Followers

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Loading...

Monday, March 22, 2010

Taska Lagik!!!! Perlu @ Tak???

~ Ni nak minta pendapat kengkawan k...
hari pertama aqish melangkah masuk ke taska
mama ada sediakan sekali buaian untuk aqish...
al maklumlah dari tecik memang biasa dok kat dalam buai time nak tido
so dah terbawak2 sampai umur setahun lebih...
tapi dek kerana tak lalu nak gendong ke hulu ke hilir
mama latih aqish tidok kat bawah jer...
so bermula lah hidup aqish tanpa buaiannyer....
~ hari pertama mama hantar haq buai yang biasa jer RM30.00...
yang warna merah putih tu...
dalam 4 bulan lepas tu buai tu dah uzur dah goyang2 tunggu masa jer nak patah
so pihak Taska request tukar baru...
then mama beli yang baru haq yang tahan sikit RM100++

~ rupa paras buaian tu lebih kurang dgn gambo yang kat atas ni...pastu dalam 3 bulan buaian tu patah lagik...oh..my god...tak kan patah lagik kot...patah tang batang besi haq yang bawah tu...setahu mama aqish berat badan cuma 9kg jer....tak kan sampai patah kot...walhal buaian aqish yang first warna merah putih tu still leh pakai lagi sampai la ni....

~ pihak taska kata maybe aqish dah berat kot????tapi logik ker???mama tak rasa aqish berat...mama rasa ada anak orang lain yang tidok kat dalam buai aqish tu...memang mama rasa marah & geram pada mak bapak yang tak bagi kemudahan kat anak2 diorang tapi dok senang2 jer naik buai anak orang lain...mama dah rasa cam pembekal buaian plak...maybe kalo budak dah terlampau merengek so buaian tak cukup pihak taska pinjam je buaian sesape yang ada...

~ ntah2 yang dok kat dalam tu budak2 yang dah besaq2...berat melebihi dari yang sepatutnyer...so that why leh patah...mama heran tul la...nape la masing2 tak bekalkan buaian untuk anak masing2...pihak taska soh papa welding jer...tapi bertahan ker???

~ then after that minggu lepas taska request buaian baru lagik...haq gambo yang macam atas...hu...hu...mama dah tanya papa then papa kata "NO"...cukup dah dengan ape yang kitorang bagi...maybe sebelum ni ape je taska nak mama bekalkan...turutkan jugak...tapi kali ni tak larat la...sebab kat rumah aqish tak tidok kat dalam buai lagik...maybe second anak mama tak nak guna buaian lagik...tapi kengkawang tu sian tengok aqish tak cukup tidok kat taska...biler balik rumah jer terus tido so tak de masa nak bermain2 dengan mama & papa...ada gak taska citer ada segelintir family yang marah buaian anak diorang diguna pakai oleh budak lain...
~ bagi mama la kan...of course mama pun marah per...kiter bagi kesenangan untuk anak kiter...kalo pakai tak sampai rosak tak pe...tapi sampai patah....everyweek mama basuh kain buai tu....kengkawan rasa patut ke mama turut kan atau biarkan aje???
GAMBAR SEKADAR HIASAN
p/s nak tukar taska sayang...sebab aqish dah serasi kat situ...sian kat dia...papa tak setuju tukar kat tempat lain...mama dah pening...cam ne ni???

26 Kawan Mama Suka Bagi Pendapat:

Nieza Ishak said...

bukan kalo kat TASKA tak boleh pakai buaian rasanya. Itu salah satu rules ...tak silap nieza la.

anak2 nieza, nieza ajar teouk muntot jerk ... skrg ni tabiat baru garu belakang badan baru boleh tdo ..huhuhu

Ain said...

sarah dulu pun memang kalo tido nakkan buai...

tapi sejak ain letak dia kat taska otomatik dia boleh tido atas tilam jer...

selalunya kat taska tak galakkan baby tido buai sbb dorang taknak tangung risiko baby jatuh...

so far kat tempat ain ni, tak pernah dengar lagi pihak taska request buai dari parents...

ain rasa, elok mintak teacher aqish biasakan aqish tido atas tilam jer... lama2 nanti mesti aqish terbiasa...

nieda said...

kalau aqish dah boleh tidur tanpa buaian, rasanya dekat taska pun mesti boleh tidur tanpa buaian. Nieda rasa mmg ramai yang tidur kt buaian aqish, mustahil kalau aqish tidur sorang boleh patah..
Hanya sekadar pandangan peribadi jer..

