Followers

Tuesday, December 28, 2010

♥ Kenapa Mama Tak Leh Kurus? ♥

K
enapa mama tak leh kurus ye?
ikutkan hati memang nak kurus, papa pun dah dok bising soh diet sikit
tapi...papa jugak la punca mama tak leh nak kuruskan badan..
nape?sebabnya tiap2 hari biler balik keje mama WAJIB masak
on the way balik dalam kete papa dah request nak makan ape
untuk malam tu, kami ni jenis tak beli lauk pauk time weekend
sebab papa suka beli lauk tiap2 hari B4 balik rumah
kami akan singgah ke kedai barang basah untuk beli lauk
so without fail memang kena masak k, ada masa2 yang tertentu je mama tak yah masak
contoh cam mama nak siapkan payroll, then bawak doc balik rumah untuk checking
so tak yah masak, tapi kalo tak de masalah WAJIB kena masak
paling senang masak nasi goreng je...
papa ni tak suka makan makanan kat pasar, kalo makan kat luar pun papa tak suka
sebab papa selalu cakap "ape guna ada isteri kalo kena makan kat luar"
ha...ha...air tangan isteri adalah menu yang paling sedap walaupun nasi goreng je...
tapi kami bekerjasama, kalo mama masak, papa akan basuh kain & sidai kain...

so malam tadik tetiba papa nak makan asam peda ikan pari..
peberet mama k, dah macam masak untuk weekend plak
siap bersayur bagai lagik, tapi demi suami tercinta, mama sanggup berkorban ape saje
banyak dah pahala mama kan...
Asam Pedas Ikan Pari
Sayur Kailan Ikan Masin
menu kami malam tadi, sila abaikan ikan goreng tu k,
papa ni memang suka makan ikat tecik2 je...
so selalu balik rumah bukak je pintu terus capai periuk nasi nak masak nasi
then solat Maghrib pastu baru sambung balik agenda masak memasak...

mama ni bukan je masak k, kalo dah masak WAJIB makan punyer
papa marah kalo mama penat2 masak then tak makan..
so kalo dah tiap2 ari makan, camne nak kurus tu??
kalo kat opis mama tak sarapan pagi & makan tengahari
cuma minum Horlicks je....

kalo gini la gayanya kompem tak leh kurus punyer...
kena tunggu dalam pantang la nanti baru leh kurus slim melim...

p/s sape suka ratah sayur kailan tu gitu je, mama suka tau peberet, tapi tak elok makan selalu sebab ada ikan masin, nanti dapat darah tinggi plak...

29 comments:

Ummi Salsabila said...

Sedapnya!!! Terliur plak.suke ikan goreng tecik2 gak.crunchy!! Huhu

mummy_ayu said...

asam pedas ikan pari tu..cedapnya...fav ayu tu...
nie yg dok hangat dichat kat FB tu yer..baca kat blog mamarifqy tadi..nampak sgt menyelerakan...
ah...mana nak cari asam pedas ikan pari lak nie..

EJAN MAPET said...

asam pedassss...peberet somi saya..tp, saya kurang sikit..tp, slalu gak masak utk die...sayang suami kan??

Mama Zharfan said...

memang kalau nak lose weight, kena elakkan mkn mlm--breakfast boleh mkn byk2 :) me tau ckp ajer..me pun tgh gain weight gak ni adess

MrS. F!zA said...

takpe..isteri mithali yg rajin sediakan makanan utk suami besar pahalanya kan.. utk kurus byk lg cara lain...bykkan bersenam pon blh..cuma kna konsisten la..hihi

*kita pnh msk asam pedas tp pedas bukan main lg..haha

LiErOSe~QiEmi said...

wah kailan ikan masin tu.. nampak sedapppp sgt laaa

Nana said...

heheh sama la kita...
ah xkisah la xkurus pon xpe
janji ati bahgia (ayat penyedap ati haha)

Hunny said...

sedapnyerrr... nak sket!!:D

Hezesuze said...

aduaaii terliuh lak weols tengok asam pedas ikan pari tu....walllaa!!

