Followers

Thursday, June 10, 2010

Isu Hangat - Mengenai Domain (.com, .net & etc)

hangat sekarang ni isu semua blogger dah bertukar dari blogspot ke .com...
ni mama nak bagi penerangan lebih terperinci mengenai DOMAIN sendiri k..
tapi mama ada bertanyakan dengan admin NET KL mengenai ape kebaikan DOMAIN sendiri...
then katanya :
admin NET KL tu bernama ZUL

  • zul: okay, biar saya jelaskan dgn clear ya
    anje: ok
    zul: alamat domain MEMANG takda masalah hilang2 nih
    zul: yang hilang mungkin content yg diletakkan di dlm blogspot tu
    anje: ok
    zul: so, kalau blogspot tu bermasalah, mungkin akan berlaku lah 'kehilangan2' tuh
    zul: tapi, alamat domain yg anda beli dari kami atau mana company sekalipun takkan ada masalah hilang
    zul: so, walaupun anda beli domain dari mana2 company, jika ada masalah dgn blogspot, mungkin content anda akan hilang juga
    zul: dan kami pulak takda akses kpd akaun anda di blogspot...
    zul: so, takda apa yg kami boleh buat...
    zul: kalau anda nak selamat..
    zul: maksud saya content supaya selamat
    zul: anda boleh letak content anda di hosting kami (atau mana2 company hosting yg lain).
    zul: bukan di blogspot.
    zul: Contohnya, pakej kami yg termurah, harganya RM60 setahun
    anje: yang RM29.95 tu ape pulak ye?
    zul: anda akan dpt 1 hosting percuma (boleh install blog) + 1 domain PERCUMA!
    zul: RM29.95 itu untuk harga domain sahaja..
    zul: tapi kalau beli hosting sekali, hanya perlu bayar RM60 setahun & kami akan bagi 1 domain percuma
    anje: ok means kalo nak selamat beli yang pakej RM60 tu la ye...
    zul: ya. betul
anje : so kalo beli RM29.95 domain saje sama je la macam blogspot biasa gak la kan...
zul: ya betul, dari segi keselamatan content, betul. Ianya sama saja mcm tak beli. Kelebihannya hanya ada pada nama & jenama aja.Unless, kalau anda beli hosting sekali, dan letakkan data di hosting kami, baru lah keselamatan terjamin


  • ok ape yang mama leh rumuskan...sape yang beli domain RM29.95 tu blog kengkawan masih lagi boleh "MIA" missing in action...sebab ape???sebabnyer still under BLOGSPOT...sekiranya blogspot ada probem maka nya content blog kengkawan akan hilang jugak k...
  • NET KL tak de password untuk blogspot kengkawan tu makanyer mereka tidak dapat berbuat ape2...so kalo nak blog kite betul2 selamat....
kita kena beli HOSTING nyer sekali dengan harga RM60.00 setahun....kena renew every year...kalo tak renew then ada orang beli domain kiter tu...
maka secara autonyer domain kiter akan dijual pada orang lain...
ni pemahaman mama la melalui perbualan mama secara YM dengan pihak NET KL...
so jelaslah semua nyer k...
kalo salah I"M SORRY k....

33 comments:

[-suziey-] said...

ye btl anje..kan kita ade bg explaination pasal ni masa tukar domain tu..n kena tau jgk pro n cons beli hosting sdiri..sume kena maintain sdiri..kalu nk tau lebih lanjut baca review kt pro n cons domain+hosting sdiri..

tp blogspot dh establish..kalu xbernasib baik ilang la blog kt tu..tp harap2 npothing happen

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

yup..memang jelas dan nyata penerangan en. zul dan anje ni..coz company ayu bayar RM120 setahun utk renew..yg tu confirm selamat....selagi kita renew..

p/s: patut ler tak tergerak hati nak bertukar pada .com pun..lagipun ayu bukannya tahu sgt pun nak buat2 benda ni semua...huhuhu..kena suruh hubby ayu yg buat..may be dia dah pk yg terbaik kot...patutlah ayu suruh dia buat.com...dia tak buat2...

maslinamansor said...

anje, ada berura-ura nak tukar ke domain sendiri ker?

AshAnas said...

rm60 setahun pun still berbaloi kan asalkan content kite semua slmt... anje nk tukar ke dotcom jgk ke?

Ain said...

ain tak pernah tahu pun pasal benda ni anje....

hehehe...ketinggalan di situ...

Ely Hasrul said...

good info anje. thanks for sharing.. tgh mencarik2 domain gak nih

Suhana Shahril said...

