Followers

Thursday, December 23, 2010

♥ Ape Kata Mereka Tentang GA Yg Tak RELEVAN??? ♥

Ape kata mereka tentang GA @ CONTEST yang tak RELEVAN...
semalam mama ada kupas isu pasal CONTEST & GA yang Tak RELEVAN
banyak respon yang mama dapat dari reader's TQ pada yang sudi komen
then pada yang sudi bagi pendapat...
so mama ada amik beberapa komen2 dari reader's tentang GA ni...
jom kita baca...
Ni dari Farra:
ni pasal GA @ Contest yang selalunya pakai tajuk
"Cutest Baby Contest", "Cute Smile Baby", "Cutest Baby With bla...bla...."
macam2 lagik la tajuk yang diberikan
yang pasti merujuk kepada "CUTEST"...
so ramai la cute2 baby join kan sebab nak kan hadiah
then Penganjur pun tak mention cara pemilihan pemenang
base on Lucky Draw @ dari Juri2 terpilih
ape yang upsad nya biler semua dah submit penyertaan
then time nak pilih pemenang penganjur bagitau
pemenang base pada LUCKY DRAW...
alahai tension nya peserta, sebab dok berpinar mata carik gambo2 anak2
mereka yang paling cute then bersesuaian untuk join contest
tapi last2 rupenya pakai LUCKY DRAW je...
so FRUST tak???
Ni plak komen dari CATH:
cath tak suka GA & CONTEST yang suka link2 ni
macam like kat FB @ Twitter
tapi bukan semua Cath tak suka cuma hadiah yang ditawarkan tu tak berbaloi
untuk blogger bersusah payah nak klik FB @ Twit
kalo dapat hadiah yang berbaloi tak pe la kan
sebab bukan senang nak klik like then link sana sini....
Ni plak komen dari Hafizah:
hafizah tak suka GA @ Contest yang kena tag2 ni
then suh bagitau kat blogger yang kena tag tu
bahawasanya dia kena tag
tapi blogger tu maybe sibuk then tak amik tau @ join contest @ GA tu
so agak frust la, kira cam paksa blogger lain untuk join

Ni plak dari Suzie:

Suzie tak suka GA @ Contest yang WAJIB wat Sticky MODE
yup tol tu kalo dah semua contest @ GA kena wat sticky mode
bila kala entry blog yang kita posting nak appear kat 1st page blog kita
tol tak, kalo dah berderet2 semua entry contest @ GA...

so rata2 komen yang mama baca, ramai blogger yang tak suka jenis
MOTO "BABY CUTE" tapi pemilihan pemenang base pada
LUCKY DRAW....kira ramai yang frust la
sila MENTION awal2 kalo Contest @ GA base pada LUCKY DRAW
B4 this mesti semua terpendam je rasa frust tu kan
so entry mama semalam dah merungkai segala rasa terpendam
setiap blogger yang suka join GA & CONTEST...

ok rentetan pasal entry mama tu GA TOP KOMEN tu,
kalo kita dah memang biasa komen kat blog tu tak pe la
sebab kita memang pengomen tegar blog berkenaan, tapi ape yang mama maksudkan
kalo mula2 tak de nama blogger tu kat TOP KOMEN, then alih2 bila ada GA TOP KOMEN
kuar plak nama blogger yang ntah dari mana munculnya, sampai 100 lebey komennya
semata2 nak join contest, so dimana relevannya GA tu?

Pasal kenapa WAJIB jadi follower tu, maybe rata2 semua nak tambah bilangan follower
then dari situ jugak blogger dapat tau update terkini pasal Contest @ GA
sebab kengkadang tu ada sesetengah blogger, kat blog penganjur dah mention banyak kali
pasal contest @ GA tapi still tak bagi feedback
atau yang lebey teruk, dah umum pemenang, tapi pemenang still tak tuntut hadiah
sebab ape???sebab tak jadi Follower, so tak tau ape update terkini dari penganjur...
then pasal WAJIB Follow PENAJA adalah kerana sebagai peghargaan kepada penaja
yang sudi taja hadiah, selain tu leh la saling berkenalan dengan penaja...
so sape setuju sila komen....

kengkawan ada lagik tak GA @ Contest yang syarat atau gayanya tak kena tempat
mama saje2 wat survey, so next time mama nak wat contest @ GA
mama dah tau macamana selera kengkawan semua..
sebab mama tak nak menyusahkan semua blogger yang nak join GA @ Contest mama tu nanti

32 comments:

Huda said...

setuju2..mmg setuju..ingatkan sy je yg x suka contest GA macam di atas2 tu..rupenye ramai lg :) tah ape2 kan mereka ni :) prefer yg mudah je..

