Followers

Friday, November 19, 2010

♥ Comment Moderate VS Comment Auto Publish & Tutorial ♥

AutoPublish...
Puan Tanah Bercuti lagik...

Selamat pagi semua...ari ni mama cuti lagik k...
Isnin minggu depan baru keje...so entry semua autopublish
ari ni nak citer pasal Comment Moderate...
ape tu Comment Moderate?
maksudnya komen yang perlu mendapat kelulusan dari Author a.k.a owner blog
untuk dipaparkan setiap komen berkenaan di entry yang telah dikomen
so kalo sape2 perasan blog mama ni guna kekdah
Comment Moderate....bukan Comment AutoPublish

biler ada je sape2 komen kat blog mama...komen berkenaan tak akan dipublish
selagi tak dimoderate oleh mama untuk dipublish...
contoh komen yang akan mama moderate untuk dipublish kat mana2 entry yang berkenaan...
ni plak contoh blog yang menggunakan Comment Moderate ni
mama amik contoh blog Amy a.k.a Mama_Tisya
dimana mama nak komen kat entry blog beliau...
then jom kita tengok ape yang bakal terjadi lepas tu...
lepas komen akan kuar satu ayat yang berwarna hijau tu berbunyi
"Your Comment Have Been Save and will be visible after blog owner approval"
kengkadang tu ada yang tulis
"Your comment will be publish after approval"

ni plk contoh komen NON Moderate
mula2 komen seperti biasa...
then jom kita tengok ape yang jadik

akan kuar ayat hijau
"Your Comment Have Been Saved"
atau kengkadang kuar
"Your comment have been publish"


ok so dah tengok kelainan kedua2nya kan???
so nape mama guna Moderate ek??
sebabnya tak mau ada komen2 yang tak sepatutnya keluar kat blog
ye la walaupun blog mama tiada ANON yang dibenarkan untuk komen
tapi mana tau still ada lagik sape2 blogger yang mengeluarkan kata2 yang tak sepatutnya
kat blog mama tu, so kalo ada komen moderate ni leh la mama tapis2 dulu mana2
komen yang tak sepatutnya di publish...
then lagik satu leh la kita baca setiap komen yang diberikan dengan kusyuk sebelum komen berkenaan
di publish umum, kalo mana2 komen yang tak nak di publish tu
leh le hantar ke SPAM k...
so bagus tak kekdahnya tu???ni pendapat mama la kan...
suka atau tak terpulang pada citarasa kengkawan semua k...
so camne nak wat comment Moderate ni
jom kita tengok tutorial yang mudah disini

pi kat settings
klik comments

pastu kat komen moderation tu..
pilih ALWAYS...
kalo NEVER komen tu akan jadi auto publish

so selamat mencuba...ape yang mama kongsikan ni sekadar pandangan mama je k.

p/s sonotnya bercuti k...malam ni kami nak pi Fun Fair kat Kuala Selangor...wah best2 berjimba2 dengan My Family....

then tengok komen mama tu terus dipublish kat entry berkenaan
without Moderate dari owner blog...
pinjam contoh komen box kat blog Kak Ina a.k.a Mama_Lieyna

6 comments:

mama tisya said...

kalo wt moderate comment ni bgs cz kdg2 kalo ada org kome kt entry lama2 atleast kita alert, kalo yg auto publish ni kita kena check la entry lama2 if ada org br komen...

mummy_ayu said...

lama tak gie funfair...

zmah said...

Aku suka kawan blog komen blog akak,positif or negatif setakat ini akak tak pernah delete lagi...

[-suziey-] said...

tjuan kita moderate sbb nk trace org komen n3 mana..slalu kita dpt komen n3 lama2..ye la sometimes dorang masuk nk baca2 n3 lama n then komen..so dr situ kita tau la ade komen baru..xkan la kita nk cek satu2 n3 lama ade komen baru ke x klu xguna moderation..heheh

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

eh..muko den ade kek situ..agagagaga

☆ ★ e m m a N Y ☆ ★ said...

Tengs ye.. i follow ur toturial..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.