Followers

Friday, March 26, 2010

Story pasal Aqish - Mama Dalam Dilema

Selamat pagi semua...
ari ni nak bercerita tentang aqish
entry tanpa gambo k...
semalam balik dari taska...
Taska cakap aqish cirit birit teruk ari ni...
sampai habis baju2 nyer....
mama pun dah risau giler...
sebab tak pernah jadik camni....
semalam 2 kali aqish cirit birit...
last2 malam tadik bawak pi klinik...
bulan ni aqish memang top ten pi klinik....
doktor check then doktor kata aqish cirit birit je...
maybe ada tersalah makan kot....
pastu doktor bagi ubat untuk aqish...
  • ~ then mama nak timbang berat badan aqish...
9kg...berat yang sama masa umur 1tahun 1/2 la ni dah 2 tahun 1/2...
doktor tengok graf perkembangan berat badan aqish
makin menurun....
so doktor suggestkan kat mama untuk bawak aqish ke
klinik pakar kanak2 untuk doktor wat pemeriksaaan lanjut...
sebab doktor kata takut ada tiroid @ perkara2 lain...
biler mama dengar camtu rasa nak gugur air mata...
tak kan la kot...sebab aqish aktif jer...
ape pendapat kengkawan???
perlu ke mama pergi???
  • p/s pagi ni aqish batuk2 teruk plak...mama dah risau ni...nak keje pun hati tak tenteram...

33 comments:

smms said...

better go mama ..
my baby pun dari pas pntang dah ulang alik pakar kanak2 for kencing kotor .. berkat sbr alhamdulillah now dah ok .. bila kita p pakar byk kita blaja n bb di pantau .. hati pun lega ...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai sian nyer..
Pendapat Lily..better Mama Bawalah Aqis p jumpa pakar tue..
Tp..hope x der apa2lah..
Apapon Moga Aqish Cepat sembuh yer!!!

Siti said...

Anje,
Bagi siti elok la ikut jer nasihat doc . Bukan apa, kita takut something happen kan. Tapi mintak dijauhkan la. Memang risau bila anak2 tak sihat ni. Tak senang duduk kita dibuatnya.
Sakarang ni memnag musim orang batuk2 kan.

Teringat gak masa siti hantar anak2kat nursery dulu..selalu jer anak2 tak sihat. selsema la, batuk la...huhu..

Mudah2an Aqish cepat sembuh yer. Amin.

mamalieyna said...

loor aqish same berat ngn arif..!
baik g la, dgr pendapat doktor pakar, puas hati sket...hopefully takde la yg serius2 ok!

mummy_ayu said...

salam..better pegi anje..untuk kebaikan aqish gak..coz doc leh monitor dia, check tul tul..kita leh tanya kalu ada yg tak paham ker...minta minta tak ada pa yg serius..amin..! yelah, dr fixikal, aqish aktif, sihat je..ok...nanti share story yer..don't worry sgt tau!!kiss for aoqish frm mummy ayu..muahh!!! get well soon frm cirit birit tu...!

sue said...

salam mama..
bagi k sue, better pegi jumpa doktor pakar kanak-kanak tue
my son pun mmg ada appointment every 3 months ngan doktor pakar
tapi bukan kes camni
doktor just nak monitor perkmebangan dia
pegi jer mama....
jangan lengah2kan

Mrs. Kown said...

bawak jumpa paedatrician better. they know kids better kot? sbb kalau i, i lebih yakin bawak my baby jumpa dokter paed sebab bila bawak jumpa dokter klinik biasa, nanti semua sakit pun dia cakap biasa je. ubat pun biasa ajo. tak mujarab.

but ofkos pakar kanak-kanak mahal sikit kan, tapi untuk anak tak apa lah. =P

Adlina Husaini said...

anje, do visit =D

Mrs. Kown said...

owh ada lagi.

adam pernah warded 2 kali because cirit birit tu. gaestro infection ke hapa benda nama dia. good thing if bawak jumpa pakar kanak-kanak, nanti dia dia akan detail analyze,
baby makan apa, minum apa, check kaki tangan tgk dehydrate ke tak, check stool, check darah, segala check lah. ajar kita suruh tgk urine dia, monitor anak kencing ke tak, buat diapers count dan segala mak nenek. if tak memberangsangkan, then only warded.

sebab kalau baby cirit birit tapi dia tak kencing, tu petanda dia kurang air. stool dah watery, lepas tu baby takmau minum, lepas tu tak wee-wee within 6 hours, so kira not a good sign. itu my experience dengan my baby dulu. huhuhu

Effa_zizi said...

mmg kena p pakar tu mamaqish...
nana my elder pun nampak kering semacam.. bawa p dr pakar.. then dr kata dia mmg kurus tp tinggi.. baru lega..

