Followers

Wednesday, June 2, 2010

Tranformasi Diaper's...

Tiap2 bulan dah menjadi rutin bulanan mama & papa
beli Susu + Diaper's untuk balqis...
kami selalu pi borong kat Tesco...
sebab nak collect point yang berganda2 tu...
tapi sayangnyer bulan ni tak dapat nak grab diaper's Mamy Poko la...
sebabnyer 1 pax RM55.90...selalu kalo time offer RM43.90...
mama akan grab 4 pax sekaligus...
dah habis semua pasaraya mama terjah nak pi cari Mamy Poko yang lower price...
tapi akhirnyer akur jugak kena beli kat Tesco sebab semuanyer sama je RM55 ++...
so semalam buat kali pertamanyer kami ke
TESCO MUTIARA DAMANSARA...
first time k...tak pernah terjah pun...selalu pi area Shah Alam jerk...
kami pi ikot Kota Damansara...
time kat tempat DRYPER'S tu...mama dah amik 2 pax Mamy Poko size M66
RM55.90 = RM111.80
tup2 jalan punyer jalan...terserempak plak HUGGIES ULTRA DRY Size M64
RM38.90...
ape lagi grab je la...tak jadik beli Mamy Poko...

tinggal sikit jerk balance Mamy Poko balqis...semalam ibunyer dah bagitau Diaper's balqis tinggal 5 keping jerk....kami selalu bagi kat Ibu a.k.a Pengasuh balqis 1 Pax...
kalo kat taska dulu mama tak pernah bagi 1 pax tau....(paham2 aje la k)...

bulan ni balqis pakai Huggies la k...
mama teringin nak pakai kan balqis Pet Pet...sebab ramai cakap Pet Pet sekarang dah better...
tapi alkisahnyer...mama dah banyak kali cuba try tukar tapi hasilnyer tak memuaskan..
since New Born balqis memang pakai Mamy Poko...
then after that dek kerana mama cam kedekut sikit dalam umur 1 tahun lebey mama tukarkan dari Mamy Poko ke Dryper's....tapi sian kat balqis...habis naik ruam kat pinggang nyer..
macam2 brand lagik mama cuba Pureen haq warna biru + merah, Huggies warna merah & biru tu, DryPantz, Dryper's tapi akhirnyer...yang balqis leh pakai cuma
Mamy Poko & Huggies Ultra Dry jerk...
kata Opah balqis...kalo nak ajo anak2 kiter hidup susah...
dari kecik kena ajo kalo dah besaq dah terlambat...sekarang ni kulit balqis dah macam kulit orang kaya...tak leh pakai barang yang murah...
kalo tengokkan anak abanglong mama...main redah je Diaper's...semuanyer serasi...
even tak de brand pun ok jerk....
mama ada nak try diaper's PET PET ari tu...tapi papa dah warning tak mau tukau lagi..
sebab papa ni very sensetif man k...tak leh tengok anaknyer sakit...
nak yang terbaik untuk balqis...mama jek macam kedekut sikit kan...


Camtu gak dengan Susu...papa tak setuju tukaq susu balqis...pernah sampai mama & papa bertekak la pasal susu ni....mama nak bagi minum DUGRO jerk...tapi papa nak juga brand WYETH ni PROGRESS GOLD....so start New Born memang pakai S26 after putus BF...sekali tukar Dugro..cirit la...muntah la...macam2 lagik...serasi dengan Enfagrow + Progress Gold jerk...
nak wat camne...selera tinggi + besaq....tapi untuk anak tercinta...
sanggup ku korbankan wang ringgit...untuk keselesaan si manja tersayang..


p/s cam frust jerk ayatnyer kan...kengkadang tengok orang lain sorong troli bawak Diaper's Tesco + susu Nespray jer...jimat duit parents diorang...leh la menyimpan...
p/s kengkawan tau tak...kalo kita nak panggil lampin pakai buang anak kiter tu sebenarnyer "DIAPER'S" bukan "Pamper's" k....sebab selalu orang panggil PAMPER'S...& sebenarnyer PAMPER's tu jenama Diaper's...(paham ke ayat mama ni ek)

68 comments:

siti said...

ct paham je apa yg dimaksudkan... =)

ina said...

actually kalo x silap ina..kalo nak panggil lampin pakai buang 2....diapers not dryper's...sbb drypers one of the diapers brand gak kan????

