Followers

Wednesday, April 21, 2010

Suka Duka Pengasuh Aqish & MAAFKAN SAYA...

Semalam bagi yang sempat baca entry mama citer pasal taska tu
mesti tau alkisahnyer kan...
so pagi ni mama nak MINTA MAAF sekiranya entry mama semalam
menjadi KONTROVERSI....
dan menyebabkan mama DELETE entry berkenaan....
mama mohon maaf secara terbuka pada pihak yang terasa mengenai entry berkenaan
mama tak bermaksudkan sesape...
tapi kalo kengkawan tak wat....jangan la terasa k...
mama bukan nak carik gaduh....just nak share ape yang terbuku di hati mama....
ni last entry pasal suka duka pengasuh aqish...
  • Pengasuh pertama Aqish :
Mula2 dulu mama hantar aqish kat kawasan apartment mama, pengasuh aqish tu tersangatlah caring & mama tak pernah complain pasal penjagaan aqish, mama memang puas hati sangat2..
pengasuh minta RM220 sebulan hantar dari kol 7pg amik sebelum 8.00 malam tanpa EXTRA charge memandangkan mama bekerja di Petaling Jaya...pengasuh aqish ni sungguh memahami...namun mama terpaksa hantar ke tempat lain setelah pengasuh aqish meminta kami balik awal time bulan puasa, kami tak boleh balik awal sebab papa kuar opis kol 5.30 ptg...so sampai rumah dalam kol 6.45 petang....so kami terpaksa hantar aqish ke tempat lain...pengasuh tu sayangkan aqish, last day tu pengasuh tu cium2 aqish.....mama rasa sedey...namun sekarnag ni biler jumpa kami still ok...leh borak2 lagik....tak de demdam k........
TQ kak Rose sebab menjaga aqish selama 9 bulan...
  • Pengasuh Ke 2 Aqish:
Jiran sebelah rumah...mama suka sebab dekat senang nak hantar...RM200 sebulan.....seorang yang caring & menitik beratkan pasal kesihatan...mama suka sangat2 aqish dok kat situ...sebab aqish gembira & mama pun gembira.....sampai satu masa pengasuh tak nak jaga aqish sebab anaknyer nak sekolah tadika...so menyukarkan dia nak hantar anak dia...
mama merayu sampai nangis2 kat pengasuh tu supaya jangan reject aqish...
then dia setuju untuk jaga aqish semula...tapi tak lama lepas tu pengasuh tu sekali lagik bagi tau tak leh jaga aqish sebab kalo time hujan dia susah nak hantar anak dia.....
sekali lagi mama merayu sampai mama sanggup naikkan duit dari RM200 ke RM250 janji dia nak jaga aqish....sebab mama rasa dia adalah pengasuh yang terbaik untuk aqish...bukan mama nak belagak....bagi mama duit tak menjadi masalah...janji jaga betul2...
tapi akhirnyer sekali lagik pengasuh berkenaan menyatakan niat untuk tak jaga aqish lagi sebab nak berpindah ke KEDAH....masa tu mama terpaksa akur...
akur dengan keputusannyer...mama hanya mampu menangis sepanjang perjalanan ke opis biler memikirkan kat mana lagik mama nak hantar aqish...
dan akhirnyer dalam masa yang singkat mama mencari pengasuh aqish sekitar aparment mama tu....dan akhirnyer mama hantar ke taska....
  • Pengasuh ke 3 Taska :
