Followers

Monday, February 8, 2010

Biler Yang Tak Diingini Berlaku

Salam & Selamat Pagi semua...
ni citer pasal semalam...
weekend ni kami tak pi mana2 pun sebab papa ada hal kat luar...
mama kemas rumah jer...
dalam tengah dok sibuk2 kemas rumah tetiba aqish datang kat mama...
(sebelum tu aqish ngah dok lagut mewarna kat ruang tamu)
aqish : mama engok
mama : (mama nampak ada kesan merah kat tangan aqish ingatkan colour pensilnyer) ok2 mama lap...
aqish : mama akit....
mama : Ya Allah tangan aqish berdarah...(time tu papa dalam toilet)
ape laie mama terus nangis la sebab darah kuar banyak...
mama dah cuah giler sebab perkara cam ni tak pernah jadik...
tapi aqish dok relax je tak nangis mama plak yang nangis beria sakan nyer...
then papa kuar dari bilik air papa tengok kan luka aqish tu...
mama dok tekan tangan aqish dengan tisu supaya darah tak mengalir kuar...

papa dok belek2 rupenyer dah terkopek kulit jari aqish....

papa dok tanya aqish "yayang main ape sampai darah camni"...
then aqish tunjuk sharpener kat atas tilam...
kat sharp tu dah ada darah aqish...
rupe2 nyer aqish masukkan tangan kat dalam sharp tu...
sharp tu aqish dapat dari kotak colour pencilnyer yang papa baru beli...
kami tak perasan colour pensil tu ada sharp sekali...
pastu papa sapukan minyak gamat then balutkan luka tu...
sian aqish, pastu asyik berjaga2 je dengan tangannyer tu...
sampai nak main pun susah...
p/s pengajaran pada ibu bapa, jangan leka & biarkan anak main sorang2...start semalam kami asyik perhatikan je ape yang aqish tengah maik...sib baik sikit je kalo aqish raut jarinyer lagi dalam...lagi teruk la jadinyer...
Maafkan mama & papa ye Sayang...
p/s pagi tadi dah pesan kat taska soh sapukan ubat kat tangan Aqish...

39 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bahaya benda2 tajam cam tuh...hope luka Aqish cepat sembuh.. :)

Uda said...

kesian aqish..
tapi aqish sangat berani.. sebab dia tak nanggis time nampak darah tu.. ni nanti besar boleh jadi doktor pakar laa..

ita cutevirus said...

bahaya betul la sharpener tu...

nasib baik takde karat kat sharpener tu.. kalo tak lagi bahaya.. takut jangkitan pulak.. iissshhh...

kemalangan di mana² (peringatan utk diri sendiri jugak..)

iedaLUVsham said...

la...cian aqish..sakit tuh, nnt basuh2 luka 2 ek, take care dear :)

Ieza said...

ish3 takutnya bila jadi benda2 camni kn..kadang memang kita xleh nk jangka benda2 camni bleh jadi..harap lebih hati2 ya..
dn semoga tangan agish cepat sembuh..

ummiaqeef said...

ciannye aqish..semoga cepat sembuh luka tu..good girl aqish!

ApasH said...

cian aqish.. itu le budak2 ni mmg ske explore. kalo mende baru or x biasa..kreatif aje dorang ni.
Semoga luka aqish cepat baik ye..

Adlina Husaini said...

salam..1st time kemari dari blog lily..
ya allah,seriaunyaaa tgk luka dia dan rasa lagi seriau membayangkan cara jari anak luka..
masa anak saya berkhatan dulu pun saya nangis teresak-esak tiap kali buka pampers tuk letak ubat luka sampai tok mama dia bawa balik jaga kat kampung sebab tgk saya teruk sgt sedihnya hihi

Huda said...

isk3..sharpener pun danger kan..risaunyela..aqish mmg cool x nangis :)

[-suziey-] said...

uish..dasatnya..bdk pnya jari mmg kalu luka cpt je berdarah..ish ngeri tgk..sian aqish

Mrs. Adz said...

menakutkan...mcm terbayang je dia pusingkan tgk dia dlm tu..tidakkkkk...memang kena lebih carefullkan..

adda said...

mmg bahaya laa.. ni peringatan utk saya gak. thanks. sabtu arituh syafi berdarah mulut kena laptop mainan. isy budak baik mmg cenggitu le

LYaFRINA said...

ishhh.. mcmana blh kena ni?? msti aqish masukkn jari dlm lubang sharpener tu..
Tp... sib baik aqish jenis kuat.. x nangis walaupon sakit...

