Followers

Tuesday, October 19, 2010

♥ Gigi Balqis Dah Sumbing ♥

Gigi Sumbing...erk...betul ke tajuk tu ek?
ok ni citer anak dara mama yang suka makan gula2 satu ketika dulu..
heavy gula2 k...la ni je tak makan sangat dah sebab kena warning dengan papa
balqis dulu suka makan Poly Pop...kalo pi kedai je mesti nak punyer
haq jenis yang gula2 bulat bertangkai tu RM0.60 satu...
ada perisa sarsi, lychee, orange, strawberry dan macam2 lagi...
dek kerana suka sangat maan gula2 dengan cara gigit & kunyah bukan hisap gula2 tu
then balqis punyer gigi dah patah separuh...kira dah sumbing la...
hu..hu...papa punyer la marah sebab mama tak jaga gigi anak dara ni..
ikutkan je kalo balqis nak gula2...then sejak peristiwa tu mama bagi nasihat kat balqis
tak mau makan gula2 nanti ulat datang makan gigi then gigi jadi sakit...
biler dah sakit nanti dah tak cantik...
sejak mama nasihatkan camtu then balqis dah mula kurang makan gula2...
nampak tak gigi balqis yang sumbing tu...belah kiri ...sib baik sikit je yang sumbing...
makan gula2 lagik...mama yang belikan plak tu...papa marah k, menggalakkan anak makan gula2 tak bagus untuk kesihatan kata papa..

biler balqis dah ada gigi, mama dah start gosokkan gigi balqis tu supaya bersinar macam iklan colgate & darlie kat TV tu...tiap2 pagi & malam balqis mesti gosok gigi...
tapi masalahnya blah malam balqis minum susu...
dari tecik2 kena jaga gigi kan...tapi sib baik gigi susu kalo patah tumbuh yang baru
kalo dah gigi cam kita yang dah patah...tak de nya "patah tumbuh hilang berganti"
terus tak ganti kena la wat gigi palsu...

13 comments:

cik puan akish said...

tp betolla kate papa balqis..tak bagus kasi anak makan gula2 tuh..tp kalo anak dah nak ek....sian plak kalo tak dibagi...:p

Cik Jue said...

tulah masalah budak2 gula2lah yang dia nak...yang tak kasi yg tu jadi pilihan utamakan...

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

gigi budak2 mmg cepat rosak...maryam yg jarang makan gula2 pun gigi dah rosak... tetiba berlubang ... maybe pasal sebelum tido dia minum susu pastu terus tido... camne nak buat eh...

mummy_ayu said...

bab gula2 tak leh nak komen byk sbb Ian pun suka sangat gula2..tapi tu la..nasib dia rajin gosok gigi...

Intan Inn said...

erm budak2 mmg suka makan gula kalau kita larang menagis2 nak jugak...penyudahnyer gigi rosak...

eima said...

tak nampak pun sumbing ...
org mmg paksa je fahim gosok gigi ..klu tak mulut busuk eeiii

MamaYatie said...

anak2 saya mmg jarang dpt chance makan gula2 & jajan...tak nak ajar sngt..tang gosok gigi,mlm mmg payah sket budak2 ni..so saya biasakan mereka gosok gigi waktu mandi ptg/mlm

[-suziey-] said...

hmmmm gigi aQeel abis dh musnah..ranap..ekekek:p trpksa tunggu 5 thun esok baru mula tumbuh yg kekal..time tu kena jaga la..

iem said...

cantik gigi balqis ..takdelah nampak sangat sumbing tu .. tapi mmg tk susah skit nk elak budak2 makan gula2 nikan ...

Mama Zharfan said...

my kids alhamdulillah memang tak suka choc/sweets :)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alhamdulillah...gigi aleesya tak der lagi yg rosak...may be sebab memang kitaorg tak ajar anak2 makan gula2...

mama rifQy said...

budak2..mmg suke makan coklat!!

hurmm.kne ajar iqy xyah makan gula2..mampukahh??

♥Azie♥ said...

hahah betul2x buat gigi palsu terus..samalah dua beradik nie ssh gosok gigi

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.