Followers

Thursday, November 4, 2010

♥ Camne Nak JadiKan Blog Kiter Popular???Sambil Menaikkan Traffik Nuffnang ♥

Mama ada beberapa petua CAMNE NAK JADIKKAN BLOG KITER POPULAR
di kalangan rakan blogger
  • Ada isu yang nak dibincangkan iaitu camner nak jadikan blog kiter ni popular???
    mama ada beberapa pendapat....tapi tak tau la kengkawan semua setuju @ tak....
    any suggestion leh kasi tau kat komen entry ni k...
    bagi mama caranya ialah :
  • 1. Kengkawan kena la RAJIN TERJAH @ Blogwalking ke blog orang2 lain....dengan meninggalkan komen & bertegur sape...so dari sini kengkawan akan dapat lebih ramai kenalan (jangan jadi silent reader nanti orang tak leh balas kunjungan & kalo leh tackle blog2 baru nak naik, sebab kalo yang dah glamour ni dia susah nak bagi komitmen sebab ramai peminat)
  • 2. Rajin2 lah JOIN CONTEST yang dianjurkan oleh kengkawan...kerana selain kiter menyebarkan mengenai contest yang dibuat...kita juga akan dapat kenalan baru dari Dunia Blogger...
3. Dengan mengajurkan Contest @ GA...wat la yang ringkas bagi menghargai peminat blog kengkawan...yang tak menyusahkan orang nak join...sebab kalo contest yang ngarut2 syarat nyer SURE orang lain malas nak join...
dengan adanya contest ni ramai kengkawan yang join...then meramaikan Follower, tapi INGAT kalo entry blog kita tak mengancam @ tak leh tarik perhatian blogger kain, wat Contest @ GA banyak kali @ macamana pun follower still akan lari after habis Contest @ GA...so jangan bergantung harap sangat dengan CONTEST @ GA..ni cuma sampingan je
  • 4. Masukkan URL LINK kengkawan blogger lain kedalam blog anda...so kengkawan yang URL blognya disenaraikan dalam bloglist anda akan xchange link dengan anda...so dari situ blog anda akan dilawati oleh kengakawan blog lain plak...then mudah untuk kiter tau sape yang update blog then kiter leh terjah untuk komen...
  • 5. Hari2 UPDATE blog kengkawan dengan citer2 best & terkini mengenai ape2 je yang leh mencuri perhatian kengkawan blogger lain....
  • 6. Menjadi FOLLOWER blog kengkawan lain tapi Follow mesti ikhlas k..jangan ada paksaaan dari mana2 pihak...supaya kiter leh tahu perkembangan & citer2 terkini mengenai blog berkenaan...bagi mama baik jadi orang suka komen dari jadi SILENT READER....tapi kengkadang tu ada gak yang sekadar jadi Follower tapi tak pernah nak mengikuti perkembangan blog yang di follownyer....then Silent Reader tu maybe dia sibuk so sempat baca je tak sempat nak komen
  • 7. Kalo leh untuk bahagian Komen kat blog kengkawan jangan pakai "WORD VERIFICATION" sebab ape???kebanyakan blogger malas nak taip2 word verify tu...then pastikan tempat nak komen tu mudah untuk di klik...sekali klik terus leh komen...tak payah nak wat2 proses lain...yang paling senang wat je POP UP WINDOW untuk tutorial pop up window klik SINI so dengan ini nanti ramai la yang suka komen kat blog kiter...
8. Kalo leh add SHOUTBOX...sebab ape???senang kawan2 nak komen ape2 yang patut thru situ...lebih jelas nampak...then jangan lupe balas balik setiap pertanyaan...tapi ada PRO & KONTRA shouttbox ni...

9. Setiap KOMEN dari kawan2 sila jawab balik kat entry tu k...so kengkawan leh baca balik ape feedback kiter tentang komen @ pertanyaan diorang ( la ni mama tak sempat nak balas komen kengkawan)

10. yang last sekali....kalo leh kurangkan GADGET kat blog kengkawan jangan penuh sangat sampai orang lain pening nak baca entry kiter...jangan terlalu berat dengan gambo yang banyak2 kat sidebar supaya kengkawan lain senang nak view blog kiter...kengkadang tu loading punyer loading tak bukak2 jugak...sebab ape???sebab terlalu berat dengan macam2 GADGET kat blog kengkawan, so buang mana yang tak perlu k ( blog mama nampak semak tak?)
  • so ape pendapat kengkawan semua????setuju tak????pastu traffik blog kiter akan bertambah....sehari dalam 300 lebey UV...then dapatlah tambah pendapatan duit iklan Nuffnang kengkawan...
  • SELAMAT MENCUBA!!!!!!
  • p/s ni pendapat mama la...sape tak setuju terpulang..

