Followers

Tuesday, September 28, 2010

♥ Citer Kelakar ~ Kui...kui....kui.... ♥

Kelako???ape yang kelakonya tu???
camni citernya....dari tecik mama memang belikan balqis 5 botol susu brand AVENT
sebab mama sukakan kualitinya yang tahan lasak & tahan lama
dan yang paling penting selamat untuk anak mama kerana botol susu AVENT
BPA FREE, apa tu BPA FREE?nanti mama citer k
namun begitu semenjak dok dengan Ibu a.k.a pengasuh balqis
dari bulan April ari tu....rakan sebaya balqis yang tinggal bermain bersama2
kat rumah pengasuh, Haidar anak mamalieyna tu...
pakai botol susu kartun & jugak pengaruh sepupunya anak kepada abang mama
pakai botol susu gambo kartun....so semenjak itu jugak la
balqis tak mau lagik pakai botol susu AVENT
sebabnya tak de gambo kartun...kosong je
hye...kuat betul pengasuh rakan sebaya ni kan...
sampai balqis sanggup tak nak minum susu kalo mama tak bancuh susu dalam
botol susu kartun...

so bermula dari saat itu jugak la mama TERPAKSA beli botol susu
baru untuk balqis...yang gambo kartun2 punyer....ape yang mama tak gemarnya...botol susu gini cepat lusuh then tulisan sukatan untuk air pun cepat pudar...
since balqis pakai botol susu tu...2 bulan sekali asyik beli botol susu menggantikan yang lama then tiap2 bulan beli puting susu....so dah kira membazir..sebabnya kalo tak digantikan takut memudaratkan plak...sebab botol camni bukan BPA Free...
mama mencari2 botol susu yang seangkatan dengan AVENT tapi yang bertemakan kartun, sayangnya tak jumpa pun...yang ada semuanya xclusive cuma ada cop brand masing2 je..like chicco,Pigeon, Nuk & yang lain2....

jenuh kami pikir ape cara terbaik nak bagi balqis pakai balik botol susu AVENT...dan akhirnya papa telah mendapat satu idea yang disokong oleh mama...oleh kerana balqis minat sangat botol susu kartun...makanya kami beli sticker kartun dan lekatkan pada botol susu AVENT tu

jom kita tengok ape hasilnya....

tara....kreatifkan mama & papa perdaya anak kecil ni...balqis pun percaya...then terus nak minum susu pakai botol AVENT tu....pandangan dari sisi sebelah kanan botol susu
pandangan dari sisi sebelah kiri botol susu...suka anak dara ni ada gambo tweety kat botol susu nyer...then sangat2 teruja...berjaya jugak misi mama & papa akhirnya...
lagi satu mama suka botol susu Avent ni sebab muncungnya besaq...
senang nak cedok susu & tuang air dalam botol
confirm tak tumpah punyer...al maklumlah tengah2 malam buat susu kengkadang terbabas gak sampai tumpah susu tak masuk botol...
sedikit Info mengenai BPA FREE

What is BPA (Bisphenol-A)?

BPA is a cancer-causing industrial chemical used to make polycarbonate plastic, epoxy resins and other products. It was found to leach out from many food and beverage containers including those used by our babies and children.

How does BPA get in the body?

The primary source of exposure to BPA for most people is through the diet. BPA can migrate into food from food and beverage containers with internal epoxy resin coatings and from consumer products such as polycarbonate tableware, food containers, water bottles, and baby milk bottles

How does BPA leach into our food and drink?

Heating our polycarbonate plastic tablewares or pouring hot liquids into them, the presence of acidic or basic foods and beverages and repeated washing have all been shown to increase the rate of BPA leaching from these tablewares into our food and drink.

What are the health effects of BPA?

Recent studies have linked BPA to the following health effects:
Prostate & breast cancer
Obesity
Hyperactivity
Altered Immune System
Diabetes
Miscarriage
Early onset of puberty

dan ini dia anak kecil yang terpedaya itu....laju je nyonyot pakai botol susu Avent tu
kat rumah pengasuh mama bagi 2 botol bersticker kartun
then kat rumah ada 3 botol lagik....
botol lama?masuk plastik cadang nak buang je...
ada yang still baru lagik...ada sape nak ke??
  • p/s tengah review keputusan juri ni...kali ni ada seramai 7 orang juri...alhamdulillah semuanya berjalan lancar...nantikan pengumumannya k...

