Followers

Tuesday, May 11, 2010

Followers Untuk Ape???Suka Rela @ Paksa Rela??? Jom Baca

Salam semua...ari ni nak citer2 sikit pasal "Followers"???
bagus sangat ke ada ramai follower???
cam mama ada 646 follower kesemuanyer setakat ni...
tapi pendekatan nyer....BAGUS ke????
no!!!no!!!!no!!!!
bagi mama ramai Follower tak semestinyer blog kiter HEBAT k..
bukan mama nak pertikaikan blog2 yang ada ramai followers...
tapi ni pendapat mama....
kengkawan perlu tahu mereka FOLLOW blog kgkwn KENAPA???
rata2 sekarang ni orang wat GiveAway @ Contest mesti syarat WAJIB nyer
BE MY FOLLOWER...(cam mama gak)....tapi bagi mama kalo kiter follow orang tu
tapi kiter tak mengikuti perkembangan citer2 yang ada kat dalam blog tu...
maka apekah MAKNA FOLLOWER tu sebenarnyer???
sekadar suka2....atas paksaaan blog tu ker???atau memang anda minat nak tau citer2 yang ada kat blog tu???

contoh Follower blog mama....sampai 600 orang lebih...tapi tak semaunyer review blog mama tol tak???so tak best la kan Follower ramai tapi blog kiter sunyi dari kunjungan rakan2 blogger...

Follower mama ramai sebab mama ada wat contest sejak akhir2 ni...so mereka hanya FOLLOW disebabkan contest jer...

so begitu jugak mama....since nak masuk contest kena menepati syarat2 yang telah ditetapkan..
kenala jadi follower...kalo tak penyertaan tak lengkapkan...then setelah contest tamat...mama akan CLEANKAN FOLLOWER2 mama tu dengan cara
mama STOP FOLLOWING mama2 blog yang mama tak mengikuti perkembangannyer..
sebab ape???JANGAN jadi HIPOKRIT ye kalo sebenarnyer kiter tak mengikuti langsung tu tapi kiter assign sebagai FOLLOWER....tah BAGUH k...so every month mama akan CUCI2 SERVICES kat "MANAGE BLOGS I'M FOLLOWING" ni...(seperti gambo diatas)
takat ni 77 blogger je yang mama FOLLOW....kalo ramai2 tak terFOLLLOW punyer...
ciri2 blog yang mama suka FOLLOW adalah blog yang rajin update dengan citer2 yang sensasi & terkini...yang suram menyepi mama jarang follow....
so pernah tak kengkawan semua "MANAGE BLOGS I'M FOLLOWING"???
kalo nak tau macammana tutorial nak STOP FOLLOWING mana2 blog yang kgkwn tak nak sila klik link kat bawah ni k
"MANAGE BLOGS I'M FOLLOWING - STOP FOLLOWING"

sebaliknyer blog kiter akan dianggap hebat sekiranya ramai rakan blogger berkunjung dalam
sehari...at least kengkawan mesti capai target....
sehari WAJIB seramai 100 orang Unique Visitor datang ke blog kiter k...
ape tu Unique visitor???klik SINI untuk mengetahui lebih lanjut tntg entry mama sebelum ni..
baru akaun Nuffnang akan MANTOP & MELETOP....
tapi kebanyakannyer mama survey ada yang suka blogwalking tapi tak rajin nak komen???
means SILENT READER????nape ek???
trust me kalo kiter jadi SILENT READER blog kiter tak akan jadi sepopular
blog rakan2 lain kat luar sana tu.....at least say Hye & teguran sapa kat blogger2 lain...
  • ok tu je nak share ari ni...lenkali cerita lagik k
  • ni pendapat peribadi mama k....sowy la kalo ad yang tak setuju....
  • kalo blog tu BEST mama akan FOLLOW punyer...
  • jangan suka paksa orang follow blog kiter...(selain contest & giveaway)...sebab orang tu akan jadi tak ikhlas....macam Nuffnang jugak...JANGAN paksa orang KLIK2 IKLAN kiter

46 comments:

wan sujaihah said...

betul kak...cam adat berblog plak nak berlumba2 follower kan...

tapi...kemeriahan nyer mungkin ditu..yedak?

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to wan : tol tu...ape guna jadi follower tapi kalo diorang sebenarnyer tak follow kiter pun

LYaFRINA said...

sama la..kbykan follow sbb contest,, n y x follow x bmakna x suka.. sbb sbykan mana2 blog y lya suka.. terus j add dlm bloglist..
ntah ar, bla tgk follower ramai tu mmg mcm best.. tp y selalu dtg bknnyer semua kn... bg lya.. tp skrang mana2 blog y dlm bloglist akn lya follow balik sbg penghargaan.. lya hanya follow blog y lya suka.. n xde unsur2 paksaan jugak mana2 blog y lya suka tu harus follow balik blog lya.. itu semua x kisah... janji kalo dh suka blog tu.. akn trus melekat la..walaupun, blog tu x follow @ ikuti pkembangan kita pon.

