Followers

Wednesday, December 22, 2010

♥ GA yang Tak RELEVAN Dianjurkan??? ♥

Ari ni nak mintak pendapat kengkawan pasal GA
ok la ni dah banyak sangat GA sana sini kat dunia blog ni
ada terbaca kat blog nana pasal GA yang tak relevan sebab 
hadiahnya ciput, sian mama tengok orang yang organize GA tu
terpaksa cancel GA sebab dek komen dari seornag blogger yang kata
GA beliau tak relevan sebab hadiahnya bukan sebijik KERETA
bagi mama la kan, GA kat dunia blog ni saje untuk suka2 je
sebab kita bukannya dpat hadiah dari SPONSER yang SUPERB contoh hadiah
tajaan dari PETRONAS, pemenang akan dapat 1 buah stesyen Petronas percuma
atau hadiah sebijik Helikopter @ keretapi...erk...ape yang  mama ngarut ni
mana la nak carik duit nak bagi hadiah sebijik kete
baik la kita yang pakai kete tu dari dibuat hadiah tol tak
nama pun GA blog, bukan susah pun nak join, bukan sampai nak kena beli produk
atau kena dapatkan bar code @ resit baru leh join
ni just wat entry simple2 je then kalo lucky dapat la hadiah
senang je kan, so hadiah pun mesti la berdasarkan kemampuan seseorang blogger tu
kalo GA FM pun ramai yang join tau...

ok berbalik pada tajuk yang terpesong tadik
mama nak berkongsi pendapat dgn kengkawan la kan
ni pandanagan peribadi mama la
GA yang mama rasa cam tak RELEVAN adalah GA top Komen
sebab apa, biler kita umumkan kita wat GA tu
CONFIRM, ramai yang datang blog kita komen dari entry yang Fisrt dari zaman tok kaduk dulu
sampai the latest, sebab nak dapat kan hadiah yang ditawarkan
tapi persoalannya, "IKHLAS ke mereka2 ni komen"
biler habis je GA tu sure pengomen2 tu semua dah jadi silent reader
atau silap2 dah tak jengah langsung blog kita...
sebab mama pernah wat GA ni, tapi biler di pikirkan 
tak berbaloi bagi hadiah pada yang tak ikhlas nak komen blog kita
takat memenuhi syarat nak menang je, tu pun ada entry yang dikomen dengan kata
"wow, Ha ah, Ye la, bestnya..." komen2 yang pendek, janji komennya dikira...
so bagi mama la lebey baik bagi hadiah tu pada pengomen yang Ikhlas
memang tujuan blogger join GA sebab bak rebut hadiah
tapi berbaloi ke kita bagi hadiah cara camtu?
tak salah nak wat GA untuk komen terbanayk ni
tapi kalo leh JANGAN mention, wat secara ngejut je
end of month terus je pilih pengomen terbanyak...so tak la jadik kes camni
memang tujuan GA pengomen tegar ni nak upkan Traffik
tapi mama rasa cam tak relevan la GA camni...
tak best, sebab nanti timbul la nama2 yang tak penah komen
tup2 dia dah komen sampai beratus2 dalam tempoh masa 1 hari jek...

ni semua pengomen tegar blog mama, mama tau mereka semua ni ikhlas komen kan
termasuk Amy a.k.a Mama_Tisya, Kak Ina, Nana, Rose, Eda & ramai lagik...
hargai sangat2 komen2 ikhlas dari kengkawan semua...

so mama nak dengar pendapat kengkawan semua...
mohon maaf sekiranya entry mama ni mengundang rasa kecik ati dikalangan blogger...

43 comments:

mama tisya said...

kita msk GA yg soh komen tu mmg kita slalu terjah blog die...jrg2 kita nk join kalo blog tu kita tk kenal kalo bab top komentar...hehehehe....tp tk ptt la yg komen ckp GA skarng ni tk relevan sebab nk adiah kete...ingt blogger ni kaya raya ke nk bg kete..sbr je la

Myra Jay said...

