Followers

Friday, December 24, 2010

♥ Pernah Ugut Anak Tak? ♥

Pernah Ugut anak tak?anak adalah satu kurnia dari Allah yang tak ternilai untuk kita
anak jugak adalah penyeri rumah tangga & penyambung
 kasih sayang kitasuami isteri...
wah baik punyer mukadimah ni...
kalo kengkawan perasan, mama ni kurang sikit marah2 balqis
ape je yang balqis wat mama tak terus meroyan
mama akan nasihat elok2 kenapa & apa yang dia buat tu tak betul..
mama tak de marah2 atau pukul balqis
http://damiaqish.blogspot.com/2010/12/rumah-tanggaku-porak-peranda.html
http://damiaqish.blogspot.com/2010/12/sabar-12-dari-iman-iman-ku-tercabar.html
kat rumah mama leh tahan la lagik kalo balqis wat ape pun
tapi kalo kat luar, contoh cam kalo kami pi pasar malam
atau pi shoping complex, then dia nampak menan
pastu ngamuk2 nak menan tu, stail mama & papa
tak suka turutkan ape je yang balqis nak melainkan dah lama tak beli menan
so baru leh beli, tapi kalo baru je beli then nak beli lagik
so sorry to say NO!!!tak nak manjakan dari kecik
nak ape semua dapat,  lagipun balqis ni jarang la ngamuk nak menan
tapi kalo haq yang balqis berkenan sangat tu
contoh : teddy bear, baby doll, menan masak2..
mesti ngamuk punyer la kalo tak dapat
biler balqis dah ngamuk satu shoping komplex tu dia meraung nangis...
mula2 mama pujuk dulu cakap next time kiter beli k
tapi kalo pujuk2 pun tak mau kiranya tak makan saman
so saman pun akan dikuarkan
mama akan ugut balqis...contoh: "kalo nangis mama tinggalkan kat sini nak
biar balqis tinggal sorang2, mama & papa balik dulu"
then secara automatiknya, suara tangisan tadi akan slow2 cool pastu terus senyap
mama ni bukan jenis mencubit @ pukul, tapi mama suka ugut camtu
kengkadang mama cakap "kalo balqis tak nak dengar cakap mama, mama tak nak sayang balqis lagik"
then lepas tu balqis mesti terus peluk mama sambil cakap
"tak nak, balqis sayang mama"...
see, berkesan cara tu...
kalo baba tak nak makan lagik satu hal la pulak
pun kena ugut jugak " kalo balqis tak nak makan mama tak nak bawak pi playground"
then terus balqis makan...."kalo tak habis mama tinggalkan"
terus habis sepinggan....hye...semua kena ugut, kalo tak ugut tak jalan...





gambo sekadar renungan je k, tak best entry tak de gambo
tak menyentap k...kalo tengok gambo tu kan
sape yang lagik suka wat piece???kih...kih....

p/s kengkawan pernah tak ugut anak camtu....tak pe ke wat camtu ek??
ape PRO & KONTRA nya ye...kalo kengkawan ada info
meh la share sikit...

17 comments:

mama rifQy said...

boleh gune cara mama nih bile Iqy besar kang!!

nampak gayanyerr mama yang terlebeh suke buat peace!!hehehheeeee

EiJa ZaQuaN said...

hehe.. mama balqis la yg lagi suka wat piece

ermm..rasa nye xpe kot..bkn niat nak ugut..ianya jgk sbg peringatan utk anak kita..,eija selalu jgk wat kat zaquan mcm tu..huk3..

mummy_ayu said...

sama la..ayu pun guna gak taktik ugut2 manja nie...emm..kadang2 berkesan..kadang2 tak jalan pun..tgk time la..

cik puan akish said...

oo gtu eh...penah juge kite try ugut dadif...tp alahaiii dia lom paham agi..takpe.may eb next year dia akn paham ngn jelas...akan try lagi...

tq anje...

mama tisya said...

