Followers

Tuesday, November 23, 2010

♥ Info Nuffnang tentang Ape tu Unique Visitor, ME, BE & Campaign ♥

etul tekaan mama??erk...pasal ape plak ni...
rujuk entry sini k
B4 this mama pernah cakap mama bakal daat BE untuk iklan Celcom kan..
weekend ari tu mama bukak akaun Nuffnang still tak de lagik BE celcom ni
tapi pagi ni bukak dah ada BE Celcom dah running RM nya...
wah suka2 dapat BE sekali lagi Nuffnang beri kepercayaan pada blog mama
untuk menyalurkan iklan Celcom kepada semua pembaca blog mama...
BE yang makin pudar dah transfer ke ME...
sekali lagi mama nak beri penerangan pasal BE & ME & Campaign

Apa itu BUFFERED EARNING

BE ialah iklan yang still running kat blog kita...so kira iklan masyuk la...biler tiap kali bloggers lain terjah blog kita then ada kuar iklan BE tu makanya kita akan dapat duit dari situ...lagi ramai UV a.k.a Unique Visitor lagi banyak la leh jana pendapatan kat akaun BE tu..

Ape tu ME @ Metered Earning?

ME adalah iklan yang dah tak running...kira dah tamat tempoh pengiklanannya kat blog kita then amaun dari iklan BE yang tamat tu akan di kreditkan ke ME...so dah tak leh dapat RM dari iklan tu...

Ape tu Campaign?

Campaign adalah iklan yang dikira atas dasar klik2 dari bloggers lain...so biler klik baru dapat duit, kalo tak klik tak dapat...tapi AWAS jangan suka2 klik iklan tu dengan niat nak jana pendapatan sebabnya salah di sisi T&C Nuffnang...akaun Nuff kengkawan boleh dibekukan atas kesalahan berkenaan...so don.t FRAUD click k...klik atas dasar minat & inginkan maklumat lanjut tentang iklan yang disiarkan...
iklan CELCOM yang masih menari2 kat blog mama...
BE yang bakal mama dapat after this, iklan TAYLOR UNIVERSITY
bukan TAYLOR SWIFT k....

