Followers

Thursday, March 25, 2010

Update Sikit!!!!Camne Nak JadiKan Blog Kiter Popular???Sambil Menaikkan Traffik Nuffnang

Mama ada beberapa petua CAMNE NAK JADIKKAN BLOG KITER POPULAR
di kalangan rakan blogger
  • Ada isu yang nak dibincangkan iaitu camner nak jadikan blog kiter ni popular???
    mama ada beberapa pendapat....tapi tak tau la kengkawan semua setuju @ tak....
    any suggestion leh kasi tau kat komen entry ni k...
    bagi mama caranya ialah :
  • 1. Kengkawan kena la RAJIN TERJAH @ Blogwalking ke blog orang2 lain....dengan meninggalkan komen & bertegur sape...so dari sini kengkawan akan dapat lebih ramai kenalan (jangan jadi silent reader nanti orang tak leh balas kunjungan & kalo leh tackle blog2 baru nak naik, sebab kalo yang dah glamour ni dia susah nak bagi komitmen sebab ramai peminat)
  • 2. Rajin2 lah JOIN CONTEST yang dianjurkan oleh kengkawan...kerana selain kiter menyebarkan mengenai contest yang dibuat...kita juga akan dapat kenalan baru dari Dunia Blogger...
3. Dengan mengajurkan Contest @ GA...wat la yang ringkas bagi menghargai peminat blog kengkawan...yang tak menyusahkan orang nak join...sebab kalo contest yang ngarut2 syarat nyer SURE orang lain malas nak join...
dengan adanya contest ni ramai kengkawan yang join...then meramaikan Follower, tapi INGAT kalo entry blog kita tak mengancam @ tak leh tarik perhatian blogger kain, wat Contest @ GA banyak kali @ macamana pun follower still akan lari after habis Contest @ GA...so jangan bergantung harap sangat dengan CONTEST @ GA..ni cuma sampingan je
  • 4. Masukkan URL LINK kengkawan blogger lain kedalam blog anda...so kengkawan yang URL blognya disenaraikan dalam bloglist anda akan xchange link dengan anda...so dari situ blog anda akan dilawati oleh kengakawan blog lain plak...then mudah untuk kiter tau sape yang update blog then kiter leh terjah untuk komen...
  • 5. Hari2 UPDATE blog kengkawan dengan citer2 best & terkini mengenai ape2 je yang leh mencuri perhatian kengkawan blogger lain....
  • 6. Menjadi FOLLOWER blog kengkawan lain tapi Follow mesti ikhlas k..jangan ada paksaaan dari mana2 pihak...supaya kiter leh tahu perkembangan & citer2 terkini mengenai blog berkenaan...bagi mama baik jadi orang suka komen dari jadi SILENT READER....tapi kengkadang tu ada gak yang sekadar jadi Follower tapi tak pernah nak mengikuti perkembangan blog yang di follownyer....then Silent Reader tu maybe dia sibuk so sempat baca je tak sempat nak komen
  • 7. Kalo leh untuk bahagian Komen kat blog kengkawan jangan pakai "WORD VERIFICATION" sebab ape???kebanyakan blogger malas nak taip2 word verify tu...then pastikan tempat nak komen tu mudah untuk di klik...sekali klik terus leh komen...tak payah nak wat2 proses lain...yang paling senang wat je POP UP WINDOW untuk tutorial pop up window klik SINI so dengan ini nanti ramai la yang suka komen kat blog kiter...
8. Kalo leh add SHOUTBOX...sebab ape???senang kawan2 nak komen ape2 yang patut thru situ...lebih jelas nampak...then jangan lupe balas balik setiap pertanyaan...tapi ada PRO & KONTRA shouttbox ni...

9. Setiap KOMEN dari kawan2 sila jawab balik kat entry tu k...so kengkawan leh baca balik ape feedback kiter tentang komen @ pertanyaan diorang ( la ni mama tak sempat nak balas komen kengkawan)

10. yang last sekali....kalo leh kurangkan GADGET kat blog kengkawan jangan penuh sangat sampai orang lain pening nak baca entry kiter...jangan terlalu berat dengan gambo yang banyak2 kat sidebar supaya kengkawan lain senang nak view blog kiter...kengkadang tu loading punyer loading tak bukak2 jugak...sebab ape???sebab terlalu berat dengan macam2 GADGET kat blog kengkawan, so buang mana yang tak perlu k ( blog mama nampak semak tak?)
  • so ape pendapat kengkawan semua????setuju tak????pastu traffik blog kiter akan bertambah....sehari dalam 300 lebey UV...then dapatlah tambah pendapatan duit iklan Nuffnang kengkawan...
  • SELAMAT MENCUBA!!!!!!
  • p/s ni pendapat mama la...sape tak setuju terpulang..

54 comments:

nadja said...

alah kak.. dah ramai sayer kumen2 n tinggalkan jejak tapi semuanyer samer jer silent reader.. tapi harap ader orang baca tuh dah ok la..

Asmahani said...

anje, satu hari brp banyak post ni?

smms said...

salam perkenalan, sy jadi follower mama tapi mama x follow sy pung ..huhuhu

honeylanz said...

setuju..kn rajin drop komen blog kwn2 n blogwalking

Ibu Mifzal Arsyad said...

sgt2 setuju..hehe..mmg cam tu la crnya bila nak traffic blog kita banyak..alhamdulillah..trafik blog sy pun dah meningkat..dr puluh2 dulu..skang dah mencecah ratusan views..pernah gak dlm sehari dpt ribuan views..alhamdulillah..jom kita pakat terjah blog kengkawan..