FIESYAH said...

banyak sngt jenama lampin pakai buang ni...syah fening nak beli ape? p ramai reguest Dryper's...

Ieja said...

Dania sesuai ngan brand drypers wee wee& pet pet ja...dulu penah gak try test jenama lain..abis naik ruam..sepasal plak nak kena beli krim...so sejak dari tu dah dah tukar dah...just guna 2 jenama ni jer.....susu plak masih setia ngan jenama anmum..ada gak hati nk tukar susu yg murah lagi...tapi hubby tak kasi..takut tak sesuai ngan Dania..kesian kalau terkena cirit birit @ muntah2...anak sakit kita plak susah hati nanti...

NOORWAHIDAH MOHD RIDZUAN said...

kekadang giant ade sale mamy poko. bru last weekend gi giant beli mamypoko yg pack 30 lebih tu. harga dia 29.99 je. klu kat super lain rm38++

INTANKUTERPILIH said...

samala macam luqman, dari NB dah pakai huggies, skang nak tukar yg murah sikit, takut plak kulit dia tak serasi...susu pon sama...xperla, demi anak kan...

ita cutevirus said...

kalo iyyad, die pakai diapers jenama drypers.. penah pakai diapers jenama petpet.. ok gak la... tp mahal sket...'
huggies lagik best... selembut kapas...

♥ sYiLaSyiRa ♥ said...

mmg skang keperluan utk si manja semakin tinggi...blum g bab kesihatan kan...

maslinamansor said...

Danish ok jer pakai drypers. Mamy poko pakai juga kadang2 waktu malam...

Cuma sekarang nie pasal susu jer, Danish sembelit... huhuhu...

wan sujaihah said...

anak saya pakai hey baby + duchlady...nak mahal2...tak mampu la plak...saya ikut mak saya lah...anak ductlady la gamaknyer..heheh

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

nak buat mcmana demi anak kan..

~Siti Hajar~ said...

anak2 khjr dr yg sulung hga ke bongsu pakai drypers & huggies je, xpnh try pampers lain...

kdg2 bila khjr xhtr anak ke pengasuh, khjr boh lampin jer, suka time sidai baju, putih aje penyidaiku..wuhuuu...sukeee

nadja said...

heheh boleh la tahan murah ... tapi kalau fitri HUGGIES tak sesuai sebab dia macam jenis lembut dan lelaki jenis lasak.. tak saving langsung.. tak sampai setengah jam pakai koyak... hahah jadi dia pakai drypantz ngan drypers tuh paling sesuai lagipun tak penah kena ruam.. boleh la asalkan sesuai dengan kulit dia..

♥siEha♥ said...

a'ar..mmg sbnrnye kt kena panggil diapers..siha pon mmg sll bahasakan "change diapers" pd anak..
pet-pet mmg ok..baby siha pon pkai pet-pet..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to siti : ok dear

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ina : tol tu tq dear

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to Fiesyah : tak semua budak2 ni sama tahan kulitnyer...kalo ok beteer pakai dryper's je la...ape2 pun boley kalo jenis kulit tahan lasak kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ieja: tu la setiap baby tak sama kan...depend pada ketahanan diorang

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to noorwahidah : ye ker...alamak melepas lah nak borong kat giant

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to intan : demi anak mama & papa nyer la kena berkorban wang ringgit

Izan Ishak said...

anje... demi anak tercinta, xpelah korbankan duit kan.
izan pun guna diapers yg biasa2 aje. alhamdulillah xde masalah ruam atau apa2. lagipun belanja utk twins tinggi juga. blm campur susu. kami mmg pengguna tetap dugro dari mula sampai skrg.

