Followers

Thursday, June 10, 2010

TUTORIAL - Publish Entry

Selamat pagi semua...ari ni mama nak share info pasal Publish Entry...
ok info ni pendapat mama je la k...
Memang bagus kalo leh update blog tiap2 hari untuk UP kan traffik
tapi kita kena pandai pilih waktu untuk publish entry...
macam mama punyer blog...kalo kengkawan perasan la...
timing untuk mama publish entry adalah sekitar
9.00 pagi sehinnga 4.30 petang...
sebab ape???
  • untuk entry yang pertama mama pada setiap hari akan muncul pada pukul 9.00 pagi
kenapa mama pilih pukul 9.00 pagi???sebab nyer time ni semua blogger
baru memulakan edisi terjah selepas bersarapan pagi...
tol tak???sebelum mulakan keje curi2 masa nak pi terjah blog kengkawan
nak tau ape2 berita terkini...seba lepas tu dah bz denagn keje masing2
  • then for the second entry mama akan publishkan 3 - 4 jam kemudian...
sebab ape???bagi masa kengkawan blogger untuk membaca entry yang pertama tadi...
for sure mama rasa ramai dikalangan blogger hanya akan baca entry yang the latest jek kan
tak ramai yang suka baca entry yang dah lama2...tol tak???
so take time bagi blogger2 lain komen entry tu then baru publish entry baru plak...
ada dikalangan blogger2 kat luar sana yang mama tengok tiap2 ari
update entry...tapi entry nyer kerap....tak sampai 1 jam
dah wat entry baru....reader's lain tak sempat nak baca entry pertama dah publish entry baru..
bagi mama sehari update 3 -5 entry pun dah cukup...janji pandai pilih timing k...
tak perlu banyak2 sampai orang lain tak terbaca...tak syok la kan...penat2 karang cerita..
tup2 orang tak baca...kan buang masa namanyer...
  • For the last entry plak mama selalu publish time kol 4.30 petang...sebabnyer..
mama dah survey kadar pengunjung blog lepas dari kol 5.30 petang adalah berkurangan...
nape???sebab time tu semua orang tengah sibuk2 nak balik...
so kat rumah memang spend time untuk family...confiem memang tak terjah blog punyer...
kalo ada pun jarang2 la...tol tak...
  • Camtu gak weekend....berkurangan jugak sebab rata2 yang mempunyai blog
maybe tak de Internet kat rumah, kat opis je la ade masa nak update blog...
so mana citer2 best yang kengkawan nak publish kat blog...
publish pagi2 k...mesti meletup punyer...ramai orang akan berkunjung ke blog kengkawan
sebab mama dah wat survey melalui carta Nuffnang pengunjung blog mama...
lagi satu...pemilihan tajuk itu penting....
kalo tajuk yang MELETOP....mesti readers lain akan terjah punyer...
so kasi tajuk yang mantop2 sikit k...
  • ada yang tanya mama...camne leh update blog tiap2 ari ek?
jawapannyer....sebelum balik mama dah siap2 wat entry untuk keesokan harinyer..
dan selalunyer mama wat auto publish jerk...
tiap2 petang mama akan cari citer2 yang best untuk dikongsi bersama kengkawan..
so auto publish yang mama wat tu cukup untuk sehari...
ada dalam 3 - 5 entry la selalunyer..
mama memang minat menaip....memang suka bercerita....
ni pendapat mama je k...kalo bercanggah dengan kengkawan lain
I'M SORRY...

layan la pic balqis ni...tak de kena mengena dengan citer pun..

32 comments:

ibu emy efy eqy said...

bestnya kalau dapat setiap hari update blog...

apapun teruskan usahamu ye...

emma said...

so cute la balqis nie..

ibu_Arifa said...

setuju dgn pendapat Anje ni..saya pun suka publish awal2 pagi jgk sbb ingat org nak blogwalking dulu sebelum nk mula kerja.

**dah makin panjang rambut Aqish ye..lebat pulak tu.

eima said...

tu la...
cam aku blogger baru .. tak ramai yg terjah aku ...
wat entry gempak² pun tak de org terjah ...
byk gak yg nk diupdate tp cukup mls nk wat entry .. so tak leh wat pe la ... heheh

tp betui la ... tp aku rajin blogwalking ... gi sana gi sini ... reply² blah ... nk balik wat entry ai mls ...

smms said...

setuju dengan pendapat itu .. n tq 4 d info

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to min : sama lah kiter nak target reader's punyer pasal kan...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to emma: tq dear

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ibu emy : tq dear...akan diteruskan perjuangan ini

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to eima: jangan la camtu...dulu kiter masa masih baru lagik pun cam tu gak blog sunyi jerk...lepas usaha giat baru la kengkawan datang mai blog kiter

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to smms: tq dear...

mamalieyna said...

setuju3x..hehe...

atty's said...

tq for info anje..

[-suziey-] said...

aah btl..kt pn camtu gk..slalunya 2 n3 satu hari..satu kol 9 satu lg kol 12/2 ptg..kalu terlebih rajin berderet2 ade n3..hehe ikt topik terkini la..hiks

~Siti Hajar~ said...

akak sokong pendapat anje tu..

ooo bt auto publish...akak xtaw la nak bt auto publish, nti blh ajar tak @ bt tutorial dlm blog anje..?? blh la yer..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak atty: welcome kak

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak ina : thankz

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suziey : yup..samalah kiter kumpul duit nuff k

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak siti hajar : kak tutorial tu dah memang adakat blog saya...cuba tengok kat sidebar for tutorial tu...nanti cuba k

nieda said...

auto publish mmg bagus, at least setiap hari ada cerita baru

LYaFRINA said...

anje..
sgt2 setuju!!
sbb..kitaaa serupa!!!!!

♥MAMA♥ said...

heheee anje,k.da setuju sesngatt!! sbb....sbb k.da yg tukang bacanyerr!! kekekekee ;-) ok ler knn,leh share info yg kengkawan bg tu..turn k.da plak tunggula nnt kalu k.da ni reti n rajin nk tulis2info mcm kwn2 seme..plus nk kena pandai cari info utk dkongsi ngan kwn2 ni,huhuuuu..apapun caiyok caiyok!

aiDieNa said...

Apa yg dikata tu memang betul.. saya pon perasan benda yg sama.. cumanya tu larr.. dah lamer plan nak wat entry dua tiga hari awal.. tapi payah nak cari masa..

~~*Lady Salwa*~~ said...

ye, setuju sangat... hehe. Kira tips yang bagus la ni... Tapi macam saya ni yang tak ada nuff tu tak kisah sangat... hehe

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nieda : tol tu...berupdate selalu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to lya: yup kiter serupa...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak da: yup nak gak tunggu ayat pertama untuk entry share info dari kak da tu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to aidiena : cuba curi2 waktu sebelum balik tu update sikit @ wat auto publish untuk keesokan harinyer

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to salwa: nape tak buka akaun nuff???untung tau berbaloi2

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

betul tu anje....tapi kadang2 lari timing gak...terutama kalau hari sibuk...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ayu : kena la cari timing yang sesuai kan

Normaliza said...

ha'ah, betul gak tu. tq sebab rajin bagi tip ek :)

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to normaliza: sharing i scaring

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.