Followers

Wednesday, August 4, 2010

.: Melatih Anak Menyebut Namanya Sendiri :.

Hai...ari ni macam malas je nak story denagn keje melambaknya...
semua nak cepat...tak tau mana nak didulukan...
ok ni nak story pasal tajuk kat atas tu...
sebelum tu TQ pada semua yang support mama pasal entry sebelum ni...
moga murah rezeki anak dara mama ni k...
Al-kisah mama dok ngajo balqis ni nyebut namanya sendiri
jom kita tengok camne gayanya balqis nyebu namanya sendiri...
mama : balqis sebut nama sendiri leh tak?
balqis : aqish...
mama : Damia
balqis : miow...
Mama: Nurin
balqis : Nuin
mama : balqis
balqis :aqish..
berkali2 mama ngajo sebut perkataan DAMIA tu....tapi balik2 balqis sebut MIOW...
bila mama ajo sebut satu...tang DA je yang betul...yang MIA tu tetap jadi MIOW..
ape da...lari langsung bunyinya....tapi tak pe la at least balqis leh sebut namanya sendiri...
tiap2 ari mama suka ngajo perkataan baru kat balqis..
then balqis suka belajo...kanak2 ni cepat belajar kan...
kengkadang tu tak tau dari mana balqis belajar perkataan tu
maybe dari persekitaran sekeliling nya..
selalu dengar orang len bercakap maka balqis belajar dari situ..
ape pun kita harus jadi contoh terbaik untuk anak2...sebab setiap kata2 kita sentiasa
menjadi ikutan anak kita...

gambo selingan di snap time kenduri arwah & kendu Ramadhan sabtu minggu lepas...

anak dara ni suka no melaram tudung mama tu...dah macam mak Datin pun ada...

16 comments:

adianiez AIDA said...

chumel!
memang gitu la anje, lidah nyer keras lagi la tu. lama2 ok ler.

Momma Mia said...

ok gak tuh Anje, my Damia langsung tak nak sebut nama sendiri. asyik sebut nama adik dia jer... org suh sebut Ira dia sebut Ija.. suke sgt dengan bila dia sebut...

♥MAMA♥ said...

hihiii kelakar tul balqis ni ;-) sama la tu anje,sara pun cenggini la evrytime k.da ngajar suh sebut namanya..PUTRI (li) IRDINA (i'ina) QAISARA (a'aara) kelakarr tau,mmg dok tergelak je kalu dgr dia sebut i'ina tu ;-)

Farra Dhelina said...

dgn ank ni kena rajin berckp kan..klu tak, mmg payah lah jwb nya..jd berat nak ckp..

AshAnas said...

besa la anak pmpuan, melaram je kejenye... hehe

anas lom pandai sebut nama dia sndiri.. skrg ajar sebut anas, die sebut abah jugak... sume abah die je, haha...

mamalieyna said...

hikhik./.cumel! ^_^

[-suziey-] said...

ekekekekek lawak la anje..mcm aQeel mmg dari kecik panggil dia aQeel..n bila dia ckp msti dia bahasakan diri dia aQeel.. mcm "aQeel nk eat..aQeel nk go to toilet.." rscomel sgt bila dia sebut nama sdiri..
elok ajar ank sebut nama sdiri..xpe slowly..anje kena slalu panggil nama dia biar dia ingt tu nama dia..pastu slalu tnaya..what is ur name..nnti lama2 dia inggt.

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

TO aida: tang sebut nama takat balqis tu lepas dah...cuma kelako dengao dia sebut nama DAMIA tu jadik MIOW

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to alin: memang selalu kita bahasakan balqis...tapi ni nak aja dia sebut nama penuh

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak da: tu la buh nama anak panjang2...sampai dia nak sebut nama penuhnya pun susah kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to farra: tol tu farra, kena rajin melayan anak2 ni kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to ash : tak pe slow2 k...kita ajar dia sebut satu2 lama2 pandai la dia

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to kak ina: he...he...macam2 peel

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

to suziey: tang stakat sebut nama balqis tu ok la tikit sedap je bunyinya...tapi tang sebut nama penuh tu yang kelako je bunyinya...balqis selalu bahasakan dirinya AYANG kalo cakap dengan papanya...

emma said...

balqis pakai tudung gaya dato; ct nie.. hehehehe

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

hehe gaya datin balqis le..see the mama la ek..anje pun suka posing, sama la si balqis pun~~~ :)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.