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ita : ye ker...bagus la kalo kulit yang jenis tahan ni kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to mas : tu la...kalo jadik camtu yang membuatkan kita serik nak tukarkan yang lain kan

Farra Dhelina said...

haha phm2.. sama lah mcm kita ckp "colgate" .. itu kan jenama hihi..

slalu gak sebut pampes..ekeke

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to mas: mamy poko kalo pakai time malam then balqis kencing leh tampung sampai berat diaper tu dekat 2 kg la...tapi tetap keringkan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to syila : tol tu...melebihi dari keperluan mama & papa nyer kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to wan : wah untung nyer leh la banyakkan menyimpan duit untuk anak kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to yana : tol tu...setuju banagt

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak siti hajar : perh...lagik jimat punyer ni...tapi kiter hantar kat pengasuh kenala pakai diaper

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to sieha : tol tu sokong2

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nadja: tol tu...mana2 pun boley asalkan sesuai dengan kulit anak kiter kan

Fieza79 said...

yg mahal dan berjenama la semsti nya baik kan??
pape pon demi anak tersayang...

p/s : dh jwb tag anje

http://fieza79.blogspot.com/2010/06/menjawab-tag-anje.html

selesai utang..hehe

emy/mamasuri said...

suri pun pakai mamypoko je..
bagi yang lain2..abis ruam merah2 jadinya..
so far jadi pembeli mamypoko..
memang beli kat jaya jusco..time sale..
yang jumbo pack mamypoko rm42 je..
sbb tu kalu sale di jj tu..terus beli byk2...

nieda said...

org ramai panggil pampers sebab dah serasi..mmg brand tu menjadi..sama gak mcm ubat gigi brand lain pun kebanyakkannya seut colgate..hehe strategi pemasaran dorang mmg berkesan..teringat lecturer punya statement dulu masa zaman study..hehe

mmg skrg ni mamy poko susahnya nak tgk promosi..last week pejam sebelah mata beli jer kt giant RM52.00 kalau x silap. huggies ultra tu pun ok.

Ain said...

sarah pakai mamy poko untuk malam jer....

siang hari ain pakaikan dia huggies biru.....

[-suziey-] said...

waaaa murahnya huggies..aQeel pakai huggies..dulu pakai drypers pn ruam naik kt pinggang..huggies ok..hmm murah banget tu..kena beli ni..padahal br beli 6 paket har tu..haaha..xpe xbasi pn..hehe..

aah btl.pampers tu jenama..tp since pampers 1st branded utk diapers ni sbb tu lekat..mcm maggie jgk..actually mee segera..maggie is jenama..tp since maggie yg memperkenalkan..sbb tu lekat..keek:p

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak fieza: of course la...sebab tu mahai...tapi kalo puas hati tak pe

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to emy : dah pi round jusco sama gak RM55 gak so terpaksala pakai huggies bulan ni...after this kalo ada less nak borong manyak2

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to nieda : tol tu...setuju bangat...sape yang perkenalkan so jenama tu la yang popular kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suziey : beli jangan tak beli...tak basi punyer & tak rugi kalo beli time less kan...borong manyak2 k...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to izan : ups...dah tuko gambo ek...tol tu izan demia anak tercinta sanggup ape sekali pun demi keselesaan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ain : mamy poko kalo pakai malam tahan kan...sampai ke pagi...

mamalieyna said...

hehe..faham2x..tp tajuk anje tu merujuk kpd dryper's or diaper's.. ^_^..confius lak cek ni..hehe..

*cam arif tak kisah, baru ni g giant, beli huggies 1 pax, petpet 1 pax, sbb huggies tgh murah.. =P

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak ina : ok dah tukaq tajuk tu...

