Followers

Monday, August 9, 2010

♥ Typing Error ~ Erk???♥

Ok..tak de modal nak story....saje je nak share story pasal
TYPING ERROR...
pernah tak kengkawan secara tak sengaja telah menaip ayat dengan ejaan yang salah
kalo dalam karangan masa zaman sekolah dulu dah banyak kena potong markah ni...
ok nak share sikit...mama honestly memang selalu je typing error ni
sebab ape & kenapa??
sebabnya dok kalut menaip laju2 tak pandang kiri kanan dah ni
nak cepat punyer pasal keje melambak tadi tangan dok gatal nak update blog jugak
maka terjadilah typing error ni...
mama nak tanya...berapa ramai kengkawan yang kat luar sana
tapi entry pastu leh baca balik entry tu nak checking kot2 ada ayat2 yang salah eja ke,
salah perbendaharaan kata ke....ade tak...atau sama cam mama..
asal taip je pastu terus je publish??
mama ni taip memeng tak sempat la nak baca
biler dah publish baru sibuk nak baca kalo time free tu...
then masa tu la baru dok kalut nak tukar perkataan tu...
haq tu lah yang selalu terjadi biler blogger len dok searc entry terbaru mama
tapi link nyer tidak dijumpai...ngape?sebab puan punyer blog tengak dok kalut betulkan ejaan la

contoh ek...haq kat atas tu...entry tengahari tadi...
masa taip tak perasan salah....bila dah publish baca balik baru nampak salah...

ni pun contoh yang salah gak...ada gak beberapa blogger yang mama tengok sama je taip salah eja kan...biasalah nak cepat...perkara2 macam ni selalu terjadi biler kita taip entry yang panjang...yang memerlukan kita berfikir then nak cepat tol tak...
di situ lah selalunya terjadi kesilapan yang tidak disengajakan...kengkadang entry tanpa "," sian orang yang baca blog kiter tu...kena tarik nafas panjang2 nak baca entry kita tu...
so moral of the story....kalo dah taip entry baca balik k...
kengkadang tu biler salah taip perkataan tu leh jadi lain...
pernah mama baca kat satu blog tu...sebenarnya dia nak taip "CUTE BABY"...tapi maybe dok kalut dia tertaip "CUTE BAB??"...(pandai2 lah teka k )...kan dah jadi Isu besaq plak nanti..
  • p/s jadikan iktibar k....belajar dari kesilapan...sharing is caring...

12 comments:

liyana said...

Biasalah tu anje...kadang2 kite pon mcm tu gak.bila husband dah baca.dye gelak2 tgk kite salah eje.mulalah kalut nak betolkan..tapi nasib boleh betolkan.klau xboleh.kena wat lg sekali..hehehe

MrS. F!zA said...

kita lg la selalu nau typing error..mana tak nya kalut je jari ni menaip.. hahaha konon belajar trengkas la :p

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku suka bc dulu sebelum publish , tapi tu pun ada juga typo error yang tak perasan :P

[-suziey-] said...

hahahahahh sama la kita..kita slalu dlm komen..ekekekek:D kadang pasan mls btl nk btlkan..janji paham udah..ekeeekke:p

Iela Fazielah said...

ila selalu buat.. kekadang tu sampai malas nak betulkan balik... kalau ingat betulkan.. asalkan bunyi ada sama makna kira ok le tuh.. hahaha

mummy_ayu said...

ah ah anje..ayu pun selalu gak salah eja...nak buat cam ne..taip laju sgt..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

memang selaluuuuuuuuuuuuuu

mama rifQy said...

Saya mmg sangat selalu!!!

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

ada je jadi gitu..hehehe..kalau rajin, btul kan..tp slalu nya malas bebenar .. :P

ibu_Arifa said...

same geng lah..tp kadang2 malas jugak nak betulkan..hihihi

Ieja said...

hihihi..ieja pun selalu buat..kalau rajin ieja betulkan..kalau malas..lantak la....huhuhu....

Yan said...

normally akak akan cek balik sbelum publish..
jarang sangatla akak taip2 terus publish.. pasal kebanyakkanpun autopublish
tp wlpun dah cek.. msh ade certain ayat yg cam tunggang langgang.. tu biasela kat akak hehe

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.