22 comments:

mama zharfan said...

cute nya idea ni ;)

mama tisya said...

tisya pn pki botol avent tk pernh bli botol lain...tp kdg2 bila jmpe cousin die tgk ada botol yg ada kartun die mcm nk jugak tp nasibaik la die masih ok guna botol avent...btul tu botol2 kartun tu cpt lusuh & kuning tp botol avent tk mcm tu..tu psl mhl kn..teat pn mhl tp tkpela utk ank kn

Intan Inn said...

wahh bagus sungguh idea mama ..nasib baik aqish nak minum susukan..hehhe..mmg pengaruh kawan kecik nie macam2..erm bagus guna botol avent tue..cousin intan [pun guna tue..tapi intan guna yg kartun tulah ada yg sama macam gambar kat atas tue..guna yg murah jer...

nieda said...

kuatnya pengaruh rakan sebaya. Itu belum lagi tgk iklan TV mcm KFC, pizza. Mmg patut kerajaan haramkan iklan tu kt TV. Cuma baru2 ni keluar balik iklan MC D kt TV.
Tiap2 hari anak minta, kempis poket.hehe

onniey84 said...

heheh kreatif lah mama dia..leh try ni... ;)

SuZiE said...

balqis kena tipu.. hehehe.. tp bagus gak idea papa tu.. :)

Huda said...

hehe memang kreatif ideanye :)

firahadifa said...

ha.... gud idea... haha.. bole practik kan jugak if farrihin tetiba nk botol susu ade katun

btw , u ade tak pengalaman macam i ,? i pakai botol susu avent , asyik leaking jerk..

mama rifQy said...

hahhaha..kelakar la balqis nih..mujur la mamanye kreatif!!leh gune idea mama nih!!

BIONIC WOMEN said...

creatif sungguh mama balqish ni..boleh buat gitu jugak ler..tampal sticker mickey mouse..
tapi dhiya guna botol susu NUK..gambar belon2

mamaaerish@eb said...

hik3... aerish pn samer tp eb gjk btl baru yg BPA free sbb syg nk tmpl2 kt btl avent tuh... lagipun aedrean suker... ;p

zue @ annaleeya said...

tipah tertipu.... pandai mama papa balqis tipu sunat... ekekekek...

ummiaqeef said...

aqeef pulak nk botol avent tp puting MAM..baru2 ni beli botol MAM yg kaler ijau tu dia pelik..adoi..

Liza said...

What a briliant idea. haha.. Cute gilers cartoon2 tweety tu

zura@iwan said...

hehe...br je nk ckp srh taruk sticker kt botol susu tu...hikss..
mmg kuat pgaruh kwn2 ni....tgk kwn2 ada itu ini..dia pon nk ikut..haha

Rizziela said...

kita pun sama..suka guna Avent

Puteri Satu said...

sticker tu tak tanggal ke mama stiker2 tu klu basuh botol susu tu ek...? kotla tertanggal ke...

[-suziey-] said...

HAHAHAHHA MMG LAWAK..ADEII...KRETIP2..EKEEK:P SEB BEK LA AQEEL XBUAT PEEL CAMTU..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ah ah lah...memang kelakar ni...ayu pun tak terpk nak buat cam ni...mesti kita beli susu botol yg ader kartun jer kan...kreatifff!!

haha...balqish kena tipu...tak tauuu

wan sujaihah said...

adoii...bagus2..kadang2 idea yang cretip dapat menjimatkan RM kita..ibu bapa skang memang kena cretif sbb anak lebih cepat bijak :)

KedaiGambarKami, Kluang, Johor said...

sy pakai botol pureen BPA free, 3 botol rm18.90...

ok lah jugak tapi kartun dia tu pudar leps 3-4 bulan, then sy tuko ler...actually tak tukar pun tak pe sebab tulisan sukat tu dia embossed kat plastik botol tu bukan guna cetak...pernah beli avent dan MAM tapi E-ein mcm tak pandai sebab puting ya besar...

catlina
http://catlinaflybaby.blogspot.com

cha said...

bagus idea ni... balQis dah pandai demand. haha... mama yang bijak. tengok botol susu ni... botol susu oni lagi besar. huuu...

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.