Followers

Wednesday, May 5, 2010

Kami Ke Paediatrics Semalam

Salam semua....selamat pagi...
semalam mama & papa cuti...
pi mana????bukan pi jenjalan k...
kami ke Paediatrician.....
Alhamdulillah semuanyer ok....
kami pi jumpa pakar sebab risaukan pasal berat badan aqish yang tak mau
naik2 since umur aqish 1 tahun 1/2...
semalam timbang pun still gak 9kg...
tapi setelah mendengar penjelasan dari Doktor Pakar...
maka kami berpuas hati & senang hati sebab aqish tak ada ape2...
berat badan aqish tak naik sebab faktor genetik...
aqish ikut genetik belah papa yang badan tecik2 molek & tinggi....
kami bersyukur sangat2 kerana persoalan yang ,enjadi tanda tanya kami selama ni
dah terjawab semalam......mula2 doktor nak amik darah & air kencing aqish..
tapi since masa aqish admitted ari tu dah pernah wat test semua tu...
so kami bawak keputusan darah aqish tu..
then doktor kata aqish sihat walafiat....
tak de ape2 tak de TIROID, masalah JANTUNG @ HATI....
mama cuma kena bagi aqish makan vitamin selera makan....
sebelum ni mama pernah bagi aqish vitamin APPETON , now CHAMP M+LYSINE
ada kengkawan kat luar sana nak cadangkan vitamin ape yang terbaik
untuk menambah selera aqish????
tapi now since dok dengan pengasuh baru aqish dah mula kuat makan...
ye la lebih tumpuan & layanan dari Ibu a.k.a Pengasuh aqish...
pipi dah mula nampak cam chubby2....leh la kuat makan macam adeq ayep kan...

ni time on the way...
piece no war k...

sebelum giliran kami...aqish dok main kat playland kat situ...
ni memang tempat wajib kalo pi mana2 mesti singgah kalo

aqish nampak tempat larangan ni k...

seminit pun tak mau diam anak dara mama ni
macam2 la dibuatnyer...mama tak leh kuar kena dok dekat...
tak mau snap gambo sebab asyik lagut main benda alah ni je...

dan akhirnyer kami bergamba bersama2....ngee....budak buchuk ni pandai wat aksi muka sekarang ni...ntah sape la ajo k...kalo kat rumah Ibu a.k.a Pengasuh Aqish, aqish suka no dok nyanyi2 lagi "Ibu....Ibu...."...cenderung menjadi artis ke anak mama ni???
tak mo...tak mo.....mama & papa tak nak aqish jadi artis....

  • p/s today papa ada Interview....positon yang mantop dengan gaji yang lumayan...
    hu...hu....good luck papa...kami sokong dari belakang...

  • ada Contest menanti anda.....tunggu pengumumannyer k

48 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

my nuha pun berat tak naik2.hr tu masuk wad seb baik tak turun plak beratnya.skang maintain 11 kg dr satu tahun lebih.dh nak masuk 2 tahun dh.huhuhu

CatlinaFly said...

salam..samalh, sy pun tgh risau, beart e-ein dah 2 bulan tak naik2 dari 7.8 kg huhu..dari 11 bulan hinggalah setahun ni..

b.O.n.d.a said...

aQish sama macam herO saya..skang dah 2thn, berat 9kg dari umO setahun++ haritu..dah masuk line kunen dah but bOnda dia lOm jumpa dOktOr lagi nih..

herO saya pun Ok jer..aktif cam biasa..

anje jumpa paed katne?

~Siti Hajar~ said...

Sy pun pnh dgr anak2 xmbesar atas faktor genetik, anak sy yg kecik tu pun xnaik beratnya tp makin tinggi, munkin faktor genetik la kan...

*Gd luck 2 papa Aqish

SuZiE said...

Alhamdulillah aqish sihat.. ok la kalo genetik mmg kecik.. suzie dulu pon kecik jgk.. smp nk masuk darjah 1 xde baju n kasut yg sesuai.. tp bile dh bsalin ni bdn mengembang semacm je.. :)

comey la aqish pkai spek tu.. :)

ejaMaria said...

sabar... lepas makan vitamin, bukan dia terus selera... amik masa gak... nnt aqish ok la tu... karang selera dia melampau, susah pulak nak kontrol... hehehe

Fieza79 said...

kdg berat ank2 ni mmg xmenentu..
kang mkn byk pon da yg takmo nek2 gak berat..kdg tu tgk yg xbape suke mkn tp badan alahai chubby gilerr..btul kt dcotor tu kkdg mmg ikut gen...ank fieza dulu chubby kemain skng dh besor cm xckop mkn jer...xpe la jnji sihat dh la..kan?

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to eliss : ye ker....aqish admitted ari tu berat badan turun sikit jer...now 9 kg gak dari umur 1 1/2

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to catlina: ye ker???dah masuk line merbahaya tak???kalo dah masuk kena pi check up k

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to bonda : owh ada geng rupenyer..sama lah cam aqish ek...doktor kata janji dia sihat & aktif...tak naik tak pe

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to siti hajar : tq dear...hope papa dapat keje tu...aqish badan kecik sebab faktor genetik papanyer

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to suzie : maknyer plak teringin nak badan tecik...tapi tup2 besaq la pulak...hu..hu...anak plak yang slim

fazilzura said...

scooth pun ok jgk ..

akil now suke makan champ tu ... 2 perisa..
kalau dia ckp nak 'gule2' makna nye nak vit tu ler.. bagus ler kan .. 2 bijik 1 hari

mummy_ayu said...

kalu gentik tak pe la, tak de apa nak risau...ok lah tu girl..comel je..
to papa aqish ..good luck!!

