Followers

Wednesday, June 9, 2010

Tips - Mau Kasi Blog Jadi Laju & Ringan (Jom Baca)

Ari ni ada tips yang mama nak kongsi bersama kawan2 semua...
mengenai...camne nak blog kiter jadi ringan...sebab kalo berat confirm
kengkawan blogger lain malas nak terjah...sebab nak loading pun makan masa...
so mama ada beberapa tips yang boley diguna pakai utnuk semua...
sape setuju leh ikut sebab ni pada pandangan mama la...
untuk makluman kengkawan semua mama pun salah sorang blogger yang suka
join GA & contest yang ada...
so now mama dah wat satu lagik blog khas untuk contest jerk...
nape & kenapa???sebabnyer dah jadik macam padat sangat blog mama tu
dengan segala bagai banner2 syarat contest & GA..
so sebab tu mama wat blog lain yang khas untuk contest jerk...

Ni blog lama mama http://damiaqish.blogspot.com/


ni blog baru yang mama wat special untuk GA & Contest yang mama join
http://mamapapaaqish.blogspot.com/
Biler nak join contest kena la tepati syarat kan...
so kena add banner dalam blog, add URL dalam bloglist...
dan macam2 lagik....
ape yang kengkawan perlu buat adalah...
sebaik tau je pengumuman pemenang untuk mana2 Contest @ GA yang kengkawan join
then kengkawan WAJIB terus delete banner berkenaan...
ini adalah kerana...biler banner dah terlalu banyak kat blog kgkawan..
xpecially banner2 contest yang dah lama berkurun abad tu...
so banner tu akan membuatkan blog kgkawan akan menjadi berat....
so dah habis Contest & GA jangan lupe delete k
sebab kebanyakan blog tu mama tengok still ada banner2 contest yang lama2...
then bloglist pun sama...jangan jadi hipokrit denagn menyenaraikan semua blog2 yang ada..
tapi hakikatnyer kiter tak follow pun blog tu...
just semata2 untuk join GA @ Contest jerk...
so better remove URL blog yang tak berkenaan...
kerana bloglist yang berjela2 pun merupakan salah satu penyumbang blog kgkawan
lambat loading.....
Selain itu...cuba kurangkan widget yang tak berapa penting
contoh seperti : JAM sebabnyer setiap PC dah ada jam kan...so better tak payah letak widget tu
gambo kat sidebar pun kalo boleh tak payah banyak2...just yang simple2 & nice jer...
sebab kalo gambo yang besaq2 tu pun leh melambatkan proses loading blog...
selain tu bila ada 2 blog so leh dapat keuntungan nyer dengan register
2 URL blog untuk satu akaun Nuffnang...

so dapatkan UP kan akaun nuffnang sekaligus...
contoh mama punyer akaun nuffnang untuk 2 blog mama..

  • p/s nanti kiter share info lagik k...

18 comments:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

thanks for the info..betul2..kena delete banner yg dah habis baru ringan sikit...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

follower tu pun berat jugak, seeoloknya letak kat side bar.sebab sidebar lambat sket loadingnya.itu apa yang eliss baca lah.

LYaFRINA said...

SETUJU...
sebab tu start akhir thn lps..lya buka 1 blog..khas utk contest.. jd x perlu hipokrif.. bila result keluar j..lya remove bloglist & banner.. tp mana2 blog list y lya suka baca..lya just add kat bog psonal...

n... untungnya.. akaun nuff lg cpet naik!!!

[-suziey-] said...

aah mmg kt lps abis contest delete je banner tu sume..hehe..

mama..blog kt berat x?

hmm untung gk ade 2 blog n subscribe kt nuffnang..tp jenuh nk maintain..hehe..

nieda said...

bagus info ni...mmg kena kurangkan widget yg mengarut2..hehe

mamalieyna said...

yeee kita dh sahut cabaran ni..open new blog for contest! ^_^

Ain said...

ain pun buat camni.....

lebih tersusun dan reader friendly....

b.O.n.d.a said...

same gOes tO me =)
tapi lOm sempat lagi nak delete gambO2 masa jOin cOntest, GA etc tu lagi..

thanks 4 de infO!

fazilzura said...

salam mama anje ,

mmg zura selalu wat gitu , lepas abis , sure delete , dgn entry2 nye sekali .. sonang cite

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ayu : yup better delete untuk ringankan blog k

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to eliss : tq dear

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to lya :samlah leh tambah pendapatan kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suziey : tak susah pun...yang lagi satu tu just untuk contest je...tak de contest tak de la update...tapu duit masuk dua2 tau

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nieda; tol tu...kasi ringan sikit

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak ina : yup...leh join banyak2 then menang macam2 kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ain : yup tol tu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to bonda : delete jangan tak delete k

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to zura : tol tu bagus2

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.