungguh la....pasni kiter bawak balik tiap2 ari...

diya said...

Klu saya la lebih suke hntr kat PENGASUH.. tp kena tgk juga la lagi2 klu budak yang pengasuh jaga tu ramai.. lagi la haru..dgn pelbagai kerenah bdk2 tu pn akan mempengaruhi perangai anak kita..Saya suke PENGASUH yang jaga bdk2 dlm 2-3 orang je.. so..anak kita pn xterabai n kawan2 pn ada.. Klu saya..kene tgk perwatakan PENGASUH tu.. pilih le yg lemah lembut, byk sabar n femly dia jenis yang mengutamakan solat..benda2 baik camtu akan pengaruhi jiwa anak kita..
La ni pun Hakeem bile dengar Azan dia diam je.. pastu diam2 dia berdiri angkat tangan n letak kat perut..(sebijik mcm org tgh solat).. sejuk je hati tgk nye..cute sangat..
Soal bayaran ni pada saya xkisah sangat.. kat sni saya bagi RM200 sebulan (klu kat cni..kira dh besar dah gaji tu) klu cuti saya xhantar.. cuti lama pn xtolak duit.. 2 bln sklai bagi duit makan Hakeem. Sarapan pagi pn dbeli.. Rasanye ok kot berbanding kat TASKA yang jaga ramai budak..dgn kerenah yg pelbagai..n slalunye xleh lebih kurang kot..

Panjang lebaq dah ni membebel..hehehe

Mama_Aqish said...

to onniey: memnag ada carik ari tu...tapi nak hantar kat jiran ni takut selalu sangat dioarang emergency cuti...kalo kat taska tak tutup punyer...tapi kiter memang ada register kat satu taska ni untuk masukkan aqish...cuma tak de kekosongan je lagi

Mama_Aqish said...

to ummiaqeef : yup...pasni kena bawa balik selalu...kalo towel aqish memnag tiap2 ari tukar...tak pernah pakai sampai 2 kali pun

Mama_Aqish said...

to ibu damia : kena ada kekuatan untuk tegur tu...sebab kiter malas la nak jadi parents yang kuat komplain...

Mama_Aqish said...

to manjakusayang : tq for suggestion...kalo towel memang tiap2 ari tukar sebab takut kotor...pas ni kiter kena bawak botol susu balik tiap2 ari

Mama_Aqish said...

to i sofia : tu la...rasa nak berhenti pun ada...kesian kat anak...ape la salah budak tu sampai layan lagu tu.....kiter tak pernah bayar lambat kat taska tu...

Mama_Aqish said...

to my little princess : pernah jadik gak kes dia tak bagi aqish susu...dah tegur pun then dah ok la sekarang ni...ni jadi kes baru plak...pening lagi

Mama_Aqish said...

to diya : yup...kiter bayar RM250...walaupun aqish dah 3 tahun...bayaran tak de masalah cuma TOLONG lah jaga betul2...kalo kat pengasuh kiter takut diorang suak cuti mengejut...so kiter plak kena cui mengejut gak...kalo dah selalu cuti mengejut tak sedap la pulak...

mama uzma said...

ya allah...
kak..iena yg tgk pun geram apatah lg akak...akak kena ckp terang2 la ngan pengusaha dia..biar dia amik berat skit..jgn la lepas tgn mcm tu kan..bahaya tau tuk kesihatan anak tau..

susah iena nak komen kak..bukan iena nak puji taska iena tapi yelah..iena pun mmg jenis cerewet dlm hal2 anak ni jadi automatik iena akan bising klu pengasuh2 iena wat keje sambil lewa..

iena rasa ada baiknya akak bwk balik la botol tuh...dari dorang wat mcm ni kan..kesian aqish minum dlm keadaan botol yg kotor mcm tuh

maslinamansor said...

wah... nie sudah melampau..!
mas stuju klu mama bwe balik botol 2 jer...
tp kena awasi gak selalu, kot diberinya botol susu org lain lak kt aqish...

yantz-yeem said...

beter tego n tjukkan botol tu dpn mata pengasuh taska tu..mmm pasnie jgn la letak botol tu kat taska...cam kita nie mmg hari2 botol & towel angkut bawk balik umah...kalo x mmg ssh nak pantau...
pastu kalo ada kes tertukar puting ke apa...dan2 tu trus kol pengasuh tanya...so far ok la..

honeylanz said...

has ada tinggal 1 botol susu spare rmh pengasuh. in case tertinggal kan. xpe mama aqish, memula aja rs takut² ada yg tertinggal..nnt dah lelama..terbiasa. apapun all the best.. ;)

onniey84 said...

takpe mama..lpas ni bawak balik botol hari2..mcm oni mmg bawak balik tiap hari walau hantar kat pengasuh

CatlinaFly said...

my god..dasatnye...diorg tak basuh betul2 ke?pas tu siap tertukar lagi..adoi..

sy wpun my baby dgn pengasuh, semua botol2 dia bila dah balik tu sy basuh lagi sekali..bukan tak percaya tapi i'm a clean freak, puas hati bila wat sendiri..mujur gak my baby minum susu dlm 2 kali je kat umah pengasuh( 2 kali lagi mkm pg dan petang), the rest minum kat umah...sebab tu sy tak tinggalkan botol kat rumah dia...

betul2 belilah botol baru yang lain..beli botol MAM ke..puting dia mcm puting avent gak...dan bwk balik hari2..at least kita tahu kita basuh bersih, jgn la jadi smpi berkulat itam tu..ish kecian aqish..

SuZiE said...

mak aih.. kotornye botol susu aqish.. better bwk balik botol tu tiap2 ari.. suzie bwk blk botol haikal tiap2 ari.. sng nk pantau..

