Followers

Monday, December 13, 2010

♥ Pengomen Tegar ~ Sejauh Mana Keikhlasannya??? ♥

Kenapa kengkawan suka blog tu?
mesti ada sebab kan kalo tak, tak de la jadi pengomen tegar
tapi sejauh mana keikhlasan kengkawan komen??
sekadar nak mendapatkan nama @ hadiah yang ditawarkan oleh blog owner???
ok mama citer pasal mama dulu k...
mama ada beberpaa blog yang PEBERET lah..
mesti amu komen punyer, kalo terlepas keretapi mesti datang khatam entry punyer..
tak yah mention la blog mana yang mama suka tu k
ada gak yang mama baru kenal
ada jugak blog yang mama jadik silent reader je
sebab listing bloglist dah panjang @ kadang2 mama tak tau ape yang nak dikomenkan
so lebey baik jadik silent kan, dari dok komen yang keluar tajuk plak nanti
pada semua blogger yang rajin koman kat blog mama ni
mama hargai sangat2, maaf kalo tak balas balik sebab tak sempat
lagi pun kat opis blogspot dah kena Blocked, so amat2 terhad masa nak BW kat rumah
so mana yang sempat mama komen, ape pun yang penting kita kena ikhlas komen
kat blog sape2 pun, that why kalo mama rasa macam tak de ape nak komen
mama akan "say Hye" je kat shotbox....
so kengkawan semua kalo komen kat blog lain, ikhlas ke @ terpaksa balas kunjungan @ saje nak tinggalkan jejak je nak upkan traffik punyer pasal...
memang mama ada bagi petua untuk tingkat Traffik UV kena rajin komen
tapi bukan sekadar komen yang selalu berbunyi
"ok", "cantik", "bestnya", "tahniah"...
orang kata komen sekadar nak tinggalkan jejak...
selalu kalo yang ikhlas tu akan tinggalkan jejak panjang2
tapi janagn la sampai merapu2 plak k...
kalo leh bio la niat tu ikhlas k, jangan kerana terpaksa, kalo kita tak suka
blog tu tak yah la paksa diri nak komen, jadi silent reader je
kengkadang mama pun leh target sape yang ikhlas komen
atau sape yang saje nak tinggalkan jejak je komen kat blog mama ni...
ops....terlepas cakap plak, tapi ape yang mama cakap ni untuk kengkawan
pikir2 kan & renung2kan...
ape yang penting KERJASAMA.....ho....ho.... HAPPY BLOGGING.....

gambar selingan k

p/s ada sape2 nak bagi pendapat???sila kan jangan malu2 komen k...sekadar berkongsi cerita je...

33 comments:

ch@ said...

erm... ini kena tanya pengomen, kita komen sebab kita suka. kalau kita tak suka entry tu pun, kita akan tinggal msg kat s/box. tak semua blog sedia gift tuk pengomen tegar.

normally, komen kita akan ke laut, kalau panjang2, keke.

wan nurul hezrina abd halim said...

tu gambar aqish minta jadi silent readerjerlah tuh..hehe..erm agak setujulah,myb kitapun kekadang tak sempat nak komen panjang2.n kalau tak tau sangat nak komen jadi silent readerjerlah..hehe.

sarah-najwan said...

salam..

setakat ini jika ada masa dan line clear saya akan jengah dan komen setiap blog list saya yang hapdet..

blog list saya xbyk..yg mmg saya suka terjah shj..jika hdk tgk n3 terbaru seme blog yg saya folo..tgk kt dashboard..jika menarik..mungkin saya komen atau singgah di smix shj..

bagi saya..setiap komen yg dibuat..mmg ikhlas..jika tuan blog sudi berkunjung semula..bagi blog yg jarang2 dikomen atau tiada dlm blog list saya..satu anugerah..

tapi utk blog dlm blog list saya..komen mmg ikhlas sb kami merasakan..kami ada hubungan maya yg akrab walau xpenah jumpa..

hepi2 blogging deh...

Cik Jue said...

betul tu janji ikhlas. cik jue suka komen blog anje sebab tak tahu nape ..cuma yang cik jue tahu wajib baca blog anje...kalau setiap kali buka blog tak sing in pun mesti baca jugak ....hahaha mcm bende wajib pulak kalau buka blog nie...