last choice setelah penat survey kesemua taska yang ada.....RM250 sebulan...ntah la malas mama nak citer sebab sebelum ni dah pernah citer....lepas 1 tahun aqish dok taska tu mama giat mencari tempat lain gak...tapi tak de yang menepati citarasa mama...
sampai ke tahap botol susu aqish kotor...malam tu jugak mama pi notice board apartment rumah mama tu untuk cari pengash lain untuk aqish...mama pim setiap rumah namun tak de satu pun yang menepati citarasa mama....duit tak menjadi masalah....bayar mahal tak pe janji puas hati k...tu cara mama...mama memang cerewet bab penjagaan aqish sebab ape???aqish ada ASMA & G6PD...so penjagaan kena lebih teliti....mama ada jugak cari kat taska lain yang ada lesen...setelah mama dapat nasihat dari bos mama untuk mencari taska yang ada lesen supaya sekiranya terjadi ape2 kiter leh ke saman taska tu...bukan suka2 nak saman k...tapi kalo sesuatu yang buruk berlaku la...papa memang plan bulan 5 ni nak hantar aqish kat pengasuh AYEP anak kpd Mamalieyna tapi kami tka sangka aqish admitted then papa wat keputusan last minit untuk tukar pengasuh....kami mahukan yang terbaik untuk aqish.....memang mama berterima kasih kat taska tu sebab jaga aqish selama ni...tapi mama bayar kan...tak pernah lewat & tak pernah potong payment kalo mama cuti lama k...tu bukan cara mama
kalo tak terkena batang hidung sendiri memang tak rasa ape yang mama rasa...jaga aqish 1 MINGGU kat wad dan aqish di sahkan mengalami "JANGKITAN KUMAN PADA PARU2" yang menyebabkan aqish demam panas...segala derita aqish kat hospital...kena cuccuk, wat fisioterapi...mama yang lalui tu & tak tahan rasanyer tengok aqish diperlakukan sebegitu....sampai amik darah 3 kali, test air kencing wat X-ray.......ape kengkawan rasa kalo berada ditempat mama??sedey tak???mama bukan salahkan taska tu samapi aqish jadi camni...tapi salahkah keputusan mama untuk tukar pengasuh since doktor nasihatkan aqish memerlukan penjagaan yang teliti bagi mengelakkan perkara yang sama berulang kembali....mama berterima kasih atas setiap komen yang kengkawan kat luar sana bagi...tq very much....mama rasa sedey sangat2....
  • ok la...dah meleleh2 air mata nak taip ni...dah tak sanggup nak citer lagik...
so harap kaum2 ibu kat luar sana paham luahan mama ni...
mama jadikan blog ni platform untuk mama meluahkan rasa yang terbuku di hati selama ni...
jangan ada sape2 yang terasa sebab mama meluahkan ape yang mama rasa
hope pengasuh baru ni akan menjadi pengasuh yang terakhir untuk aqish...
pernah dulu rasa nak berhenti keje...tapi my mom nasihatkan JANGAN sebab kiter tak tau masa depan kiter macam mana...kalo kiter keje at least kiter ada pendapatan kiter sendiri...
tol tak?
NOW AQISH DOK DENGAN PENGASUH BARU KAT TENPAT AYEP ANAK KEPADA MAMALIEYA...AQISH SO HAPPY2 & HAPPY...BILER MAMA AMIK AQISH SENYUM2 jer

