Followers

Tuesday, December 14, 2010

♥ Citer Pengasuh Balqis ♥

Ada blogger tanya mama, camne dengan pengasuh balqis yang baru ni
tak de update ape2 citer pun pasal pengasuh balqis
wah memang peminat setia la orang ni citer pasal taska tu dah lama berakhir
now balqis dah dengan pengasuh baru tak de ape kenangan pahit
so tak de benda nak citer la
kalo sape2 yang ingat B4 this banyak kejadian yang berlaku pada balqis kat X taskanya
mama pun rasa bersalah sebab acuh tak acuh je carikan pengasuh untuk balqis
that why kami nak plan untuk second baby pun teragak2
sebab selagi tak jumpa pengasuh yang leh mengasuh anak kami dengan sempurna
selagi tu kami akan berada dalam dilema, mama tak nak menyesal dikemudian hari
so berbalik pada tajuk kat atas tu, tak mau ungkit kisah lama
just nak share kisah baru jek k
sejak balqis discharge dari Ampang Puteri Specialist Hospital
admitted selama 1 minggu, kami telah tukarkan terus ke pengasuh baru
kenapa & mengapa, biarlah entry yang dulu yang menceritakan
so sape yang terlepas citer tu so sorry k, tak mau citer lagik dah
now balqis sangat2 happy dok dengan pengasuh barunya
dari bulan April sampai sekarang kiranya dah dekat 8 bulan
mama pun leh keje dengan hati yang senang, kalo time balqis demam pun
mama tak berapa susah hati macam b4 this k...
tiap2 pagi hantar tak nangis pun terus laju masuk rumah pengasuhnya yang dipanggil IBU
dah pandai nanyi lagu Ibu2...cam kat dalam tv tu khas untuk ibu balqis tu
wah sangat jeles k, tak de ke lagu untuk mama...
then berat badan pun dah naik dari 9kg ke 10.5kg
dok kat situ asyik makan jer, tidok cukup so balqis nampak lebey ceria
time balik biler mama amik balqis bau wangi dengan bedak...
kengkadang tu sampai tak nak balik sonot dok kat situ sebab ramai yang melayan
makan dilayan, mandi dilayan semua dilayan la,
botol susu bersih, bekas air bersih, minum susu teratur, banyak minum air masak
tak de ruam2 kat bontot, sehari 3 kali mandi...
mama ni bukan demand sangat bab jaga balqis ni, cuma mama tak nak terabai
mama pi keje penat2 carik duit then bayar kat pengasuh, mestilah nak yang terbaik
untuk balqis walaupun bukan 100% macam ape yang kita jaga
mama still bayar RM250 kat ibu balqis, ada yang kata mahal...
tak pe bagi mama janji balqis gumbira, bersih & ceria tu dah cukup
soal bayaran tolak ketepi, duit boleh dicarik kan, lagi pun mama kerja untuk sape??
untuk tambak duit kat balqis kan....
kira pengasuh baru ni mama + papa  berpuas hati sangat
papa ni susah sikit nak bagi puas hati tau, tapi kali ni papa cakap A+
kiranya tak mau carik pengasuh lain la sampai mama berhenti keje nanti k
TQ to Kak Ina a.k.a Mamalieyna atas suggestion soh balqis berkongsi pengasuh dengan
haidar, kat rumah pengasuh hanya ada balqsi + haidar je
anak2 ibunya dah besaq2, tak de budak tecik k
lagipun ibu balqis penyayang, diornag berdua sangat2 manja dengan ibu + ayah
nak balik sampai cium2 pipi, budak2 dia tau menilai sape yang wat baik dengan dia
dia akan sayang, sape yang selalu marah dia, mesti dia tak nak kan
kecuali mama la, balqis kena marah pun still sayang kat mama
lagi satu balqis happy sebab???

ada kawan kat rumah ibu, haidar adalah kawan BFF balqis k
suka sangat biler tengok diornag main berdua
tidok sama2 then main sama2
haidar ni pengunggu yang setia, tiap2 pagi haidar sampai dulu kat rumah ibu
then haidar akan tunggu balqis depan pintu pagar dengan ibu
so sweet persahabatan 2 orang ni k
balqis ni la dok ngajo haidar main2 kat rumah ibu

so balqis ceria mama suka.....
pengasuh adalah masalah yang paling besaq & memeningkan
biler terpaksa tukar banyak pengasuh,
kalo MIL @ Mom sendiri jaga tak jadik hal la kan...

p/s kengkawan plak ade nak kongsi citer suka duka pasal pengasuh???