Fieza79 said...

betol anje...komen biar la ikhlas..rasa nya kfieza pon leh agak komen yg iklas tu cmna..tp tkpe sekurang nya dia sudi singgah tu pon dh cukup baik...mmg tenkiu sgt2...

iklas kfieza ngaku just BW ke blog yg di sukai je dan yg mmg penah dn selalu dtg ke blog kita je..kalu berkali kali kfieza g komen kat blog org tu dh tu rasa nya sgt kerap g komen tp sekali pon dia tk penah dtg komen balik mau pon jengah...mmg dah tk singgah dh kat blog dia tau...huhuu majuk..sedihh..ngeeee

pe2 pon hepi2 blogging...seharus nya dunia blog ni sesuatu yg indah..!

...etiey erywan♥ said...

huhua.. entry cik puan meletops ajerk! hahha... i suka blog cik puan sbb ladang banyak juga infi kan. sama gek dgn blog kengkwan lain. dan yg sanagt teruja nak tengok bila korang2 memaparkan gambar si kecik yg tomey2.. serius. kalau dah berkenan dengan budak tuh memang selalulah i jengu.. huhua!

Cute MuM said...

me kalo ada masa baru komen.. kalo tak jadi silent reader jer lah... lagi2 sekarang dah ujung tahun.. banyak keje...

azura samsuddin said...

apa yg penting kena ikhlas... mcm zura kdg2 w/pun blog tu mmg zura minat giler, x sume entry zura komen, kdg2 tgk gak ada entry yg tba2 rasa nak komen kdg2 just baca jer... tp pepun mmg selalu singgah baca... hehehe

just my 2 sen je anje.. ;)

Mama Balqis said...

me slalu singgah blog kawan2 semua tp me lebih suka jadi silent reader ajer....jarang nak tinggalkan jejak...laptop lembab...tu yg kadang2 aje mencelah...harap tak amik hati!

EiJa ZaQuaN said...

ermm..selalunya kalo eija komen tu mmg eija suka kat blog tu..tp kalo singgah blog2 otai ni eija mmg suka jdk silent riders jerk..huhu..

mummy_ayu said...

ayu biasanya komen bila ada menda yg nak komen..kalu tak de..just baca jer...

Zaidah said...

klu pada zai...tak tinggalkan komen pun tak ape klu stakat sepatah perkataan...zai sendiri klu tak nak tinggalkan komen zai akan tinggalkan jejak di sbox....sebab kekadang kita tak sempat nak baca n3 kerana kekangan masa....kekadang tu just macam anje jugak jadik silent reader aje..bila nak komen kena word verificationlah n segala bagai leceh...

Liza said...

Bagi Liza, pendek atau pjg komen tu tak mengukur keikhlasan dia. Hanya Allah yang tau...

To me, kalau tak de idea dan tak berkaitan, tak akan komen.. Just jd silent reader.. Tak pun, tinggalkan jejak di ShoutBOx jer..

Gieyana said...

Honestly..sy visit blog seseorang tue bkn psl nkkan hadiah..kalau owg nk memberi sy terima dgn rela hati..selalunya visit blog kengkwn pon random jer psl daytime mmg tersgtler busy..mmg byk gk blog yg jd kegemaran..tp kkdg jer dpt singgah..bkn bererti lupa..tp masa ler! adeiiii!

MrS. F!zA said...

heheheh bagus2.. kita ni plk mana yg sempat kta masuk la kalo xsmpat kita msuk jgk tp xtggl jejak lah..kdg2 tu curi2 masa masuk blog org smbil bt keje..heheh nk jgk tu msuk..kalo ada tggl jejak tu mksdnya adala masanya tu..kdg msuk tk tggl niat nk msuk lg utk tggl jejak last2 burn cm tu je..tp biarla tk tggl kot dr tggl tp tk ikhlas kan..ekeke

ibuayahdamia said...

ayu pun sama...kadang2 tak sempat nak tinggalkan komen..kadang2 jadi silent reader jer sebab tak tau nak komen apa...tapi kalau boleh biarlah ikhlas kan..

pssttt ayu pun tau gak kadang2 sapa yg ikhlas bagi komen atau takk..oppsss...

harap2 kita ikhlas dalam berblogging kan...aminn

Imaan09 said...

makasih buat entry ni..mmg kdg2 terpikir 'hati' pengomen tegar cemana..hehe

saya plak mengomen BILA PERLU..atau bila ada y nak disuarakan..

chugie said...

susah nak tau hati budi penkomen ni.. ikhlas ke tak ke.. balun jelah.. ahahah:))

Mama Hanim said...

bergantung pd masa gak kot.. mcm saya, skang dh jarang sgt dpt balas komen kt blog sndri, tp klu sempat akan ziarah balas pd mereka yg dtg BW.. masa x tentu skang ni..huhu..

