Followers

Wednesday, April 7, 2010

Tanda-Tanda Demam Denggi



  • Pada masa kini tidak terdapat vaksin siap untuk demam denggi flavivirus.
  • Cara mencegah denggi yang utama adalah menghapuskan atau mengurangkan vektor nyamuk pembawa denggi. Langkah menghapuskan takungan air (seperti dalam bekas bunga) terbukti berkesan bagi mengawal penyakit bawaan nyamuk.
  • Pengunaan ubat jentik-jentik juga berkesan untuk menghapuskan jentik-jentik, manakala penggunaan kelambu dan juga semburan (fogging) juga boleh membantu.
Di Asia Tenggara:
Indonesia (2006): 114,656 kes dilaporkan dengan 1,196 kes kematian.
Malaysia (2006): 34,386 kes dikesan dengan 70 kematian.
Thailand (2006): 20,000 dijangkiti dengan 23 kematian.
Filipina (2006): 16,929 kes dengan 324 kematian.
Singapura (2006): 3,051 kes dikesan.
Thailand (2006): 20,00 kes dikesan dan 23 kematian.
Myanmar (2006): 11,383 kes dikesan dan 128 kematian.
Vietnam (2006): 77,800 kes dikesan dan 68 kematian

Demam denggi adalah sejenis penyakit berjangkit berbahaya yang disebabkan oleh virus denggi dan dibawa oleh nyamuk aedes.
Pada masa ini, tiada ubat khusus untuk merawat penyakit itu kecuali aktiviti pencegahan adalah amat penting.
Antara tanda-tanda demam denggi ialah:
  1. Demam kuat yang mengejut dan berterusan
  2. Bintik merah pada kulit
  3. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
  4. Berdarah pada badan, hidung dan mulut
  5. Hilang selera makan
  6. Muntah-muntah

  7. Sakit perut
  8. rasa pahit pada lidah

Bagaimana demam denggi berjangkit???

  1. Nyamuk aedes membawa kuman deman denggi

  2. Seorang yang sihat digigit oleh nyamuk aedes
  3. Pesakit demam denggi mengandungi kuman denggi di dalam badannya.
  4. Nyamuk aedes menggigit pesakit denggi

p/s pesanan ikhlas untuk rakan2 blogger tersayang....aqish demam plak la ni....takut plak rasanyer....nak pi check up

25 comments:

[-suziey-] said...

thanks for sharing mama..good info..skang ni musim denggi..bahaya kan..

Huda said...

betul tu..denggi skang bahaya..so far kat neighbourhood ni xde dengar lg denggi..mudah2 an kita dijauhkan ..amin..

kew_chop said...

salam, jom jana pendapatan 100% komisyen di http://www.1hypro.com/index.php?id=ZHbisnes

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Good info!!
Tmpt ktorg ni mmg kwsn itam demam denggi..
Stiap minggu mesti ada semburan & pemeriksaan dr rumah kerumah..
Bahaya2x...Byk nyamuk oo kat kwsn umah ktorg nie..

syida said...

skg kne amik langkah bjaga2.takut tjangkit...moga2 dijauhkan...

Adlina Husaini said...

insyallah aqish tak de pape..musim la ni..aisy pun baru je discharge, 3 hari masuk kpj kajang gara2 demam selsema and batuk

smms said...

takot kan .. p cpt cek up for acih ya ..

mamalieyna said...

memang harus bimbang stp kali anak demam..g cek cepat2..tgk apa yg tak kena! cam arif dah cek, takde pape..sbb dia tak demam..cuma muntah dan cirit-birit..

hope aqish cepat baik ok!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo lebih 3 hari demam, suh doc amik darah.bertindak sebelum parah :) pesanan ikhlas dari bekas pesakit kena denggi :)

MamaAdwanEncem said...

pi pi piiii cepat... cian aqish... cepat sembuh ye dear... muah... dr adwan eh mama adwan... hehehe

mama naufal said...

Salam kenal mama aqish.. anda di tag kat blog mama naufal.. jemput mnjawab yek kalau ade ms..

http://manjakunaufal.blogspot.com

MamaAdwanEncem said...

pi pi piiii cepat... cian aqish... cepat sembuh ye dear... muah... dr adwan eh mama adwan... hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ari ni anak buah sy maybe masuk spital tuh sbb demam asyik muntah n cirit birit..adui risaunye..takut denggi je..

mmg kene berhati2 skang ni..denggi tengah menyerang...

anje, jom join kontest!

Elyn said...

kene extra berjaga ni sebab area umah dh ade yg kene demam denggi......

mamaaerish : said...

gi checkup cepat yer... bahaya skarang nih.... mudah2an semuanyer ok... :)

nadja said...

skang nih memacam penyakit.. takut kan.. anak2 pun kerap tak sihat jer..

wan sujaihah said...

info yang berguna ni kak

Ena said...

bagus la info nie..

wabak nie sedang merebak & sentiasa ada kan!.. ntah biler nak ilangnyer..

unlisted_one said...

kerana seekor nyamuk aje kan, besar kesannya.
Diha pun tgh demam jgk, nak tumbuh gigi kot. hopefully Diha dgn Aqish akan cepat sihat ya. Amin..

mamamiera said...

ee.. takutnye dgn denggi..
menyerang n meragut nyawa org tiba2 jer..
kite sume kena berjaga dgn persekitaran umah.. pantau anak2 selalu.. ;)

noy said...

noy pun dH start tKut walaupun kt brunei blum berapa ketara dengue ni...so worried...thnaks for d info

Uda said...

bagus berkongsi info..

sy memang risau sgt pasal nyamuk ni.. tak kira laa nyamuk apa pun.. kalau kena gigit jer ..kulit nampak berbintal .. kalau time awal pagi ngan petang memang dah tutup tingkap..

hope aqish demam biasa jer.. hee risau kan..

Orked said...

bahaya demam denggi ni..

kite penah kena demam denggi..masuk wad seminggu..serik wo sbb ari2 nurse amik darah..sampaikan dah xde tmpat nak ccuk dah..bayangkanlah tanganku yg kurus ni dicucuk..

aduh sakit..

Orked said...

sbb ni jugak anak pertama kite nyusu badan takat umur 7 bulan je sbb pas kuar wad susu badan kte x kuar dah..frust tul..tapi alhamdulillah, dia sihat2 je hingga kini..

aLyNnZ said...

last 2 week anak alin danish demam panas gak..pg 3 klinik last skali klinik kerajaan..doc amik darah ngan amik sample kt tekak alhamdulillah smua nyer ok..

mmg risau ngan keadaan kesihatan yg mmbimbangkan..hope aqish cepat shat..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.