Followers

Tuesday, October 12, 2010

♥ Berdosakah Mama??? ♥

Salam & selamat pagi....pagi2 ni nak citer pasal DOSA...
ok intro nya camni...mama nak minta pendapat kengawan...
papa memang dari zaman bujang sampai kahwin dengan mama dah 3 tahun lebey ni
papa memang TAK KAN MAKAN makanan yang recycle...
maksudnya makanan semalam yang dipanaskan @ nasi semalam yang disimpan dalam peti sejuk....rutin harian mama...tiap2 hari balik keje mama akan
masak untuk papa....sebab papa tak suka makan kat luar @ barang pasar malam
melainkan urgent case...sebab takut KERACUNAN
papa memang cerewat bab KEBERSIHAN ni....
citernya macam ni...
Malam Ahad mama masak nasi...then nasi tu tak habis..lauk habis..
so mama simpan nasi tu dalam peti ais untuk dibuat nasi goreng
pada keesokan harinya untuk papa...(tanpa pengetahuan papa)...
then balik keje ari Isnin blah malam...mama masak nasi goreng untuk papa
menggunakan nasi dalam peti ais yang masih elok...mama tak makan malam
papa sorang je yang makan....so mama curi2 masukkan nasi dalam peti ais tu
dalam kuali untuk dijadikan nasi goreng...time papa tengah sibuk dok basuh baju...
kami memang saling tolong menolong...kalo mama masak, papa basuh kain...
then masa mama masak nasi goreng tu papa bertanya:
papa : ni nasik biler ni?
mama : nasi baru....
papa : bukan nasik semalam ke?
mama : bukan...
then lepas siap masak mama hidangkan nasi tu untuk santapan papa
masa papa tengah makan lagi sekali papa tanya:
papa : tol ke ni nasik baru?
mama : betul, baru je ayang masak masa abang solat Maghrib tadi...
dalam hati mama berkata " YA Allah berdosakah aku terpaksa berbohong kepada suamiku demi tidak mahu membazir???"
mama every night sebelum tido akan minta maaf dari papa atas segala dosa yang sedar @ tidak yang pernah mama lakukan..sebabnya....mama tak nak jadi peristiwa Arwah opah mama
yang meninggal dalam tido...so mama takut perkara2 macam tu jadi kat mama..
kalo kengkawan nak tau...eveyday mama bangun pagi..
perkara yang pertama mama wat adalah
"tengok denyutan jantung papa & balqis"
sebab mama teramat sayang kedua2 insan ni...& mama paling takut kehilangan mereka berdua
lepas tengok denyutan jantung 2 insan kesayangan mama ni baru mama pi wat keje lain...

pic pinjam dari google...
  • p/s mintak pendapat kengkawan...salah ke mama tipu papa demi untuk mengelakkan pembaziran...dosa tetap dosa kan...tapi tipu demi kebaikan..
  • p/s esok birthday balqis 13/10/2010...so esok sehari suntuk entry pasal balqis k...
  • p/s kalo mama bagitau nasi tu nasi semalam...CONFIRM nasi tu akan terus masuk dalam TONG SAMPAH....

24 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

hurmm tak tahu nak bg komen apa... berterus terang lagi baik rasanya..

say apun jenis tak reti nak mkn makanan yg dipanas2kan.. hehehe masuk terus habiskan.. camtulah selalunya

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to sue : kalo berterus terang confirm nasi tu akan terus masuk dalam tong sampah...

mamalieyna said...

huhu...sure tak sedap hati lepas berbohong tu kan..kak ina pun terkdg mcm tu jgk, tp bkn bab masak memasak ni..tp after tu, rasa lain macam, mmg tak dpt sorok kebohongan tu..huhu..

nak komen lebih taktau lak hukum yg sebenar..tp yg pasti tujuan utk tidak membazir kan..aduhai..camna eh hukum? tnggu respon dr mereka yg lebih arif..kalau pd kak eina, asal kata berbohong. mmg tak eloklah kan, berdosa ke tidak tu..huhu..tiba2 tak reti lak nak komen..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to kak ina: dosa tetap dosa kan...tapi motifnya tu untuk tidak membazir...hye...camne ek...memang rasa bersalah pun...tapi dah minta maaf pun cuma tak mention pasal nasi gorang tu je..

Ibu Mifzal Arsyad said...

hmm..susah jugak kan..x bohong salah..bohong pun salah..

Diana Din said...

Pendapat kita la kan... Mintak maaf dgn hasben, pastu ckp benda betul psl nasi tu... InsyaAllah, dia bleh terima tu... Janji dia tau niat kita tanak membazir...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

better cakap yg benar...hehe

emy/mamasuri said...

serba salah kan..
kalu serba salah itu maksudnyer ada yang salah kan..
so bagitau je..
nnti hati kte tak senang je..
pernah kena gitu..

@yue said...

salam mama..
utk mengelakkan hati x tenteram..
1) berterus terang lah psl nasi..
2) pastu mama slow talk knp gna nasi smlm dan tekan point psl MEMBAZIR..klu org dua dlu² kan pantang buang nasi, dimomokkan cite dgn mlm² nt nasi dtg menangis...klu cite kt bdak2 ye lah kan..ni bpak bdak..hehhhh...

harap papa dapat terima..

Cik Jue said...

itulah sebenarnye untuk elak pembaziran tapi dosa tetap dosa...tapi jue pernah dengan satu ceramah kat JPA bln Puasa ari tu jika bende tu boleh mendatangkan keburukan kepada pasangan itu maka kita tidak harus berterus terang..

cthnye..kita telah rosakkan barang yang hubby kita sayang...tapi kalau kita terus terang...ia boleh mendatangkan keburukkan pade rumah tangga kita harus bagi kita mendiamkan diri sahaja..andai kita rasa ia tidak akan menjejsakan haruslah kita memohon maaf bila sudah reda..tapi kalu tak jugak terus simpan rahsia itu sampai bila2...