31 comments:

Cik Jue said...

suka sangat222222

MRS. K said...

setuju tang gajet tu.. manyak pening oo masuk belog yang kua macam2 bling bling

Ummi AmnaAmzar said...

Hmmm...betol3..time kasih share info...merangkak lg nih.. :-)

Faryza said...

Yep...saya setuju...
teringin juga nk bt GA or contest.
tp rasa tunggu adek lahir dulu. kot.nnt takut tak bolebg komitmen.
saya pun tak pandai bt contest.klu bt ni 1st time laa. niat ada dh lama.hehehe
nak kena belajar dr sifu kak anje...lallaalla

mama wanie said...

yup...mama setuju...
mama sebelom ni pernah hilang identiti jap..hehe..
bertukar url baru..
so kena start dari mula..
so ngan BW...tinggal jejak..GA yang simple dimple...
alhamdulillah..boleh ler idup semula..walaupun merangkak2...

jom exchange link..

EiJa ZaQuaN said...

setuju2..setuju sgt..good info..tp kadang2 diri sndiri yg tetiba malas nak up-date..+ lappy yg rosak..

az rina a.k.a jaijina said...

sangat setuju ngan anje..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

tips yg berguna tuk kina...

aSmiDar said...

Tol....eda stuju 100% mmg sume ni memainkan peranan penting...:)

sarah-najwan said...

bagus anje ni..bagi tips yg baik utk blogger baru..mcm akak..hehe

Hidayah said...

Tq atas tip ni..bole saya praktikkan..skrg mmg tgh merajinkan diri BW

ummioked said...

Salam perkenalan..best lah MAMA bagi tutorial ni simple dan padat, ummi ni org baru nak berblogging, mmg tgk tu tak de org nak terjah blog kita..thanks a lot for the info, ummi akan jadikan rujukan...

Nur Fannun said...

betul2..blogwalking leh maintainkn & up trafik..
follower yg pnting kualiti bkn kuantiti
mmg ptut buang widget yg xpenting tu..mcm jam & kalendar, lagu buang kcau mood je..

Nana said...

mcm penah baca ek info ni tapi kat mana xtau la
kita mmg buat seperti yg dilistkan itu heheh

muslimah sejati said...

STUJU SGT2...101% setuju gitu...
sy ni new blogger..bnyk lg nk kn blaja br blogger len...so sudi2kan la mama bantu sy ek...salam perkenalan...

Asma Haha said...

terima kasih...sanagta2 membantu untuk saya yang baru belajar buat blog :-)

Mama Zharfan said...

can't agree more! :)

liyanadiabu said...

setuju...but ader gak klau dah jadi follower dye,dah letak blog list dye kat blog kita..sllu terjah blog dye.still org tu xnak terjah blog kita balik...btul x...

mummy_ayu said...

100 % setuju...

Hezesuze said...

owh sume arahan tersebut sudah weols ikuti...cuma masih tak dapat BE from nuffnang...uwaaaaa!!

help me plez..!! huhu

Zaidah said...

sangat setuju...

♥ semUt keciiL said...

setuju!!! hehee i'm new here~

Nad @ MamaZakwan said...

btul,btul,btul..terutamanya part gadget2 yg canggih manggih tu, huhu =p

MamaYatie said...

yap setuju...dulu saya pun silent reader..tak reti nak tinggal jejak bila bw..bila saya praktikkan tips2 mcm anje ckp mmg situasi berubah 360degree..suka3x

Fieza79 said...

setuju..setuju...thanks Anje...

mama rifQy said...

yaaaaaaaaa..sangat setUjuuuuu.perbezaan yang ketara bile kite BW dan tak buat BW!!!

zurazari said...

sgt setuju!!!
hahahahahaha..
tp trafik da start naik tp BE tak penah dapat lagi...
ahaksss...

thankz for sharing yer anjer=)

akiratoriza said...

Salam...

dah baca tips yg mama bagi n saya memang setuju 100% apa yg mama tulis tu so start fr now on saya akan leave comment bila saya BW... harap2 sy dpt tambah kengkawan..

Cik CB said...

sgt ler setuju!!! apatahlg org bru mcm Cik CB nih!!!

~SyazriN~ said...

setuju sy pun jarang up date blog tp bila bc tips ni mcm bersemangat semula...cume msh nak blaja gune nuffnang tu...ye la sy ni berkerjaya payah nak update..but sy akan cube terapkan keje sy dlm blog sy nnt..dah ade idea ...
thanx mama...sy juga akan kongsi cite my son dlm tu..huhu..rajin tul mama msk contest..hehehe

erk??sudahlah... said...

Setuju-setuju....=p

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.