Btul tu Anje.. Sebenonye tujuan wat GA a.k.a join GA nieh adalah semata-mata nk meriahkan je alam blog nieh.. Menang kalah adat bertanding la.. Xkisah adiah kecik ke, murah ke yg penting hati dah cukup heppy..

Nana said...

hehehe...
mmg ramai wat contest top komen...
& kita sendiri pernah menang GA top komen kt blog syana
tapi kita sendiri sebelum syana buat GA tu mmg kita top komen pon...tu pasal terasa dalam diri sendiri..xpela..kalau aku menang top komen ni pon sebab aku mmg sentiasa baca blog syana & komen blog dia..
hehehe...

btw..tq anje..sebab buat entry ni..hee..masuk arini dh jumpe 3 entry seumpana ni yg mention nama kita hehehe

zura@iwan said...

salam...

lalalala..pagi2 lg nmpk nama ai top 1 tu..hehe...

ekceli kita mmg ikhlas komen ni...lgpon anje sll update kan...

betui jugak rasa...GA tu cm x releven gk kan..hehehe...tp ikut pada keikhlasan masing2 la kan...sy x kesah pon mn2...

Izzatul Iman said...

ape yang mama ckp tu tul gak... komen semata-mata nak menang hadiah... bila tak dapat, frust dah tu kate macam2...

tu yg jadi kes kate GA mengarut la, ape la...

masuk GA utk meriahkan GA penganjur tu, buat penganjur happy, jumpa kawan2 baru...hadiah tu sampingan je...

kalaupun kecewa sebab nak sangat atau PERLUKAN sesangat hadiah tu, pi beli sendiri...takyah nak komen bukan2...kan?

Miza Yusof said...

betul tu kak. miza setuju. kalau GA macam ni for sure ramai blogger akan keluar masuk blog tersebut. dalam sehari dah boleh komen beratus-rataus mengalahkan pengomen tegar. tak ke pelik namanya. bagi miza suka komen yang ikhlas dan tak perlu paksaan.
komen yang diber biarlah membina bukan hanya sekadar melepaskan batuk ditangga.

ini pandangan miza jelah. maaf lah pada yang terasa. tak ada niat apa-apa pun.

Jieda said...

Saya pernah juga join GA yang melibatkan komen terbanyak tapi bila dipikirkan balik,rasa cam tak adil je komen sebab nak menang hadiah.Last-last saya komen mana entri yang bagi saya best.

LYaFRINA said...

itu la.. komen biar ikhlas.. bukan mengharap org dtg komen balik kat blog kita... GA plok mmg join utk suka2.. walaupun sekadar hadiah biasa2.. tp ttp happy menerimanya.. lg pun GA ni utk menambahkan kenalan.

atty's said...

Bagi pendapat kty , GA nie okeh releven ke tak terpulang lah kan ..sapa rajin masuk, sapa rasa tak suka takyah masuk...bukan paksa pun..

hadiah pun ala kadar yg termampu pihak penganjur kasi ..kalo nak hadiah besar2..gi ler masuk contest hebat2 kan ..

ejaMaria said...

saya kategori silent reader tegar... :)

azura samsuddin said...

setuju ngan anje, x baik ckp hadiah GA/LD tu x relevan, masing2 wat GA disamping suke2 dan nak tambah kawan so sape rasa x relevan ke apa ke xyah masuk dan diam jer, jgn byk songeh nak komen ek... hehehe

ch@ said...

betul tu anje, kita setuju. nama-nama pelik tiba-tiba muncul. hahaaa. bukan apa kita ada buat utk top komentator. last kita bagi tuk bulan 12, lepas GA habis kita tak nak bagi dah. bukan saving, tapiii mcm entry ni la jadinya nanti.

setakat ni komentator yg dapat tu pun, memang kita perhatikan dari dulu suka datang komen kat blog kita. hihiii.