Ummi Nani said...

Pelik jer Taska tu.. tak penah lak dgr kena antar buai. Lain la klu antar rumah orang. Dah nama Taska bukan ke tanggungjawab dorang kena ada semua kemudahan tu? Kalau dah kita yg kena supply.. baik kita bukak taska sendiri.

Rasanya dah tak perlu supply buai lagi kot.. aqish pun dah tak tido buai. Pihak Taska amik kesempatan atas kebaikan mama aqish tu.. huhu..

Suhana Shahril said...

Aisey..taska anak sy mmg ader sediakan buaian. So, budak2 ni kongsi2.Tak pernah pula dgr sampai patah2.Mcm mengada2 lah plak taska yg mama aqish hantar aqish tu.Sepatutnya diorg lah yg kena sediakan sbb kan kita dah bayar yuran pendaftran & monthly. Include lah skali.Ni apa kes plak mama aqish yg asyik dok kena bli yg baru.Diorang buai kan budak ke diorang buat ketuk menda sampai patah2 ni?Ganasnya..

i_sofia said...

anak sofia pun skang ni pesen tdo garu belakang.. pastu siap boleh request kejap2 nak ibu garu, kejap nak abah garu. oops. sory mama, salah topik. ;)

rasanya, x perlu la supply lagi mama. sy mmg rajin spot check nsery anak saya, n kat nsery anak saya mmg ada buaian, derang standby in case ada baby yang payah tdo kalu xde buaian. n saya penah tgk sendiri ngan mata saya, cara hayunan derang, sgt la kuat. n kalau teacher kat taska aqish mcm diorang tu, mmg boleh patah la buaian yang mama dah supply tu. anak saya masa baby tdo bedung sampai 8 bulan. so sgt jarang masuk buai.. so, mama kena la latih aqish pelan2.. nnti bila dia dah biasa, sure dia akan cukup tdo punya! good luck!!

MamaAdwanEncem said...

Nop...
kalau aqish leh tido bwh tak yah dh bekalkan buai kat taska... then tak yah gak tukar taska, sbb budk2 ni amik masa nak serasi ngan pengasuh n cikgu cikgi kt taska tu... aqish maybe letih bermain tu sbb tu balik je umah trus tido...

just pendapat peribadi...
sharing is caring...

eiNa said...

rasanye dah tak perlu buai dah..coz aqish pun dh besar n bleh tdo bawah..
tpi pelik ye,.taska suh bawak buaian sndiri...dulu saya anta Aira ke taska , derang yang sediakan buaian n buaian pun share2..

ibu 2AZ said...

taska bg lak bwk buaian ek..? anak2 ina..tak dibenarkan..tuh yang time ayra nih tak ajor pun tido buai..even ada buai kat umah..simpan ajer..huhu

riso lak awak..kkdg betul tuh..kite bg brg2 anak utk keselesaan anak kite..tp kalo dah campur2.tak bestlah kan..

nak tukor taska..mmg prob..pro n kons seme..cuba awak bincang ngan pengasuh sane..sbb aqish pun dah leh tido letak kan..

lily azliyana @ mama zara said...

Aqish masih tidur buaian lagi ker..mesti buaian tu diguna utk budak2 lain jugak sbb tu cpt patah..

nway, mcm mommies lain kata, rasenye dh tak perlu kot supply buaian. n mmg pelikla taska mintak2 buai ni..patutnyr diorang la yg melatih anak kite tido sndiri kan..ni nak senang jek..huhu

Hanz said...

Buaian Baby Hambali pun orang lain dok pakai..dah beritahu tapi ntahlah..rasa masih camtu..nasib baik Hambali dah lama kurang berbuaian ni....

Mama Aqish, kalu dah serasi kesian kat anak2 kita kalau nak pindah tempat baru.Tempat baru pun kadang2 kita tak pasti pulak ok ker tak ok..

zue @ annaleeya said...

pd akakla kan... xyah la antar buai tuh... nape plak nak kene antar buai... setahu akak, buaian pihak taska la yg sediakan.... tp atas taska jgkla.... ada taska tak pakai buai pon.. mcm taska yg akak htr anak akak ni, xde pon mtk buai... diaorg bg tido bwh jerk...

pelikla taska tuh... siap mtk buai bagai... nih pestime dgr camnih... ni mesti ena lembut sgt,, sbb tuh pihak taska tuh ambik kesempatan...