Alhamdulillah nursery Haikal ok.. suzie anta Haikal kat Nursery Islam.. yg jaga sumenye ustazah2 belaka, btudung labuh.. xkan diorg nk buat x elok kot..

Haikal pon kalo buka buku, leh ckp Aliff, Ba, Ta.. Sblm mkn baca doa dulu wpon ntah ape doa yg dia baca.. kalo tgk org smyg dia pon ikut gak..

yg plg suzie terkejut tu dia baca aliff, ba, ta.. sbb suzie x penah ajar.. skg Haikal br sthn stgh.. sumenye dia blaja kat nursery..

kalo anta kat umah pengasuh maybe aqish x leh berdikari n bkawan.. budak2 nursey ni matang cket.. :)

ApasH said...

kalo dh terpaksa..bwk je balik..biar kita sendiri yg basuh then sterilize...

** Perfect Love ** said...

salam kak...

saya pun hantar anak ke taska. Alhamdulillah, anak sy ok je di taska.

Saya rasa akak kena bawka balim brg2 dia hari2 termasuk botol. Tiap kali balik... cuci dna rendam. Dan yg paling berkesan, cari brg yg lain dr yg lain.. Sian Aqish. Apa ke hal nya laaaaa taska dia wat camtuh

Agnes said...

mama Aqish itulah masalahnyer bila kita wanita berkarier hantar anak kat pengasuh...i tiap2 hari dok fikir macam mana diorang jaga....takut2 dia ada pukul, marah2, tak beri susu...dsbagainya...naluri seorg ibu...

i memang tersangat concern pasal kebersihan...so i tak kasi dia cuci botol...i beri botol banyak2...balik nanti i cuci kat rumah i n sterilize...i tak kasi dia ceduk susu dari tin susu..takut tak cuci tangan....i siap dah prepare dalam milk organizer dia just tuang jer....

semua barang2 baby i bawa balik everyday kecuali tilam, bantal, bathtub, sabun2

tapi kalau i jadi u i akan tegur dia...kita ada hak...utk kebaikan anak kita

CuTeMiUt78 said...

eemmm betul tu.. sama gak pendapat ngan yg lain..better bawa blk je botol susu aqish tiap2 hari.. senang nak pantau kan..
cam mirul bukan setakat botol..baju2 ke.. apa jua keperluan dia memang hari2 kita bawa blk.. even umah pengasuh dpn mata je..

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

errkk cian aqish..
bawa balik la botol tu hari2..

yatie chomeyl said...

eeee geramyer tgk botol tu...cam nak sekeh2 je org yg x bsuh bersih2 tu. tak tau ke nanti aqish leh dapat jangkitan kuman huhuuh..geram btol,

Huda said...

kesian aqish..bawak blk botol tu biar kite sendiri basuh, susah nak harapkan orang kan :)

naurah makwa said...

kak,better akak tegur pengasuh tu.kita kena cerewet sikit.kalau tak diorang ni jaga sambil lewa jer kat anak kita.cam naura dulu,bagi muka sangat kat bibik.pastu bila dah bagi muka,mula la dia jaga anak tak betul,..tak bersih.baju anak pun busuk.

skang ni naura lebih tegas,cerewet,tak bagi muka langsung.kalau ada yg tak betul,terus naura tanya.pasal botol susu,tiap2 hari naura suruh cuci ngan air panas+garam kasar.bagi mati segala kuman.(mak yg ajar)

Suhana Shahril said...

Botol susu,seelok2nya bwk balik tetiap hari..supaya leh pantau x tertuukar dgn budak lain punya.Sbb kdg2 pengasuh kat nurseri akan basuh byk2 serentak,so for sure dia akan tertukar jgk..maklumlah mana dia nk ingat sgt puting & botol yg mana.Kalo botol ok lah boleh label,boh nama anak kiter tp kalo puting camna nak label kan?betul tak?Better bwk balik la...cdgn jer sbb sy mmg antor anak2 kat nurseri..tp terpulang lah pd mama aqish.Do ur best!

♥ EeiNz ♥ said...

sakit ati klu pengurusan taska cmtu.

mcm i ...
setiap hari ash bwk lik botol susu, towel dan segala mak nenek brg2 sarah. tak tinggalkan satu pun kat taska.

susu sarah lak, i bg setiap hari. bks susu jenis yg tingkat2 tu. setiap bekas tu i siap sukat awal2 dr umah. so, dieorg kat taska main tuang susu dr bekas yg i bg tu je la.

mende ni pun leh kurangkan kuman gak. kdg2 tangan cekgu x bersih ke, die main cedok jek lam bekas susu anak kite kan. da kotor kat situ. so, preparekan la bekas susu.

;)

m@m@ @zie said...

mmm.. sy pun tumpang gerram jugak dgn pengurus taska aqish ni.. mcm mana lah penutup botol blh tertukar.. tp pd saya tertukar tu xpe lagi kalau penutup tu bersih.. ni penutup nya.. MasyaAllah!! tu lah.. payah kita nak expect org jaga anak kita mcm kita jaga kan....

kalaulah kita blh berhenti keja & jaga anak sendiri......... (berfikir sendiri...........)

Adam Nora said...

Saya pun baru terkena beberapa minggu lepas. Rasa nak menangis..tapi yang peliknya parents lain tak kisah pun bila saya bincangkan isu ni di group taska (ish2..geleng kepala). Tak faham saya..Saya plak yang kene kondem. Lantak la, tak luak pon kene kondem =)

Kejadian dah dimaklumkan kepada pengusaha..Setakat ni permohonan maaf dari pihak taska tak de..bukan lah nak permohonan maaf tu..tapi dari segi etika nya..mintak maaf la bila kita gagal penuhi janji2 dan tanggungjawab kita kan..

hmm...sabo je lah..tak paham den ;p

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.