Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Wednesday, February 17, 2010

TUTORIAL 3COLUMS TEMPLATES

Selamat Pagi semua...
ari ni nak wat TUTORIAL pasal nak wat 3 Columns Template...
ramai yang dah tau kan pasal ni....
mama wat entry ni khas untuk yang masih tak tau camne nak wat...
so ikut langkah2 yang telah disediakan k...

1st cari website yang menyediakan 3 Colums Template (contoh kat atas tu k)

pilih 3 columns

download code template tu

klik save ke desktop anda

tak yah tukar nama just save k

then buka zip file tu klik EXTRACT FILE..ada sesetengah PC leh bukak code tu terus tanpa perlu EXTRACT...

Klik Next sampai FINISH (terbalik upload la...wat haq bawah tu dulu baru wat haq ni k)

then buka file yang telah di extract tadi...

right click then copy code template tu

buka Blog anda then pilih LAYOUT
download Full Template untuk save template anda sebelum ni...
ini adalah kerana sekiranya anda ingin template yang lama code nyer telah pun di save kan & boleh di copy paste semula....(untuk keselamatan)

dah copy paste pastu save template yang baru tadi
klik save Template yang bewarna orange tu k..
lepas save akan kuar satu icon warning tu...(macam kat atas tu)

warning tu menandakan template baru yang anda save tu tidah termasuk beberapa widgets
yang disenaraikan....
tekan save untuk tambahan widget @ tekan delete widgets untuk buang...
awas!!!biler dah buang tak leh undo k...

then buka layout anda pastu susun layout anda ikut kehendak anda sendiri...
biler dah susun save ape yang dah dibuat tadi then VIEW BLOG anda....
TARA..........................dah siap pun.....senangkan....
jom la torai k...
p/s nanti mama wat beberapa tutorial lagi k
p/s kalo leh kengkawan cari template yang senang & mudah untuk orang lain komen...contoh cam uyg menggunakan "POP UP WINDOW"....then tak yah pakai WORD VERIFY....sebab kalo terlampau details orang lain malas nak komen kat blog kiter....trust me k...

17 Kawan Mama Suka Bagi Pendapat:

maslinamansor said...

nasib baik ada mama_aqish... kalau x, xpandai sampai kesudah la nak ubah layout... :)

Mas kena try2 dulu...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

tue la..kina selalu nak tukar tapi ada zip templete tue.dah terbantut nak buat.

terima kasih cikgu!!

Mama_Aqish said...

to mas :pas ni leh la tukor banyak kali k...dah pandai nanti mula gatal tangan nak tukor jerk...kih...kih

Mama_Aqish said...

to kina : ha la ni tak de masalah lagi....leh torai...kalo tak mau kasitau k...

sujaihah said...

kak terima kasih banyak info akak ni..dah berjaya menukar blog saya jadi 3 coluum..yahooooo

mamanoa said...

pergh...mama_aqish mmg best...SIFU la pasni...

Mama_Aqish said...

to sijaihah : ok2...nak torai kan....bagus2 next time ada tutorial lagik k

Mama_Aqish said...

mamanoa : tak lah..ape yang kiter tau dikongsi bersama...so leh la banyakkan knowledge tol tak

Umi Nuha said...

mama_aqish,
nape bila sy buat..pastu takleh edit layout tu.mmm...xleh nk susun balik.jadik ntah pape. cane ek? nway, thx sgt 4 sharing. kalau tidak sampai kesudah agknya xreti :-)

Mama_Aqish said...

to umi nuha : leh bagi u punyer url tak...nak share info camne nak beulkan balik

ibu_arifa said...

best la mama aqish ni..dah lama nk try layout baru..tp tak berani nk cuba jer..risau hilang apa2 plak..malas nk carik2 balik nnt :P
thanks ya mama aqish sbb buat tutorial ni.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nak senang tak yah copy paste coding tu..upload jer file yang .xml tu :)

tapi widget2 tu kena laa backup dulu kalo dak , abes laa semua widget :)

mama naufal said...

Salam Mama Aqish,

Nape saya buat pastu terus hilg x leh nak edit layout.. hehehe.. tolonggggggg..

CkYnHaShiM said...

hahaa..mmg rugi kalu x drop koment..ahakss..

mama aqish,mmg berguna la tutorial ni..ai dh wat n succes..thanks a lot ya..

keep in touch..

Orked said...

macam rumit je nak buat..nanti ler kite cuba ekk

Iela Fazielah said...

nak buat 3 column ni tp bak kata orked mcm rumit je... kang hilang sume widged yg ada tu..

eima said...

la ingat nk ajar nk ubah coding ....
yg 3 column tp nk bg dok kiri kanan .. huhu tak pe ... tak pe ... membantu jg wlupun dah leh buat sendrik... tq..tq..

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.