Followers

Tuesday, June 1, 2010

Pulut Kuning - Tunaikan Niat Mama

Selamat pagi semua....ahad ari tu mama wat pulut kuning
bagi kat jiran2 kat rumah opah balqis
sebabnyer masa balqis admitted ward ari tu mama dah pasang niat
nak wat pulut kuning ni lepas balqis discharge dari hospital & dihantar ke pengasuh lain...
alhamdulillah semuanyer berjalan lancar...
tiap ape yang kiter niat untuk perkara yang baik2 harus
kiter tunaikan tol tak...
so since semua adeq beradeq mama balik weekend ari tu..
kami wat rendang daging dendeng & rendang ayam
untuk kami sedekahkan pada jiran2 tetangga...

ni haq mama punyer tapaw...makin gemuk la makan pulut ni kan...


Story pasal Balqis sekarang ni....berat badan nak naik 10kg since dok dengan pengasuh baru ni..alhamdulillah betul & tepat pilihan mama kali ni untuk mencari pengasuh baru untuk balqis....tiap kali balik dari keje time mama amik balqis....seharum merbak bau wangi anak mama ni..baju pun bersih je...yang penting balqis ceria...cukup tidur, cukup makan...baru lah badan leh membesar


ape yang menjadi kehairanan mama...time kat taska dulu ari pertama mama hantar balqis...balqis sellau je nangis time pagi...dekat 3 minggu la balqis asyik nangis je tak mau pi taska...kalo time balik masa mama nak pick up tu pun nangis gak...tak tau la nape...


tapi since dok kat rumah pengasuh baru ni ari pertama jerk balqis nangis...pastu keesokan harinyer tak nangis pun...siap bagi salam lagi biler sampai rumah ibu a.k.a pengasuh balqis...ceria je wajahnye...hati mama pun rasa tennag nak pi keje...tak de lagi kalo jadik ape2 sebab selalunyer orang kata...kalo budak beralih pengasuh selalunyer budak tu akan amik masa nak serasi dengan pengasuh baru tu...pengasuh pertama OK, kedua adagak la nangis, ketiga 3 minggu nangis haq sekarang ni ari pertama jerk nangis...


alhamdulillah, Allah telah menyenangkan lorong perjalanan hidup mama...hati mama gumbira biler tengok balqis gembira...balqis dah kuat makan sekarang ni...sebab ibu a.k.a pengasuh balqis selalu paksa balqis makan...sebab anak mama ni memang susah nak makan...suka susu jerk...haq tu melambak2 tin susu kat rumah...mama pun sayang pengasuh tu sebab dia sayangkan balqis....lagik2 ada kawan dengan arif kan...


p/s semalam mama jumpa ZH-ENA kat Petronas Subang...rupe2nyer kami dok dekat2 je...Ena dok kat Apartment Flora 1 mama dok kat Subang Suria...perh...pasni leh la kiter together2 ye Ena...pi taman sama2 main dengan Humairah yang tomei tu

44 comments:

Ain said...

syukur la aqish serasi dengan pengasuh baru.....

senang sikit hati kita nak kerja kan anje....

pssst, nak sikit pulut tue...hehehe

Fieza79 said...

suke pulut kuning..

betol anje...budak2 neh if pg2 anta umah pengasoh asik nangeh sure da something tak kena tau...
fieza dh da pngalamn..rase geram bl ingt..kiye cam kes dera cuma tak berat la sgt...

♥ sYiLaSyiRa ♥ said...

salam ziarah
sedapnya..lama dah xmkn pulut nih

SyidaMislan said...

anje dok kat subang suria? kat U5 tu kan? kita tiap2 minggu pegi sana ada projek kat sbelah tu....nape kita tak pernah terjumpa?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

balqish dah serasi ngan pengasuh baru yer??? alhamdulillah....semoga lepas ni tak de dah hal2 kat rumah pengasuh lagi...

nadja said...

alhamdulillah aqish dah sihat.. wahhh sedap nya pulut..

honeylanz said...

lama x mkn pulut kuning...

