Followers

Tuesday, March 23, 2010

How to Get Profit From Nuffnang, CPC and CPM

Salam semua...atas permintaan ramai
still ada yang masih tak berapa jelas mengenai CPC & CPM
  • CPC campaign adalah iklan berdasarkan cost per click & CPM campaign adalah berdasarkan cost per impression.
  • Bezanya ialah… CPC ads ni kita akan dibayar bila ada klik pada iklan dalam blog kita. CPM bergantung pada traffik, berapa kali iklan tu muncul & berapa ramai readers kita boleh view. Senang cakap, bergantung pada traffik la & tak involve bab klik2 ni.
  • Kalau dalam Earning Dashboard dalam Nuffnang website tu kita boleh tengok ada 3 main categories (kalau orang yang dapat Advertorial, ada 4 lah) : Buffered Earnings, Metered Earnings, & Campaigns. Yang Buffered & Metered tu lah dia CPM ads, meanwhile yang Campaigns tu CPC.
  • Metered Earnings is the buffered earnings (CPM campaign) yang dah stop running tapi kita belum cash out lagi. So total earning to actually Campaigns plus Metered Earnings. Buffered Earnings pulak akan keep on bertambah sampaila kempen tu tamat & dia ditransfer ke Metered Earnings, lalu ditambah kepada total earnings. Heh.. senang kot nak faham kan?
  • Honestly kalau daripada pengalaman yang sudah2… memang best kalau dapat CPM campaign ni (Buffered Earnings). Takde perlu desperate buat kerja tak beretika dengan mintak orang klik kat iklan blog kita.

So, macamana nak dapatkan CPM campaign ni?

  • Nuffnang ni dia akan proposekan blog-blog kepada advertiser, lalu advertiser ni akan pilih blog mana yang berpotensi untuk ‘jual’ iklan dia. So kepada blog-blog bertuah ni, memang tak sia2 la kalo letak code iklan Nuffnang tu sebab untuk setiap traffik yang dijanakan & iklan yang ditaja tu muncul, dia akan dibayar.
  • Saya tengok ramai blogger yang dapat berbelas-belas Buffered Earnings ni. Well nampaknya blog2 mereka tu digemari oleh advertiser Nuffnang nih. So kene buat blog kita ‘mesra Nuffnang’ kalau nak jadi favourite mereka.
  • Kalau kita target CPC (dapat duit berdasarkan klik), so kena buat blog yang mesra pengguna. Sebab readers ni yang akan menentukan berapa earning kita. Tapi jangan pulak suruh2 reader klik iklan kita… berdosa tau! Biarla derang klik kalau derang rasa nak klik…
  • Oh ye, disebabkan larangan klik2 ni, ada jugak yang kata “Eh kalau macam tu taknak klik lah iklan Nuffnang, takut lah!”… bukan macam tu.. yang tak bleh nya kalau kita wat pakatan klik2. Kau klik aku, aku klik kau. Kalau rasa nak klik, klik aje la. Nak klik iklan dalam blog saya, lagi dialu-alukan, tapi jangan ajak saya masuk geng “I klik you, you klik I”
  • Ape-ape pun kata kuncinya ialah tulislah blog yang berkualiti dan janalah traffik. Tapi jangan terlalu stress untuk dapatkan earning sampai kita hilang ‘enjoy’ menulis. Kita kena enjoy dalam penulisan, barulah kita tak tertekan untuk “kena juga ada update hari ni”.
  • Jangan jadikan earning/iklan2 sebagai motivasi untuk kita terus menulis. Kalau tak kang bila tengok earning dah makin kurang, or Buffered Campaign dah takde yang baru, kita dah demotivated.

Mama pinjam ayat2 dari blog mommy_lyna untuk info kengkawan semua...so moga dengan penjelasan ni kengkawan leh paham....dan jom buka akaun Nuffnang bagi yang masih tak de...tak rugi tau...klik SINI untuk register

15 comments:

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..tq..sgt berguna info ini..sy pun x berapa jelas nga CPC n CPM ni..alhamdulillah..dpt juga CPM nya iklan..sy pun x gemar kalau ada pakatan klik2..nak klik biar ikhlas..

maslinamansor said...

memang mengconfused kan...
tapi boleh la faham sikit2...

mamamiera said...

haramak.. 'u klik i, i klik u'
akk tu dik non..
betol2 ckp iena..
lps baca info nih.. baru phm sepenuhnya pasal klik2, pasal CPC n CPM..
akk mmg uta nuff.. pasni kena gak rajin amik tahu ape itu ads nuff.. very2 guds sgt info nih..
akk rase akk punya earn berdasarkan CPC..
so, Camne nk tukar ke CPM iena..
code dia same gak ke?

fazilzura said...

mama ... daku stil compus ler.. tlg daku ...

dh banyak kali clik2.. but dlm akaun stil tulis ZERO .. cmner tu yek ?

denso_cute@yahoo.com...

Mama_Aqish said...

to maslina : yup agak kompus sikit...kena baca betul2

Mama_Aqish said...

to ibu mifzal : ya...hapusan pakatan klik2 tu k...klik dgn ikhlas k

Mama_Aqish said...

to fazilzura : try tanya kat Nuffnang punyer HELPDESK then lepas tu mesti ok punyer...

Ena said...

ena pun baru paham betul nie.. tp still ting tong ting tong gituw.. ahak2s.. tu pasal la nuff ena x banyak perubahan kot.. hu3x..

Mama_Aqish said...

to mamamiera : hu..hu..tak tujukan untuk sape2 pun just share info...tak baik soh orang klik2 biar dia klik2 dgn seikhlas hatinyer...

Ain said...

setuju sangat kalau mama_aqish cakap tak perlu la buat pakatan klik2 nie....

tapi ain rasa, sebagai menghargai kengkawan yang klik iklan kat blog kita, tak salah rasanya kita balas balik klik iklan kat blog dia...

klik la seikhlas yang mungkin kan...

[-suziey-] said...

waaaaa giat btl buat psl nuffnang skang ni ek:p bgs2..sharing info amalan mulia..ekekeke:p

CIK NANA said...

Salam kenal Mama Aqish..
TQ bg info nie..
Na pun br jek dpt CPM tue.. ;)

Siti said...

heheh...thanks for info...dulu2 interested gak ngan nuffnang ni..tapi skang ni dah slow sikit...huhu

honeylanz said...

dah paham dah gak . tq ;)

~ FaizalZahidah ~ said...

hai mama aqish.. ade award utk mama kt blog saya.. sila amik ye.. :)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.