Followers

Monday, December 27, 2010

♥ BlogShop Online MAHAL? ♥

S
alam & selamat pagi semua, Weekend ari tu mama tukar template
tetiba nak pakai 2 template plak...nak upload gambo besaq2
weekend ari tu kami tak pi mana pun, semua rancangan terbatal

ok mama rasa terpanggil nak wat entry ni
biler mama BW then terjumpa satu isu kat blog lain
mengenai BLOGSHOP ONLINE mahal...ye ke ek??
mama jarang shoping online ni, sebabnya takut size tak ngam dengan balqis
suka lagik beli secara live leh terus cuba baju tu
kalo beli online selalunya main agak2 je
kat blog someone tu meluahkan rasa sedey sebab ape yang dia beli
tak sama dengan apa yang ada kat blogshop berkenaan then mahal
contoh: kat website warna nampak cantik biler dapat warna pudar
then kat website kain nampak cantik, bila dapat kainnya tak berkualiti
then panas tak bersesuaian dengan harganya
so ari mama nak kongsi pendapat dengan kengkawan semua
ye ke blogshop online ni mahal ye, sebab ada gak yang kata
contoh baju Blueberry kat online harganya around RM45 ke atas
tapi kalo kat kedai RM20 ke bawah je...
mama tak tau la kesahihannya, sebab tak pernah beli brand tu
yang mama tau rata2 yang dijual kat online tu, bukan ORI punyer kan
sekarang ni banyak brand yang seakan2 je dgn yang ORI
tapi dijual dengan harga yang meletop....ye ke??
selain tu ada jugak yang kata BLOGSHOP online ni
amik untung berlipat kali ganda...ye ker...
kalo nak tau sejauh mana kebenarannya
jom pakat ramai2 bagi komen sikit pasal isu ni

ari ni comment mama bukak jugak kepada ANON
sebab nanti jadi isu hangat plak kalo ada yang terlebey2 komen
so sape yang nak komen dush2 tu leh la menyamar sebagai ANON k...
Adat berniaga, mesti mau untung punyer kan
so ape pendapat kengkawan?

p/s entry ni sekadar nak dengar pandangan dari semua pihak je, maklumlah mama ni jarang shoping online..
baru nak jinak2 so nak minta pendapat kengkawan dulu la....boley??

19 comments:

mama rifQy said...

ntah la anje..setakat nih na beli online..baju Iqyu,stokin Iqy,baju kurung pahang naa..semua ok.rege pon ok jee..

**** na nak tengok ah komen org2 lain..at least leh jdkan pengajarann utk shopping online..!!

mummy_ayu said...

bg ayu...ada yg mahal & ada gak yg murah..so kena la pandai2 pilih...
and satu lagi mungkin diaorang rasa mahal cikit sbb delivery charge..tapi bg ayu logic la sbb takkan la delivery charge...yg jual la kena tanggung..tul tak?

MRS. K said...

kalau soping online, i suke beli shawl jer.. dulu rajin la beli baju hadif.. skang beli kat kedai jer.. huhuh

Nana said...

anje..tu sebabnye kita xpernah shopping baju online..sekali pon xpernah..
sebab dlu2 kita penah bli baju kt dlm katalog...warne dlm gmbr kemain la cantik
sekali dpt mcm kain burok..
so start dari tu mmg klw nk bli baju kita puas ati klw tgk sendiri mcm mana kain tu...
ni ada dpt voucher shopping on9 bole la wat bli bj damia..sebab dpt free kan...xkisah la hehehe

mama tisya said...

wah dh tukar template blog pd 2 colum ye....kita kalo pakaian mmg tk pernh rsnye bli thru online cz takut kena tipu 1 hal, lg 1 size tu takut tk ngam..jenis material pn tk brp tau..kalo bli kt shoppingmall kita bole rs material & size...mhl tu mayb sebab tambh ngan postage lg

LisaVsKhusairi said...

hemm..mmg byk yg mama duk survey2 blogshop online ni mmg jual mahal...hemm..kualiti pn xok sgt berbandng harga yg ditawarkan...hemm...mama pn niaga online gak...tp ambik untung ciput jer..yg penting pelanggan puas hati...xguna untung byk pelanggan sakit hati kn...tp setiap produk yg mama jual mama akan cuba dlu baru jual..so kualiti brg kita akan tau...if xok mama xjual...2 cara mama la utk pastikan pelanggan puas hati ngn produk 2...harga yg mama tawarkn pn murah la..untung ckit jer la..mmg betul niaga mesti nk untung kn...tp berbaloi2 la kn...jgn smpai cekik darah lak kn...hehehe

Zaidah said...

tak suka beli online...takut size tak sama..pastu bila nak tukar mesti ambik masa...suka beli kat kedai bleh cuba lagi klu tak sesuai...

cik puan akish said...

time dadif bby....suke amat beli online..sgt gian okeyyy!!!!!my mum ngn hubby dok bising asek beli baju bajan aje...

for me....ade yg murah ade gak yg mahal...pasal kualiti tuh..so far ape yg kite tgk kat blog...itu juge yg kite dpt...cume sometimes...tukang jual lak yg leceh...cam takmo kite kol...juz sms...takmo sms...juz kol...dah kol..tak berangkat...dah sms...tak reply...ade sekali kite penah kene...dia kate dia tamo amek booking dan dia takot nak jual...bleh gtu??? dah publish kat blog bagai..tetibe kite nak beli dia leh kate cenggitu..hangen 1 badan beb!!!!