::Mamalyna:: said...

tq anje coz buat survey...

Miza Yusof said...

miza setuju dengan pendapa semua komen diatas. penat dan frust kak. contoh macam kak fara cakap yang "cutest baby contes" dan banyak lagi. punya fikir idean ni tengok-tengok based on lucky draw. haih!

lagi satu bab like sana sini tu tak patut betul. agak leceh. dorang ada masuk contest apa-apa lah yang menang based on "like" dan tu ambik kesempatan buat GA/contest/lucky draw dengan syarat surut peserta "like" dorang punya picture. patut ke ?

tak best lah macam tu kan. buat simple-simple sudah. bukan nak hadiah mahal-mahal pun even FM yang berapa ringgit tu pun ramai yang join kan.

syarat tu biar simple sudahlah. nak bebel panjang lebar pun tak guna sebab lain orang lain caranya :)

Cik Jue said...

alamak semalam cik jue telepas tapi hari ni nak jawab juga...
cik jue tak suka GA @ contest yang kena tag dan sticky mode..pastu nak kena link..semua tue tak suka....
bukan sebab hadiah tapi sebab malas...yang paling suka masuk yang senang je..huhuhu.....

Miza Yusof said...

pasal peserta tak follow penganjur tu itu salah peserta tu sendiri. dorang tak alert dengan kemenangan. tapi ada juga si penganjur yang datang bagitau.

topik ni sangat hangat untuk diperbincangkan. tahniah mama sebab berjaya keluarkan topik sebegini. semoga lepas ni ga/contest/lucky draw yang kita join, syarat=syaratnya simple sudah. hehe

mama tisya said...

hah bgs mcm2 komen dpt kn...yg fara ckp psl cute2 alih2 pilih thru lucky draw tu mmg tk best...yela penat2 org cr gmbr terbaik ,alih2 luckydraw...

mama tisya said...

lg 1 tk suka psl kena ltk dlm bloglist...kalo sorg je okla..kalo penaja rmi ..smua nk ltk bloglist letih gk...just jd follower pn dh ok even tk letak dlm bloglisy cz if dh jd follower mmg kita dh sure follow blog tu tanpa tgk senarai bloglist

Gieyana said...

setuju dgn hujah2 dr semua kengkwn di atas tue..paling x suka bila kena add byk syk blogger or penaja...jd rumit sket psl kesuntukan masa gitu..then kena tempek kt tepi side bar pon x suka gak..bknnya penganjur tgk pon slalunya..bg ai ler!..suka masuk GA/Contest yg paling senang + Hadiah gk ler..kakaka..demanding!ngeee

Ena said...

mcm2 ada.. hehe

CatlinaFly said...

Tq anje for the highlight..btw memang suke blog anje sebab byk topik menarik :)

mummy_ayu said...

wah..sgt bagus la etry nie.banyak info yg leh tau...pasal contest yg kena tag kawan2 tu..ayu pun suka sangat sbb mcm paksa org lain join...sgt setuju..

az rina a.k.a jaijina said...

thanks anje untuk tips² ni..berguna untuk blogger² kalau nak buat GA atau contest nanti..

Nana said...

hehehe....mmg hangat topik ni
suka..di kupas sampai ke part ke2
penah la terbaca komen dari blogger otai
dia kata satu lagi yg tak releven mewajibkan org follow blog utk join contest...
so kita pon pasni rasa
kalau nk wat GA or contest xmau wat syarat WAJIB follow...

Nana said...

tak semestinya kita xjdi follower, kita tak update pasal contest dia kan, bila kita boh blog dia dlm blgolist kita bole tau dia nye update terkini

paling tak suka kalau semenya dia suh like,
like fb
like tweet
pastu kena tag kawan2 kt fb

lagi satu xsuka kalau penganjur suh emailkan penyertaan..bukan anta kat kotak komen..
dah ler kt umah nk buka yahoo mail setahun abru bole buka heheh

ibuayahdamia said...

setuju semua pendapat diatas..

Em's Family said...