38 comments:

unlisted_one said...

mama, Aqish sekarang macam mana? insya Allah ok tu. Jgn risau ya. Dulu Diha kena jangkitan paru2 lps dia lahir, lps seminggu baru keluar wad. Memang kita sbg maknya ni, terseksa la menengoknya.

Get well soon Aqish!

~Siti Hajar~ said...

setiap parent mesti nak yg terbaik utk anak2, kalu duit kita byk pun tp anak2 terbiar, unfair la tuk anak tu kan...hrp lps ni Aqish selesa & bahagia dgn pengasuh ayep.

*semua ibu kalu jadi mcm mama & aqish, akan bt benda yg sama mcm mama bt..

Nieza Ishak said...

masalah pengasuh anak2 ni takkan berkesudahan selagi kita yang tak jaga anak sendiri ..

apa2 pun .. banyak bersabar

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mcm2 yg berlaku kan..
Moga dgn pengasuh baru ni
Aqish ok..Sentiasa Sihat!!

~ As ~ said...

klau bukan kita jaga sendiri, bagi darah daging kita tlg jaga... Azam pun dah tukar pengasuh dekat 10x...hahaha... susah nak cari yg bagus sangat...

Zaza lensaMama said...

same with my baby aazad. ada pneumonia. mmg Paed x sarankan hantar ke nursery. nak cari pengasuh pun kne teliti sbb penjagaan nya harus betul. tp takut plak nnt org kata kita cerewet. bukan apa, sbb kesihatan anak kita dah mcm tu. kne jaga betul2.
seksanya melihat dia keluar masuk spital hanya kita yg tanggung & lalui. org lain tak tahu. sbb tu zaza smpi amek unpaid leave utk jaga dia. org lain senang je ckp suruh hantar ke nursery. diorg tak lalui apa yg kita lalui...
stay strong ye anje. yg penting anak kita... dan benda2 ni kita yg lalui...

anin said...

memang susah sgt nak cari pengasuh yg baguss...bile bagus ada je cubaan dn ujian yg Allah turunkan pd kita kan? anin letak syahmi 6 bulan dkt taska tmpt keje.. sangat teruk..smp ade tikus.. tayah cite aaa.. teruk sangat2 smp stp kali nk hantar mcm nak nangis,,tp tkde pilihan.. walaupun hantar hampir 3-4 kali jugak le g jenguk..mandikan.. tidurkan.. last yg meletup sbb syahmi ngs smp bengkak mata..terus tuka.. dn syahmi gak ada g6pd

mamalieyna said...

hukhuk..mau leleh lak ayaq mata cheq ni..sabar jerlah ye..! harap aqish selesa dgn Ibu pengasuh Ayep tu..Insyallah..takkan ada lg mslh pasni..!

My Little Princess said...

salam...

banyak2 bersabar dan memohon petunjuk padaNya kak..
saya pun dulu pagi2 nangis sbb pengasuh kt nya berhenti kerja..
pengasuh sya dulu datang umah saya, jg anak..tu yang sayang sgt nak lepaskan dia berhenti...tp terpkasalah dia ada tanggungjawap lain kan...

sekarang hantar syuhada umah org..mula2 kesian gak tgk dia, tak nak..hantar jer rumah org tu, nangis..tidur tak cukup...
tp sekarang alhamdulillah, bila petang saya nak ambik dia pun, buat tak th jer..sonok main dgn anak2 jiran

mama uzma said...

semalam x on9..x dpt baca kisah semlm...

Iena pun sbg mama faham keadaan akak...mmg nak yg terbaik tuk anak kita..bila kata yg terbaik pasti ada cerewet sana sinikan..sbb tu lah iena pikir byk kali bila MIL suruh antar uzma kat taska lain..iena mmg x harap sbb blum tentu pengasuh tmpt lain leh layan mcm pengasuh kat taska iena...harap pasni aqish akan lbih selesa ditempat baru...

Ejamaria said...

sabar ye... psl pengasuh ni mmg mcm tu la kita yg bekerja ni - harapkan pengasuh utk menjaga,
alhamdulillah Maria dapat pengasuh yg elok, itu pun selepas puas anak sulung Maria tu bertukar taska n pengasuh (anak pun ada asma...) skrg anak sulung Maria dah sekolah darjah 1 dah tak duduk lagi ngan pengasuh, tapi sambung ngan adik2 dia...
Syukur lagi sbb pengasuh Maria pun sayang ngan anak2 Maria, dia pun tak berkira ngan Maria - mungkin gak sbb Maria pun tak berkira ngan dia, sesekali beri buah tangan, tak pun klu masak kuih, pegi la hantar sepinggan. Syukur hubungan itu baik, semoga baik selamanya... Amin

Moga Anje akan jumpa juga penngasuh yg murni hati nye...

hajarus said...

banyak dah hjr dengar blogger luahkan pasal pengasuh anak ni... macam2kan mama aqish...

hajar harap moga pengasuh yang last ni adalah pengasuh terakhir & dpt jg aqidh ngan baik... Insyaallah....

