Followers

Friday, April 23, 2010

Simpan Patung Kat Rumah Malaikat Tak Masuk...Betul Ke Ek???

Ok ari ni ada isu yang mama nak minta pendapat kengkawan mama kat luar sana...
mengenai "SIMPAN ANAK PATUNG KAT RUMAH MALAIKAT TAK MASUK"...
mama pernah dengar ceramah dari Ustaz kat TV mengenai perkara diatas
sebelum ni kan aqish pernah kata nampak HANTU kat rumah kami, kat rumah opahnyer then kat dalam ...
mama pernah wat entry citer pasal tu kat SINI

ok berbalik pada tajuk kiter kat atas tu...gambar kat tu semua anak patung yang ada kat rumah mama...so minggu lepas opah aqish bising sebab kat rumah mama ada banyak anak patung..kata opah aqish kalo anak patung tu digunakan untuk aqish main tak pe...tapi kalo sekadar hiasan tak boleh...malaikat tak masuk rumah...since kat atas almari rumah mama ada teddy bear besaq mama yang tersimpan sajok tak digunakan...then opah aqish soh bawak balik teddy bear tu....

  • so isunyer disini...ape pendapat kengkawan???

27 comments:

mummy_ayu said...

ayu punya ayah pun pernah ckp mcm tu..kalu simpan buat hiasan tak leh..kalu main..pijak pijak..peluk peluk takpe...me pun byk toys...ian n iris pun...

syida said...

penah jugak dengar statement tu. tp so far mainan Aqid kat umah tu sume dia main. Takde yang hiasan.

Mykhalish said...

yela.. mak daku pun penah kt camtu. br2 ni dtg, bising dia sbb blk aqil byk patung. huhu.. kitorg pun sorok msk almari.

my.mastura said...

aaa..sama laa...yg sy selalu dgr pon, kalau patung2 bwk main x per..jgn dibuat hiasan..tu yg x boleh..

Nurshahfamily said...

setahu nur lak... mmg ye... ank patung tuk perhiasan tak elok... kita bo pikir logik la kan... cam cina ke india ke diaorg simpan patung dlm rumah bezanya dia org anggap tu tuhan ...

mamaaerish : said...

ye la kot... sbb tuh teddy baer kami sumer wat main... dulu dk gak la pamer... tapi lepas kena tgr ngan auncle... eb bagi aerish main semua...

Ieda Al-Habsyi said...

haah, betul tu, sebab ada ustaz cakap mcm tu

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sama gak ngan mak ayu dan MIL ayu ckp..patung tak leh buat hiasan, kalau main2 tak per...huhuhu..rumah ayu ni byk patung yg tak termain...

pas tu ader gak yg ckp, kalau patung bear2 tu tak per...jgn patung yg bentuk macam manusia...yg tu tak leh...

ntah lah erkk..

iem said...

pernah gak dengar org tua2 dok cakap mcm tu..tapi kalu buat main takpe kot..

mamamiera said...

betol tu anje..
mmg betol sgt malaikat x masuk umah..
tp tulah kan.. budak2 mmg suke teddy n patung.. kalau mlm2 time nk tido akk mesti tonggengkan sume patung2 n teddy2.. sbb akk pon takut tngok mata2 teddy tuh.. seramm gak..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Pernah gak dgr org ckp cam tuh..
Klu utk main x pe lah..tp klu utk perhiasan tu mmg x elok..

[-suziey-] said...

jgn jadikan patung sbgai hiasan sebab ia menyamai berhala..n lagi satu jgn gantung gmbr dlm umah sbb nnti malaikat xmasuk..kalu bole gantung ayat2 suci al-Quran..

mamalieyna said...

Pernah dgr gak..rasanya mmg betul kot..drpd rasa was2x..baik takyah buat kan! buat menan takpe kan..

Rizziela said...

Bykanya anak patung...

gugurl memang suka anak patung kan

honeylanz said...

hero has 2 org tu masa kecik sgt patung ni..ada mcm2..bear, tiger & pooh n ultramen...yg has paham tak boleh wat letak patung mcm perhiasan..

LIP (^_^) said...

dulu pernah bakar patung gadis jepun yang kawan bagi balik dari jepun lepas my uncle said nanti malaikat tak masuk..=)

~Siti Hajar~ said...

kebetulan sy br dgr ceramah psl isu ni mgu lepas....

mmg betul xboleh kita simpan patung2 yg menyerupai binatang, org dll, xblh pamer dlm rmg mahupun kereta, meja kt opis ker...mmg xblh...

wallahualam..

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

yerp, btul..ank patung x leh dijadikn hiasan..nnt malaikat x msuk.. klu buat main, ganyang2 xper.. otherwise, patahkn tgn or kaki patung tu..so dia jd x ckup sifat.. malaikat x msuk klu ade patung yg ckup sifat.. pnh dgr ustaz ckp cenggini..

atty's said...

itulah selalu dgr org cakap camtu ..

Ena said...

Betul juge tu..ada juge la dengar pasal tu..

ibu_Arifa said...

saya pun dengar cam ni jgk.. MIL selalu bising. sampai skrg dalila xbyak patung. ada 2-3 jer patung kecik2 yg selalu dia buat main hari2.. yer lah yg tu jer patung yg dia ada..alahai kesian anak aku..

♥ MAMA ♥ said...

betul sgt2 tu anje,malaikat mmg x masuk kalu umah ada patung,apa lg kalu byk2 n kite buat hiasan je bukan sbg mainan ank2..

tu la kn bilik sara ni pun byk gler ank2 patung teddy meddy ni,org kasi hadiah ke kite beli sendiri ke seme ada,mama xleh nk wakpe,tp mama yg dah tua ni pun sbnrnya suke gak benda2 kiut miut ni,heheee...tp nasib baik seme tu sara wak main..

lg satu kn anje,lepas main tu kite ajar tutup seme patung2 tu,mama kalu lepas sara dah x main tu mama akan tutup seme tu ngn kain selimut n cadar..

sama gak yg frame gambar2 kite kat umah tu,kalu xnk letak langsung kn ye la kn kite ni mesti nk gak letak gambar2 family ni,apa lg gamb ank2 yg kiut miut..tp make sure mlm2 tu kite tutup lebih2 lg kalu bulan puasa agar malaikat masuk bawa berkat & rahmat..

wallahualam

ApasH said...

mmg betul. Saya pon pernah dengar. Mmg x bleh just jadikan perhiasan. Kalo utk main boleh la.

Itu lebih kepada statue mmg purposely kita buat hiasam mmg x bleh.

CuTeMiUt78 said...

a'ah pernah gak tau pasal ni... rasanya better suruh aqish buat main je... takyah buat tuk hiasan2..

Nana said...

ayah saya mmg pantang klw nampak bear2 ni kat umah tu pasal kt umah mak mmg xde sekor bear pon

mmg penah dgr org ckp klw bear tu utk ank2 kita buat main xpe jgn skdar hiasan je tu yg xleh

lg satu bukan takat bear aje lukisan patung2 or perhiasan mcm patung kucing ke or what ever la mmg xbole

Elyn said...

pernah dgr org cakap camtu gak. tapi asalkan kite tak puja dan sayang lebih2 udah la. kalau stock jenis lempaq ok la kot heheeh

Huda said...

betul tu..seeloknye disimpan di dalam almari :)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.