Agree with all of them.. kalau tanye I, I paling tak suke contest yang suruh tag tag ni.. lepas tu ade lagi syarat, lepas tag, kene make sure orang tu tau.. then about FB or Twitter, I agree with them.. kalau hadiah berbaloi.. then thats fine.. ini kengkadang.. alahai... anyway.. hope u dont mind if I put this issue at MALAYSIA Giveaway one fine day bile I rajin mengarang :)

Zaidah said...

zai setuju sangat dengan komen diorang tu mama...kekadang bila nak join contest kena link sanelah...link sinilah....kena buat sticky modelah...tu yang malas nak join...pastu kena tag rakan yang lain....dah kena tag satu hal pastu nak kena bagi tau lagi tu...memang membuang masa...sekarang nie klu zai nak join contest...zai akan pastikan contest tu tak banyak syarat yang perlu diikut...klu tak selamat jalan romeolah jawabnyer...

Nad @ MamaZakwan said...

* hari2 terjah,kali ni bru dpt komen..berukband yg lembs!(cm biasa) btul apa kata suziey, farah, catlina n hafizah..sgt setuju!pasal top komen yg anje ckp pun ada btul nye jugak..
* pernah terkena pasal pemenang lambat bg feedback..penah ada smpi 2-3 mggu! lama la tu kirenye, ye tak? tp kite ni asek ksian kn kt org aje..tggu le jugak, huhu!
* bg kite, kalu yg ada ramai penaja tu, lg elok la kot kalu penganjur compilekan banner2 penaja drp kene masukkan setiap 1. rasenye sblm ni anje penah compile kan, kan? camtu senang,kite suke..ni tak, syarat punye berjela, banner penaja smpi 4-5 banner,pastu kene wajib letak gmbr penyertaan 1 jek

**sekadar pendapat, ampunn..!**

adianiez AIDA said...

aida setuju dgn komen2 kawan2 di atas. aida tak byk isu kot pasal GA ni sebab aida join tgk hadiah. bila kita nak hadiah tu, mana la tau nasib, kita kena la ikut syarat2 nyer, kan?
cuma, jgn la terlalu byk kena tempek kat blog/post. aida rasa, setakat like kat FB tu no problem. easy & tak semak kan blog.

Izzatul Iman said...

saya setuju dengan Hafizah...

bila tgk syarat nak kena tag beberapa orang then inform orang tu, tu yg jadi malas trus nak join...terasa mcm pakse plak...yang rajin memang bleh join. dah tu, kawan2 blogger ni pusing2 yg tu juga, bila tag orang ni, esoknya dia tinggal mesej kata dia dah join GA tu atau dah kena tag...

ade lagi... contest yang kena minta orang like kat fesbuk... ya Allah...malu tul... penah join...bila post kat facebuk atau community yang kita sertai, dalam ramai2 yang tau, sorang je yang like... dah berkali2 tu post...akhirnya pasrah jek sape nak like, like la... sape taknak, takyah..

ade lagi...tapi ini me taknak sebut la, sebab me ade wat comparison GA kt Malaysia n Oversea...Takut ade yang kecik ati plak...

but me boleh bagi cadangan. Kalau lucky draw based, buat syarat yang simple sudah... tak yah letak banner, tak yah link itu ini.

letak satu syarat mandatori, pastu kalau nak bonus entries letak la syarat yang susah sikit, cthnya

Mandatori: follow blog ini kemudian pergi ke blog penganjur, dan tinggalkan komen tentang ape yang anda suka di blog penganjur di komen post ini.

mudah nak join...sape tak buat mandatori, komen akan di delete.

kan senang. kalau buat post sal GA tu, dapt la 3 extra entries ke, pastu tinggalkan 3 komen berasingan...

pastu kalau guna random.org utk pilih pemenang, follow bilangan komen la....then cek pemenang wat mandatori ke tak. jadi satu orang ade banyak chance utk menang...

sekadar pendapat je...
sebab me lebih rajin join GA oversea yang opens worldwide...

AshAnas said...

pada shira kalau penganjur mintak wajib jd follower tu, mcm anje ckp tu la... biar peserta updated dgn perkembangan contest... pas dpt hadiah, ikut suka la nak terus follow atau tak kan... masing2 ade hak... kite pun tanak la hadiah tu tak dituntut kan...

eB@mamaAerish'n'Aed said...

eB raser, kalo yg srh polo tuh... bkn aper... nk berkawan tuh jer... bkn semuer paksa link sagala bagai kan?...
ikot niat la...

psl hadiah laks... rasanyer ikot keikhlasan kot... kiter kan berseronok2 join contest?... cumer betoi gaks... kalo dh mention contest baby comei... naper laks pakai random... pelik tuh...

tepuk dada tanyer selera...
anyhu... results GA eb ari nih...
mmg pakai random... nama pn GA kan? ;p

ieda said...