SyidaMislan said...

ayat yg bawah sekali tu kene baca 3x baru faham...hehehe

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

aleesya + ayyunie memang pakai mummy poko since newborn...tak kiralah berapa harga pun...itu jer yg sesuai..

susu pun memang diaorg ni pengguna enfa since hari pertama dilahirkan lagi...sampailah sekarang...

sekarang ni ayyunie dah guna mummy poko sleuar yg warna kuning tu....memang berbaloi2..

ah ah memang org panggil diapers...tapi dah terbiasa panggil pampers kan...

azura samsuddin said...

salam anje, penah try diapers import, jimat tp kualiti standard mamypoko/huggies??

amat berbaloi utk anak2 yg mmg pakai mamypoko/huggies..

sori t'paksa komen d sini sbb baca kisah anje..
kalo anje nak tau, anje ble mesg sy k... azurasamsuddin@yahoo.com

just my 2 sen =)

smms said...

pampers tu jenama mula2 dulu kot kan ..
hum kalu mampu pe salahnya bagi yang terbaik tuk anak kan .. ikut kemampuan bukan kemahuan kan ..

my QK drypers so far ok ..ms new born dulu ja mamy poko than tukar drypers ok lega ..cuma susu mmg xleh tukar dah ttp ngan enfa ..

zue @ annaleeya said...

slagi kita mmpu, kita beli yg terbaik utk anak2 kan??? tak salah tuh... kita keje pon bkn utk org lain... utk anak2 jgk kan???

mcm akak nih dah tak mampu nak beli susu yg mahal nih anje... airel skang mnum susu dutch lady 123 jerk... diapers plak, klu siang fitti, mlm pkai huggies...

fitti tuh murah bangat... M84 RM28.90 sajork... jimat kan??? hehehe!!!

cik puan akish said...

ye la sis>..bby Hadif pon dulu2 marin penah pakai mamy poko juge..mmg tip top..tp itu la..regenyer la pulakkan..sekang momma dadif kasi pakai pet2...dulu mase dadif 4 bln penah pakai..tp..kureng memuaskan...now pet2 better dah..kualiti dia dh cm same ngn mamy poko..rege dia pon ok..:)

Huda said...

husna serasi ngn pet pet..tp nk jimat lg org kata pakai cd :)

Ina Hashim said...

komle pakai cloth diapers...kompem x kene ruam...dan boleh digunakan utk adik2 balqis jugak nnit :)

Cik Amy Sensei said...

salam ziarah dan persahabatan..

Mummy Zara Sofea said...

zara pun pkai drypers je..slamat ok..kalau x, tpkselah ke Mamy Poko...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to syida: cam kalut jekr ayat tu kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ayu : yup...kalo no choice kena pejam mata la beli mamy poko gak...demi anak tercinta

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to smms: ok la tu...kulit QK tahan...setiap anak2 tak samakan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to azura : ye ker...leh la try kalo bagus...tapi kena pujuk my hubby dulu la...nanti takut dia tak setuju...ada trial punyer tak...nanti kiter yM k

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak zue : tol tu kak zu...esok anak dah ramai kena la budget2 kan...kalo tak kopak la nak nanggung 2 benda tu

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to akish : tol tu...mamy poko memang best...sebab tu jadi pengguna setia...ni pakai huggies pun untuk bulan ni jerk...bulan depan pakai mamy poko balik la

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to huda; yup pakai CD jimat giler...tapi balqis tak nak tu la masalahnyer

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ina : ye ker?tapi balqis tak suka la tu yang menjadik masalhnyer

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to cik Amy : hye salam perkenalan...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to mummy zara : hu...hu...best la kalo serasi...tapi kalo tak...kenala berbelanja lebih sikit

aiDieNa said...

Betul.. ajar anak dari awal kalau nak senang kendian hari.. anak sorang leh tahan.. kalau tiga?? Mati wooo... segala mender tok nenek naik ghega.. baru bab susu ngan diapers.. yes that is correct word utk lampin pakai buang.. bukan pampers.. pampers tu jenama lampin pakai buang.. sama ghak ngan mee segera.. ramai yg dok panggil maggi jer.. bab dah biasa.. padahal itu salah satu dari jenama produk...

Rizziela said...

Nasib baik anak saya boleh pakai pampers...kadang2 selang seli dengan Huggies...

Mamypoko memang x pernah cuba..mahal tu

SuZiE said...

haikal pkai petpet je.. x penah kena ruam pon.. :)

same gak la ngan tupperware.. patutnye panggil bekas kedap udara tp org panggil tupperware.. tupperware tu kan jenama..

anin said...

anje: huggies dh kene boikot la..
guna selain huggies ;)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.