pasal GA tu lak, hadiah ciput? rasanya rata2 tahu, GA kan tuk suka2 je. tuk menghargai pembaca blog. ampun-ampun komen terpanjang lak ni, huahahaaa.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adiah kete sebijik? gile ke ape?
nak wat GA ni sonot2 je..tambah kwan pon iye sbb salah seorang blogger yg pernah join GA sy buat dulu..still keep in touch smpai skang..padahal kenal thru GA je pon..

adeh..mcm2la

kite pon ade GA nak wat tapi tak sempat lagi..aduyai

Mama Balqis said...

hadiah yg diberi tu padan la dgn GA yg just kena klik n copy paste ajer.syarat pun senang... kalu rasa nk menang kete, rmh,tiket percutian kn la join contest yg besar...tp...kalu join contest yg besar kn melabur besar...nk bukti pembelian lah, bar code lah...mcm2 ag...padan lah dgn hadiah yg nk d bg...yg pnting dgn blog ini kita dpt tambah kenalan, tambah pengetahuan, tambah berita terkini, rapatkan silaturrahim...dan juga tambah traffic!

Zefa NorAsmara said...

Salam mama balqis.. salam ukhwah. Sy blogger baru. Sblmni ada juga singgah di sini, cuma tak pernah komen kut.. harini rasa terpanggil lak nak komen. :-)

Bagi sy GA adalah relevan walaupun hadiah ciput. GA menambah rakan dan kenalan dlm dunia blog. Saya sendiri pernah menganjurkan Salam Ukhwah GA yg alhamdulillah menambah rakan-rakan saya.

Cuma isu ikhlas tak ikhlas memang ketara dlm GA ni. Masa berlangsung GA selalu bertandang, bila habis tak dtg2.

Wbgpun, alhamdulillah dlm 80 peserta GA yg sy anjurkan sy menemui bbrp peserta yg benar2 ikhlas dln jalinan ukhwah.

Ish.. panjangnya komen.
Sekian.. :-)

eB@mamaAerish'n'Aed said...

hmmmm... ssh nk jawab tuh...

Huda said...

alamak!sy tak tegar la :) hehehe..sy pun rasa gitu gak anje..hehehe..

deena awanis said...

saya bukan pengomen tegar tapi komen bila rasa ada yang nak diucap dengan ikhlas dari hati..=)

ummuabdullahsyaakir said...

salam,anje.Memang nak puaskan hati semua org tak masuk dlm kemampuan kita,tapi sekurg2nya hadiah walaupun sebesar key chain pun dah buatkan org bahagia...kita pun tumpng bahagia...terasa juga sbb akk pun banyak kali buat Ga yg hadiah tak smpai RM5 pun..huhu..

Yang bab komen pun akk setuju dgn anje...klu bagi suprise hadiah tanda terima kaish msti lagi rmai kawn2 yg suka sbb ingtn mereka dihargai.

Ummi AmnaAmzar said...

memang kecik hati pun..hehe gurau je mama balqis..ummi pun dah byk komen cni rasanya...maybe mama pun xperasan kot..kdg2 jd silent reader jer..sbb suke tgk aksi2 balqis

Effa | Mama FZ said...

salam anje..
effa rasa tak de masalah hadiah ciput atau tak... sy kalau join, nak tgk sy boleh ke tak fulfilled requirement GA tu n ada time tak nak wat entry utk GA tu.. tu je.. JFF.. just for fun...

takde kena mengena ngan hadiah .. heheh... (sbb tak penah menang) huhuhu.. tapi nak jadi TOP commentator tu lambat la skit, sbb sy kalau komen, pjg. kalau nak komen hari2 semua blog yg sy p jalan2... tak ter update blog sendiri.. dahdah.. cukupcukup.. pjg dah ni.. :P

hafizah_ismail said...

salam..sy stuju la anje..mcm xrelevan kalo GA komen2..ntah la..lagi satu, nk kena tag2 org tu..alahai..leceh betul..kdg2 kita tag org tu, dia xjoin pn..xrespon langsung pn ada..

sy ada jgk komen kt blog blogger2..ada tu yg semakin dikenali, xlayan pn komen sy anje..sedih kan?sy tinggal msg pn xberbalas..pndek kata mmg xde responlah dr empunya blog tu..

hmm..

mummy_ayu said...

ayu komen memang ikhlas tau...bab hadiah contets & GA nie..tak kisah la besar ke kecik ke...mahal ke murah ke..janjo tuan blog tu dah ikhlas nak kasi..plus tul kata anje..contest nie pun suka2..nak tambah kawan..nak up kan traffic..