28 comments:

mama rifQy said...

na macam xde mslh sgt..mmg tak de mslh sbb Iqy duk ngan kakak ipar na! so no hal la..mmg dilayan TIPTOP laaa..kalah mama ngan baba Iqy!

mummy_ayu said...

sgt sokong 150%..ayu dulu pun sgt wisau pasal bb sitter nie..yg 1st dulu ok.but yg 2nd nie lagi sgt ok..Ian & Iris sgt happy..and even hubungan ayu dgn bb sitter pun sgt close..ngan anak2 dia..
nad ada gak kenkadang Ian nangis sbb tak nak balik, nak main lagi..so..itu dah cukup menunjukkan diaorg seronok kat situ..kan..

D@y@H said...

thanks for sharing...nak carik pengasuh anak ni mmg susahkan.. anak saya susah juga...but now end up dgn nursery...dah genap 1 tahun duk nursery. Dugaan memang macam-macam. Kite yg working mom ni hanya boleh bertawakal pada DIA tiap kali anta anak kite kan..kan..kan..

mama tisya said...

mmg kalo pk bab pengasuh ni takut...nasibaik tisya dk umh nenek die tp tula nenek pn dh tk larat nk kena pk gk alternatif lain

az rina a.k.a jaijina said...

ooo, arif ngan balqish satu ibulah ni ye..patot pon selalu mama arif sebut² pasal balqish..harap² berkekalan hendaknye balqish kat rumah ibu tu ye..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

okla tu..semua baik2 je

setakat ni sy takde masalah ngan pengasuh rafiq
she is the best..tatau la akan dtg kan..nauzubillah la..mintak2 kekal la camtu..:-)

Nad @ MamaZakwan said...

wah,seronok bile bace citer balqis hepi kt umah pengasuh..kita sbg mak bpk pun jadik hepi nk pi keje..best lg bile ada kawan cam si ayep tu, hehehe

eT said...

hehe..mmg pon..
kalo dapat pengasuh yg ok bersyukur sesangat2...
kite pon kene give n take la...
bukan setakat bayar diorang bulan2...
sekali sekala bagi diorang hadiah...sure pengasuh tu sonok nnti kan3...
xder la dia nk wat sambil lewa jaga anak kite....:)

Cik Jue said...

duit boleh cari anak susah nak ganti...kalau ade yang lain tetap tak samakan....
syabas anje sebab dapat mencari pengasuh terbaik buat balqis...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

pengasuh my nuha ok sangat tapi dia rajin amik cuti sebab dia ketua ibu tunggal area tu.geram jugak part tu sebab cuti dia kalah cuti kita..hr tu seminggu straight cuti, menggagau jugak nak cari orang tolong jaga.pernah tinggal nuha 5 hr umah dia ms pergi kursus dan nuha ok :)

Ibu Mifzal Arsyad said...

pd sy x mahal la..asalkan servicenya bagus..x kisah bayar mahal asal jaga anak kita nga elok..anak sy pun masih kekal nga 1 pengasuh je..sbb sy sgt puas ht..byr RM300 /sbln dr baby sampai la skang dah umur 2 tahun 10 bulan..x sampai ht nk kurangkan sbb pengasuh jg dgn baik.. :)

atty's said...

alhamdulillah balqis happy bersama pengasuh baru kan .

kita bayar mahal pun x pe.

ada gak le kisah pasal pengasuh ni..tp malas dah nak ingat

tiefazatie said...

alhamdullilah sis..ok la tue...asalkn balqis gembira dn selesa kan...xkisah la byr berapa pun..janji sis puas hati...=)

MamaYatie said...

penah jugak antar anak sulong kat pengasuh masa dia baby lagi..alhamdulillah, baik + ok sbgmana ibu balqis..sygnya tak lama sbb dia pegnant..terpaksa antar taska smp la skrg...