Ooo..paham jgk.Kiranya la ni, tujuan utk dptkan hosting dan domain adalah utk mengelakkan daripada content dalam blogspot hilang.Itu sahaja kan Anje?Hmmm..dok terfikir2 adakah content blog kita dlm blogspot mmg x selamat aka mudah hilang?Ada pernah terjadi ke?

fazilzura said...

emmmmm penah tergerak nak tuko , tp x tau cmner..
tp kalau gitu , lum terasa nak tuko kut

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suziey: kiter memang ada niat nak tukar domain...tapi tengah dok pikir2 ni ape kebaikannyer...tu la harap2 jangan la blog kesayangan kiter ni hilang begitu saje

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ayu : ye ker???kita ni cuma mendapatkan penjelasan...sebabnyer tak berapa nak clear....pendek kata nak tau bagus @ tak then bebaloi2 atau tak...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ain : just info jerk

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ashanas:yup memang berbaloi2...confirm selamat punyer

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to mas: macam ada ura2 la jugak...tengah survey2 ni

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suhana : pernah jadik blog yang hilang content nyer...tu yang takut tu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ely: leh la try k...ada banyak pakej yang disediakan

atty's said...

kty tak pakai domain 29.95..hehehee..
tp kalo pakai hosting sendiri kena manage sendiri ..sikit susah situ .tp leh je belajar..

eT said...

XPERNAH TERFIKIR NK TUKAR2...UTK APA YER...BER BLOG PON SUKA2 JEK...

mamalieyna said...

yee berblog tuk suka2 jer..hopefully selamat la blogspot ni..takde sebarang gangguan..^_^

wan sujaihah said...

anje..ader terpk tak ..kita dah tulis macam2 kat blog ..tetiba. HILANG...isk,..tak mauuuuuu

[-suziey-] said...

anje..dia hanya pada nama je..sbb kita nk blog kita ni senang disebut dan klu org search dlm search engine yg .com ni akn listed dulu..xde ape yg best selain dr nama semata2..content sume still blogspot..

tp..kalu nk beli hosting tu kena buat groundwork balik tau..kena customize 100%..maintenance kena buat sdiri..kena cari balik follower2 n setup balik layout..sbb dh xde link ngn blogspot..tp dlm blogspot ade features export blog kan..maybe bole la dptkan lg data2 dr blogspot dgn cara mengeksport ke hosting kita tu..tp mmg agk rumit la nk maintain..kalu takat personal blog xyah pn xpe..unless kalu mmg nk buat bisnes o9 n btl2 nk jadi blogger tegar setegar2nya..mcm redmummy tu..mmg dh jadi mcm part time job kan..mmg patut la dia beli hosting sdiri..

so kena pk btl2..jgn ghairah nk beli hosting sdiri..hehe..kalu takat nk nama je xpela..murah je pun takat rm30 setahun n appear nama kita as dotcom..hiks..:p

tu pandangan kita je la..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak atty : ye ker...harap2 tak ilang la kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to et: zaman sekarang dah semakin canggih & maju...macam2 ada

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak ina : yup...moga2 selamat k...kalo tak hangus duit nuffnang tu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to wan : mintak2 jangan la jadik sampai camtu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suziey: kiter tak setegar red mummy...ada blog ni pun suka2 jer nak kongsi cerita dengan kengkawan...saje je wat survey....kiter tak beli pun hosting tu...domain tu pun kiter tak beli...just nak tau je ape function nyer...kiter tak pakai it sangat camne la nak wat hosting sendiri...just share info denagn kengkawan jerk...rasanyer tak tukar kot....pakai blogspot je la kot...he...he....

nieda said...

nak tukar ke domain ker? kena check juga berapa byk megabytes dia kasi.dulu selalu renew ofis punya

[-suziey-] said...

anje..kalu awk nk beli hosting n domain tu pn bole je.awk kan ade buat sales blog..so bole combine kan dlm satu dotcom..cuma leceh kena maintain sdiri..
mcm anje pnya trafik pn kencang..so kalu guna domain n hosting sdiri pn berbaloi..duit nuff bole sgt cover utk byr yearly rental..hikss..

mcm kita mmg mls nk maintain sume tu..so ckpla amik dot com sbb nk nama jek..hahha mcm giler kuasa disitu..ekek:p

Nia said...

saya pun kalau nak ambik, dot com nama aje kot. hehe...tak tegar sgt nak amik hosting.

lily azliyana @ mama zara said...

wah..tk lame lagi blog ni dah ade domain sndiri lah yek..=p

apepon, harap2 blogspot oklah buat mase nih. takut gak jadi mangsa MIA tuh..huhu

MamaDamia a.k.a Haiza said...

kesimpulan lepas baca penerangan ni....den maintain jek la dendiam kat blogspot ni...hihihi

Nadiah Sidek said...

tq for sharing ye! sy ni mmg tak reti sgt psl benda2 ni. bila baca ni clear la sikit

Farra Dhelina said...

hy anje..a; anetul lah penerangan u tu..tp sy nk tuka domain dulu, nnti baru nak beli hosting.. :) rezeki nanang hehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kita amik domain ajer tp dah naik harga dia tahun depan bukan 29.90 dah.sementara masih murah kan! mana tahu lepas ni jadi blogger tegar buleh beli hosting pulak.hehehehe!

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.