akak suke komen hafizah , faraa dan suzie nie .. semua betul ..
akak lebih suke GA yg simple dan x perlu TAQ2 org & sticky mood .. leceh tau ..

mcm nak TAQ2 org nie .. x tentu org nak buat kan .. kalau x buat serba salah lak .. nak buat x cukup masa kalau dah nak upload cite sendiri kan ..

soo pada akak .. kalau nak joint .. kita joint x yah banyak cite .. kalau x nak .. wish aje mamber2 yg joint for the gud luck .. habis cite .. ok tak ?? :))

~~@lyci@~~ said...

bagus mama buat entry ni... so far bagi alycia, alycia mmg suka join contest.. tp ada beberapa contest yg mula2 seronok nak join.. tiba2 terbantut.. contohnya :

1. Nama Contest ada 'Cutest'.. tp tetiba pemilihan berdasarkn lucky draw.. infair lah pd yg antar picca cutest bagai, tp xmenang... so, kalau pemilihan yg lucky draw, cukup setakat buat entry or tinggalkn komen jer...

2. Contest yg kena tag2 tu.. mmg alycia xsuke.. sbbnya kt xtau org yg kt tag tu suke buat ke tak.. kalau dia buat deq, kan frust ...

itu ajer komen alycia kot..

hafizah_ismail said...

owhh..di quote jugak ye..tq anje..

anje, pasal komen saya tu kan, harap anje xterasa pape ye..saya bukan maksudkan anje tau..ikhlas ckp..dh lama lak tu kecik ati ngan blogger tu..

hmm..xpela kan..kita wat xkisah je lah..agak2 suka g blog dia, kita g je kan..xsuka xyah g..hehe..

sy xde la nk marah pn sebenarnya, cuma terkilan skit je..:)

wan nurul hezrina abd halim said...

aah btul tuh mmg banyak perlu perbaiki mcm nurul lah yang tag2 tuh,.ada gak wat tapi bila pk2 memang tak berbaloi.lepas nie kalau wat contest nak yang paling mudah jerk n enjoy.tak maulah buat orang jadi join contest ngan merungut2kn.

tq anje sb entry nie.bagus gak dapat tau clap kat mana..

yang kena like2 kt FB tuh mmg payahlah.susah2 kena g like.nurulpun tak suka sangat yang tuh..

k itu jerk

zura@iwan said...

betui tu....kalu nk kena buat sticky mode bgi....jenuh la kan....then tak yah la nk tag2 bagai....sapa nk join2..join le...nk kena tag2 plak..hehe...

mcm2 la kan skrg....ada yg kita bleh terima..ada yg x....apa2 pon kena ikhlas..

eima said...

tak suka yg kena ;ike FB ngan Twiiter la ... sbb opis blocked la ..huhu kan dah tak leh nk join ...

Mama Zharfan said...

bagus entry anje ni!! me setuju semua yg anje tulis hehehe

Farra Dhelina said...

tq byk2 anje, sbb anje kupas balik isu ga/contest ni..

harap semua penganjur2..ambil sedikit manfaat la dr kupasan anje ni..

& saya agree pada blg owner malaysia giveaway, sy rasa awak lah yg paling layak highlight isu ni kat ur blog..biar semua org alert & buka mata, ape sapatutnya & tak spatutnya dibuat klu nak anjurkan ga/contest, atleast ada guideline la.. :)

thnx sgt2 to anje :)

[-suziey-] said...

heehhe..mmg semua sependapat la kan..nmpk sgt org yg buat contest tu xikhlas klu buat jenis yg kita sume xsuka tu kan..ehhehe..tp pasal follower tu kadang mmg kena wajibkan..ye la klu x dorang xtau update..pastu nnti bila ade hal mula nk slhkan penganjur,..

tiefazatie said...

hihi..ifa lmbt lg nie..so..semua dh komen pe yg ptt nie...ifa setuju ngn semua nie..hihi..

kdg2...penganjur kne la pk...berbaloi ke tidak hadiah tue dgn perkara2 yg mereka suh buat kan2..sbb kdg2 tue..adeh...xpatut nie..cam mengambil kesempatan je nie..

tp bila pk kawan2...ssh jg xnak join kan2..itu la..tp bab2 yg tag2 nie..adoi la...ifa tkt btol bab tue..sbb kdg2 ifa xsempat bgtau nie..n then kdg2..ramai lak yg tag ifa nie..mana la ifa nk ingat satu2 kan...

serius ifa takut betol ad yg terasa ati ngn ifa...huhu

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.