mama aqish jgn sedih2 lagi yer...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adui
if fikir pasal pengasuh ni
mmg pening jugakla
sy pon if ikut ati nak benti keje je!

semoga anje makin tabah k
moga pengasuh yg akan dtg ni ok n leh jaga aqish dengan lebih baik

mamamiera said...

sedihnye..
kalau akk pon konpem menangis juge..
yelah tukar2 tpt pengasuh dah bape kali..
lg2 part aqish sakit smpai masuk wad..
insyallah yg tpt ayep ni ok2 hendaknya..
jgn sedih2 ye ;)

mamaaerish : said...

eb faham prasaan tuh... mmg kiter x leh tgk anak kiter sakit... kalo leh nk tlg tanggung sakit tuh... sbb tuh eb kalo psl kebersihan mmg cerewet sgt esp aerish eczema... tuh anak kiter... jgn la wat sambil lewa... kalo pepe jadik kat ank kiter... diorg leh ganti ker?... (p/s: eb sanggup membunuh tau... ;p)... mmg isu sensitif anak nih....

sabar yer yang... dh dpt tmpt baru tuh... alhamdulillah.... aqish jaga diri yer syg.... (",)

Momma Mia said...

Anje, sesama kt doakan semoga kali ni dpt pengasuh yg baik & terbaik utk Aqish.

Rifqi Zuhairi said...

Salam....kesian jgk baca cite mama ni..ermm..apa kata wat sementara ni..bg aqish tgl kt umah atok nenek dia?Dekat ke jauh diaorg tu?Saya xde la pengalaman anta anak ke nursery atau babysitter sbb opah dia jg..untung la rifqi sbb opah dia ddk dkt dgn kitaorg...tp since aqish baru sihat dr sakit why not bg nenek dia jg..bkn utk selama2nye cuma untuk smentara jer supaya dia lbih sihat n sambil tu mama pun buleh survey2 nurserry yg terbaik utk aqish...just a suggestion...tenkiu n sabar bebanyak k...

Ely Hasrul said...

hopefully pasnih xdek le problem yg mcm gini insyaallah.. yg penting aqish hepi and kite pon hati senang.. aminnn

kinna said...

sgt setuju dgn mama-mama sebelum ni komen. bab pengasuh takkan setel selagi bukan kita sendiri yang menjaga anak kita.
nak berenti keje gak tapi tak berupaya.. :(

zue @ annaleeya said...

hrmmm... susah nak ckp... tp sbg parent, kita msti nak yg terbaik utk anak kita kan??? akak rase kputusan anje tuh betul, yg terbaik utk aqish kan??? dan taska tuh spatutnya lebih faham...

akak stuju yg part jgn benti keje tuh... kita tak tau mase dpn kita nnti cmner... sekurang2nye kita ade pendapatan sdiri...

akak hrp aqish xde masalah dgn pengasuh baru nih... lgpon ade ayep... bulih wat geng..

Ain said...

hopefully lepas ni takde la masalah lagi kan.....

penat jugak kita asyik duk tukar pengasuh jer....

Wansteddy Tales said...

xpe anje... saya mmg fhm situasi anje. kes kita mmg hampir sama pasal pengasuh dan taska ni. baca2 kisah anje singkap balik kenangan pahit lalu.

mummy_ayu said...

ala ciannya..bila pikir bab babysitter nie memang penin..ayu so far 2 kali je tukar baby sitter..yg 1st tu tetiba kata nak pindah but until now tak pindah pindah...dia jaga Ian sampai 9 bulan..pas tu dia gak yg rekemen babaysitter sekarang...much better dr yg 1st tu..apa pun aqish dah happy sekarng kan..hope semua ok!!

ibu_Arifa said...

sabar ye anje..insyallah..mudah mudahan anak kita dilindungi ALLAH selalu..

mmg tak sampai hati bila melihat doktor cucuk ambik darah kt tangan kecik anak kita gitu kan..

siti nurkhijah said...