lagi penerangan jelas pasal BE , ME & Campaign...mama refresh balik dari entry2 mama sebelum ni...
kalo nak tau lebih lanjut leh la baca entry2 pasal Nuffnang klik kat sidebar blah kanak mam tu k
  • CPC campaign adalah iklan berdasarkan cost per click & CPM campaign adalah berdasarkan cost per impression.
  • Bezanya ialah… CPC ads ni kita akan dibayar bila ada klik pada iklan dalam blog kita. CPM bergantung pada traffik, berapa kali iklan tu muncul & berapa ramai readers kita boleh view. Senang cakap, bergantung pada traffik la & tak involve bab klik2 ni.
  • Kalau dalam Earning Dashboard dalam Nuffnang website tu kita boleh tengok ada 3 main categories (kalau orang yang dapat Advertorial, ada 4 lah) : Buffered Earnings, Metered Earnings, & Campaigns. Yang Buffered & Metered tu lah dia CPM ads, meanwhile yang Campaigns tu CPC.
  • Metered Earnings is the buffered earnings (CPM campaign) yang dah stop running tapi kita belum cash out lagi. So total earning to actually Campaigns plus Metered Earnings. Buffered Earnings pulak akan keep on bertambah sampaila kempen tu tamat & dia ditransfer ke Metered Earnings, lalu ditambah kepada total earnings. Heh.. senang kot nak faham kan?
  • Honestly kalau daripada pengalaman yang sudah2… memang best kalau dapat CPM campaign ni (Buffered Earnings). Takde perlu desperate buat kerja tak beretika dengan mintak orang klik kat iklan blog kita.
So, macamana nak dapatkan CPM campaign ni?
  • Nuffnang ni dia akan proposekan blog-blog kepada advertiser, lalu advertiser ni akan pilih blog mana yang berpotensi untuk ‘jual’ iklan dia. So kepada blog-blog bertuah ni, memang tak sia2 la kalo letak code iklan Nuffnang tu sebab untuk setiap traffik yang dijanakan & iklan yang ditaja tu muncul, dia akan dibayar.
  • Saya tengok ramai blogger yang dapat berbelas-belas Buffered Earnings ni. Well nampaknya blog2 mereka tu digemari oleh advertiser Nuffnang nih. So kene buat blog kita ‘mesra Nuffnang’ kalau nak jadi favourite mereka.
  • Kalau kita target CPC (dapat duit berdasarkan klik), so kena buat blog yang mesra pengguna. Sebab readers ni yang akan menentukan berapa earning kita. Tapi jangan pulak suruh2 reader klik iklan kita… berdosa tau! Biarla derang klik kalau derang rasa nak klik…
  • Oh ye, disebabkan larangan klik2 ni, ada jugak yang kata “Eh kalau macam tu taknak klik lah iklan Nuffnang, takut lah!”… bukan macam tu.. yang tak bleh nya kalau kita wat pakatan klik2. Kau klik aku, aku klik kau. Kalau rasa nak klik, klik aje la. Nak klik iklan dalam blog saya, lagi dialu-alukan, tapi jangan ajak saya masuk geng “I klik you, you klik I"
  • Ape-ape pun kata kuncinya ialah tulislah blog yang berkualiti dan janalah traffik. Tapi jangan terlalu stress untuk dapatkan earning sampai kita hilang ‘enjoy’ menulis. Kita kena enjoy dalam penulisan, barulah kita tak tertekan untuk “kena juga ada update hari ni”.
  • Jangan jadikan earning/iklan2 sebagai motivasi untuk kita terus menulis. Kalau tak kang bila tengok earning dah makin kurang, or Buffered Campaign dah takde yang baru, kita dah demotivated.
  • Sila tepek ketiga2 iklan Nuffnang - To put on header "Leaderboard", To put on sidebar
    "Skyscraper" & To put between contents "Large Rectangle"....register dulu baru leh tepek iklan k...kalo dah ada ketiga2 iklan ni baru masyuk k
Untuk Suzie Mama_Zharfan ada bertanya pada mama ape tu UV a.k.a Unique Visitor???
  • View visitor refers to how many times your URL has been loaded which includes refreshing the page.
  • Unique visitor refers to a specific IP address loading your blog.
For example
  • if I\'m to read your blog now and refresh the page, that will count as 2 views and 1 unique visitor.
  • moga dengan penjelasan ni kengkawan leh paham....dan jom buka akaun Nuffnang bagi yang masih tak de...tak rugi tau...klik SINI untuk register

32 comments:

Huda said...

betul tekaan anje..leh ramal2 pulak kan :) huda pun rasa gitu, if iklan tu menari2 je tiap kali kita bukak confirm lepas tu nak jd BE kan :) tahniah anje!

chugie said...

huhu.. blog mama ni memang sentiasa ade iklan tau! caya lah..

zura@iwan said...

tahniah anje....syoknya....hehe

sarah-najwan said...

tq info ni...tapi nape eh..nmpk iklan berkali2 menari..sekali check kat nuff xjadi pom BE..

tapi jgn stress...anggap nuff sbg bonus aje..spt yg anje bgtau..

hepi2 blogging..ape yg penting ialah berkongsi cerita2 yang menarik dan tidak menyentuh sensitiviti sesiapakan..

LyNn'Azlina said...

hehehe..saya pun kdg fikir camtu..tgk2 betul..

MamaRifqy said...

WAA..BAGUS ANJE SUKE BACE!!

nina syakina said...

wahh bestnyer bila dot BE kan...

eima said...

wahhh sgt jelas.... TQ ...

MamaYatie said...

refer pada " Sila tepek ketiga2 iklan Nuffnang - To put on header "Leaderboard", To put on sidebar
"Skyscraper" & To put between contents "Large Rectangle".

maksudnya kita boleh jer nak tepek 3jenis tur serentak la, tak kesah la ada be ker takder? betul ker apa saya paham ni..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mehla jampi2 skit kat blog den
nnti nak BE byk2 gak..wekkeke

~~@lyci@~~ said...

penerangan yg jelas.. tq for sharing yer..

