Followers

Friday, February 19, 2010

KWSP ~ Pengeluaran Pengurangan Pinjaman Perumahan & Penamaan Waris

Selamat pagi semua....
nak kongsi citer sikit pasal KWSP ni...
ada tak kengkawan yang masih tak tau pencarum KSWP leh kuarkan duit simpanan
untuk melunaskan hutang rumah????
ok bagi yang tak tau mama nak share info k...
semalam mama & papa pi KWSP Jalan Gasing...
watper??? pi kuarkan duit KWSP untuk housing loan & penamaan waris untuk KWSP...

Camne nak wat???
Mama & Papa beli rumah tu time bercinta dulu....tapi duit papa yang bayar deposit...
mama cuma menyibuk bubuh penama yang kedua jerk...
so kalo rumah tu ada 2 nama kedua2 leh kuarkan duit akaun tu...
klik INFO KWSP untuk mengetahui keterangan lanjut k
mama nak bagitau sikit je info kat sini...
leh kuar cuma akaun 2 je dalam akaun KWSP tapi kena tinggalkan balance RM500
so the rest semua leh kuarkan...
ada 3 pilihan:

~ Pengurangan Tahun pinjaman

~ Pengurangan Baki Pinjaman

~ Atau pengkreditan Bulanan ke akaun...
so mama pilih yang last sekali....

untuk first pengeluaran kena sediakan semua doc housing loan cth : SNP, penyata baki pinjaman dll...jangan lupe photostat IC & buku bank yang nak dikreditkan
mama dah kuarkan sebanyak 3 kali termasuk kali ni...
proses amik masa dalam 2-3 minggu...

mama pi ari Rabu mula2nyer...perh ramai giler...
amik nombor nak tunggu turn sampai 100 orang...langsung tak jadik...balik je

kalah shoping complex...kata orang kwsp tu sebab Chinese ramai yang sambung cuti tahun baru cina so...diorang pi KWSP untuk update ape yang patut
ni plak ari ke dua...semalam mama pi...ramai gak tapi tak seramai ari rabu ari tu la...
ni kat dalam kaunter pengeluaran pembiayaan housing loan...
ramai giler....nombor berderet2....
haq ni nak citer pasal nombor....
nape ada banyak nimbor ek???
haq pink no 22 tu mama amik ari Rabu yang kuning no 40 & 41 tu semalam...
hu...hu...mama potong line semalam dengan cara menggunakan nombor 22 ari Rabu...
masa time mama sampai tu kaunter dah nombor 2 warna pink...
cam ada peluang je nak motong ni...

hu...hu...sebabnyer nombor warna pink tu akan berjalan samapi 100 baru tukar warna kuning plak sampai 100...perh...berapa lama nak tunggu...dah kuar time lunch...
mama & papa pun pakat la guna taktik...
tak pe kan tipu sunat jerk...
sampai je dia sebut warna pink no 22....
ape lagi mama & papa usha2 dulu kot2 ada orang pi kaunter...sekalinyer tak de da...
ape laie terus pi la....sib baik lepas....
hu...hu....
After selesai semua proses...nanti dapat la satu salinan penyata ni....
ni plak mama wat penamaan bagi waris KWSP mama & papa...
kengkawan dah buat????
sebelum ni mama dah wat tapi masa lom ada aqish dulu...
la ni dah ada aqish kena la update baru sebab nak letak nama aqish...
untuk KWSP papa share nyer Mama 70% aqish 30%...
mama punyer pewaris plak aqish 100%...aci tak???
bukan kiter nak ape2 berlaku kat pasangan kiter...
tapi langkah berjaga2 sekiranya ape2 berlaku..
sebab banyak kes terjadi kat opis mama....biler husband meninggal wife nyer menghadapi kesukaran untuk kuarkan duit KWSP husband nyer disebabkan tiada waris...
kesian kan....nak besaq kan anak2 sekurang2nyer ada duit tu leh la sara kos hidup yang semakin tinggi ni....that why kena ada pewaris bagi setiap pencarum....
after selesai dapat lah penyata ni....
so pada sape yang tak wat lagi pi la wat k...
senang je isi borang then sertakan sekali salinan IC anda....
p/s ari ni nak wat payroll...kalo sempat nak curi2 masa nak jelajah blog kengkawan semua....

13 comments:

mumy said...

thanks for the info...till now x berkesempatan lg ke kwsp..:(

[-suziey-] said...

hehe.kt pn g epf jln gasing masa cuti hari wilayah hr tu..buat penamaaan..btl tu..100% utk anak kita..ekek:p

yantz-yeem said...

kwsp jln gasing mmg ramai org sokmo...tpi kalo pi jln raja laut ok kot...heheheh depends kot...

yups pewaris kna la letak nm anak..tpi bab laki punyer kita pulun smue hahahaha...

mmm...kita lom lgi letak nm pewaris...tp nak letak watpe pon...keja gomen dah xde tolak kwsp pon :(...

mamalieyna said...

en abe kak ina takdok kwsp..camno?..hehe..

seb baik taktik tipu sunat berhasil eh, kalo dak, wee menipu eh ini orang! hehe..

lily azliyana @ mama zara said...

mamaAqish, nk tumpang tanye sbb sy tk biase ngan kwsp ni..mcm sy rumah yg dibeli tu husbnd guna loan kjaan, so potong gaji diela kan..tp klu sy saje2 nk kuarkan duit dlm akaun 2 saya utk kegunaan rumah tu boleh tak ek..cth nk renovate dsb nye lah..lom smpat gi tnye lagi kat sane..huhu

psl pewaris, ingat nk update jugak tp lom menyempat lagi nk pergi..mesti sntiasa ramai org kan kat kwsp tuh..

Mama_Aqish said...

to lily : leh kuar kalo rumah tu ada 2 nama...kalo satu jerk nama tak leh...mesti join...2 penama

Mama_Aqish said...

to mumy : sahring is caring

Mama_Aqish said...

to suziey : setuju tu...pulun habis haq hubby kan

Mama_Aqish said...

to yantz : depends gak sebab time tahun baru cina tu yang ramai...kalo tak cam biasa jerk...

Mama_Aqish said...

to kak ina : hu...hu...rumah 2 nama tak???kalo 2 nama leh...sib baik tak kantoi hasil penipuan tuh

ummuabdullahsyaakir said...

Terima kasih mama kongsi info ni,tambah info untk saya bila dah keja nnt

adda said...

mak aii ramainye org. nasib baik kt shah alam ni ok jer.. layanan pun ok

CuTeMiUt78 said...

a'ah bab penama waris tu.. dah buat dah... tgk la sok2 klu nak buat rumah ke.. ingat nak keluarkan gak KWSP

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.