BIONIC WOMEN said...

setelah lama bercuti baru perasan mama pindah umah baru..hehehe..comel n simple umah baru mama..
papa dhiya lak jenis x makan malam, tapi mama dhiya nih tetap x kurus..huhu..tapikan, Dhiya skang selalu request makan malam tau..kekadang kul 11 dah, tetiba dia kata, "mama nak nasi" sedangkan kul 7atau 8 malam dia dh makan malam..huhu

~~@lyci@~~ said...

wah.. bestnya laukk... somi mama sama ngan somi alycia... mkn ikan kecik2 ajer hehe..

mamalieyna said...

hahaha..sama kes cam kak eina la..hari2 makan berat wktu malam. mana nak kurus..ngee...apapun byk pahala tu kan..hehe..

pic besor gini best layan, dah tu clean n clear plak..^_^

Atia Adina said...

sedapnya asam pedas tu....sangat menyelerakan...saya suka hirup kuah dia....

ida khairani said...

Ha horlick ja for breakfast n lunch? Tak lapar ka? Suami saya xsuruh saya makan pn tp saya yang nak makan..camna nk kurus..huhu..lain kes..

...etiey erywan♥ said...

huahua... kalau papa nak suruh kurus juga... sila makan luar! wahhaha... statement!!! ekekkee

Huda said...

bnyk pahala tu anje :) huda pun kenala rajin memasak sbbnye dh jd housewife kan :)

Mama Balqis said...

setuju!....kdg2 ratah lauk yg kita masak tak abis, syg nk buang....tgk husband makan sorang...cian pulak...g lah teman makan..kdg terpaksa makan sbb nk pujuk Balqis mkn sama...rasanya mak nya makan lagi banyak kot!..camna nk kurus!!!my hubby pun dok bising jgk!

CatlinaFly said...

salam anje...nak jemput join contest sini k..http://kedaigambarkami.blogspot.com

mama tisya said...

en hubby nk isteri tercinta masak br die kenyang...heheheh..kita tk mkn sayur ijo..asam pedas pn kureng

kayyana said...

wah... lauk2 tu semua pembuka selera.. lauk kampung tuh... mmg walllaaa lah..

Mama Hanim said...

wow.. sedap tu.. seb baik bru lps makan...hehe..

[-suziey-] said...

uish byknya masak..xpela demi suami tercinta..turutkan aje ler..hehe..anje bole mkn tp just kurang kan intake dia..so control la dr pagi spai mlm.budget2 la..hehe

~Siti Hajar~ said...

Btl la Anje, apa2 pun air tgn isteri la yg 'terbaik' tp klu sy ni nk msk hjg mgu jelah kot..huhu..klu hr kerja xlarat lor..

asam pedas mmg peberet km sekuarga jgk, suka hirup kuah dia sbb rs cam kuah laksa kan..

yantz-yeem said...

wahhh nie menaikkan semngt kita berkobar2 nak balik opis terus masak ni...nk dpt pahala gaks...hahaha tpi suami ku kata x yah mask nasi..x yah masak,..konon dia nak diet...so camno????

MamaYatie said...

huhu..sama la kita..cane nak kurus..dah masak mesti terliur nak makan sekali..huwaaa

anje,nampak sedap lauk2 tur..dengar asam pedas kecur liur

e.l.i.s.s.m.i.e said...

asam pedas, jarang buat sebab hubby tak berapa suka sangat tapi kalo buat dia makan ajer.

mama rifQy said...

na paling suka ratah kangkung goreng! sangat2 sukeeee..na pon tak leh nak kuruss..sbb mmg akan msk bile balik umah after opis!!

Farra Dhelina said...

suka gak ratah kailan mcm tu..tp time goreng oyster la..time goreng dgn ikan masin takde ratah..sbb mm gblh pening kplaaa..

waaa dh bsr pic kat sini...ctk2 :)

EiJa ZaQuaN said...

mmg sgt menyelerakan la tgk kailan ikan masin tu..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.