Followers

Friday, August 13, 2010

♥ Gadget Baru Blogspot ♥

ari ni mama nak berkongsi sikit pasal Gadget blogspot ni
ada yang kata "eh tak de pun kat blog saya"...
ok sebenarnya macam ni k...
pada yang tak jumpa gadget ni...maybe blog kengkawan tu tidak memerlukan
Comment Moderate yang jenis auto publish....maksudnya...setiap kali blogger komen
kat mana entry ianya tidak memerlukan blog owner untuk Moderate komen tu...
macam terus publish la komen tu...so means komen tak di tapis...

ni mama punya...mama memang pilih "COMMENTS MODERATE"...kenapa??sebabnya kengkadang tu ada la CIK ANON yang tidak dijemput mengomen macam2
atau mengomen yang tidak sepatutnya kat mana2 entry yang kita publish...so mama akan tapis dulu mana2 komen yang dibuat oleh Blogger sebelum mama publishkan komen tu...tapi now dah ada "SPAM" so mean komen yang tak nak dipublish leh la diletakkan kat dalam SPAM tu...B4 this kalo tak nak publish kita mesti DELETE @ tak payah moderate komen tu kan...now dah ada function baru iaitu SPAM...

pastu kengkawan leh tengok balik semua komen yang dipublish, Delete @ SPAM...
ni kat box SPAM...mama tak de spam mana2 komen k...
ada sape2 lagik yang tak tau mana nak tukar untuk komen di MODERATE oleh blog owner?
ok tengok kat atas tu contohnye k...
pi kat Settings -> comments moderate -> pilih Always
so lepas ni semua komen akan di moderate oleh blog owner sebelum di publish kat blog..
satu lagik cadangan mama...kalo dah wat Comments Moderate...
kengkawan digalakkan untuk tidak menggunakan WORD VERIFICATION..
sebabnya...komen dah ditapis so tak yah la pakai Verify tu k...
sebabnya honestly la...mesti ramai blogger yang tak berapa suka nak komen
kalo blog yang pakai Word Verification ni..
sebab leceh nak taip2 Word tu then baru komen tu masuk kan...

ok tu je info yang nak di kongsi bersama ari ni...
  • p/s lebey baik pakai POP UP WINDOW senang nak komen k...tol tak Farra...camne nak wat POP UP WINDOW???tutorial ada kat sidebar kiri blog mama k

6 comments:

Farra Dhelina said...

yerp kt pon tak suka ada WV tu..mengganggu blogwalking kita kan..

* so far blm nk moderate komen lagi..hehe mcm nk buat, tp xnk, tp nk buat..mm ntah lah hehe nnti2 lah

Farra Dhelina said...

ha lgi 1 kan anje, komen yg bukan popap tu..alahai..ssh nya nk tgal komen..bla sekali dh komen kena view blk blog sbb nk komen entry yg lain..so kat situ dh mkn masa byk kn, ape pndpt anje? ;-)

atty's said...

tq anje ..kasi info ..selamat berbuka posa..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

eliss plak suka kalo embedded bwh post ajer ruangan komen tu, terus ajer taip :) belog eliss yang tak fofular tu pun byk lalat/anon :p tu psl buat comment moderation jugak.

ibu_Arifa said...

thanks bgtau..patut lah td ptg mcm 'pelik' jer dgn perubahan ni.. ingatkan blog saya yg tersalah setting..rupa2nya diorg dh 'upgrade' kasi lagi senang.

Wan Adawiyah said...

Sy bdk br belajer bblog...tq n info yg bagus... ;-)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.