[-suziey-] said...

anje..awk mmg bole jadi duta nuff..hehe..rajin update bg info..bagus..kita pn dh mula paham sket dh..hehe..

Mama Zharfan said...

thanks anje sbb sudi jwb soalan me :) :)
me belum ada rezeki utk dpt new BE,tak tau lah kena tunggu berbln2 lagi lah kot...now ada satu jer BE tgh running

nba-Nur said...

Info yg sangat berguna.. baru berjinak dgn Nuffnang ni. Thanks mama sebab rajin buat entri tentang Nuffnang. Sebab tu la Nuffnang sayang blog mama ni... :) Selalu tengok iklan menari2 dlm blog ni..

amyeryn said...

kita ada link info nuffnang dr blog anje ni utk kwn2 blog kita refer ye

mama tisya said...

blogger friend tu list blog kwn2 http://mamatisya-friends.blogspot.com/

tkde rahsia be bertahan lama...kita pn tktau sejak bila tp bila dh bertukar ke me ada kuar date bila be tu start tu yg br tau dr mac lg...sebab aritu ada tnye kt nuffnang die ckp depend pd advertiser tu so die tkleh ckp brp lama certain be b4 bertukar ke me

yantz-yeem said...

adeiii x paham le nuff ni punyer iklan...x leh nak agaks...ada sekali je kita penah dpt BE dr nuff ni samapi rm8 lebih!!!tu dha kira berjoget la..tpi x paham camno iklan 2 nie bg kita duit hahahaha....

Huda said...

anje, nak tnyela..camne nk suh nuff letak iklan kat tmpt lain lak, BE huda sume dia letak kat LB..sian yg lain tu xde..

Myra Jay said...

Anje, TQ tau sebab dulu Anje ada komen entry Myra psl BE nuffnang dan sekarang alhamdulillah myra dah dapt.. TQ tau for sharing...

nanie said...

anje...huhuu bestnye lh.mcm nanie.,sian btul.yg ade cuma campaign je.iklan yg lbh krg sama cm anje ade jgk dtg..tp stil x phm la kalo tgk dlm report nuff tu.,sume tu dlm campaign je..BE.,ME xde pon.keh keh keh

mamaaerish@eb said...

ahaks... x pernah amik tau... troks betoi kan?... baek la buang jerk logo tuih eb oiiii... msk pn baru 2 bln.. aduyai... sedey sbenornyer nih sbb x paham... hu3

ps: jon join GA kami yg x seberapa tuh... ;)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tq dah paham sikit2

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

thanks for the info

betul lah kan....zana pun tengok mcm tengah running iklan NOKIA kat atas nun..harap2 tu BE ler

nanie said...

owh anje...iklan celcom tu ade jgk la kt blog nani...but slalunye bile nuff update.,dia kuar under campaign je.mknenye.,walopn iklan kite same.,tp bleh jd under BE or ME or Campaign erk.? tiap2 org b'beza.?? hmm...dh mule nk phm ckit2 nih...huhuuu

aiDieNa said...

Ringkas dan padat.. :)

Atia Adina said...

bagusnya info ni....tq tq tq

tiefazatie said...

nice la sis!good info nie..hihi..neway..ifa pun leh agak2 gak mana yg akan jd be nie..xtau nape..haha

pearls.. said...

mama.. saya link kan blog mama ni utk entry saya hari ni tau.. nanti.. pengungjung blog saya akan kunjung blog mama gak..

thanks...

Tinta NurAz said...

terima kasih atas penerangan pasal nuffnang

cira said...

salam kenal..
jelasnye explanation regarding nuffnung ni.. dh lame surf tak tp x jmpe.. thx... :)

kayyana said...

anje, yana nak tnye, ME tu tak elok ker? maksudnye mcm ni. klu kite dpt BE then tetibe iklan tu g ME, adakah nuffnang akan tolak duit kiter? sebab yana ada terbaca satu blog. die sgt sedih sebab BE dah Ke ME then tgk duit die dah jd negatif... mcmne tu?

Nur Hanani said...

oh macam tu ke..good info ni. TQ sharing :)

Jom baca ni: Discover Your Miracle with Lancôme Maqui Miracle..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.