TopsyTurvyMum said...

salam Mama,
Entry yg menarik:)

jgn banyak sgt blog nak follow nanti tak terfollow..lain la 24/7 ngadap blog kan??
sukarela pasal suka baca, paksa rela pasal nak masuk contest..saya pun bersihkan jugak mana2 blog yg follow atas paksarela hehe

Mama..mana penting, traffic ke komen visitors?

Suhana Shahril said...

Tips yg berguna.Tp cam Ana,dh tetapkan..matlamat berbloging utk dpt rakan2 yg boleh kongsi pengalaman besarkan anak di samping boleh gosip2..kekeke..

CIK NANA said...

Na pon sama.. Follow yang betul2 kena ngan my taste jek. and sama ngan u, after contest jek if i rasa the blog tak menepati my expectation, then i'll stop following them. :)

zahira said...

salam...

sgt setuju. buat apa ramai follower tp yg jadik follower tu takat nak menang hadiah jer. lepas dah abes contest terus menyepi, heheh...

biar la org jadi follower sbb org suka blog kite bukan kena paksa ;-)

Ely Hasrul said...

bagus tuh anje kasik tutorial nih.. sy jarang masuk contest and kalu sy folo mmg sy akan baca sume silent tak silent lah.. & skang nih sy pon nk clear kan lah.. blog2 yg sy folo tp xupdate pon sy xmo folo dh la.. nmpak nye pasnih sy kena la rajin komen menunjukkn sy nih pembaca senyap yg tegar hihihihi

IbuHakimHaikal said...

Salam mama...ni pendapat peribadi sy lak ye..sy akan follow balik blog orang yg follow sy..sebab itu adalah cara sy menghargai follower sy..sebab dari follow memollow kita akan dapat ramai lagi kawan2 blogger..huhu..pendapat masing2 berbezakan..

Ieda Al-Habsyi said...

tol kata ko..aku pon setiap ujung bulan aku akan clear mane blog yg takupdate or mengarut..kadang dorg ni paksa kita jadi follower..

[-suziey-] said...

kkita dh clean dh blog yg kita follow..hehe..bagus la mama aqish..bg info2 camni..

nk tanya 1 la..kalu kita pnya buffered earning byk kan..kita kena buat n3 ke pasal BE tu? required by nuffnang ke? sbb ade dgr org ckp camtu...kot2 mama tau sharing2 ok:)

lily azliyana @ mama zara said...

Sy suke follow blog org yg rajin update, tp kdg2 tak letak name diorang dlm bloglist. klu follow cam lagi sng nak dapat update kan. mane2 blog yg tak aktif tuh mmg rase nak berhenti follow tp punyelah malas nak wat cuci2 services..hehehe

aLyNnZ said...

hmm..mmg sonok tgk ramai follower tp lau x follow n3 diaorg pun x best gak..

Ain said...

setuju ngan anje....

macam tak best jer kan bila follower tak follow pun citer dan perkembangan kita....

kadang ain pun tak faham jugak kenapa dorang ni follow tapi tak pernah pulak tinggallkan sebarang komen...

maybe dorang seronok jadi silent reader jer agaknya....

Fieza79 said...

nmpk cm best lau follwer ramai tp xkan sumer kita n dorang nk follow..just pilih yg btol bkenan jer...

mamalieyna said...

betul3x..janji biar ikhlas niat dihati nak memfollow, komen yg byk pun akan dtg dgn sendirinya..ramai sgt memfollow pun takbest gak, tak terkejo dek badan..!

*tp pernah jd gak, kita dh add sbb nak join contest dia, then kita ni ghajin la dok g komen2, tp dia tak mai singgah bls pun sbb mybe dh ramai followers kan, so automatik kita pun jd malas nak g jengah lagi..huhu..ooo pasni nak buat operasi clean n clear lah! hehe..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bagi eliss pulak , kalo orang baca(start follow cerita kita),rasa mcm x best plak x follow back orang tu walaupun belog diorang x update mana pun.hehehe.so follow laa belog me, Insya Allah, me follow balik.

elissmie.com

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hehe..sy biasa akan follow blog sy berkenan di ati..

kdg2 tu selalu gak komen tempat dia..tapi tak pernah pon nak komen kat blog kita..yg mcm tu biasa sy remove balik dari blog yg sy follow..semak otak je..

satu lagi..ade jugak yg beriya2 suh follow dia then bila kita follow balik haraamm dia tak datang dah blog kite..aihh pelik2..

eh panjang lak komen..nak buat posting ke ape ni kat sini..agagagaga

sori anje!

MaMa3H said...

tp kalau ramai follower mesti org akan ckp blog nie best..tu yang sama nak follow...