tp ade juge yg sgt baek..sgt frenly....siap bleh bg diskaun lagi tau....suke!!!!

mandangkan sekang kt jb....udah ade bnyak org yg jual baju cam kat on9 tuh...sekang udah kureng sket utk membelinye...unless betol2 murah...price termasok postage..baru boleh sopeng!!!!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy pernah gak beli baju n tak dpt kualiti yg mcm dalam gambar.

tapi sy terus tanye kat penjual kenapa kualiti camtu?

then dia cakap mmg ade yg ok n ade yg tak ok..since ari tu, if nak beli sy akan tanye n mintak dia suggest brg yg sy nak tu ok ke tak? kain dia panas ke tak?

dia jujur jawab..tu buat sy mmg melekat terus ngan kedai dia..

online shop ni bg sy rege ade mcm2..ade kedai tu offer camni, n adeyg kedai lain offer rege lagi murah..bergantung jugak..so kene pandai2 pilih

skang ni byk kat uptown juai baju budak2 cam oshkosh, GAP yg sebjik mcm dalam online shop. bila tanye rege, mahal skit je sbb nak cover sewa kedai kan..so, if berknan n suka kualiti dia sy beli je terus..:-)

anje..adala berniaga..ade mcm2 ragam org. so kene byk2 bersabar k..

n one more thing. dulu sy berpnah guna template 2 column ni..tapi ade masalah..iklan nuffnang sy tak appear..wuwuwuwuwuu

mamawafiQ said...

nice topic :) i suka soping online.sbb adakalanya barang kita nak cr tu susah nak dapat kat kedai...cth breastfeeding gadget....harga for me ok aja ....sama ngan g mall, parking, makan, tol, minyak :) hehe

terpulang la kat individu. i pon ada blogshop :)tak untung mana pon .

~Siti Hajar~ said...

Sy sllu shpg online, kiranya tahap ketagih shpg online dah sy ni..ini sekadar pandangan sy yer..

Sy ni anak 3 org, klu nk g shpg kat s/market mmg pening kpla, sbb tu suka shpg online, kualiti & harga ada yg berpatutan & ada yg agak mahal, kita sbg pengguna la kn pandai memilih blog/fb yg jual online ni, bandingkan harga, klu yg tahu jual mahal tu, jgn beli la, kualiti pn sama, ada yg elok & sebaliknya, ada jgk penjual online yg blh btolak ansur, klu kita mtk kurang dorg bagi, mcm sy sllu beli byk2 mmg dpt diskaun, kdg2 beli 1 pon dpt diskaun jgk tau, klu shpg kat luar kita kn naik kereta p shpg & pakai minyak kan, sama la dgn shpg online, kn bayar kos pos, bg sy sama je, cumanya shpg online ni jimat masa kita la..bg sy sama jelah...

tifa said...

Ada pro and con beli shopping online , terpulang pada kesukaan masing masing , Tifa pernah experience yang jual di online shopping terlebih mahal daripada di luar. So terpulang ...

emy/mamasuri said...

itulah..yang penting kebanyakan blog online shop ni sume nyer imitation..itu susah skit nak beli online ni..tp kalau mcm barang dah biasa beli kat luar tp kat online pun ada memang selalu beli ..contoh je beli manik..amat murah beli online..hehhe

...etiey erywan♥ said...

memang ada baik dan kurangnya bila onlione shop ni kan. memanglah mudah.. tak payah pergi kedai apa semua kan tp itulah.. tak semuanya kita berpuas hati dengan apa yg dilihat. pernah terjadi jugak dulu belikan legging utk eysraf. langsung tak muat.. :p

MamaYatie said...

saya ada la sekali 2 shopping on9..mmg tak brani amik risiko,takut kualitinya tak serupa ngan apa dikata. apa yg saya beli tu pun mmg saya akan compare jgk prizenya ngan bbrp blogshop lain. selalunya apa yg saya beli adalah baju/accessori tuk anak yg mmg payah nak jmp kat luar..kalo saya rasa kat luar bersepah, kenapa nak bazirkan RM beli yg lebih mahal & kena bayar postage plak tur!

kayyana said...

entahlah anje.. yana rasa taklah mahal sgt.. mahal mungkin sebab kene pos... sekarang ni pun kite kene sokong pos malaysia kan...

Mama Zharfan said...

me antara those yg selalu shopping online..mahal murah ikut kemampuan sendiri kot..and kalau rasa mahal, shopping kat offline ajer lah kan :)
branded stuff memang sedikit mahal online, sbb bukan ada promo mcm jcard day ker apa kan :)

wan nurul hezrina abd halim said...

kalau nurullah ada buruk baiknya shopping online.kene survey btul2lah benda yang nak beli tuh.kalau nurul beli breast pump online kat ajasu ok jerk..

tapikan benda2 cam pakaian ker tak berani beli.lebih suka window shopping dulu sb kalau bajunie kita kena ukur n pegang dulu baru puas ati..kalau aksosori ok kot.tapi apapun kena hati2lah

ch@ said...

shopping online yezza i like. tengok barang juga, so far setakat ni beli harga sama je dengan shopping mall, kualiti pun memuaskan.

mahal pun sebab ada kos penghantaran, tapiii kalau beli kat shopping mall pun kena guna masa dan tenaga, kan sekarang semuanya dihujung jari. hehe.

kita dah jadi regular customer untuk beberapa web shopping online. pokoknya kena beringat, kalau lupa diri boleh jadi papa kedana.

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.