[-suziey-] said...

syukur la semuanya ok...dh dok ngn abg ayep hepi sket la..hope lps ni xde mslh epngasuh lg:p

goodl uck to ur hubby..
hehe xsbr nk join contest mama:p dh lama xjoin contest:D

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Sama gak lah cam Qis...
Nurse ari tu pon ckp..jgn risau..
Tgk je lah mummy & daddy dia sama kecik..anak pon kecik gak..Faktor genetik.. :)

mamalieyna said...

Alhamdulillah..bila dh dengar pakar berkata..baru puas hati kan.. ^_^..moga2 pasni, kak qish terus berselera..yuhu..!

* good luck tuk anje nye hubby..best la if dpt tu!

*p/s suziey..bkn abg ayep la, adik ayep! hehe..

Huda said...

waa..mungkin gak ikut genetik, husna ni pun dh sethn berat masih 8 kilo..risau gak..

Agnes Kanyan @ Mummy Vish said...

hai mama aqish....tumpang lalu jap & selamat berkenalan....apa kata try Elken spirulina...complete nutrition....saya tunggu baby 1 year nak bagi terus ni...but b4 that consult paed dulu ya.......

MOMMY NADIA said...

tak pe slim asal sihat..;)lagipun tgh time dia active kan..
my boy pun berat dia skrang maintain aje..naik sket2 aje..
dont worry!
neway, u pergi paed mane?

tinie & thahir said...

Salam..my thaqif pun ada masalah sama.setakat nie saya pun bg benda yag sama gak..

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

mmg bdk2 mcm tu kot.my Qistina pun x nak mkn nasi lgsg.umo dah 2 thn lebih tp mnum susu je ari2..berat dalam 11 kg lebih last 2 month.skrg nie x tau la bpe..kita pun risau gak ank kita x nk mkn ape2 selain susu..

Ain said...

sarah pun sama jugak anje....

makan punya la banyak, tapi badan menten camtu jer....

payah sungguh nak naik....

gud luck untuk papa aqish ya...

Masrina binti Alim said...

Mama aqish..nak kongsi ni,sy bagi anak sy minum Scott's Emulsion..mmg selera makan bertambah.Sehari dia boleh makan nasi 2 kali+susu lagi..tu tak campur biskut atau roti pada waktu petang.Tapi dia pon x gemuk gak..mmg genetik kurus kot.pertahanan badan pon meningkat gak la.Alhamdulilah,dulu dia ni sgt sensitip,mudah demam.but noe,since sy bg minum Scott,Alhamdulillah lama dah dia x demam..akak boleh cuba bg kt Aqish

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to ejamaria : tu la...tengok anak orang lain badan chubby2 geram..nak gak tengok aqish chubby2 gak tq dear

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to fieza : setuju tu fieza....makan kuat berat tak naik...tak pe janji sihat kan

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to fazilzura : dulu aqish pernah mama scooth tu tapi ad orang kata tak elok...ye ker???

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to ayu : yup ikut papanyer...mamanyer yangteringin nak kurus...tapi sob2...tak dapek...tq for the wish..

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to suziey : cop2...pembetulan...adeq ayep bukan abang ayep...aqish lagi tua dari ayep...alhamdulillah now dok dengan pengasuh baru more better

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to lily : sama sepesen dgn aqish la ni...faktor genetik tak pe jangan ada sakit lain dah la kan

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to kak ina : yup hati rasa senang & tenang...semoga sihat sentiasa...moga papa dapat jawatan tu pastu leh la kami pindah on the sport

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to huda : yup faktor genetik...ikut papanyer

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to agnes : ye ker...tq dear...nanti i survey...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to mommy nadia: tq dear...aqish memang aktif....bergaya lagi la aktif

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to tinie : yup dear...teruskan bagi vitamin then monitor gak perkembangannyer

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to noorwahidah : ye la kot...susu memang kuat...makan pun kuat gak ...tapi terlalu lawas membuang...tu yang tak sempat nakjadi lemak dah buang balik

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to ain : tq dear....tu la makan banyak tetap slim...tapi kalo mama nyer????hu...hu...nape tak slim???

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to masrina ; yup...kiter pernah bagi...tapi ada orang kata tak bagus...ye ker???tak tau la betul ke tak...after this nak bagi bail cari yang tablet plak...tq dear

Izan Ishak said...

hi anje...
anak2 izan pun makan champs m+lysine tu jgk. nmpk juga selera makan dorg bertambah. kalau dr dah kata semua ok baru lega kan hati mama aqish kan....

maslinamansor said...

pesanan dari aunty mas...
Jangan jadi artis yer... :)

smms said...

hai
berat anak sy pun kurnag naik dah skang sebulan naik 400g ja .. dulu sebulan sekilo la jugak ..
huh riso kan ..

alhamdulillah aqish sht hendaknya

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to izan : yup tol tu...baru la lega hati ni aqish sihat2 saje

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to mas : betul tu auntie..mama & papa tak kasik jadi artis pun...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to smms : tq dear...alhamdulillah semuanyer ok2 saje

unlisted_one said...

owh, jangan risau mama aqishnya..biasa ni kalau budak-budak umur macam ni berat badan kurang. selain dari genetik, dia pun tgh aktif kan sekarang, sebab tu berat tak naik tu.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hahaha..sama ngan aleesya gak...cenderung nak jadi artis..ekekeke..

semoga papa aqesh berjaya dalam interview tu...

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to nia: mana tak risaunyer asal pi klinik jer doktor slalu kata "awak tak pernah bawak anak awak pi PAED ke untuk tahu perkembangan anak"???

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

to ayu: ups...tak mau jadik artis...nanti banyak gosip...hu..hu...baru je habis interview...ada rezeki dapat la

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.