Followers

Friday, February 12, 2010

EA FORM

~ Sudahkah anda mendapat EA FORM anda???
Tahukah Anda EA FORM (untuk pekerja) harus sampai ke tangan pekerja Sebelum
28hb Februari 2010
dan sekiranya Majikan gagal melakukan perkara berkenaan ianya menjadi satu kesalahan
di bawah perenggan 120(1)(b) Akta Cukai Pendapatan 1967....
~ Selain itu kegagalan mengemukakan Borang E (untuk Majikan) pada atau sebelum
31 Mac 2010 adalah satu kesalahan di bawah perenggan 120(1)(b) Akta Cukai Pendapatan 1967
~ Adakah anda salah seorang rakyat Malaysia yang di kenakan cukai????
Tahukah anda tahun 2009 terdapat 16 perkara yang dikecualikan daripada di CUKAI???
sila semak borang EA FORM anda dengan pihak majikan anda....atau anda boleh lawati di website LHDN untuk mengetahui maklumat lebih lanjut...
~ hu...hu...la ni mama tengah berusaha untuk menyiapkan EA FORM untuk pekerja...
Assistane Manager mama yang lama dah berhenti...
la ni mama amik alih keje dia....so haq tu yang pening bangat kepala dok wat EA FORM ni...
hu...hu...ada di kalangan rakan blogger merupakan orang2 HR DEPT???
kalo ada sila lah berkongsi maklumat dengan mama k...
ada orang kengkadang amik tak kisah je pasal EA FORM ni...
tapi sebenarnyer penting tau...sebab kat situ ada stated jumlah pendapatan kiter setahun...
bagi yang income nyer ke na TAX maka kena lebih prihatin pasal ni...
kalo idak..tak pasal2 kena bayar penalti 10%......hu...hu....
so declare income betul2 k....jangan tipu2....
sebab "AWAS ADA ORANG FOLLOW"
p/s kepala dok serabut dengan EA pastu payroll dah nak start ni....camne ni...TOLONG!!!!

14 comments:

honeylanz said...

belum dpt lagi. pas CNY kut ;)

Ena said...

bagsu la info nie..

mamalieyna said...

kak ina nye x-bos dtg ari tu tanya EA form dah dpt ke?..hehe..cian dier..bekerja keras ye..org hepi2 nak coti, team HR lak penin2 nak settlekan macam2 eh..^_^

Elyn said...

huhu sure penin u ni!!

zh-ena said...

belum dpt lg..takper ina belajar pelan2

Adam Nuha said...

sorry nak tanya mama aqish ni keja kat gomen ker private ek?

chekna said...

i pun tgh pening ni, mana nak buat ea & payroll. ni dok tgh bertungkus lumus la ni. mama aqish co pe?

Mama_Aqish said...

to has : o ye ker...has wat ker???

Mama_Aqish said...

to ena : info for sharing

Mama_Aqish said...

to kak ina : ho...ho....nanti kiter bagi k...

Mama_Aqish said...

to elyn :memang pening rasa nak termuntah dah

Mama_Aqish said...

to ena : tunggu jumaat depan vendor datang ajaq

Mama_Aqish said...

to ada nuha : keje swasta jerk....nape???

Mama_Aqish said...

to check na: leh la sharing info kan...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.