Fieza79 said...

setuju tuu..pasal tu GA kfieza ari tu tk letak syarat harus tegar mengomen...buat sakit jiwa je kann..

kfieza komen ikhlas tau..hehe

maslinamansor said...

memang ada org komen 'asal boleh' jer... :)

tapi betul la kata anje, kita pun tak tahu nak balas komen bila org komen ringkas sangat...

bun_nee said...

join je GA bill inernet je yang kene bayar kan.. bukan berhabis beratus ringgit nak join sesatu GA TU...

suke pendapat mama

CatlinaFly said...

bagi sy, GA yang tak relevan, bg syarat macam2, siap suruh luike kat FB lah, tweeter la..

tapi hadiah ciput..

kalau budget hadiah kecil(eg rm10-rm20 ke bawah), better buat lucky draw je...

if hadiah cecah rm100 ke rm1k ke atas, baru relevan nak buat byk2 syarat..

ckp dari pengalaman buat GA dan contest juga..

oh ya, dan lagi satu, kena tgk, crowd mana yang kita target akan terlibat join?contoh, kaum ibu?bapa?anak2?

Sharifah nor said...

kpah dtg..setiap blog..mesti baca entry [kecuali yg lucah dan mencarut2..]..kdg2 join GA..yg dikira mampu nak masuk dan tak de syarat yg syok sendiri..pastu hadiah tu tak ambik tahu pun..pernah ler dpt top up 10hengget..!!! dah budak tu pun sekolah lagi...tujuan sebenar hanya nak berkenalan..dan nak org kenal kpah bukan kerana blog kpah tapi juga kerana "imej" kpah. wah..wah.."imej" tu!!!!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

banyak gila sekarang ni buat contest kan.kalo sempat me join, tak sempat pandang ajer la.tapi me memang suka baca komen dari orang dan sgt menghargainya :)

chugie said...

setuju gak ngan apa yg mam ckp ni.. tp tu lah, mostly blogger buat GA/contest dah tentu untuk menaikkan trafic blog sendiri kan?
dan ada juga yang buat untuk menghargai kawan2 yg rajin terjah blog..

ape pun, tepuk dada tanye selera!

Zaidah said...

btul tu mama...kekadang bila diorang tulis setakat sepatah perkataan...contohnyer bestnyer... so kita nak feedback balik komen tu nak tulis ape plak...takkan nak tulis 1/2 patah perkataan plak...kekadang tu terpaksalah jugak jawab....tak baikkan...klu tak ikhlas...klu tak ikhlas...sepatah perkataan baik letak kat sbox aje....

Farra Dhelina said...

fra pnh kasi hadiah kat top komentar, tp fra buat suprise,so tak annpounce GA la, hadiah dah order, baru fra announce kat entry, siap print screen lagi mcm anje buat kat ats tu..xde lah, ckp awal2, nk buat top komntar..mmg selalu je peratikan kat top komntar tu, then trus capture..so tak de lah timbul isu lain2 kan :)

Farra Dhelina said...

cuma fra nk tambah lagi satu kat sini..

ada gak GA mahupun CONTEST, yg buat random..alahaiiiii..mmg tu tak relevan lgsung..knp fra kata mcm tu? sbb..ok, tajuk entry..cth ye..bby cute la..bby handsome lah..bby cute in bla bla la..tetiba pakai random, cabut, undi..alahaiii..

mmg tak relevan lah..bagi farra lah..tak sesuai lah kan, org plh pic yg best2,skali cara pemilihan, plh random..alahai..lemah lutut baca..