....WA ALLAH HUALAM....

mama tisya said...

serba slh kn...tp sure hubbymu bc kn blog ni..kn die tau jugak..kalo tkmo jd lg rsnye kena msk utk ngam2 la kalo tkmo membazir...hubby kita pn tk mkn yg lauk dipanaskn so mmg masak trus mkn smp abis la..kalo tk abis bg kucing je la tk pn dlm tong samph..huhuhu

smms said...

bohong sunat xpe kot ..

~Siti Hajar~ said...

payah nak komen psl dosa @ pahala nih, tp sebaik2nya trs terang ajalah & bagitau niat baik Anje tu, munkin hubby dpt terima..

ejaMaria said...

Maria pun ade kes mcm ni... biasa nya klu lauk yg dipanaskan... mmg hubby tak nak... so klu masak lauk banyak Maria simpan terus masuk freezer... bila panaskan balik... terus terang itu lauk kelmarin tapi saya bekukan... sayang kalau membazir kan berdosa... alhamdulillah hubby dah bole terima... klu nasi goreng pun Maria britau... nasi sejuk / nasi semalam atau lebihan nasi la org guna buat nasi goreng... klu nasi baru masak tak buat nasi goreng org makan dgn lauk... Maria mmg jelaskan hal kat dapur mcm mana... lagi satu Maria suke tengok Mak Mertua kat dapur mcm mana... pantang klu ade lauk yg dia panaskan, pastu hubby makan sure Maria tanya balik... eh bole pulak makan lauk semalam tu? ;p...
belajar berterus terang dgn suami dgn cara paling berhemah... klu dia buang nasi tu... nak nangis... nangis la... nangis kerana pembaziran yg berlaku... sedangkan kat luar ramai lagi org yg kebulur kan?... ;p
lagi satu biar suami yg beli beras dan lauk pauk... bila dia tahu mahal murah nilai beras... dia akan lebih menghargainya...

[-suziey-] said...

hmmmm xtau nk komen ape..tp pd kita elokla trus terang jek..cuma kan..ur hubby pn kena la ubah sket cara dia tu..xbaik membazir..buang makanan ni = membazir..membazir amalan syaitan..bayagnkan org kt palestin yg xckp makan..smpai snggup kutip mknann yg dh basi..semata2 nk lapik perut..so kita ni yg senang dpt mknanan hargai la..jgn iktkan sgt selera nk makanan yg baru jek..at least awk dh goreng nasi tu ok la..dh ade rasa lain..n nasi tu elok lg plak tu..kan bagus cenggitu..xmemudaratkan kesihatan la klu mkn mkanan recycle..selagi makanan tu xbasi..hehe ni pendpt kita je,,..kt tau awk dlm dilema..so cara penyelesaian terbaik..dr kita pn subahat dlm penyumbangan pembaziran..elok la berbincang..perangai n tabiat manusia bole diubah..selagi ianya xbertentangan ngn hukum syarak :)

nieda said...

susah nk komen..tapi nida rasa kita kena berterus terang

Ummi Eisya said...

pada kita terus terang je bagi tahu kenapa..then minta maaf..hati kita pun tenang gak..

(susah skit la nak baca tulisan kat blog ni..)

kakyong said...

suami kakyong pun tak suka makan nasi @ lauk semalam...
jd kakyong memang akan masak ngam2 jer.. kalo ade sikit tak habis.. bila masak nasi baru, kakyong akan tambahkan. so, normally bila masak nasi goreng memang selalu nasi yg fresh + bercampur sikit dgn nasi yg semalam... ;)

pd kakyong dlm hal ni kena transparent la dgn suami.. CUMA jika memberi mudarat, mungkin saranan Cik Jue boleh diterimapakai.. tp kakyong setuju dgn suziey...

take care

zura@iwan said...

ermmm nk komen pon x sure nk komen apa...apa2 pon jgn bgaduh2 la kan...better bw bbincang...sbb pbaziran tu x baik...

betui tu anje....kena bmaafan dr awal...takut gk x sempt nk minta maaf..huhu

Ain said...

jalan terbaik ain rasa berterus terang. kalau kita berbohong dengan pasangan dan tiba2 pembohongan kita dia dapat tahu, lagi keruh keadaan nanti. tak salah rasanya kalau kita mintak maaf dan terangkan niat ikhlas kita tu...

lagi satu kan, kalau tak nak membazir, ain rasa masa nak masak tu anje budget betul2. kalau terlebih sekalipun, takde la banyak sangat dan buat kita rasa serba salah nak buang...

cha said...

setuju dengan suziey, kalau nasi tu elok lagi memang kita kitar semula, sayang. husband mama kena ubah sikit sikap cerewet tu, cerewet tak salah tapiii bila dah membazir? sayangkan?

wan sujaihah said...

rasa nyer baik anje berterus terang...sbb saya tau anje mesti sentiasa dalam keadaan serba salah...so untuk lepaskan...terus terang je..

klu kana marah pun terima je...takkan papa nak pukul mama aqis ni :)...anje dah masak tu pun dah bagus untuk seorang isteri yang solehah :)

Liza said...

sedih plak baca part check denyutan jantung tu.. huhu..

Better bgtau je kat en papa... nanti kalau dia dpt tau and kita tak sempat explain, lagi susah

haszuraidah ishak said...

terharunya siap cek denyut jantung lg..bagusla anje ni..

hmm,tang tipu tu, better gitau, anje cakapla ok je kan makan nasi semalam pon..lgpon membazir tu kan amalan syaitan..hehehe

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.