Ena said...

a'a ekk? naper ye sampai patah? mrmmm.. pelik tu.. yerla.. selalunya x kan patah dengan mudah kecuali digunakan org ramai org.. tp tu la nak ckp lebih2 pun.. x nampak.. terpaksa la mama aqisg beli lagi ye!.. demi aqish..

nasib baik ank sy x mau tido buai..sebelun 1 tahun dah stop tido buai..

Ely Hasrul said...

hishh cam dah wakaf aje buaian aqish tu, for sure budak2 lein pon tompang. kalu tak pon dibuat main ngan bebudak lein.

tapi bg sy xyah la mama kasik buaian lagik bukan sbb kedekut nk share ke ape.. takut plak dr segi keselamatan. dia leh suh papa welding je mende tu makna selama dia mbuai aqish pon main boo aje la..

cemana pon anto ke tak buaian kena raise issue nih kat principal/tuan punye taska. kasik dia tau prob yg kite hadapi. cam sy mmg puas hati lah nurseri sami skang nih tp kalu ade mende2 yg cam xbesh sy ckp terus kat principal senang dia pantau. nk tuko taska kesian nnti kat aqish..

nadja said...

as'kum kak, hermm kalau pasal taska tuh dah serasi tak yah la tukar nanti dia tak selesa plak kan kat tempat lain.. tapi kalau citer pasal buai yang besi tuh memang serius tak tahan lama kak.. samer ngan anak sayer tukar 2 kali patah then drill kat siling jer.. at last dia tido kat bawah.. tak nak buai dah..hehe

mummy_ayu said...

ye la..ayu rasa ..kalu kat umah dia dah biasa tak tido buai, mesti ok kot kat taska tak payah buai..cuba test test tanya kat aqish..ayu selalu buat cam tu, korek rahsia dr ian..bukan semua leh pakai but kids selalu nya tak tipu...

my.mastura said...

saya rasa kan, apa kata awak biasakan aqish tido kt bawah..i mean, x yah tido kt buaian..so, x der la alasan taska tu mintak buaian..hhaaiisshh..saya plak yg marah dgr nyer...

fazilzura said...

mama , kalau dh aqish di latih tido bwh , awat nk beli lg... xyah ler beli ... lg pun aqish dh beso kan ... beter latih tido bwh .. jimatttt belanje

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

dari pengalaman akak kalu dah dilatih tido kat bawah, selalunya okey, tak yah buaian lagi.

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

comelnyer pengantin pompuan

SUHAIDA SUPALIO said...

rasenye kat taska xleh bw buaian..sbb sy penah kerja taska dulu

jemput singgah..saya blogger baru
suhaidasupalio.blogspot.com
follow skali k.thanks

Huda said...

kesiannye mama aqish..x usah diikutkn sgt request taska tu..sian kat aqish ek..biar dia tido bwh sbb dh dilatihkan..

[-suziey-] said...

hmmm dorang mmg camtu..selamba jek bg org lain guna..kadang pampers la..susu la...kita rs ajar la aqish tido ats tilam..jgn anta buai dh..terukla jadi supplier buai..kejap dh jahanm..yg 100++ tu sama cam aQeel pnya..jenis chrome..chrome ni elok..kalu 4 bulan dh jahanam mmg dorang guna abis2an..

mama uzma said...

pelik plak bila ada taska berani gunakan buaian sedang sememangnya x leh pakai kat taska..iena rasa taska tempat aqish tuh nak senang wat keje je..tgk jelah pas satu..satu yg taska buat akan x puas hatikan..tapi itu lah bila anak dah serasi mmg x elok tukar2 taska..

Pada iena akan kena bertegas supaya aqish tido di tilam saje..klu kat umah dah bleh sure kat taska pun bleh..bab yg balik umah penat n tido iena rasa sbb aqish sronok bermain kat taska la..uzma pun klu iena amik kat scholl..nak senja u mula la dia nak tido..tapi iena tetap melayan dia x bg tido..jadi dah ajar kul 10 baru tido..sedangkan kat school dia tido tgh hari je...hihihii...

aufi said...

slm mama..mcm yg len ckp la..bek biasekn aqish tido ats tilam je..sbb bl tido buai kt taska 6t risk jatuh tu tinggi gk..coz bdk2 ramai bmbg dorang x alert sgt..


p/s:mama leh ajar yna nk bt edit pic yg mcm aqist tue x?gune software aper???

Iela Fazielah said...

pelik lah ila rasa sbb taska syafiqah n irfan, buaian taska yg sediakan. lainlah hantar kat rmh org... taska ni mmg teruk!!

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.