Followers

Friday, October 29, 2010

♥ Saya Bukan HIPOKRIT!!! ♥

ENTRY REPUBLISH

Semua tutorial ni mama pernah wat entry
kali ni nak refresh balik k..
Ari ni mama nak bagitau...berkenan tajuk kat atas tu k...
mama suka BW a.k.a Blogwalking ke blog kengkawan semua..
tapi ada satu benda yang mama PALING tak suka
ape tu???
"malas nak taip word verification tu"
Sebab ape???ye la mama kat opis terkejar2 wat keje then sambil2 jengah blog kengkawan
tapi biler nak komen...erk...tetiba kena wat WV a.k.a Word Verify ni
so terus batalkan niat nak komen..sebab nak cepat punyer pasal...
so That's why secara jujurnya mama jarang komen blog yang pakai komen
WORD VERIFICATION ni....So sorry k...mama kejar masa
so sekarang mama nak bagitau camne caranyer nak padam WORD VERIFICATION tu...
jom scroll down k..


nampak tak ayat MENOC tu....

ni la yang mama maksudkan WORD VERIFICATION
ok jom layan tutorialnya...
so pi kat SETTINGS....carik bahagian COMMENTS....
akan kuar page macam kat atas tu...

ada sesetengah blog yang pakai word verification untuk bahagian komen...mama paling malas kalo kena taip benda alah tu....kalo blog kengkawan komennyer di publish oleh Author, mama cadangkan tak payah la pakai word verification tu...sebabnyer itu merupakan salah satu alasan blogger2 lain malas nak komen kat blog kiter...tol tak...
then pegi ke bahagian.... SHOW WORD VERIFICATION FOR COMMENTS tu...
sila lah pilih NO ok....then SAVE SETTINGS
kebanyakan blogger bz...kira nak cepat je kalo nak komen...
kalo kena taip benda alah tu haq tu yang jadinyer tak terkomen2 tu...
so jadik silent reader je la...tak syok la kan...
then lagi senang kalo wat POP UP WINDOW k....
eh...ape plak pop up Window tu???
jom baca lagi...

Ok Tutorial "camne nak wat Pop-Up Window"...mama pernah wat entry ni B4 this...ada jugak blogger lain pakai komen settings"comments form placement" untuk
"Full Page" punyer....so payah sikit & sure ramai yang malas nak tinggalkan jejak sebab bile komen....post komen tu akan dipapar untuk full page...then biler dah komen akan pi ke latest entry semula so leceh sikit la, so mama dah ada cara penyelesaian camne nak memudahkan blogger lain nak komen kat mane2 entry kita semua tanpa perlu menunggu masa yang agak lama untuk loading komen entry...
Caranyer senang bangat.......

1. Pi kat DASHBOARD @ cari page "SETTINGS"
 2. Pi kat bahagian Comments kat belah atas tu....sowy lupe letak anak panah la....tengok kat bahagian Comments Form Placement...then klik kat Pop-Up Window.....




3. Pastu klik "Save Settings"

4. Pastu "View Blog".....try komen kat mane2 entry....& akan kuar kotak pop-up window seperti gambar diatas...

5. Masukkan komen seperti biasa....taip la ape yang suka k....

Last sekali klik "Publish Your Comments" dan komen anda tadi akan dipublish seperti biasa......
Siap....
  • Senangkan???tak yang Full Page just Pop-Up Window tecik je....pas dah komen leh baca entry lain plak....
  • p/s secara jujur tak suka koemn kat blog yang ada Word Verification & komen full page, sebab mama mengejar masa...
  • So Selamat Mencuba......

17 comments:

mama tisya said...

kita pn tk suka blog yg kena verify ni sebab slow 1 hal ..lg 1 word tu kdg2 dkt sgt pastu slh...

Mama Zharfan said...

thanks for sharing ;)

Ciklinn said...

hihihih utk org yg berkejar2 mcm kita mmg malas nak taip word tu.. tapi dek kerana mereka ada sbb tersendiri... kita gagahkn jua tekan.. peaceeeeee

Myra Jay said...

Mama TQ, be4 this komen kt entry myra kluaq full page, so dah tukaq setting pop-up..TQ ye

Ena said...

yerla .. kalo tak de senang nak leave comment kan!.

Hezesuze said...

owh sib baik weols tak guna bendalah tu...amik masa kan huhu

p/s thanks bagi pandangan tadi...akak dah letak ayat2 power disitu hehehehe

aSmiDar said...

eda pon tak suka...
buh word alah tu pon bukan de fekdah..kan...:)

cik puan akish said...

agagagag...salah sorangnyer kite la tuh..okeh akan ku padam nnti...:)

Huda said...

betul2 kite pun x suka kena letak word verification..isk3..susah kan..

wan nurul hezrina abd halim said...

waah bagusnyer anje.nurul xpernah taupun..tq for good info..thats y anje nyer blog bgus byk info ttg blog.kalau tak sampai bila taiplah word verification tuh..mmg mls nak taip

mama rifQy said...

aaa..na pon same..malas gak nak tulis WV..sbb kadanileg2 tenet slow.. slow..lambat sangat nak loading!penat tungguuu!!

sy sokong popUPwindoww..sng!!!

maslinamansor said...

ada setengah tue mungkin sebab takut spam kacau...

Tapi betul kata anje, lebih mudah orang komen. Menjimatkan masa. :)

Nice sharing

zura@iwan said...

anje blog kita x de WV kan..so anje sng la nk komen kt blog kita..hehe

Zaza lensaMama said...

wahh... thanks anje for the tips. dah disable dah wv tu. haah kan... dah moderate comment so x perlu la wv lg. ehehe... tenkiuuuuu...

ps: bile nak claim hadiah? heheh

cha said...

kita baru je lepas buat tutor pasal dua benda ni. hahaha... sebab kita pun sama mcm anje. sampai tang VW terus pangkah.

[-suziey-] said...

kt pn sama..especially klu jenis full view..adoi..lmbt..hehe..
tajuk kasi hot haaaa:p

zurazari said...

senang kan gayer yg cenggini..
kengkadang nak komen org payah coz lambat nak nunggu=)

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.