Aqish dah sihat yer...
alhamdulillah...takat ni ct tak dak lg masalah ngan pengasuh..walau mahal,jauh yg penting anak kita dijaga ngan baik. tahun dpn abg naufal dah nak masuk taska so skg tgh survey sbb naufal pun ada G6Pd jugak..

nieda said...

insyaallah aqis ok dkt tmpt baru ni..

Huda said...

may be ade hikmah di sebalik ape yg berlaku..

doa bnyk2..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

susah sebenarnya kalau ibu2 keje kan...memerlukan kesabaran dan pemantauan yg tingi...hantar rumah pengasuh pun ader masalah, hantar nursery pun masalah, maid jaga pun masalah...agak2 kalau jaga sendiri ader masalah tak???

harap aqish serasi dan selesa dgn pengasuh baru ni...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

takpe lah anje....bg yang terasa tu maybe mereka tak rasa sendiri situasi mcm anje kan...tp as parents.....kita mahukan yg TERBAIK utk anak kita....

harap kali nie, pengasuh yg last nie pengasuh yang terbaik buat aqish. apa2 pun yang penting aqish happy and sihat...

jangan sedih2 k

wan sujaihah said...

akak banyak2 sabar kak./..kadang2 nak dapatkan yang baik ni..cabaran dia,...Allah dah tentukan...wan doakan akak dapat yang terbaik untuk anak akak ye.

aLyNnZ said...

alynn memahami apa yg mama aqish lalui..pengalaman kite sama..cuma umur anak yg berbeza..alynn pembawa G6PD alhamdulillah danish ank alynn bebas dr G6PD..

aqish kena jangkitan kuman pd paru2begitu juga dgn danish terkena jangkitan kuman pd paru2 pd umur genap 2 bln..xtau dimana silapnyer anak yg ditatang bagai minyak yg penuh acapkali menyalahkn diri sendri..danish terlalu kecil x sanggup nk melihat time doc nk kuarkn kahak sedut melalui tekak..setiap ms kt hos airmata begitu murah mengenangkn nasib danish yg menjerit tiapkali doc amik darah..

harap kita leh kenal lebih jauh..

saudah said...

salam dear,

apa yg u buat adalah utk ur child. pedulikan apa orang kata, they don't know susah senang kita.

u did what every mother would do.

take care.

adda said...

mcm2 cabaran nk besarkan anak ni kan? sabar je byk2 ok

Rizziela said...

Insyallah..Aqish akan gembira dengan pengasuh baru tu..

Iela Fazielah said...

insyaalah... mudah mudahankat tmpat baru tiada masalah

smms said...

inila rintangan sorang ibu kan ..
hrp mama aqish tenang n doa byk2 ..
n smuga aqish slesa di tmpt baru ..

elly hamzah said...

anje, salam ek..

elly just nak share opinion ngan anje..since aqish ade athma &G6PD, why not u benti keje. sian kat aqish tau..if sumthin' happen again..menyesal x sudah nanti. cm elly sendirik, baru seorg ank..tapi rasa cm totally nak jaga die..x percaya ngan pengasuh..apelagi pengasuh bangsa asing(org gaji), klo org gaji ade, hanya utk buat keje2 rumah. makan, pakai kuarge elly..semua elly uruskan sendirik! bukan ape, elly tau sgt klo budak yg dilahirkan ade G6PD ni..sangat2 sensitif..kena btol2 take care, esp pemakanan nyer..so, maybe anje leh discuss ngan hubby..aqish is more important than rest...rite???

ibu 2AZ said...

banyak2 bersabar ye mama aqish..i phm sgt apa yg u lalui skang..i pun dah 3 org anak nih..dah merata antar anak2 bbsiter, taska..ermm boleh dibilang..

kalo anak kite tdk sempurna jagaannya..as parents kite ade right utk yg terbaik utk anak kite..keputusan u adalah utk kebaikan aqish..kesihatan dia yg amat penting..

semoga aqish sentiasa sihat ye..
just to share with u bout 4life transfer factor..leh tgk
http://easybizz4u-my.blogspot.com

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.