kita slalu gk ugut kalo die buat sesuatu..cthnye kalo die tkmo kemas brg2 mainan kita ckp, nanti mama tkmo bw pegi JJ...hah die dgr JJ je sure cpt2 kemas...tp kita suka gk cubit/pukul utk mengajar bkn la kuat..tp hubby kita slalu tegur....cthnye kalo tisya main kt benda2 kaca..kita marah ckp jgn main nanti pecah,bdk2 kalo lg di tegur lg die nk buat so bila dh die tk dgr mula la nk cubit2:-p tp bila dh hubby tegur so biarkan je la..nk pecah ke nk apa ke..lantak la tp dlm ati mmg geram...hahahaha...kalo kuar shopping tisya ok lg..tkde ngamuk2 guling2 atas lantai nk mainan ke apa..

ibuayahdamia said...

ayu jarang2 sangat ugut anak..hubby kata tak bagus..pendekatan yang terdekat selalu pujuk nak bagi ganjaran..contohnya.."kalau aleesya makan cepat, nanti ibu beli ais krim"..."kalau aleesya read book banyak, nanti ayah bawak gi jusco"..selalunya pendekatan tu lah ayu gunakan..alhamdulillah..berjaya...

Cik Jue said...

memanye memang suka buat peace....

cik jue pun sama tak memukul @ menjenti@ mencubit ...macam mama jugak kalau dia nangis kat pasar raya pasti cik jue ugut dia tapi kalau bab nak suruh mengemas tu cik jue pasti memuji..maksudnye tengok keadaan lah..mengugut dan memuji...

Huda said...

kite selalu cakap kat husna, xmo masuk dalam, ummi tutup pintu..kalutla dia masuk dalam, suka sgt nak main kat luar tgh panas..pastu ade gak..lambat siap ummi tinggal..kalut dia pun siap cepat :)

Zaidah said...

kekadang tu memang kena ugut baru bleh jalan....balqis nie macam abang nabil...klu nak mainan selagi tak dapat akan berguling2...meraung...malu...

honeyvsbee said...

kecik2 mang kena ugut mcm nih, tapi bila dah besar sikit kita kena ajar dia cara yg betul..misalnya kenapa dia kena makan ? kenapa dia tak boleh dapat mainan tu..nanti tengok dia akan faham sendiri..

pengalaman lah..

ummiaqeef said...

kite pun slalu buat ugut jugak. kalau x ugut nti dia x nak ikut ckp kite. tp kan org tua2 kate x elok buat mcm tu. nanti dah besar dia ugut kite pulak,cane tu? hahaha.. ape2 pun,kena la dgn cara yg elok. hope mereka akan faham..

LiErOSe~QiEmi said...

suke tgk gambar balqis.. comel2 laaaa

bunga tak ugut.. sebab dia takkan faham sebab kecik lagi.. tapi selalu buat2 menangis.. dia akan datang pujuk..hihhihi

atty's said...

kty dulu masa budak2 kecik..kena gak ugut2 camtu, lagi kalo g soping kompleks ler..

lor ni dah besar lagi si fir.kadang terpaksa gak acah2 ngn rotan..sbb tknak dgr cakap

~~@lyci@~~ said...

ohooo.. tq ada entry ni.. info bg alycia yg takde pengalaman nk besarkn anak..

Mama Zharfan said...

ok jer kot, usia kecik2 ni, ugut2 syg hehhehe dh besar nanti, kena tukar teknik rasanya...:)

[-suziey-] said...

hahahahah kita mmg slalu kena ugut la..klu x dorang ni xnk buat ape kita suruh..n xtakut..tp ugut berpada2 la..hehhe n jadikan ugutan utk dia buat sesuatu kebaikan..xsalah :)

MamaYatie said...

keke..mmg saya pun pakai kekdah sama..tak makan saman dia org nih! nak2 si Angah, huh lagi kuat dia jerit kalo kena cubit walau sket jer..

senang cite, " sapa tak nak dengar mama cakap, mama tak nak sayang, mama tak nak bawak jalan2, mama tak nak beli adiah/ baju" psiko la plak ek!

♥ Cari2 Kat Sini ♥

Tabung Balqis

Disclaimer (T&C)

All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.

We grant you a nonexclusive, nontransferable, limited right to access, use and display the blog and the materials provided hereon, provided that you comply fully with these Terms and Conditions of Use.

This policy is subject to change at anytime.