Followers

Thursday, May 20, 2010

Nape Balqis bukan Aqish

Ok sebenarnyer dah lama nak story pasal benda ni...
mesti semua orang pun dah terbiasa panggil Aqish kan...
tup2 entry mama semalam kuar nama BALQIS???
nape ek...bukan ke AQISH synonim mama_aqish???
ok untuk info kengkawan semua...
dah lama mama tak panggil Damia Nurin Balqis ni dengan nama AQISH...
sebab ape???sebab opah aqish a.k.a mama punyer mama..
marah...opah aqish kata...dah bagi nama sedap2...nama penuh dengan makna...
kenapa biler dipanggil jadi nama yang tak de makna???
hu...hu...tersentap kejap dengan kata2 tu...
maksud nama DAMIA NURIN BALQIS adalah Cahaya Kebijaksanaan Seorang Puteri...

so that's why start dari saat, tarikh, masa & waktu tu... no more AQISH...
NOW BALQIS....so terjawab la sudah pertanyaan dari Lily a.k.a Mama Zara...

to lily : now mama panggil BALQIS bukan aqish...
tapi biler taip mesti nak taip aqish gak....mama akan cuba tukar k...
tapi papa aqish panggil aqish dengan nama "Ayang & Yayang"...
sampai aqish dah terikut...biler nak sesuatu balqis akan cakap "Ayang nak"..."ni Ayang unyer"
hu...hu...papa jugak yang tak mau ubah nama panggilan aqish tu...

48 comments:

♥MAMA♥ said...

anje, mmg dulu pun k.da tgerak gak nk tanya tp takut2 org kata apa plak kn,huhuu..

ok apa, so pasni k.da panggil balqis la ek ;-) sesuaaaaaiii sgt BALQIS vs QAISARA :

balqis - puteri
qaisara - permaisuri

unlisted_one said...

Balqis pun sedap juga, mcm Aqish jgk.hehe

lily azliyana @ mama zara said...

ohh..yeker..tp btol gak cakap opah aqish tu. kite mmg selalu panggil ngan nama manja kat anak2 kite kan padahal wktu carik full name die dulu punyelah nak cari yg bermaksud baik..huhuhu

so pasni anje dh kena tukar nickname jadi mama_balqis la plak ye..=)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

betul anje...sebaik2nya panggil lah nama yg ader maksud...

SyidaMislan said...

Aqish or Balqis doesnt matter, yg penting memang cute!Hehee

chekna said...

pernah gak dengar org2 tua cakap cam tu.. mybe ada betulnya kot.. balqis pun sedap jugak, cuma aqish tu cam cute sangat bunyinya...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak da : tu la...dah lama tank panggil aqish...tapi biler taip tu dah terbiasa la

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak zue : o...ye ker...kak zue perasan ek...tu la dah kena sound dengan opahnyer haq tu dah tukaq la ni

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to lily : dah tukaq pun...hu..hu...sib baik lily tanya baru teringat nak citer

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nia : mana2 pun tetap balqis jugak kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ayu : tol tu...dengar nasihat orang tua...cam aleesya & ayyunie

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to syida : hu..hu..so sweet tq dear

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to adlina : ye ker...kena amalkan ni kan...kalo tak sampai besaq dia bahsakan dirinyer AQISH kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to chekna : tu la...cute je nama tu kan...tapi opahnyer marah sebab tak de makna...that why me tak panggil aqish dah la ni

kinna said...

dl sy ingat anje ade dua anak..(ms 1st bc citer dlm blog ni) satu nama damia (anak pompuan), satu lg nama aqish (anak laki)..rupa2nya satu anak, 3 nama!

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

alkisahnya....baru ku faham :)

mummy_ayu said...

ada gak teragak nak tanya semalam..tapi dah terjawab dah..ok now...balqis..lembut je nama tu..

Elyn said...

sedap nama balqis ni. makna pun sedap.

i pulak sejak wafiq kecik we all dh pesan kat family panggil nama penuh die. sbb nama tu bermakna.... hehehe

nieda said...

owh patutlah entry sebelum ni balqis..sedap nama tu.Pasni nak panggil BALQIS.. Sama mcm nieda, that why panggil anak Humaira, biarla panjang yg penting ada makna. Mcm Rasulullah panggil Siti AIsyah, HUMAIRA..hehe manisnya maksudnya, si merah jambu..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to sue : hu..hu..tq for paham...

mamalieyna said...

kak Balqis pun panggil ayep, Arif tau..ada makna sket.. Bijaksana.. hehe..

iem said...

cantik nama balqis..sesedap maknanya

~~ciklinn~~ said...

ala ok apa. aqissh pun comeii.. tpai org tua mmg camtu.. sbb tu nama anak linn pendek heheh..tu pun di pendek kan gak.. hahahha

SuZiE said...

suzie mmg suke nama BALQIS.. mmg dlm list kalo dlm anak pompuan nnt..

time pregnant haikal dulu ingtkn girl.. tp kuar hero la plak.. so, nama BALQIS tu simpan tuk next baby... hehehe.. :)

INTANKUTERPILIH said...

yup betul2...panggil balqis baru sedap...

Wansteddy Tales said...

BALQIS >< dah terbiasa pngl aqish wuwuw... auntie terai test ye balqis sweety^^... sama la dgn damia. dlu nama lain skrg da bertukar. smpai skrg famili perak & sabah masih pngl damia, aliya hehe... nama dia jugak tu, xkisah ><

MaMa3H said...

bagus tu...betul ckp opah...penat jer bg nama cantik2..kan...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kinna: dear sorang je anak i tau...hu...hu..nama je tiga patah perkataan tau

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to sue : paham akhirnyer

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nieda : tol tu...la ni nick name pun dah tukaq

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to iem : tq dear

aiDieNa said...

Dah terbiaser mmg susah nak ubah... kena amalkan at least 21 hari berturut²... then dia serap pelan²... :)

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to aidiena : tul to...tq dear

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to elyn : that why la ni dah tukar nama panggilan..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ayu : yup [ertanyaan mu sudah terjawab kini

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nieda ; tq dear...now mama balqis...no more mama_aqish

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak ina : ok roger2 pasni kita tukaq k

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to cik linn: tu la dah kena sound tu yang kena tukaq nama tu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suzie : ye ker...pasni second baby kalo dapat girl leh la bagi nama Balqish tu k..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

ti intan : tq dear...secomel oranyer kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to wan : amik masa sikit kan nak practise benda tu...tapi lama2 ok la kot

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to mama3H : saya sokong gitu

Fieza79 said...

Balqis lebey sdp anje...sweet je..
lps ni kena biyase2 kan la ye...tukar2 ni ssh sket asik tersasul...

nk letak nama balkis if dpt baby girl..eheh..

Nadiah Sidek said...

balqis is much better. panggilan kita kat anak2 kita tu suatu doa :). sedap nama balqis ;)

nza said...

betul tu, trkdg gelaran2 tu nk manja2 jekn...ttp sebenarnya setiap sebutan penuh tu adalh doa utk anak2 kita....

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to fieza: tak pe anti kalo dapat baby leh letak nama balqis

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nadiah : tol tu...nama merupakan doa

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak nza : hu..hu..that's why dah tukaq nama dari aqish ke balqis

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.