**sHiKinn** said...

kalo sy,sy suka komen blog yg sy suka baca..bukan sekadar meninggalkan jejak utk mendapatkan rating..

Iela Fazielah said...

bagus n3 ni... ila pun jenis komen bila perlu atau kalau ada pendapat nak disuarakan....

Zur@ZaRi said...

hahahahaha... anjer... namer entry cam title komen blog zura jer... zura lak selalu komen entry kalo betoi2 ader maser. selalu yg zura komen yg ader dalam list jer... coz yg dalam list tu yg selalu dtg blog zura.. da kenal pasti=) so zura nyer stail akan balas kunjungan setiap yg dtg komen... hehehe... tp selalu gak org tak balas balik. tp tak per la....

neway happy blogging!!

mamalieyna said...

pendek atau pnjg bukan ukuran keikhlasan, tp sbg empunya blog, kdg2 instinct kita bleh pakai gak..bleh tau mana komen ikhlas or not..disbbkan masa terhad skrg, komen n jengah pun kt blog tertentu jer..mana yang berkenan n dh tersangkut di hati!

sbb tu bila nak kasi anugerah pengomen tegar, kak eina tak suka nak announce awal2, just secara mengejut coz takde la istilah komen tuk dpt hadiah jer..hehe..

apapun happy sgt berblog, dpt komen dr kwn2 yg ikhlas, best!

mama tisya said...

komen kena ikhlas...kita komen ikut topik entry..kalo tk reti komen, bc saje...

**entry budak setan dh update:)

honeyvsbee said...

bee komen sebab memang suka komen..haha ntah lah...maybe ada yg tk suka bee komen entry dia...tp ini cara bee :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

komen pasal nak hadiah? best jugak tu, sambil menyelam sambil minum air tapi janganlah komen merapu2 pulak kan sebab nak hadiah yang ditawarkan :)kalo rajin komen di belog me, memang dapat hadiah jugak kadang-kadang :) tanda penghargaan buat pengomen tegar :)

mama rifQy said...

aahh la anje..bukan stakat nak komen smata mataa!!

blogh anje nih..na suke komen sbb na mmg suke!hehehehhehehe

MamaYatie said...

saya sempoi..rasa nak komen,saya komen jer seikhlas ati..rasa takder pape nak komen,baca sudah..kalo rajin tinggal jejak..kalo tak..silent sudah..hehehe..

[-suziey-] said...

kita sllau komen msti ikhlas pnya..baca n3 btl2..mmg kadang ade je yg komen takat tingal jejak..kadang tu ade yg kantoi sbb xbaca n3..bila komen merapu:p

atty's said...

kty kalo rajin, tinggalkan jugak komen, tp kadang tak smpt baca je apa entry lepas tu keluar.

Farra Contest & Giveaway Corner said...

ssh kita nk nilai kan org ni ikhlas @ pon tak..luas skop nya anje.. bagi fra, tak kisah ape bentuk komen pon yg dtg dlm entry fra, fra terima je..sbb bukan mudah org nak amik masa wlu seminit pon utk dtg blog kita..bagi fra, cukup sebut hye pon dah memadai..ikhlas tak ikhlas ke..terpulang lah pd pengomen .. :D

Mama Zharfan said...

ikhlas atau tidak--tu soal hati kan..Tuhan jer yg tau
komen satu hal, nak jwb komen plak satu hal...me selalu fail bab2 jwb koen ni..adess..nak kena improve ni..

tiefazatie said...

erm..itu dorg je tau sis..ifa komen kalu nak komen je..kdg2 tue baca je..sbb xtau nak komen apa..haha..blh plak kan..hihi..

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.