[-suziey-] said...

alhamdulillah..lega dgr perkembangan balqis..hati pn jadi tenang kalu ade org jg ank kita elok2kan..:)

pstt..congrates..menang contest seiras wajah:)

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to Ain : meh la datang sini,...kiter wat special punyer untuk ain

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to fieza: yup tol tu...pengalaman lebih mendewasakan kiter...syukur balqis dah ok la ni

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to syida: ha ah...syida selalu datang situ ek...leh la jumpa nanti

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to syila: hye dear salam perkenalan...sedap pulut ni...tapi leh jadik gemuk la

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ayu : yup semoga semua berjalan lancar...tiada lagik tangisan dari balqis...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nadja : sedap...tengok la sape yang wat..kih...kih

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to has: ape lagik weekend ni leh la buat

Mamamya said...

alhamdulillah...tumpang gembira dgn p'kmbangan balqis...mmg ssh nak cari pengasuh yg serasi & btl ikhlas jaga anak2 kan...tp x per lah skrg dah dapat pengasuh yg sayang kat balqis n ayep kan...moga makin comel anak2 anje & mamalieyna :)

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suziey : tq ye suziey...tak sangka menang kan...tu la senang hati biler tengok balqis dah ok la ni...

ibu_Arifa said...

wah..sedapnyer pulut kuning tuh.. lama tak mkn pulut kuning nih..teringin jgk..

alhamdulillah Aqish dah okey skrg :) kiss2 utk Aqish :*

Kauthar said...

anje..sedapnye nampak pulut kuning tu...seronok baca kisah aqish yang dah sihat dan ceria :)

zue @ annaleeya said...

wah sedapnye pulut kuning... wat terliur akak jer anje nih... huhu!!

betul tuh anje.. klu anak hepy jer, kita pon senang ati nak tinggal gi keje kan???

CatlinaFly said...

alhamdulillah..dah tertunai hajat eh..btw, sy memang suke pulut kuning wohh...

maslinamansor said...

bila tengok anak senag hati... kita pun senang hati...

♥MAMA♥ said...

tul tu,bile ank senang hati kite lg senang hati,itu yg paling membahagiakan buat seorang ibu..apapun sama2 la kite doa yg terbaik utk anak2,insyallah seme slmt..

p/s yummmyyy sedapnyer pulut kuning tu anje ;-)

ayah,ummi, farish said...

sdapnyer pulut kuning..
Alhamdullilah..pengasuh balqis yg nie ok..cam tu lah maya masa nk cari org jaga farish..kemain takut lagik, sbb sblm nie sejak lahir tinggal ngan mak mentua..alhamdullilah..seb baik ok

SuZiE said...

teringin nk mkn pulut kuning tu... :)

mamalieyna said...

huh..jln sat sini..hehe..

Ibu mmg best! Alhamdulillah sungguh akrab n mesra ibu ngn balqish skrg ni kak eina tengok, pelok2 lagi selalu time kak eina g ambk arif..sayang sgt kt ibu la tu.. ^_^

mummy_ayu said...

wah..alhamdulillah...! aqish pun happy & dah naik dah berat kat umah pengasuh baru nie...
lega rasanya yu anje...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to mamamya: tol tu...sekarang leh la senang hati....harap mereka berdua serasi bersama kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to Min : yup sedap memnag sedap marbeles punyer lama tak pekena

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak zue : setuju tu kak zue...anak happy kiter pun happu jugak

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kauthar : yup...kita lagi hati gumbira berbunga2

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to cath: ye ker...leh la weekend ni wat pulut

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to mas : yup betul3

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak da : tol tu kak...yang penting anak2 kiter selmat & ggumbira

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to maya : tol tu...anak adalah segala2nyer...kiter wat yang terbaik untuk anak2

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suzie : ape lagi...weekend ni leh la wat

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak ina : tol tu...sayang bangat sampai tercipta lagu untuk ibu nyer

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ayu : tol tu...lega rasa hati

nza said...

alhamdulillah....syukurlh...

~~*Lady Salwa*~~ said...

terliur lak tengok pulut kuning nih... dah lama rasanya tak makan pulut kuning... harus la cari kat pasar tani esok... hehe

nak buat, periuk kukus tak dak lak...

smms said...

lama xdpt kunjung ke blog kengkawan ..ni baru ada ms ..sowi

alhamdullilah suma dipermudahkan ..

Iela Fazielah said...

bagusla balqis heppy dgn pengsuh baru...

adda said...

sedapnye pulut kuning tu. terliur tgk

orkid mawar said...

Salam sis..sya bkl pindah di subang.suria nti..boleh cdangkn mana2 pengasuh yang ok d subang suria

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.