Mama Zharfan said...

me phm anje..sbb me pun sgt cerewet bab2 ni...

Mama Zharfan said...

glad to know that balqis dh jumpa bbsitter yg baik ;) syukur and me tumpang hepi ;)

AshAnas said...

shira pun de pengalaman sama cm anje... dulu selalu merungut kt blog, hehe... tp sejak dpt pengasuh yg jauh lebih baik ni, terus diam je xde update story, hehe...

zura@iwan said...

mmg susah kan nk cari pgasuh yg betui2 ok..sy x de pgalaman lg x tau la cm mn..

mamalieyna said...

iissh kasi suspen saje itu tajuk! ingt apa pasal la tdi..hehe..

Alhamdulillah bertemu dgn orang yg betul tuk diamanahkan tuk jaga anak kita kan..soal bayaran, tak yah ambik port sgt mahal sket takpe, janji semuanya terjaga n terpelihara!

oooh tangkap syahdu lak dgn stori ni, nnti diorang dh besar mesti best baca balik ni..hehe..

pssst arif kan kalau tenmpk k,ina bukak blog anje kt.umah, keluar muka balqis, terus teruja sebut nama 'qis..qis..pastu tak kasi kita alih ke lain, dia nak tengok qis..smbl sebut nama, smbil sengih2x..hahaha..macam2x..

ibuayahdamia said...

alhamdulillah...balqish dah jumpa pengasuh yg bagus..
memang itulah dugaan kalau hantar ke rumah pengasuh...alah ..mana2 pun tetap ader risikonya kan...kat rumah ngan bibik pun ader risiko..hantar nursery pun ader risiko...jaga sendiri jer lah the best...

Iela Fazielah said...

alhamduulillah.. yg penting balqis gembira dan ada BFF haidar... mmg bab byrn semua tolak tepi la.. yg penting anak2 terjaga...

Emmelly Hanafi said...

wah bagusnye..seronot dgr balqish dah naik berat bdn..dia pon dah nmpak tembam.

so maknenye berat bdn dia rendah dulu pasal pengasuh x betul la..anyway, kiter tumpang gembira ngn mama balqish sbb berat bdn balqish dah ok.

Anak kiter Aliyyah (2thn 4bln) still 9kg..x naik2. Itu duduk dgn ummi(nenek) dia kt kg. Still mencari jalan macamana nk naikkan berat bdn dia.

aiDieNa said...

Bagus lah dah jumpa pengasuh yang baik dan sayangkan anak² kita.. lega sangat kan.. bukan senang tau nak dapat orang yg jaga anak kita macam dia jaga anak dia..

RM250 tu consider murah anje.. area rumah akak RM350 tak kurang..

MrS. F!zA said...

tu lah kalo nak dicita pasal taska ni memang 3 hari 3malam tak habis..tahun ni mmg byk sgt dugaan dan cabaran pasal taska.dah 3x tukar tempat.. harap2 taska baru utk darwisy thn depan elok la..

mujur ada org berhati mulia mcm pengasuh baru aqish..mmg sush nk jmpa org baik cmtu.

Sarah Syazwani said...

susah nk cr org yg btl2 leh jg ank kita..bila dh dpt tu kita pun kena hargai ssh payah dia jg..bg sy bayaran tu x mahal asalkan anak2 hepi dan kita pun senang hati

Zaidah said...

klu begitu blehlah rapatkan lagi hubungan ayep haidar ngan balqis...hehehehe....setakat nie memang tak ade masalah ngan pengasuh sebab zai hantar gie nurseri...rasanyer dah banyak nurseri dah zai hantar n dah 2 orang pengasuh yang jaga anak2 zai...memacam citer n perangai....

deena awanis said...

hadoiiyyaii..risau laa..seb baik bulan ni still adik tolong jagakan baby..next month dah kena antar babysitter..=(

Zur@ZaRi said...

waaa...
best nyer...
kawan dalam duni blog...
sekali anak pun anta kat tempat yg samer..
ker anjer mmg da kenal ngn mamalieyna?

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.