**Moga luka tu cpt sembuh..

mama | sarah | syimir said...

cian aqish...hati2 ye nak...bebudak kecik gitu la rajin explore benda baru..nak test apa kegunaan sharpener tu kot..hehee

ibu_umairah said...

alamak..tak bole tengok darah2 ini!!!kesian nya.....

mummy_ayu said...

ala siannya..kuat la aqish, tak nangis pun..kalu ian dah meraung dah..semoga cepat sembuh yer!

lily azliyana @ mama zara said...

siannya Aqish..boleh plak ade sharpener dlm kaler pencil tu yek..tp mmg betulla..kdg2 benda yg kite anggap tk berbahaya, benda tula yg mendatangkan mudarat kat anak kan..mmg kena perhatikan selalu ape yg diorang main ye tak..apepon,harap luka Aqish cpt smbuh..

Mama_Aqish said...

to lily : tq...dah letak minyak gamat then dah kering pun luka aqish

Mama_Aqish said...

to uda : hu...hu...cam tau2 je harapan papa aqish nak soh aqish jadi doktor....aqish good girl haq tu yang tak nangis tu

Mama_Aqish said...

to ita : hu..hu...sib baik tak karat...haq yang baru tajam lagi tu...tu yang samapi berdarah

Mama_Aqish said...

to ieda : hu..hu...good girl tak nangis pun...dah letak ubat pun

Mama_Aqish said...

to ieza : dah kering pun darah tu...tq ek

Mama_Aqish said...

to ummiaqeef : yup moga cepat sembuh seab cian tengok aqish angkat tangan dia takut terkena benda

Mama_Aqish said...

to apash : yup tol tu...explore benda yang bukan2 kengkadang sampai kiter terleka plak

Mama_Aqish said...

to adlina : memang la kiter pun nangis beria2 aqish leh diam jer tak nangis cam kiter plak yang sakit sesangat

Mama_Aqish said...

to huda : tajam giler...kalo raut pensil pun leh tajam ni kan pulak raut jari

Mama_Aqish said...

to suziey : yup...1st time ni haq tu yang nangis giler2 plak mamanyer...anak dok relax je

Mama_Aqish said...

to Adz : hu..hu...tak leh kenang la...siap ada darah lagi kat sharp tu...

Mama_Aqish said...

to adda : tol tu...kiter tak leh leka sikit pun takut benda lain palk yang jadik kan

Mama_Aqish said...

to lyafrina : mesti punyer...raut pensil tak mau tu yang dok masukkan jari plak...mama nyer yang meraung nangis...

Mama_Aqish said...

to mama sarah : memang suka explore benda yang bukan2 gitu...

Mama_Aqish said...

to mummy ayu : hu...hu...aqish tak nangis mamanyer yang beria2 nangis...

Mama_Aqish said...

to lily : menjadi satu pengalaman yang ngeri tuh....tobat tak leh biarkan dia main sorang2 lagi...nanti ntah ape palk yag jadik

mamalieyna said...

eeiii seriaunye dengar aqish masukkan jari dlm shapener tu..eeii..kalau kak ina pun mau nangis gak ni..boleh pulak aqish wat slamber je ek..eii..takut ler mende2 camni!

Momma Mia said...

alahai cian Aqish. sib baik tak teruk. ngeri gak masuk jari dlm pengasah pencil.. isshh peringatan utk momma gak nih

Farah said...

erk..cuak lak saya tgk darah tu..nasib baik luka aqish tak teruk.

Mama_Aqish said...

to kak ina : tu la pengajaran ni jangan leka bagi arif main sorang2 k...takut jadi camni plak

Mama_Aqish said...

to momma mia : yup pengajaran k...jangan cuba kat rumah k

Mama_Aqish said...

to farah : hu..hu...sib baik tak luka dalam sangat...harap2 dah ok la hendaknyer

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.