Uda said...

entah laa.. macam ragam dah jumpa..

MAMA LIZA said...

Hi....tompang lalu lalang ya. Saya ni baru nak berjinak-jinak dalam berblog ni. Banyak benda yg saya kena belajar.Banyak benda yg saya tak tahu.....Salam Perkenalan.

yantz-yeem said...

hahaha..kna btg idung ku..aku pon dah lama x bkk blog follower2 ku...x sempat nak jenguk..kalo tgk pon secara random je....

ieja said...

ieja suka jalan2 kat blog3 yg ieja follow..tapi jarang tinggalkan komen...boleh gitu....

maslinamansor said...

Mas akan baca blog yang mas follow tapi kalau entry tue tak berapa nak menarik minat mas akan baca sahaja tanpa memberi komen... jujur tak.. hehehe :)

nadja said...

rasa nyer suka rela.. tapi kan wahhhh banyak nyer kengkawan.. best..

smms said...

betul2 tapi sy mmg xramai follower pung ..huhhuhu

Mama Hanim said...

btul tu anje.. saya pn slalu baca n komen blog yg slalu update dlm bloglist saya.. at least say hai kt shoutbox tu kan..hehe..

kinna said...

sy ade follower, tp tak follow derang blk pon..ampun..sbb mls nk godek2..setakat ni sy follow dua org termasuk blog seniri..hehe

*sy cam tak suke term 'follower'..bg sy follower=pengikut (fanatik?)

LeEyA said...

sy tak leh nk stop following la.. sbb bila sy klik setting tu.. dia kuar sig in.. dh tak tau nk wat mcm mana..

idah @mama izzya said...

sya pun x ramai followers..huhuhu..tp sya byk gak follow org punyer..termasuk blog anje ni...suka jenguk blog yg selalu apdate..tp mgkinn jrg tinggal komen..huhuhu...

my.mastura said...

tu la pasal...setuju sgt...mcm berlumba plak, saper paling ramai follower...tp, para 'pengikut' tu, x der plak tgk dok komen2..takat 'ikut' sbb nk masuk kontes jer...

Elyn said...

opss sorry anje i tak jadi follower blog u pun. tp tak bermakna i tak baca blog u pun.... hehhe

SyidaMislan said...

selalu jenguk kat bloglist jek.yg follower list ni bole jenguk diorang masa hujung minggu je. =)

kem salam kat aqish tomey!

nza said...

akak utamakan kwn2 yg mesra n rajin jengah bloh brbanding followers cz ada yg follow pas tu menyepi....

chekna said...

lain org lain ragamnya.. cam akak ni suka baca kat google reader je.. bila rasa cam blog tu xbest, trus stop follow..bleh ke camtu?? hehehe...
pastu plak, biasanya jd silent reader je.. kdang2 je nak komen.. nasib la dpt blogger yg malas cam akak ni...

Huda said...

hehe..follower penting bile kite wat contest ni kan, sbb senang ape2 nak update pasal contest diorg tau :)

mommyYen said...

nice entry anje,i folo blog u n salu baca ntry.. :D

Nurshahfamily said...

nur pun setuju hehehe... mmg bagus ramai kawan.. tapi lagi bagus kalau kawan tu dibuat teman heheheh

sirna said...

thanks 4 info, saya tak taw pun kita boleh manage blogs i'm following tu...tapi mcm saya pun saya akan follow balik org yg follow saya sebab menghargai mereka..tapi tgk jg la, kalau blog tu dah lama tak aktif saya akan delete dlm bloglist

Izan Ishak said...

hi anje...
sokong 100% n3 anje kali ni psl follower nih. mcm izan pun sama, kalau satu2 blog tu kita rajin komen2, tp dia plak xpernah nak komen balik...cam syok sendiri pulak...

last2...mmg izan buat jgk cuci2 manage blog i'm following sebulan skali kalu rajin...hehehe

LYaFRINA said...

sbb tu... saya wujudkan blog contest..senang... blog personal..hnya akn sy follow blog y saya like!!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

yess...setuju sgt2...kita follow biarlah secara suka rela...tak yah paksa2..

Diana said...

Cam sy pulak akan betul2 follow kalo slalu update blog, sbb that blog sah2 duk kat my top list sbb dah set awal2 yg latest update duk atas hehehe

Nadiah Sidek said...

sgt setuju!

MamaDamia a.k.a Haiza said...

tak pernah amalkan konsep i follow u,u follow me back ni....selain giveaway tu je la kena paksa rela....lepas abis contest,rasa nak cabut lari....terpulang la :)

Kauthar said...

saya menulis sbb minat..dan nak update aktiviti harian utk tatapan rakan2 dan saudara mara..kalau dapat perhatian daripada rakan2 blogger lain tu kira bonuslah..pasal Nuffnang tk kisah sangatlah..kalau ada rezeki ada lah kan..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.