so disitu lah fra nmpk, bertapa tak relevan nya GA atau CONTEST mcm tu..lainlah..GA nak cari pemang bertuah..hah..blh la pkai random..

ish..dh mcm entry lak..ekekeke..sorry ye anje..

sekadar pendapat farra :)

*nice entry, menarik utk dikupas :D

Hezesuze said...

tak kecik ati pun mihahahaah

Mama Zharfan said...

can't agree more

bagi me, me sgt tak suka GA yg kena syarat tag, sticky post..sbb mcm tak best hehhhhe unless hadiah nya lumayan--rating lumayan utk hadiah GA bagi me bila value RM50 above..kalau value RM30 ke bwh, kira value cikai, so setakat lucky draw tu no harm joining, sbb 5 min pun boleh siap entry tu hehhe

nur said...

setuju dgn elis,, kaau rajin join, kalau kurang tinggalkan aja.. and kadang kalau kene tag ada join and kadang terlepas nak join.. adatla kan.. dgn fara pun setuju bab yg bb cute etc tu.. kena ada juri..

pernah baca entry ardinihumaira.com tentang ni yang dia down lepas kene komen..


ALL IN ONE

mama rifQy said...

betul tuh anje!

top komen??ooppss..na buat tapi bukan GA sgt pon..just nak bg hadiah pd yang suke komen!

na mmg da nampak da sape yang komen iklas..sape yang x..

[-suziey-] said...

lg 1 yg xrelevan n kita bengang n kita xkan join..bila contest pasal gbr baby comel or whatsoever psl gbr..at last pemenang ditentukan oleh cabutan bertuah..aiyak..buang masa..baik ckp je tu lucky draw..xdela penat org nk amik gbr la buat n3 la..haihhhhhhhh

smms said...

hum kes GA cmtu lebih kurang sama ngan kalu kita anjur contest or GA syarat nya adalah wajib jadi follower owner blog .. sama kan konsep ? knapa musti nak wajib .. org akn follow sbb nak join n rebut hadiah .. nama pun syarat musti kena ikur .. tapi ikhlas ke org tu follow .. dah follow contest dh hbs mmg akan wat dek je .. i pun pernah cmtu .. heheh ..mcm2

EiJa ZaQuaN said...

ermm..eija joint contest ikut mood.. time rajin joint GA/Contest, eija joint la, kalo ade yg tag tp x wat tu..maknanye malas la..hehe..+ masa pun terhad..ttg hadiah..mmg x kisah la hadiah ape pun yg dapat..w/pun kecik sgt2 hargainya

ttg top commentators pulak..mmg betol susah nak cari yg betol2 ikhlas, tp pd eija..if mmg eija suka baca blog dia..mmg akan komen seikhlasnya..xde la semata2 nakkan hadiah..

ibuayahdamia said...

yeayyy..ayu tersenarai dalam bloger tegar...suka suka..

betullah anje..sebab tu ayu jarang join GA..sebab kadang2 ader yg tak relevanya...

lagi satu tak suka join yg suruh submit gambar, tapi pemenang melalui cabutan bertuah...confirm tak join..

Ina Hashim said...

takde istilah relevan tau tidak...kalo org tu rasa x relevan, xyahla join kan? pilih jela GA yg dia rasa relevan pada diri dia...isk...sian org yg organize GA tu

tiefazatie said...

kak..sori nk komen gak..even lmbt nie..mklum la..xdpt nk on9 sgt nie..hihi

erm..cm ifa pnh jmp la..pasal GA yg ada org g komen bkn dpt hadiah keta pun..tp lupe GA mana nie...

bagi ifa..xbaek la..sbb btol la pe yg akak ckp tue...blogger buat GA suka2...namapun giveaway..so mmg xssh la syarat die kan...xkn kne bg keta sebijik?keta mainan blh la..hihi...

ala...die dengki tue..tue g ckp cmtue..lgpn..tplg pd kta pun nk join ke x kan...so diam2 sdh la kalu xnk kn2..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.