Nana said...

setuju sangat saya mmg buat mcm dalam list tu ehehhe

zh-ena said...

setuju sgt yg bhg komen tu takder word verification sbb menyusahkan
sbb kdg2 tu bila kita dh taip tak blh nak klik
geram jea

Ena said...

sangat setuju la Anje.. harus rajin membuat kunjungan balas & semua yg tertera kat n3 nie..

iem said...

ye sangat setuju..
tapi kadang2 tak de idea gak nk tulis apa hehe

MOMMY NADIA said...

such agood info dear..
so Anje pun jemput2 dtg blog kita yerk!!hehe

LYaFRINA said...

setuju..setuju..setuju...
TQ 4 this sharing!!

Ibu Kimie & Balqis said...

betul tu..setuju 100%

atie said...

Salam...

Rasanya ada banyak yg btul... tapi.. kekadang nak lawat banyak blog asik sibuk aje....

Elyn said...

info yg betui!!

mummy_ayu said...

emmm..take note dah...nak gak galmer cam anje...ma acih share info!!

Puteri Satu said...

aha..betul tu akak setuju gak ngan pendapat mama aqish ni... tapi yang nak jawab komen tu..kadang2 sempat..kadang2 tak...hiks...

yatie chomeyl said...

setuju dgn tips2 yg u bagi ni....thanks 4 sharing it ;)

unlisted_one said...

pergh,..caya lah mama aqish ni.

dapat compile sumer nih, sure berdasarkan pengalaman ni.

thanks for sharing ya!! memang tengah betul2 nak cuba tingkatkan traffic nih.

Maslina Rosdiana said...

Selama ni Silent reader and follower je blog anje ni..

Suka singgah sini coz banyak info yang berguna..

Keep up the good work...^_^

chekna said...

sy tgk mama aqish skg dah popular la...tq for the tips..
cam sy ni xkisah sgt pasal traffic blog, saje suke2 nak blogging. tp kalo traffic naik, cam satu bonus la kan...

mamamiera said...

yes!! akk setuju sgt dgn semua2 yg iena ckp.. especially

"WORD VERIFICATION" n POP UP WINDOW
zai pon kadang rase berat nk komen kalo ade menda2 ni..

rasanye zai pon dah pastikan yg zai idak ade mende sosah yg cam tu..

Uda said...

setuju ngan apa yg dikatakan tu.. tepat dan bernas..

Iela Fazielah said...

mama_aqish... saya setuju... tp kan... mama_aqish pun ada kena la rajin mengunjungi blog saya gak... tiap2 hari sy kunjung blog mama _aqish tau... hehehe.... jgn mare....

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to nadja : tak pe pastu ni mesti ada ramai yang datang blog nadja tau

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to smms : ok sekarang gak kiter balas kunjungan k

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to asmahani : seberapa kerap yang boleh...kesian semua orang pening nak baca banyak entry kan

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to smms : kiter dah datang berkunjung & dah jadi follower awak...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to has : yup...kena rajin k...tapi biler dah bz tu memang tak sempek den nak lawat tapak

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to ibu mifzal : ye ker???wah bagus tu perkembangan yang positif ...cayok2 usaha lagik tau

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to nana : yup teruskan usaha mu nana

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to ena : yup lagik senang nak komen..tak payah nak berteka teki kan

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to ena : yup betul tu...cayok2

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to iem : kena la cetuskan ape2 idea...supaya blog kiter popular

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to Lya : ok..tq dear..sharing is caring

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to mommy nadia : ok..sekarang gak pi terjah k

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to balqis : yup...tq dear

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to atie : hanya sibuk je yang memisahkan kiter nak pi melawat tapak blog orang

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to elyn : mari kiter naikkan traffik blog

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to mummy ayu : blog mummy ayu pun dah popular per...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to puteri 1 : tol tu...kengkadang tak sompek

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to yatie : ok dear tq for coming

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to nia : yup berdasrkan pengalanman...dulu tak popular tak de sape pun nak komen...la ni ok lasikit

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to maslina : tq dear...datang lagik tau...drop komen k

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to chekna : tak de la biasa2 jerk...ramai lagik yang popular tau...sharing is caring

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to Kak Zai : yup...betul tu...sebab kan ada word verify tu la eden malas nak komen

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to uda : yup...tq dear

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to lela : ok...nanti kiter berkunjung...sekarnag gak k

nursarah said...

mantap tips.! semuanya sedang diusahakan.. hehe

singgah ke blog mummy yg cute.=)

mamalieyna said...

setuju sangat2x..hehe..yg pasti bila anjur contest, confirm dpt kenalan baru yg ramai..kan2x..cam anje ler..contoh terbaik! hehe..

Izan Ishak said...

wow...byk tips dari anje kali ni.
thanks for sharing!!

nieda said...

setuju sangat...thanks for the sharing..tapi nieda punya nuffnang tetap tido..hehe x kisahlah bukan nawaitu nak cari duit pun..

ibu_arifa said...

betul2 tu..tp bab nak update hari2 tu yg kena perah otak sikit tu.. niat nak buat contest tu dah ada cuma tunggu masa yg sesuai jer lagi.

zue @ annaleeya said...

betul betul betul... setuju sgt2...

klu blh bab komen tuh wat pop up window jerk... x yah word verification, lg senang... mcm ahkak nih... hehehe...

Liessa said...

salam...erm tul la ape yg mama crite tu...sy seniri pun bila join contest baru la kenal ramai kwn2 blogger...sonok sgt bila kenal kwn2 blogger...bukan setakat kl jer tapi semua negeri leh jumpa kat dunia blog nie...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.