Followers

Friday, October 8, 2010

♥ Papa Kata Ni Untuk Mama ♥

Papa kata ni untuk mama...
mama kena makan...sebab papa tengok sekarang mama dah .......tut......
ok baca sampai habis citer ni nanti kengkawan tau la ape maksud papa tu
balik dari keje semalam...papa bagi mama satu bungkusan
tak balut pun...cuma dalam plastik je..
mama pun tertanya2 ape bendanya tu ek
sekali bukak..tengok2....jom tengok kat bawah

Quaker OAT & Biskut OAT...
aik macam perli je papa ni...pastu mama tanya..nape papa beli...then papa cakap demi kebaikan mama jugak...ape kebaikannya???papa kata since lepas bersalin berat badan mama makin naik & tak pernah turun pun...so papa tak nak berat badan mama naik mendadak lepas ni sekiranya mama tak control langsung pemakanan mama...untuk makluman kengkawan...since raya ni memang mama banyak makan kat sana sini maklumlah open house...so tak terkontrol punyer sampai la berat badan dah naik 63kg....dengan ketinggian mama 156cm...papa kata BMI tak normal...so papa nak soh mama DIET la ni...masa anak dara berat mama 48kg je...perh...sedar tak sedar dah 15kg naik tu...papa kata kalo leh kurangkan makan makanan yang mendorong kepada Obes..lebihkan makan sayur2, buah2 then Oat yang papa beli tu....papa soh mama sahut cabaran papa dengan mengurangkan berat badan dari 63kg ke 50kg...

yup mama memang selalu bagi alasan kat papa "plan nak tambah anak so wat pe diet"...tapi papa kata "memang plan..tapi berat badan pun kena plan" papa tak nak biler mama ngandung nanti berat badan mama naik membuak2....ho...ho...tak sangka hubby ku sungguh perihatin..sedangkan mama main sedap je makan....so bermula dari itu...start minggu depan bermulalah sesi sahut cabaran papa tu...sebab kalo berjaya papa tunaikan ape je permintaan mama...(cam budak sekolah plak...kalo dapat periksa no1 bagi hadiah...)tapi yang musykil nya..adakah mama mampu sahut cabaran tu?dengan pelbagai dugaan kat opis ni yang akan wat makan2 tak lama lagi...haruskah mama tahan tekak makan OAT je tiap2 ari...hu..hu...

kami sekuarga memang tak berapa suka makan kat luar...lebey2 lagi FAST FOOD...papa kata tak elok makan selalu...memang la doktor pun ada cakap...kalo nak dikira setahun tu hanya beberapa kali je kami makan fast food...selalunya kami hand made...masak sendiri je..selain tu papa soh mama berpuasa...sambil beramal dapat la kebaikannya...la ni dah ganti posa baru 4 hari je...ari ni kawan mama nak belanja makan pizza...so kira pizza terakhir la...hu...hu...sedeynya tapi nak wat camne ape yang papa cakap tu untuk kebaikan mama jugak kan...papa tak nak mama senang dapat sakit biler Obes nanti....tapi papa tak bagi makan ubat kurus k...kalo nak diet sekat nafsu sendiri & joging...la...la...la....

ni la makanan mama start minggu depan...malam tak leh makan...kalo lapo makan OAT je k..
  • p/s bestnya kalo jadi cam papa & balqis...makan banyak mana pun berat still maintain je...nak wat camne mama dah dikurniakan jenis badan cepat naik...so terima takdir k...

19 comments:

liyanadiabu said...

prihatin sggu ur hb...hehehe...biasalah time raya..berat naik mendadak..me pon naik sampai 3.5kg time raya..tp nasib baik gah pregnant..so hb xckp paper..t pas bersalin kena trnkan berat bdn seperti sedia kala...tapi elok makan oat..me gan hb pon pg2 makan oat..klau x untuk diet pon,tp utk kesihatan.leh kurgkan kolestrol..

ummiaqeef said...

wah..hubby u sgt prihatin..hihi

[-suziey-] said...

waaaaa so sweet..bgsla..siap dia belikan lagi..hehe means dia nk bini dia sntiasa sihat dan cantik bg dia ;) good luck mama..

maslinamansor said...

mas nak join gak. Kadang2 sedih tengok berat badan sendiri... huhuhu

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to liyana: tu la..sebelum ni ada gak hubby tegur tapi cam biasa bagi alasan..."tengah ada selera ni"...nge...nge...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to roxy : dek pengaruh kengkawan...mesti ada orang kat opis dia tengah berdiet kot

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to suziey: kita rendah tu yang nampak mok2 tu...hu..hu...nafsu makan susah nak control la...kat opis ni dah la suka wat makan2....camne tu leh ke kurus nanti

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

to mas: tol tu...tiap kali timbang jarum tu tak pernah turun mesti naik punyer....cayok2 mas

Ibu Mifzal Arsyad said...

huhu..jom kita diet..sy pun kena diet gak ni..tp tekak ni x lalu la nak makan benda gini2 w/pun bagus utk kesihatan..

zahidah dihaz said...

wah...bestnya dapat hubby macam sis...susah nak jumpa lelaki macam tu sekarang...lagi-lagi zaman saya ni...tah ada lagi ke tak lelaki yang cam tu..huhuhuhu

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

samalah kiter... camne nak kurus eh...hahaha

mama zharfan said...

selamat berdiet :) me dok tangguh2 ajer ni ntah bila nak start diet

MrS. F!zA said...

wah!!! teruja ai yu.. hubby sgt prihatin tu.. ekekeke.. chaiyok!chaiyok! kompom blh punya kalo betol2 buat..

INTANKUTERPILIH said...

samalah, kite pon dah gomok, mr hubby pon dh dok perli2...

zura@iwan said...

sweetnya hb belikan utk wife dier....sbb nk kasi wife diet...bagusnya....

e.l.i.s.s.m.i.e said...

eliss pun sedang berdiet atkins. sebab tahun depan nak ada baby baru, tak nak badan dipam2 ms preggy :)

MamaRifqy said...

GUDLUCK ANJE!OAT Krunch sangat besh!me sangat2 suke!!

♥sYiLaSyiRa♥ said...

wah..ramainya nak diet..len plk ngan sy, mcm2 dah makan, mcm2 dah usaha, tapi badan ttp gak kurus..bila la nak besar nih........

Farra Dhelina said...

sama la kt anje..mkn sikit, dh naik!! huaaaaaa...smga berjaya ye anje!!

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.