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to smms : memng nak bawak pun...maybe next week sebab this weekend papa balik kampung sorang2 plak

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to siti : tq...kiter pegi nanti then nanti kiter sharing story k

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to lily : tq dear...memng nak bawak pun next week

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to kak ina : yup...same berat jerk....maybe ikut baka papanyer kot

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to mummy ayu : yup tq dear...next week nak bawak pi...salam sayang dari aqish untuk abang ian & iris jugak

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to sue : tq sue untuk kata2 tu...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to adlina : ok dear...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to mrs known : yup...i akan ikut nasihat u tu...tq dear

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to effa : ye ker...tu la nak pi gak ni

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to mrs kown : panjang nasihat u....tq sesangat...so caring...i akan ikut nasihat u tu...

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

kesian aqish..
takut2 taska tak basuh betul2 botol susu aqish ni.. byk yang jadi mcmni..

zue @ annaleeya said...

anje,
sian aqish... akak rase better pegi check la... klu x pegi x tau kan... hrp xde apela...

skang nih musim batuk... anak akak 2 org tuh pon batuk2 gak... Airel tuh smp xleh tido sbb batuk...

Yana said...

salam

better pergi je. walaupun ramai yana tgk budak perempuan kecil dan ringan dr sepaptutnya. tapi dah dr suruh, pergi jelah, mencegah lagi baik dr mengubati kan?

Ena said...

Pergi jerla kan.. sbb klu ok Alhamdulillah. tp klu ada apa mesti ada cara nak atasi kan!.. ececehh.. pandai ckp kat org..hehehe..

Momma Mia said...

Anje, better g & check at least bleh confirm. Mencegah kan lebih baik. Berdoa byk2 so that Aqish ok & takde pape. InsyAllah.

bukhairiah said...

elok mama ikot je ckp doc...kita bukan tau perubatan nie...nnt pe2 tjadi, kan susah hati..time tu la nk slahkan diri...

wan sujaihah said...

kak batter pegi check kak..kita ni risau kan...

Tina An Chin said...

alahai aqish..
aqish selera mkn x? kalo dia selera mkn tp bdn x naik2, tu mmg kena pi checkup.. tp kalo mmg aqish berat kurang sbb mkn x sberape @ suke mknn ringan ke.. kena lah anje cr bahan mknn yg menyelerakan mata aqish.. bg dia mkn nasi 2 kali sekurang2 nye..

miera pon same x minat mkn nasi dah smenjak 1 1/2 tahun tp berat okehh sbb naseblah dia suke mkn nestum adik dia punye.. heheee..

mamamiera said...

alamak!!
anje, komen di atas nun yg bernama
"tina an chin"
itu akk yg komen tuh.. td tompang pc dia.. sowiii..

Ain said...

better ikut cakap doc....

bawak la aqish untuk follow up check-up....

at least kita tahu kedudukan yang sebenarnya macam mana kan...

untuk legakan batuk aqish tue, cuba anje carik minyak yang ain jual kat blog ain tue....

minyak ni tak perlu minum, just sapu pada leher, dada dan belakang jer....

SuZiE said...

hai anje..

bg suzie la kan better g jmp doktor..

dulu suzie mmg sakit tiroid (tp xtau).. time skolah n smp keje (21thn) berat suzie 38-40kg.. tsgt2 kurus kering.. tp kan suzie mmg kuat mkn.. kdg2 leh 2 pinggan nasi.. tp bdn x besr2..

pastu slalu demam + bdn mengeletar + cpt letih + jantung laju.. sume tu petanda tiroid..

bile umo 22 thn br dpt kesan sbb kat leher cam bengak.. then g operate.. pas operate bdn naik mendadak smp 49kg.. skg dah kawen naik smp 53kg.. kwang kwang kwang...

mmg sakit tiroid org tu x besar2 sbb sume zat2 mknn tu diserap oleh kelenjar tiroid tu..

Maslina Rosdiana said...

Anje...trylah gi KPJ Selangor kat Shah Alam..kat sana ada paed tuk baby and budak2...

Klu ada duit xtra gi jumpa Dato' Dr Zul(yang dalam Gugu Gaga Era tu.)..x pun cubalah paed lain...

Coz klu gi klinik ni..Dr hanya tau general je..better pegi yang pakar..

Apapun,anak no 1..keje,duit and lain dah x berapa penting..^_^

Emmelly Hanafi said...

Hi Mama Aqish..baby kite pn tersangat rendah berat bdn...umor 1 1/2 thn baru 8kg...klu org tgk smua asik ckp kurus la, halus la..tp sgt la aktif. Kite as ibu mmg risau and disbbkan risau, kite pernah masukkan baby kite kt hospital pantai utk buat metabolic screening which cost more that RM2K. But...the final result, according to the doctor..smua normal, x ada apa2 yg perlu dirisaukan..but kalau tgk cara baby kite (Aliyyah makan n minum mmg kurang sgt dari baby lain).

So bcoz kite dah penah usaha check macam2 but dr x sure jgk punca rendah berat bdn, so kite tawakal jekla..tengok perkembangan dia macamana. But for Aqish kite rekemen bawak pi pakar kanak-kanak dihospital rather than klinik untuk check up yg menyeluruh....

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.